Mengenai haiwan

Yang paling penting - pengangkutan - haiwan peliharaan

Pin
Send
Share
Send


Mengaku kemerdekaannya di dunia semulajadi, manusia telah mewujudkan rangkaian kereta api dan jalan raya yang luas. Steamboat dan kapal motor merampas laluan laut, dan laluan udara tetap menyeberangi semua saluran udara ke semua arah. Langkah demi langkah, menggunakan roket yang kuat, orang berani meneroka ruang. Kita hidup dalam zaman mesin pintar dan maha kuasa.

Adakah ini bermakna bahawa masanya telah tiba untuk menguburkan mereka yang "hidup" mod pengangkutan yang telah berkhidmat kepada orang-orang dengan suci hati selama beribu-ribu tahun? Nampaknya ini adalah apa yang berlaku. Penyair Yevgeny Vinokurov mempunyai garis-garis ini khusus untuk nasib kuda di zaman mesin kita:

Anda juga dijumpai sepanjang

Menggosok dengan mengerutkan kening tentang pagar,

Kuku berasingan, keajaiban yang tidak masuk akal

Tetapi hukuman keras telah diluluskan.

Sudah tentu bodoh untuk menentang kemajuan mekanisme pengangkutan yang tidak dapat dielakkan, seperti yang dilakukan seorang lelaki degil bernama Giuseppe Piti, yang meninggal di Milan pada usia 84 tahun.

Kereta pemburu sepanjang hayatnya tidak pernah duduk di dalam kereta, lebih suka berjalan atau menunggang kereta kuda. Petey memimpin kesatuan pejalan kaki (ada, ternyata, seperti itu!) Dan membuat sumbangan besar memihak kepada kempen menentang motorisme. Petey mempunyai dana untuk sumbangan sedemikian, dan banyak: dia memiliki kira-kira satu setengah juta lire.

Anda hanya boleh ketawa pada keras kepala, dengan harapan untuk membangkitkan mod pengangkutan hidup selama-lamanya. Sebenarnya, realiti hari ini sendiri ketawa kepadanya. Apabila mati, Petey mewarisi seluruh kekayaannya kepada tiga "pemandu teksi" yang terakhir di Milan. Setelah menerima pewarisan itu, mereka tidak ragu-ragu, segera membelinya. kereta teksi.

Juga ketinggalan zaman adalah preskripsi untuk pemandu teksi di London yang telah bertahan hingga ke hari ini sejak zaman "monopoli kuda". Contohnya, teksi London tidak tinggi. Ini diperlukan oleh undang-undang, mengikut mana setiap penumpang lelaki boleh duduk di kerusi belakang tanpa mengeluarkan silinder.

Terdapat had sebanyak 6 batu untuk menunggang teksi, dan selepas itu kaunter yang mengira tambang tidak lagi sah: pemandu berhak menolak untuk pergi lebih jauh atau menuntut sebarang bayaran dari penumpang. Dan semua ini dijelaskan oleh fakta bahawa pada satu masa 6 batu dianggap sebagai jarak kuda boleh berjalan tanpa rehat.

Sudah tentu, kuda, lembu, kerbau dan pembawa manusia dan barangan lain akan digunakan sebagai haiwan pengangkutan untuk masa yang lama dan panjang. Seorang yak, sebagai contoh, seorang porter pendaki yang tiada tandingannya. Di ketinggian tinggi, haiwan berkaki tinggi sangat diperlukan. Lembu itu mudah mengatasi pas, merompak keranda. Beliau adalah pembantu yang setia kepada ahli geologi, topografi dan pendaki.

Ia telah ditubuhkan bahawa yak mampu membawa bungkusan centner atau lebih (dengan berat mati 400-500 kilogram). Populasi yaks terbesar di Pamirs, terdapat kira-kira 15 ribu ekor.

Di Selatan dan Asia Tenggara, pembantu utama orang dalam pengangkutan dan kerja pertanian adalah kerbau. Tidak hairanlah kata-kata lagu India yang didedikasikan kepada sahabat bertopeng sangat ikhlas:

Saya akan membeli bajak emas untuk anda, kerbau saya

Dan sebagai tambahan kepada kuk emas, kamu membajak, jangan malas,

Kita akan menyemai beras, hidup emas.

Nah, apa yang awak jadi? Atau sangat letih?

Saya tidak dapat membajak tanpa anda.

Pasha, jangan malas, kita akan menyemai beras,

Anda adalah kawan saya, dan tidak ada kawan yang lebih baik ...

Mari kita tidak tergesa-gesa untuk menghapuskan pembantu usang berkaki empat kita sebagai usang. Di dunia semulajadi, mereka masih berguna kepada kami - walaupun dalam era penerbangan antara planet.

Bukan satu-satunya bukti ini, dengan cara ini, adalah percubaan seseorang untuk memperoleh jenis baru "pengangkutan hidup", yang akan saya ceritakan pada anda sedikit kemudian.

Terima kasih atas perhatian anda, pembaca yang berharga saya. Anda boleh menerima artikel saya dalam mel anda jika anda melanggan di sudut kanan atas laman web ini. Lawati laman web. Saya sentiasa gembira melihat anda dan saya yakin bahawa anda pasti akan mendapati sesuatu yang menarik untuk diri anda sendiri.

Adakah anda suka artikel itu, adakah ia berguna atau anda belajar sesuatu yang baru? Sila nyatakan pendapat anda di dalam komen di bawah. Di samping itu, terima kasih saya kepada anda tidak akan mengetahui sempadan jika anda memberitahu cerita kepada rakan dan kenalan anda, dan hanya orang yang baik, dengan mengklik butang rangkaian sosial.

Rusa

Rusa (lat. Ranger tarandus) Adalah kuda yang paling berharga dan binatang harimau taiga dan tundra. Rusa ini digunakan untuk mengangkut barang, berhijrah sambil memburu rubah Artik. Di samping itu, di rusa, mereka menjalankan penjelajahan khazanah gunung. Dan ini hanyalah sebahagian kecil dari contoh apabila rusa digunakan sebagai haiwan pengangkutan.

Dalam keadaan musim sejuk berangin dan musim sejuk yang berlapis salji, rusa boleh bergerak pada kelajuan yang baik. Semasa perjalanan panjang, haiwan ini dapat bertahan hidup dengan mengorbankan padang rumput, tidak ada binatang tunggal yang boleh "membanggakan" kebolehan sedemikian. Menurut saintis, pembentukan rusa rusa berlaku kira-kira pada abad pertama zaman kita.

Unta (lat. Camelus) adalah sangat penting di negara-negara Afrika dan Asia (Timur Tengah), di mana ia digunakan sebagai haiwan pek dan sebagai haiwan draf. Mereka dijinakkan sekitar 2 ribu tahun SM. e. Sebagai draf tenaga mereka digunakan dari 4 hingga 25 tahun. Unta tersebut mampu menanggung beban berat, yang boleh sampai 50% dari mereka sendiri.

Pada lintasan yang panjang, mereka dapat bergerak dari 30 hingga 40 km sehari. Pada zaman purba, terdapat juga unta tentera, yang sering digunakan untuk menakut-nakuti musuh. Seorang unta dengan pengendara dapat berjalan kira-kira 100 km sehari. Ini adalah haiwan tahan lasak yang dapat dilakukan tanpa makanan dan air untuk waktu yang lama.

Keldai memainkan peranan penting dalam kehidupan budaya dan ekonomi manusia. Adalah dipercayai bahawa keldai telah dijinakkan lebih awal daripada kuda - sekitar 4 ribu tahun SM. e. Ia secara aktif digunakan sebagai pek dan haiwan haiwan, yang dapat membawa bebannya kembali dengan berat kira-kira 75% dari jisimnya sendiri.

Sebuah gerabak yang dipindahkan oleh keldai boleh melebihi berat sendiri sebanyak 3, atau bahkan 4 kali. Dengan beban sedemikian, seekor keldai dengan mudah dapat menampung jarak 30 km. Ini adalah haiwan yang sangat kuat dan rajin, bekerja sama dengan manusia selama 8-10 jam berturut-turut.

Lembu digunakan dan digunakan dalam pertanian terutamanya sebagai draf kekuatan, untuk membajak tanah. Di banyak negara Asia (membangun) saya menggunakannya sebagai sumber tenaga dan pengangkutan kuda. Dan di negara-negara seperti Vietnam, Pakistan, Indonesia dan Kemboja untuk masa yang lama memanfaatkan lembu itu di dalam kereta roda dua khas.

Tidak seperti haiwan lain, burung unta itu hanya sedih untuk hiburan. Perlumbaan burung unta hanya diberikan di Amerika Syarikat, Afrika Selatan dan Australia, di mana mereka sangat popular.

Kuda kuda

Dia dapat pergi ke mana sahaja konduktor (orang) pergi. Pek kuda berbeza daripada menunggang kuda kerana mereka lebih pendek (kira-kira satu setengah meter), mempunyai dada yang mendalam, badan yang panjang, belakang yang kuat dan belakang yang lebih rendah. Kaki kering, dengan kuku keras. Sebelum ini, kuda pek dibahagikan kepada artileri dan pengangkutan konvensional. Jenis pertama digunakan untuk menarik dan harus ketat, dengan kaki pendek, dengan lurus pendek lurus. Pakaian ringan (kelabu, putih) tidak digunakan. Untuk tujuan ini, hanya haiwan matang, dari empat tahun, dipilih. Untuk mengangkut senjata menangkap empat kuda ini. Kuda kargo dibawa sehingga 80 kg.

Pek bull

Ia digunakan kurang daripada haiwan pek lain. Walaupun kuasa dan saiznya mengagumkan, ia membawa kurang berat daripada yang boleh dilakukan, contohnya, oleh keldai (maksimum 50 kg). Di samping itu, kelajuannya juga kecil. Pada pukul sejam ia hanya lewat 3 km. Pada masa yang sama, lembu bungkus lebih aneh, memerlukan banyak rumput dan air di sepanjang jalan.

Berkenaan dengan haiwan pek terbesar. Selalunya, dalam peranan trak, dapat dilihat di Indochina atau India. Dia boleh membawa beban sebanyak lima ratus kilogram. Walau bagaimanapun, gajah sangat menuntut makanan, dan berkaitan dengan kecenderungan selesema, mereka memerlukan penjagaan yang berhati-hati.

Haiwan yang dipasang adalah binatang peliharaan yang digunakan untuk memindahkan seseorang dari satu tempat ke tempat lain. Seseorang boleh menunggang seekor haiwan atau memanfaatkannya dalam kereta, sledges, bakul yang berbeza. Hari ini, dengan adanya kereta api, kereta, dan jentera pertanian, orang telah berhenti menggunakan gunung secara intensif seperti dahulu. Tetapi, bagaimanapun, masih ada tempat di planet ini di mana lebih baik menggunakan gunung daripada kereta.

Menunggang Kuda

Sehingga abad ke-19, kuda itu adalah kenderaan terpantas dan pembantu yang sangat penting kepada manusia. Dengan itu, orang dapat melakukan perjalanan dengan sangat cepat dalam masa yang singkat, serta pengangkutan kargo. Mula-mula, menunggang digunakan, sedikit kemudian kuda-kuda mula dimanfaatkan untuk kereta dan sledges yang berbeza. Ini membantu mengangkut lebih banyak orang atau kargo pada satu masa. Kuda adalah rakan kongsi manusia yang sangat diperlukan semasa perang. Hari ini di banyak tempat di dunia, anda dapat menemui kuda yang dimanfaatkan untuk kereta dorong atau kereta.

Menunggang Gajah

Di negara-negara Afrika dan Asia yang panas, gajah melakukan fungsi gunung. Walaupun gajah tidak mempunyai kelajuan tinggi, tetapi mereka cukup kuat dan kuat untuk mengangkut orang dan pelbagai barangan di belakang mereka. Gajah India sering digunakan sebagai gunung, kerana mereka dijinakkan dan terlatih. Gajah-gajah tersebut juga bekerja di perhutanan.

Anjing salji

Anjing Sanis pernah menjadi pengangkutan paling biasa di kawasan bersalji dan berais seperti Alaska, Kanada dan Rusia. Mereka cukup cepat dan membantu banyak semasa memburu. Kebanyakan sleds mempunyai ruang yang cukup untuk dua orang. Sudah tentu, dengan kemunculan pengangkutan moden, sledding anjing telah menjadi kurang, tetapi mereka mengekalkan kepentingan mereka. Di samping itu, minat anjing luncur tempatan menghidupkan semula banyak kawasan di Arktik Rusia dan di Kamchatka. Perlumbaan kereta luncur anjing menjadi sukan massa, populariti yang berkembang setiap tahun. Jumlah beban pada satu anjing adalah kira-kira 40 kg, dan pada keseluruhan pasukan sehingga 400-500 kg. Di Alaska, pertandingan luncur anjing masih diadakan. Hari-hari ini, yang paling terkenal ialah baka anjing luncur moden: Samoyed, Husky, Malamute, Eskimo dan Greenland.

Menunggang Donkeys

Di kawasan pergunungan, keldai dan keldai pernah digunakan sebagai pengangkutan utama, bukan hanya untuk manusia, tetapi juga untuk mengangkut beban berat. Haiwan kecil ini boleh membawa satu pek yang berat sehingga 75% dari berat badannya di belakangnya, dan sebuah kereta yang dimuatkan dengan beban 3-4 kali beratnya sendiri boleh bergerak sekitar 30 km. Keledai dapat bergerak dengan baik di atas batu gunung yang curam dan jalan raya. Walaupun jalan-jalan untuk kereta telah lama dibina di kebanyakan kawasan pergunungan, ramai orang di Mexico, Amerika Selatan, dan Greece masih menggunakan keldai dan keldai.

Menunggang unta

Kaum unta digunakan sama seperti keldai dan gajah. Ini adalah haiwan yang sangat tahan lasak yang boleh bekerja untuk masa yang lama, tanpa henti dan berehat. Kambing-kambing adalah gunung yang ideal untuk perjalanan yang panjang dan sukar dengan iklim panas.

Asia Tenggara menarik bukan sahaja untuk tradisi dan gaya hidup eksotiknya, tetapi juga untuk sifatnya. Sesetengah haiwan yang tinggal di sini tidak dijumpai di tempat lain. Kami membentangkan kepada anda perhatian pemilihan haiwan yang tinggal di Asia Tenggara sahaja.

Monyet luar biasa dan jarang ditemui hanya di pulau Borneo. Mereka menerima panggilan monyet Belanda dari penduduk setempat, kerana mereka menyaksikan hidung panjang yang panjang dan perut besar di penjajah Belanda. Laki-laki dibezakan oleh hidung berdaging besar, yang membolehkan primat mesra ini untuk berkomunikasi dengan bunyi yang mewah: meraung, mengerang, mengerang. Habitat monyet-monyet ini semakin merosot kerana penduduk tempatan mengatur perkebunan kelapa sawit di wilayah mereka.

Secara semula jadi, reptilia terbesar ini hanya boleh didapati di kepulauan kepulauan Melayu Komodo, Flores dan Rincha. Air liur kadal mengandungi banyak bakteria, jadi tidak perlu kadal untuk menggigit mangsa hingga mati. Cukuplah untuk mengejar korban yang digigit akibat keracunan darah dalam masa 24 jam.

Burung ini merupakan lambang pulau Borneo. Dia sangat bimbang tentang keturunannya yang selama menetas telur, wanita itu secara harfiah berdinding dirinya di dalam rongga. Bahan binaan: cawangan dan bumi - diikat dengan sampah mereka sendiri. Hasilnya adalah tembok kuat dengan lubang kecil di mana lelaki itu melewatkan makanan kepada wanita. Dalam kurungan sukarela, wanita menghabiskan kira-kira tiga bulan, menunggu penetasan anak-anak dan menyusui mereka. Kemudian dia memotong melalui paruh besar tingkap ke dalam "dunia besar" 🙂

Kucing kucing ini (lahir bearcat) sebenarnya bukan beruang atau kucing. Beliau adalah saudara kandung, mereka yang membuat kopi paling mahal di dunia. Ini haiwan yang sangat mesra, jadi mereka mula mendapatkannya sebagai haiwan kesayangan. Idea ini amat popular di Amerika Syarikat. Ekor berkayu binturong mengerjakannya dengan tangan kelima, yang mana ia menempel pada cabang-cabang pohon. Di samping itu, Binturong menandakan kawasan itu dengan rembesan yang berbau. Bahan berminyak ini telah digunakan selama berabad-abad dalam minyak wangi untuk memberikan ketahanan kepada aroma minyak wangi.

Lory atau tarsier

Haiwan-haiwan comel ini mendiami wilayah Asia Tenggara, kepulauan Sumatra, Borneo, Sulawesi dan Filipina. Kepala tarsier mampu mengubah hampir 360 derajat. Pada masa lalu, orang Indonesia percaya bahawa ketua tarsier itu wujud secara berasingan dari tubuh, dan takut bertabrakan dengan mereka kerana mereka percaya bahawa hal yang sama dapat terjadi pada orang dalam kasus ini.

Keindahan ini tinggal di utara Myanmar, di bahagian selatan China dan di lereng gunung Nepal. Dalam bahasa Inggeris, haiwan itu dipanggil firefox dan pelayar terkenal dinamakan selepas panda merah. Haiwan ini disenaraikan dalam Buku Merah, dan berada di bawah ancaman kerana bulu yang indah, yang membuat topi.

Yang terkecil daripada wakil keluarga beruang tinggal di pulau-pulau kepulauan Melayu. Untuk saiznya, penduduk setempat memberinya nama panggilan "bear-dog." Dan nama "cerah" dia menerima tempat yang terang di dadanya. Bear ini mempunyai kuku dan lidah yang paling panjang di mana ia merosakkan gundukan rayap, dan kot terpendek di kalangan beruang, yang membolehkan ia dengan mudah bertolak ansur dengan haba tropika.

Ia tinggal di Myanmar, Thailand dan di Semenanjung Melaka. Walaupun kecerahan, warna haiwan yang luar biasa adalah pelindung, membantu dia pemangsa yang membingungkan. Dalam kegelapan, bahagian putih menonjol, dan garis besar haiwan itu sendiri hilang. Gambar tapir hitam ditebak dalam semangat yang baik, yang menyelamatkan orang dari mimpi buruk, dalam mitologi Cina dan Jepun.

Ini adalah satu-satunya kera Asia yang tinggal di Borneo dan Sumatra. Mereka begitu serupa dengan orang-orang yang berasal daripada bahasa Melayu yang diterjemahkan sebagai "orang hutan". Kami bernasib baik untuk menonton mereka dengan mata kita sendiri semasa.

Kadang-kadang cicak itu mendapat nama ini kerana kemampuan untuk melambung pada "sayap" mereka, yang mereka gunakan bukan sahaja untuk gerakan, tetapi juga untuk menakut-nakutkan musuh. Bagi manusia, naga terbang tidak menimbulkan bahaya dan sangat kecil sehingga mereka sesuai dengan telapak tangan anda. Mereka biasa di Indonesia, Malaysia, dan Filipina.

Itu adalah lusinan yang dijanjikan dari SEA yang menakjubkan, dan kesimpulannya saya ingin menambah bonus kecil 🙂

Hampir semua haiwan di atas disenaraikan dalam Buku Merah dan merupakan spesies langka yang terancam kepupusan. Pernahkah anda melihat mana-mana haiwan ini?

Post Views: 11,420

Asia - Bahagian terbesar dunia, menduduki kira-kira sepertiga permukaan bumi.Bersama Eropah, Asia membentuk benua Eurasia. Asia meluas dari Afrika dan Eropah di barat ke timur. Ia dipisahkan dari Amerika Utara oleh Selat Bering, dari Afrika oleh Terusan Suez dan Laut Merah, dari Eropah oleh Bosphorus dan Dardanelles. Rantai pulau gunung berapi membentuk sempadan timur Asia - rantau yang merupakan zon tidak stabil kerak bumi akibat gempa bumi yang sering terjadi di sana.

Fauna Asia sangat pelbagai, contohnya, gajah India, unta dan dua panda gergasi hidup di sini. Kelawar yang paling kecil dan paling besar terdapat di benua ini: kehidupan longhorn kecil di gua-gua Thailand, dan di Indonesia terdapat kelawar besar yang disebut "kelawar rubah." Lereng labah-labah raksasa (labah-labah ketam), dengan rahang kuku lebih dari 4 meter, merapatkan perairan laut di pantai selatan Jepun.

Di Asia adalah kawasan yang paling padat penduduk di dunia. Untuk membebaskan wilayah untuk bandar-bandar yang berkembang pesat dan industri yang sedang berkembang, banyak hutan telah musnah, paya telah terkuras, dan sungai-sungai dibanjiri. Ini sering menyebabkan kerosakan besar di kawasan luar bandar. Sesetengah kawasan di Asia telah dilanda keras oleh pencemaran industri, dan banyak spesies haiwan telah hampir hancur kerana memburu dan memancing yang tidak terkawal. Ini dan haiwan lain telah dibasmi untuk mendapatkan ubat-ubatan tradisional Asia, termasuk bahan-bahan seperti serbuk tanduk badak dan menanggung pundi hempedu. Walau bagaimanapun, banyak usaha sedang dibuat untuk memastikan tiada spesies haiwan terancam.

MALAYA BEAR - Spesies beruang ini secara aktif dibasmi sepanjang kewujudannya. Memburu beruang Melayu dijalankan untuk tujuan jualan atau kerana kepentingan sukan. Adalah diketahui bahawa di China, serpihan badan beruang Melayu mula digunakan untuk tujuan perubatan sekitar 3,500 SM, dan pundi hempedu haiwan itu digunakan dari abad ke-7 SM.

Yang paling kecil dari beruang adalah sehingga 140 cm panjang dan berat 27-65 kg. Tubuh biruang ditutup dengan rambut hitam halus, di dada - tanda berbentuk tapal putih atau jingga. Ia mendiami hutan dataran dan gunung di Asia Tenggara. Terbaik dari semua beruang memanjat pokok.
Beruang Melayu memimpin gaya hidup bersendirian, kecuali seorang wanita dengan anak kecil dan individu berpasangan dalam musim kawin. Beruang mengawan berlaku sepanjang tahun, seperti yang ditunjukkan oleh kekurangan musim pembiakan yang berterusan. Di Zoo Berlin, beruang Melayu perempuan melahirkan dua kali setahun, tetapi ini jarang berlaku. Perempuan beruang menjadi matang secara seksual dalam selang masa dari 3 tahun ke 5.
Kehamilan wanita berlangsung sekitar 95 hari. Kemudian dia menghasilkan satu atau dua anak kecil. Berat masing-masing adalah kira-kira 300 - 400 g. Bayi baru lahir sama sekali tidak berdaya: buta, pekak dan telanjang. Pada akhir bulan, mereka mempunyai pendengaran dan penglihatan, dan pada akhir keempat mereka berhenti makan susu ibu. Cubs hidup di bawah jagaan ibu mereka sehingga 2 - 3 tahun. Ibu mengajar mereka untuk memburu, menjaga diri, membina rumah.
Beruang Melayu adalah spesies pokok dan memimpin gaya hidup malam. Ia mempunyai panjang, cakar berbentuk sabit, berkat yang sempurna memanjat pokok. Bears juga boleh membina rumah: sarang dan lantai di atas pokok pada ketinggian 2 - 7 meter.

ASIAN BLACK BEAR sangat mirip dengan beruang hitam Amerika, tetapi mempunyai telinga yang lebih luas dan tajam dalam bentuk dan kolar berbentuk putih atau krim yang tersendiri di dada. Forelimbs yang kuat dan kuku tajam membantu haiwan ini memanjat pokok. Saiz: Beruang hitam Asia boleh mencapai empat hingga enam kaki panjang. Laki-laki berat antara 220 dan 480 pound, manakala betina berat antara 110 dan 275 pound.

Beruang hitam Asia mempunyai rangkaian pengedaran yang luas tetapi kini berpecah. Di Asia selatan, mereka ditemui dari Afghanistan, Pakistan, India utara, Nepal, dan Bhutan timur ke Vietnam dan timur laut China. Mereka juga tinggal di tenggara Russia, Taiwan, dan pulau-pulau Jepun Honshu dan Shikoku.

Banyak beruang hitam Asia berhijrah bermusim, menghabiskan bulan yang lebih panas pada ketinggian yang lebih tinggi, kemudian menurun pada bulan-bulan yang lebih sejuk. Pada musim luruh, beruang tinggal di kawasan yang tidak mencukupi makanan yang merupakan sebahagian daripada diet semulajadi mereka (contohnya acorns) boleh menyerang ladang-ladang jiran, memusnahkan taman-taman dan makan gandum. Semasa bulan-bulan yang paling sejuk, mereka biasanya kembali ke den, yang terletak di dalam pokok berongga atau gua. Bergantung pada ketinggian dan latitud, beruang boleh tidur sehingga lima bulan (di Jepun). Di bahagian selatan julatnya, beruang hitam Asia tidak boleh musim sejuk di dalam den semasa musim sejuk.

Subspesies dan / atau nama lain: Beruang hitam Tibet, beruang hitam Himalaya, beruang bulan, Selenarctos thibetanus gedrosianus, Beruang Balochistan - U. t. gedrosianus.

Beruang hitam Asia biasanya tidak membiak sehingga umur tiga atau empat tahun. Di utara, musim kawin bermula pada permulaan musim panas, keturunan biasanya dilahirkan di den musim sejuk ibu. Walau bagaimanapun, masa musim kawin dan kelahiran anak-anak berbeza-beza bergantung kepada habitat. Di Pakistan, misalnya, perkawinan berlaku pada musim gugur (biasanya pada bulan Oktober). Masa kehamilan biasanya tujuh hingga lapan bulan. Biasanya, seorang wanita melahirkan dua cubs yang menyusu susu ibu mereka selama tiga hingga empat bulan. Generasi muda tinggal bersama ibu mereka selama dua hingga tiga tahun.

Harapan Hidup: Beruang hitam Asia hidup lebih daripada 30 tahun di zoo. Walau bagaimanapun, jangka hayat mereka di alam liar tidak diketahui.


BEAR GUBACH
mendiami hutan India, Nepal, Sri Lanka. Haiwan sedikit dan tidak difahami dengan baik. Saiznya kurang daripada coklat, sangat kurus. Rambut panjang tumbuh walaupun di telinga. Kuku besar dan tajam. Makanan kegemaran Gubach adalah anai-anai. Ia juga memakan buah, kacang, dan haiwan kecil. Aktif pada waktu malam. Tidak hibernate. Perempuan mengandung 1-2, kadang-kadang 3 cubs. Walaupun mereka kecil, mereka naik ke belakang ibu mereka, berpaut pada bulu tebal. Bertahan dengan ibu mereka selama 2-3 tahun. Mereka hidup sehingga 40 tahun. Pertama, dengan cakarnya, dia memusnahkan rayap itu, kemudian, menutup matanya dan lubang hidungnya, memaksa debu dan kotoran keluar dari rumah yang dimusnahkan, dan hanya kemudian membuat vakum dalam rongga mulut, menghisap melalui bibir anai yang dilanjutkan yang tidak dilindungi. Pada masa yang sama, hingar terdengar lebih dari 150 m, daripada yang menarik minat para pemburu.

LEOPARD SMOKE - Kucing terbesar di kalangan wakil-wakil saiz sederhana, boleh sehingga 90 cm panjang dan berat sehingga 30 kg. Kaki pendek terletak pada kakinya yang besar, dan bulu bulu berwarna bulu berwarna dicat dalam cincin sama panjangnya dengan panjang badan. Leopards berasap boleh menjadi kuning atau coklat terang; bintik-bintik yang tidak teratur coklat yang menjejalkan menjadi hitam biasa di seluruh badan. Perut dan dada sangat terang, terdapat beberapa bintik-bintik pada mereka. Kucing tersebut tinggal di Asia Tenggara dari Nepal ke Taiwan.
Tengkorak harimau berasap panjang adalah ciri khas yang membezakannya daripada seluruh kucing. Berbanding dengan saiz badan, dia mempunyai lebih banyak taring daripada kucing lain. Dia juga dianggap wakil dari "hidup sabit" hidup di zaman kita.
Pemakanan utama macan tutul berasap terdiri daripada kambing, rusa, lembu, monyet, reptil, babi liar dan burung. Pemangsa ini memburu sama-sama baik pada bila-bila masa sepanjang hari, memotong mangsa di tanah, atau melompat ke atasnya dari pokok.
Bagaimana harimau ketumbar berasap dalam keadaan semula jadi, tiada data. Dalam penangkapan, musim kawin berlangsung dari awal musim bunga hingga akhir musim panas, wanita membawa bayi rata-rata selama tiga bulan dan memimpin keturunan di dalam lubang pokok. Biasanya, sehingga lima bayi dilahirkan seberat 280 gram. Pada hari 10-12, anak cucuk membuka mata mereka. Kucing dilahirkan kuning - kelabu, dan dalam tempoh enam bulan, bintik-bintik muncul pada mereka. Cubs makan susu ibu selama 5 bulan dan mempamerkan aktiviti luar biasa dalam tempoh ini. Makanan dewasa bermula pada 10 dan setengah minggu. Anak kucing - remaja memasuki kehidupan bebas pada usia 9 bulan dan boleh hidup secara bebas daripada ibu mereka.
Dalam penangkapan, harimau berasap hidup hingga 17 tahun, secara semula jadi, harapan hidup mereka belum dipelajari. Biasanya mereka hidup bersendirian, dalam pasangan mereka hanya menghabiskan musim kawin. Mereka lebih gemar hutan hujan lebat dan hutan, serta tempat-tempat marshy. Orang lebih suka tidak bertemu. Mereka memanjat pokok dengan baik, berkat ekor besar dan kaki kuat.

ASIAN LION (Panthera leo persica) berada di ambang kepupusan dengan kurang daripada 200-350 individu yang tinggal di Kawasan Perlindungan Gir (GPA) di sempadan Taman Negara Gir di Gujarat, India. Singa Asia adalah subspesies yang berbeza secara genetik singa. Dipercayai bahawa singa Asia hanya baru-baru ini, dari segi evolusi, dipisahkan dari singa Afrika (100,000 tahun yang lalu).

Dewasa boleh mencapai sehingga lapan kaki dari kepala hingga ekor, panjang ekor haiwan ini mencapai tiga kaki panjang. Perempuan lebih kecil daripada lelaki. Lelaki boleh menimbang sehingga 550 paun, dan wanita boleh menimbang sehingga 400 paun. Bulu mereka mempunyai warna coklat, dan menyediakan mereka dengan penyamaran di rumput savana. Mane lelaki bervariasi dari warna dari cahaya menjadi coklat gelap atau bahkan hitam, bagaimanapun, coklat adalah yang paling biasa. Singa Asiatik lebih suka dataran berumput, savannah, dan hutan terbuka. Seperti singa Afrika, mereka sangat sosial, dan hidup dalam kumpulan yang disebut "kebanggaan." The Pride of Singles Asia lebih kecil daripada Pride of African Lions, dengan hanya 2-3 wanita dan laki-laki. Dan lelaki lebih suka menghubungi kebanggaan hanya semasa tempoh kawin atau semasa memburu. Singa Asiatik adalah haiwan malam, dan mereka menghabiskan sebahagian besar hari bersantai. Singa asiatik memakan mamalia sederhana dan besar seperti antelop, wildebeest, zebra, zirafah dan gazelle, dan gajah muda, badak, dan kuda nil. Pembiakan boleh berlaku sepanjang tahun, dan wanita melahirkan satu hingga lima anak kucing selepas tempoh kehamilan 100 hingga 119 hari.

Jajahan singa Asia telah menderita kerana apa yang dipanggil memburu pada tahun 1800-an (sehingga jenis perburuan ini dilarang oleh undang-undang), dan kehilangan habitat akibat penebangan hutan. Gir, sebuah taman nasional dan perlindungan singa, telah menjadi sebahagian daripada program pemuliharaan bagi haiwan-haiwan ini, dan di taman nasional ini, ia mungkin berjaya menstabilkan populasi salah satu yang terakhir yang dipelihara di liar, penempatan singa Asia. Di samping itu, spesies ini menghasilkan semula penangkapan, khususnya di zoo di seluruh dunia.

Habitat dan kawasan di mana ia disenaraikan dalam Buku Merah: dari Turki ke India

Singa Asia adalah subspesies singa yang terdapat di wilayah itu dari bahagian timur Senegal ke Somalia, Afrika Timur, Angola, Namibia utara dan Kalahari timur dan Mozambique. Singa Asia pada umumnya lebih kecil daripada singa Afrika, dan perbezaan yang paling ketara adalah kulit lipat panjang sepanjang perut singa. Satu lagi ciri fizikal adalah bahawa lelaki singa Asiatik mempunyai mane yang lebih kecil di atas kepalanya. Mane agak jarang, dan telinga singa kelihatan. Sebagai perbandingan, kancanya singa Afrika sangat tebal dan tebal sehingga telinga singa sepenuhnya ditutupi oleh keningnya. Mungkin perbezaan anatomi yang paling menarik antara dua subspesies singa yang masih hidup terletak pada penyu mereka. Tengkorak singa Asia mempunyai dua apertur kecil atau lubang yang membolehkan laluan saraf dan saluran darah ke mata. Tengkorak singa Afrika hanya mempunyai satu lubang di kedua belah pihak.


ASIAN BENGAL CATS -
Kucing liar ini mudah memanjat pokok. Mereka juga boleh berenang dengan baik, tetapi, bagaimanapun, kucing Bengal cenderung untuk mengelakkan pergerakan di dalam air. Kucing Bengal adalah haiwan malam, dan menghabiskan waktu siang hari di gua-gua, gua, bulu di bawah akar dan di dalam pohon berongga. Kucing ini juga membawa gaya hidup bersendirian, dan berinteraksi dengan kucing Bengal lain hanya semasa musim kawin. Kucing ini karnivora, tetapi mereka juga sering makan ikan, rumput, ayam, dan telur. Kucing ini memberi makan kepada pelbagai jenis mangsa kecil, termasuk serangga, mamalia kecil, burung, amfibia dan kadal. Kucing Asia Bengal yang tinggal di lebih banyak kawasan utara juga boleh menjadi mangsa pada harimau.

Selepas enam puluh hingga tujuh puluh hari kehamilan, wanita biasanya melahirkan dua hingga tiga anak kucing. Pada saat kelahiran, anak kucing berat rata-rata 75 - 130 gram, dan berat badan mereka berganda pada minggu kedua kehidupan. Ketika anak kucing mencapai usia lima minggu, beratnya biasanya meningkat empat kali berbanding dengan apa yang sedang dilahirkan. Mereka mula makan makanan keras pada usia empat minggu, apabila mereka mengembangkan taring kekal. Kucing Asia Bengal biasanya tinggal bersama selepas kawin dan menaikkan kucing mereka bersama-sama selama tujuh hingga sepuluh bulan. Pada lapan belas bulan, anak kucing mencapai pubertas penuh.

BARU SNOW (IRBIS). Di dataran tinggi di Asia Tengah dan Tengah, harimau salji hidup. Ia sempurna disesuaikan dengan keadaan yang sukar di pergunungan dan biasanya hidup di sempadan salju abadi (2000-3000 meter). Panjang badan sehingga 150 cm, berat badan - sehingga 45 kg. Pada musim panas, mengejar mangsa utamanya - gunung gunung, ia naik ke 6000 m ke atas. Hidup secara berpasangan. Wanita itu mengatur sarang, menyebarkannya dengan rambutnya dan melahirkan 2-4 bayi pada musim bunga. Jika harimau salju tidak diganggu, maka ia tidak takut kepada seseorang, bukan agresif, dan bahkan | mudah tertipu. Kerana bulu yang cantik dan tebal, harimau salju di mana-mana diburu, jadi bilangan kucing yang cantik ini semakin merosot. Dalam penangkaran, berkembang biak dengan baik. Buku Stud Antarabangsa telah dicipta di mana semua macan tutul yang tinggal di kebun binatang disimpan rekod.
ROL WOLF - Ia adalah serigala yang Kipling diterangkan di Mowgli sebagai longsor menghancurkan yang menyerang hutan. Secara semula jadi, bilangannya semakin menurun, haiwan telah menjadi jarang. Ia ditemui di hutan, gunung, lembah dan padang rumput Asia Tengah dan Selatan. Sedikit kurang daripada rakan kelabu mereka - panjang badan sehingga 110 cm, ekor - sehingga 0,5 m. Kambing mereka sentiasa bergerak. Kambing, domba jantan, lembu jantan yang tidak berani lari dari mereka dengan panik. Serigala yang berani bahkan menyerang harimau dan beruang Himalaya.


ARAB WOLF
hanya 26 inci tinggi (ketinggian bahu) dan berat rata-rata 40 pound, menjadikannya spesies serigala terkecil di dunia. Serigala arab mempunyai rambut pendek berwarna kelabu abu-abu yang menjadi lebih lama dan tebal pada musim sejuk. Telinga mereka besar berbanding dengan kepala yang lain, dan mata mereka berwarna kuning dengan murid hitam. Walau bagaimanapun, ramai individu mungkin mempunyai mata coklat, yang menunjukkan bahawa nenek moyang mereka menyeberang dengan anjing liar.

Spesies serigala ini disenaraikan sebagai terancam di Arab; di Emiriah Arab Bersatu, spesies ini sudah pupus. Disebabkan kekurangan makanan, mereka hanya boleh dilihat di sekolah semasa musim kawin, dari Oktober hingga Disember. Wolf Arab boleh membunuh haiwan sehingga saiz seekor kambing, tetapi biasanya memakan bangkai, burung kecil, tikus, reptilia dan serangga. Juga, diet serigala Arab termasuk buah-buahan dan tumbuhan apabila daging tidak mencukupi. Mereka menggali lubang di pasir untuk melindungi diri mereka dari matahari, dan memburu terutamanya pada waktu malam.

Satu-satunya masa bahawa serigala Arab dikenali sebagai wilayah adalah masa apabila anak-anak lahir kepada mereka. Seorang wanita boleh melahirkan sehingga 12 anak anjing, tetapi biasanya satu wanita menghasilkan hanya 2 atau 3 anak anjing. Puppies dilahirkan buta. Wanita itu menyapih anaknya pada usia lapan minggu.


ASIAN GOLDEN CAT
, juga dikenali sebagai kucing Temminka, hidup dari kaki bukit selatan selatan Himalaya ke Tanah Melayu dan Sumatera. Kucing emas Asia boleh mempunyai pelbagai warna, termasuk merah, emas, kelabu, atau hitam. Satu subspesies dari kucing emas Asia ditakrifkan sebagai kucing leopard. Kucing emas memberi makan kepada mamalia kecil, termasuk arnab, rusa, kambing dan kambing. Walaupun saintis tahu sedikit mengenai kucing ini, cerita rakyat Asia mencerminkan sikap masyarakat tempatan terhadap spesies keluarga kucing ini. Sebagai contoh, salah satu legenda mengatakan bahawa rambut dari kulit kucing emas akan melindungi terhadap serangan harimau.

Nama saintifik: Catopuma temminckii, atau Profelis temminckii, atau Felis temminckii.


AFGHAN FOX
- spesies ini tidak mempunyai subspesies. Fox musang juga dikenali sebagai Blenford Fox. Haiwan ini bersaiz kecil dan mungkin merupakan wakil rubah yang tinggal di padang pasir. Kajian genetik menunjukkan bahawa rubah Fenech adalah saudara terdekat dengan roket Blenford.

Fox musang adalah rubah kecil yang kedua hanya dengan rubah fenca, berat 2.2-3.3 pound (1-1.5 kg) dan mempunyai ketinggian 10.6-11.8 inci (27-30 cm) di bahu. Ekornya tebal ialah 70% daripada panjang kepala dan badan. Bulu biasanya mempunyai warna kelabu berpasir dengan bahagian bawah badan yang lebih rendah dan kumpulan gelap di sepanjang bahagian belakang. Hujung ekor adalah hitam. Ketinggian di bahu ialah 11.0-11.8 inci (28-30 cm). Gigi kecil, tetapi mempunyai bentuk rubah yang tipikal dan menggiling kembali gerah.

Saigak - Ini adalah antelop yang pernah ditemui dari Eropah Barat di seluruh benua Eurasia dan Alaska. Jumlah mereka melebihi beberapa juta individu hanya dua dekad yang lalu. Tetapi hari ini hanya terdapat kurang daripada 50,000 individu. Ciri khas haiwan ini adalah hidung kembung yang besar dan besar dengan bonggol, yang kelihatan sangat mirip dengan hidung tapir. Hidungnya yang sangat besar adalah ciri utama penampilan sawan.

Kambing kawanan seribu mereka berkeliaran di padang rumput Kazakhstan dan selatan Rusia, di Mongolia mereka, seperti dahulu, jarang berlaku. Saiznya rata-rata - pertumbuhan sehingga 80 cm, panjang badan - sehingga 120 cm. Mereka hidup di padang rumput, padang pasir dan separuh padang pasir. Swift, boleh berjalan sehingga 70 km sejam. Sangat menjanjikan untuk ternakan. Pemburu haram memakan harimau kerana daging, kulit dan tanduk, dari mana penyembuh Cina membuat ubat-ubatan.


ARGALI
- warna argali berbeza dari coklat muda hingga kelabu gelap dan coklat gelap, dengan rambut putih di seluruh permukaan (terutama pada individu yang lebih tua). Bahagian bawah tubuh berwarna putih, dan dipisahkan dari bahagian utama warna dengan jalur gelap yang berjalan di sepanjang sisi binatang. Moncong Argali mempunyai warna yang lebih terang daripada seluruh tubuh. Di samping itu, lelaki mempunyai ruff putih di leher, yang meliputi sebahagian besar permukaan leher, dan puncak dorsal, kedua-duanya lebih menonjol pada musim sejuk. Domba gunung mempunyai bonggol putih, walaupun terdapat juga pelbagai perbezaan antara subspesies dari segi ukuran dan sempadan warna. Lelaki dewasa mempunyai dua tanduk sifon besar yang boleh mencapai panjang 190 cm / 6.3 kaki. Perempuan juga mempunyai tanduk, walaupun mereka lebih kecil, jarang melebihi 30 cm / 1 kaki panjangnya.

SUMATRAN SERAU - kepunyaan kumpulan yang dikenali sebagai antelop, serau Sumatera adalah seekor binatang dengan tubuh yang agak kecil, dengan bahagian atas tubuh yang gelap, dan bahagian-bahagian yang berkulit putih. Kot ini mempunyai rambut yang panjang dan kasar, dan serangga Sumatera mempunyai warna putih, coklat, atau hitam panjang di lehernya. Serau laki-laki dan perempuan adalah sama dalam penampilan, kedua-dua jantina mempunyai tanduk yang kuat dan sedikit melengkung yang boleh digunakan untuk mempertahankan diri. Telinga panjang sempit dan tajam dalam bentuk, moncong mempunyai kelenjar besar di bawah mata, dari mana serau memerah cairan dengan bau, dan ekor dengan mantel yang agak tebal. Sebelum ini dipercayai bahawa terdapat banyak sub-spesies serau, namun, pada masa kini, mereka semuanya terisolasi dalam pelbagai jenis.

Panjang badan: 140 - 180 cm

Panjang ekor: 8 - 16 cm

Ketinggian Bahu: 85 - 94 cm

KERETA VINTOROGY (MARHUR ) Memburu dan pelanggaran terhadap habitat oleh haiwan domestik menyebabkan pengurangan bilangan kepada 8,000 ekor haiwan. Sekarang memburu marchurs adalah dilarang dan taska sedang diatur.
Markhur adalah yang terbesar dan paling berkuasa di kalangan kambing liar. Laki-laki dewasa mempunyai ketinggian 105 cm, panjang badan - sehingga 160 cm. Tanduk corkscrew besar dipintal ke arah yang berbeza: kanan - ke kanan, kiri - ke kiri. Panjangnya lelaki adalah 58-73 cm, di tanduk betina kecil dan nipis. Mereka disimpan dalam kawanan kecil di lereng gunung pada ketinggian 1000-3000 meter, di mana anda boleh memelihara dengan selamat. Mereka tinggal di utara India, di Afghanistan, Pakistan dan Asia Tengah.
PEMBANGKIT DAVID (MILO) - Sekali ternakan rusa ini merebak di kawasan rawa China, namun, sudah lama, semua penggemar di alam liar telah musnah. Mereka terselamat hanya di Taman Imperial Beijing, dari mana mereka dibawa ke Eropah, di mana mereka mula berkembang biak. Selepas kematian Peking rusa, beberapa penjaja perlu dikembalikan ke tanah air mereka.
Sekarang di tawanan lebih daripada 1000 individu disimpan. Dalam sifat rusa liar, Daud tidak sama sekali. Mereka menarik kerana mereka menukar tanduk dua kali setahun. Di samping itu, tanduknya besar, selalunya mereka mempunyai 4 proses yang diarahkan semula, dan tidak ke hadapan, seperti semua rusa sebenar. Milu juga mempunyai ekor panjang dengan rumbai di hujungnya, dan kuku mereka yang lebar membolehkan anda berjalan di sepanjang rawa.
NILGAU (BLUE ANTILOPA) - Kebanyakan penduduk India menganggap Nilgau sebagai saudara lembu dan tidak menjadi mangsa. Nama dalam bahasa Hindi diterjemahkan sebagai "lembu biru". Yang terbesar di antelop Asia adalah pertumbuhan di bahu sehingga 1.5 m. Laki-laki berwarna abu-abu, betina berwarna merah kemerahan. Laki-laki lebih besar daripada perempuan, dihiasi dengan tanduk pendek dan sekumpulan rambut panjang di leher mereka, betina tidak hornless.
Graze di hutan kering dan hutan jarang wilayah utara dan tengah India. Mereka memakan pucuk muda dan daun, mencapai cabang, naik ke kaki belakang mereka. Mereka jarang pergi ke tempat penyiraman. Semasa duels pasangan, lelaki berlutut di hadapan satu sama lain dan semua orang cuba untuk membengkokkan kepala lawan ke tanah. Sering melahirkan anak kembar.

Babi berlian - Sehingga baru-baru ini, babi berjenggot di Asia Tenggara, menurut saintis, memasukkan tiga subspesies di bawah nama saintifik Sus barbatus. Walau bagaimanapun, kajian genetik sekarang menunjukkan bahawa babi yang berjanggut di Palawan adalah spesies yang berasingan. Seperti jenis lain, babi yang berjanggut di Palawan mempunyai tengkorak yang panjang dan bulu tebal kasar, rambut putih di sekeliling pipi dan muka babi. Spesies ini mempunyai kaki panjang, badan besar dengan warna merah kemerahan atau hitam, dengan garis rambut jarang. Laki-laki adalah lebih besar daripada saiz wanita, dan mempunyai ketuat muka yang kecil, yang, menurut saintis, memberi perlindungan semasa pergaduhan lelaki.

Saiz: panjang badan 1.0-1.6 m., Ketinggian: sehingga 1 m.

Status - disenaraikan sebagai Vulnerable Species (VU) dalam Buku Merah IUCN.

TUPAIA - Haiwan seperti tupai, dengan hidung yang sentiasa gementar. Diagihkan di Asia Selatan dan Tenggara - terdapat 18 spesies. Penghuni hutan ini menghabiskan sebahagian besar masa mereka di dalam pepohonan.
Setiap pasangan haiwan mempunyai wilayah sendiri, yang dijaga dengan ketat - lelaki menandakan sempadan dengan rahsia kelenjar dan air kencing berbau. Dalam rongga, betina melahirkan 2-3 cubs beberapa kali setahun, dari mana mereka dipilih dalam sebulan. Tupai - saudara primata. Daripada haiwan kecil itu datang monyet pertama.
Orangutan mempunyai wajah yang sangat mirip dengan warna merah gelap manusia dan panjang forelimbs (lengan), yang hampir mencapai pergelangan kaki. Laki-laki dewasa adalah 120-130 cm, lebih besar daripada perempuan (beratnya sehingga 100 kg), dihiasi dengan janggut, kumis dan kumis, sikat lemak pada tengkorak dan kantung kerongkong besar untuk meningkatkan suara.
Mereka hidup di hutan tropika (kepulauan Kalimantan dan Sumatera) di puncak pokok, jarang turun ke tanah. Mereka memakan buah, daun, dan telur burung. Tidur dalam sarang yang diperbuat daripada cawangan. Semasa hujan, mereka berlindung di daun besar. Melahirkan satu sik yang berat sehingga 1.5 kg. Bayi itu tumbuh sangat perlahan, hampir sehingga ibu berusia 3-4 tahun menghisap. Dia menjadi dewasa pada usia kira-kira 10 tahun, hidup sehingga 30 tahun. "Orang hutan" ini dalam bahaya kepupusan berhubung dengan pemusnahan hutan.

GIBBONS. Enam spesies kera antropoid ini hidup di hutan tropika Asia Tenggara, di pulau-pulau Sumatra, Kalimantan dan Jawa. Mereka hidup dalam keluarga yang dicipta pada usia sekitar 8 tahun, masing-masing mempunyai wilayah sendiri. Mereka bergerak di sepanjang cawangan dengan kelajuan yang luar biasa - seolah-olah mereka terbang. Mereka memakan buah, daun, serangga, telur burung. Mereka melahirkan satu cub yang ibu makan sehingga 2 tahun.
Setiap jenis gibbon berbeza dengan jeritan pelik yang aneh. Dengan sinar matahari yang pertama, gibbon berkumpul di atas pokok-pokok yang diterangi, duduk dan memulakan konsert pagi mereka. Sekitar dua jam seluruh keluarga menyanyi. Suara mereka melodi dan didengar dalam jarak jauh. Seperti banyak penduduk hutan tropika, mereka menjadi jarang dan memerlukan perlindungan.



Nosach
- semakin besar hidung, semakin kuat menangis lelaki dan semakin tinggi pangkatnya dalam kumpulan itu. Hidung betina dan lelaki muda jauh lebih kecil. Di hutan hujan di Pulau Kalimantan, monyet nosed, atau nosas, hidup - salah satu haiwan yang paling menakjubkan. Dalam lelaki tua, hidung kelihatan seperti batang. Ia berfungsi untuk manifestasi emosi dan sebagai resonator. Panjang badan dengan kepala adalah 50-70 cm, ekor dan panjang yang sama. Berat lelaki adalah sehingga 24 kg, betina dua kali lebih ringan. Monyet 11-32 monyet hidup di cawangan besar pokok di sepanjang tebing sungai dan teluk. Perenang besar. Mereka memakan buah-buahan dan daun, serangga.

GEMPA ASIAN sedikit berbeza daripada saudara-mara Afrika mereka. Mereka mempunyai telinga yang lebih kecil yang lurus di dasarnya, berbanding dengan ciri telinga besar spesies Afrika. Gajah Asia jauh lebih kecil, seberat 6 615 - 11 020 pound (manakala gajah Afrika berat 8 820 - 15430 pound), dan kira-kira 7 - 12 kaki tinggi (gajah Afrika - 10 - 13 kaki).

Adaptasi: Variasi Sri Lanka (E. m. Maximus) adalah yang terbesar, paling gelap, dan mempunyai tumpuan depigmentasi (kawasan tanpa warna) di telinga, muka, badan dan perut. Gajah Sumatra (E. m. Sumatranus) adalah warna terkecil dan paling ringan.

Gajah Asia hidup di hutan yang berpecah-belah di India, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Sri Lanka, Burma, Thailand, Kemboja, Laos, Vietnam, China (pupus di alam liar), Malaysia, Indonesia, dan Borneo.

INDIAN RHINOUR Ciri-ciri yang menakjubkan dari badak India ialah kulitnya yang tebal, yang membentuk lipatan pada leher, bilah bahu dan di hadapan sakrum, memberikan gambaran bahawa binatang itu dirantai di dalam kulit. Kesan ini dipertingkatkan oleh tubercles cembung yang sangat riveted yang meliputi sisi dan kaki atas binatang dengan hampir tiada rambut pada kulit. Bahaya kepupusan. Secara semula jadi, disebabkan oleh pemburuan haram dan sekatan di tempat kediaman, kira-kira 200 individu kekal. Badak India adalah yang terbesar dari badak Asia yang sedia ada. Ketinggiannya melebihi 180 cm, panjangnya lebih dari 4 m. Ia mempunyai kepala besar, mata kecil, dan sepasang taring tajam pada rahang bawah, yang digunakan hewan ketika menyerang musuh. Selepas gajah, ini adalah haiwan terbesar di Asia, ia jarang agresif, melainkan ia terluka atau menyelamatkan anak itu.

Badak India tidak pernah bergerak jauh dari air. Sepanjang hari dia bercakap atau berbaring di lumpur cair. Makanan utama adalah rumput, tunas muda dan buluh. Memberi lahir satu cub setiap tiga tahun.


VARAN KOMODSKY.
Raksasa, atau Komodo, memantau kadal adalah kadal terbesar di planet ini. Mendapat namanya dari pulau kecil Komodo (Indonesia). Pemangsa ini mencapai panjang kira-kira 4 m, berat badan melebihi 150 kg.
Kadal memakan semua makhluk hidup yang menangkap mata, dan boleh makan pada bangkai. Kadang-kadal dewasa besar walaupun pada babi hutan dan rusa. Varan aktif pada siang hari, tetapi boleh memburu pada malam-malam malam yang hangat. Mereka boleh makan anak mereka sendiri. Kes serangan terhadap orang ramai diketahui.
PYTHON BERSIH tinggal di Asia Tenggara. Ia bersaing dengan pengarang anaconda Amerika untuk gelaran ular terbesar di dunia - spesimen sehingga 12 m panjang diketahui. Ia berenang dengan baik, tetapi tidak seperti anacondas, ia memburu di darat. Wanita itu menanam hingga 100 telur, kemudian lipatan di sekitar batu dalam tiga atau empat cincin - sehingga dia melindungi telur dari pemangsa dan menghangatkan mereka. "Penetasan" berlangsung selama satu setengah bulan, sementara ular tidak memakan apa-apa - pythons mencerna mangsa besar untuk waktu yang lama dan boleh tetap tanpa makanan selama beberapa bulan. Seringkali serangan haiwan yang datang ke tempat penyiraman, ternakan. Puak reticulated mempunyai watak yang buruk - mereka hampir tidak dijinakkan, oleh itu, sebagai pelakon mereka tidak melakukan. Daging mereka adalah kegemaran penduduk tempatan.
ROYAL COBRA - ular beracun besar. Tinggal di Selatan dan Asia Tenggara di lembah gunung, lembah sungai, semak dan padang pasir, mencapai panjang 5.5 m.
Ia memberi makan terutamanya kepada ular. Ia membina besar "sarang dua tingkat" dengan diameter 1 m. Di tengah-tengah "lantai pertama", wanita meletakkan 20-40 telur dan menutupnya dengan daun. Dia menetap di bawah dan mengawasi batu itu. Dalam tempoh ini, dia sangat agresif - tanpa amaran, serangan orang dan haiwan yang menghampiri sarangnya. Di India, polis juga menghalang semua jalan jika mereka menemui sarang sedemikian. Dari racun kobra diraja, seseorang boleh mati dalam 15 minit, dan seekor gajah, jika gigitan jatuh pada ujung batang atau jari, dalam 3-4 jam. Cobra adalah ular yang dihormati di kalangan kaum India.

CHINA ALLIGATOR - hanya terdapat di China. Panjangnya tidak lebih dari 1.5-2 m. Ia membawa kehidupan separa akuatik yang sangat berhati-hati. Musim sejuk di dalam lubang yang digali di tebing sungai, sungai atau tasik. Pada musim panas, wanita itu membina sarang daun kering dan rumput, di mana ia meletakkan 10-40 telur berukuran 3.5-6 cm. Buaya kecil dilahirkan 70 hari kemudian, mereka berwarna hitam terang, dengan garis kuning, sehingga 21 cm panjang, hidup lebih dari 50 tahun. Dilindungi dalam alam semula jadi, hidup di zoo.

KURANG KULIT
- yang terbesar di kalangan penyu moden. Ia mencapai panjang 2 m, berat - 600 kg. Sarang di pantai tropika di lautan di lautan India, Pasifik dan Atlantik. Ia kembali ke tempat bersarang yang sama setiap 2-3 tahun. Dia bergerak, makan di perairan sederhana dengan ubur-ubur, alga, dan krustasea. Cangkang kura-kura terdiri dari 7 tulang tulang longitudinal, di mana kulitnya terbentang, menyerupai getah dalam kepadatan dan keanjalannya. Perempuan itu meletakkan di tanah rata-rata 85 biji telur 5-6 cm, di mana dia sendiri pernah dilahirkan. Untuk meningkatkan jumlah penyu, mereka mengumpul telur mereka, yang mengikis buatan dan melepaskan penyu ke laut.
GANG HAVIAL - Di dalam sungai-sungai dan tasik-tasik yang besar di India, terdapat jenis buaya khas yang disebut gavial. Panjangnya adalah sehingga 6.6 m. Perbezaan utama antara gavials genus dan buaya sebenar ialah moncong gigi panjang yang membolehkannya berjaya memburu ikan, memakan burung, kadang-kadang mayat, termasuk orang-orang yang dikebumikan di perairan mengikut adat kuno Gangga sungai suci. Bagi manusia dan haiwan besar, ia tidak begitu berbahaya. Dilindungi oleh
undang-undang di India dan Nepal. Haiwan ini dianggap suci oleh orang Hindu. Sebelum ini, gavials mendiami lembah Indus, Ganges, dan Brahmaputra, kini disebabkan oleh pencemaran sungai, ini adalah haiwan yang sangat jarang berlaku.



Hiu paus
- gergasi di antara ikan. Mendapai panjang 15 m, beramai - sehingga 20 tan. Sekitar satu tan berat hati. Tinggal di perairan hangat di lautan Atlantik, Pasifik dan India. Batang besarnya ditutup dengan beratus-ratus bintik putih. Tidak seperti jerung lain, mulut hiu paus berada di hadapan kepala.Kepala kecil dengan mata kecil, badan berwarna kelabu gelap atau coklat. Mulutnya sedikit ajar. Letakkan telur kira-kira 60 cm panjang di dalam beg yang dilindungi. Ikan hiu memakan haiwan kecil - krustasea, ikan. Bagi manusia, ia adalah selamat, kerana ia mempunyai gigi yang sangat kecil, tidak sesuai untuk merampas mangsa. Dan hiu paus mempunyai 15,000 gigi, tetapi mereka tidak berfungsi untuk menggigit, tetapi untuk "mengunci" mangsa di mulut. Jerung bergerak dengan mulutnya terbuka lebar, mengumpul makhluk hidup yang boleh dimakan. Apabila ia menutup mulutnya, air ditapis melalui lubang insang, dan organisma makanan memasuki perut.

MURENA - Ikan keluarga belut. Tubuh serpentin, cantik dalam warna. Panjang badan sehingga 3 m, berat - sehingga 6 kg. Pemangsa aktif. Mengintai mangsa mereka dari serangan hendap. Mungkin berbahaya bagi penyelam - gigitan jerawat mengganggu pernafasan, melumpuhkan aktiviti jantung. Belut Moray yang kuat dan jahat, rupanya jelek - mata menakutkan, mulut besar dengan gigi beracun tajam. Mereka hidup di laut tropika, sangat pelbagai. Di Laut Merah dan bahagian barat Lautan Hindi sahaja, lebih daripada 120 spesies moray belut hidup. Mereka tidak menyerang orang, tetapi tidak suka menyerang sarang mereka, jadi ikan itu tidak akan melepaskan peluang untuk melekat gigi mereka menjadi tetamu yang tidak diundang. Orang-orang Rom kuno sangat menghargai belut moray yang mereka simpan di kolam renang.
WHITE SHARK (CARCHARODON) - Jerung kanibal ini hidup di perairan laut tropika dan sederhana. Jerung panjang sehingga 11 m, berat - sehingga 3 tan. Sangat agresif, terkenal kerana serangannya terhadap manusia. Punggung dan sisinya dicat kelabu, coklat atau hitam, perutnya putih putih. Pemangsa mempunyai bau yang indah yang membantu dia menjejaki mangsa. Ia menyerang nelayan, orang di dalam air, bot dan bukan sahaja di laut terbuka, tetapi juga di dekat pantai - di pantai dan di teluk. Ia memakan ikan besar, termasuk jerung. Ikan keseluruhan sehingga 2.5 m panjang ditelan; mangsa lebih besar dipotong oleh gigi tajam yang besar. Karharodon tidak begitu pemilih tentang makanan: bersama-sama dengan sisa-sisa jerung lain dan ikan kecil, kepingan kuda, kaki anjing dan biri-biri, kanak-kanak dan juga labu yang terdapat di perutnya. Karharodon adalah salah satu daripada jerung paling berbahaya bagi manusia. Dia dipanggil "kematian putih."
Hammerhead Shark - Perenang-perenang yang tak kenal cepat ini tinggal di perairan terbuka dan pantai di kawasan tropika. Saiz sehingga 3-6 m Penampilan sangat luar biasa - muncung menyerupai setong silinder 1.5 m yang luas, di mata yang melampau yang mata kecil, celah panjang di bahagian depan adalah lubang hidung yang tidak ada jerung lain. Makanan jerung hammerhead terdiri daripada pelbagai invertebrata bawah, ikan, dan cumi-cumi. Dalam perut individu besar, ikan pari paling sering dijumpai. Wanita mengandung 30-40 cubs sehingga 50 cm panjang. Ini adalah haiwan yang sangat pemangsa dan berbahaya. Kes serangan terhadap orang ramai diketahui.

Haiwan yang paling berbahaya

TIGER - Harimau mempunyai tempat penting dalam kehidupan dan budaya Asia. Dia sering muncul sepanjang mitologi semua negara di mana dia muncul sebagai simbol kuasa dan kuasa. Walaupun dia tidak akan menyerang orang jika dia tidak diprovokasi, atau jika dia tidak lapar, seseorang akan menyerangnya lebih kerap. Baru-baru ini, masalah ini telah menjadi semakin meluas kerana pencerobohan manusia terhadap habitat harimau, yang telah menyebabkan pergerakan haiwan menjadi kawasan penduduk. Mereka adalah pemangsa yang sangat kuat yang membawa kematian. Perlihatkan mereka dengan penghormatan yang mereka perlukan.

ROYAL COBRA - Ular beracun yang paling lama di dunia, mencapai panjang sehingga 20 kaki. Racunnya adalah neurotoxin, dan ia sangat berbahaya. Ini adalah salah satu ular paling berbisa di benua, dan boleh membunuh seseorang dengan satu gigitan.


MALAYA Viper hidup di Asia Tenggara dan Indonesia. Mereka suka tumbuh-tumbuhan yang padat, lebih menyukai biji-bijian buluh dan tanah ladang. Dia mempunyai reputasi yang luar biasa kerana menjadi ular yang agresif yang dapat menyerang manusia sendiri. Di utara Malaysia sahaja, dia bertanggungjawab untuk lebih daripada 700 gigitan setahun.



Labah-labah unta
sangat meluas, tinggal di padang pasir dari Iraq ke China dan seterusnya. Mereka tidak beracun, tetapi mereka menggigit orang dan gigitan mereka sangat menyakitkan. Mereka mungkin lebih menakutkan daripada berbahaya, tetapi mereka berhak pada senarai ini. Mereka boleh bergerak dengan cepat, pada kelajuan yang sama sebagai orang, dan menjerit semasa mengejar. Mereka juga boleh melantun sehingga empat kaki.



KRIGHT - ular yang tinggal di India dan Asia Tenggara. Haiwan-haiwan malam ini sangat beracun, dengan racun neurotoksik, 16 kali lebih berkuasa daripada ular.


Pheasants
- Di Asia terdapat lebih daripada 20 spesies. Ekor panjang, ekor yang mengagumkan, eared, berlian, emas diraja - berbeza. Pheasant lelaki mempunyai pakaian luar biasa yang luar biasa. Perempuan "berpakaian" lebih sederhana. Semua pheasants berpegang kepada bumi, hidup di dataran rendah dan subtropika dan hutan gunung. Mereka duduk di atas pokok sahaja untuk penginapan dan makan, serta dalam hal keperluan mendesak. Mereka memakan tumbuh-tumbuhan, terutamanya belalang pada musim panas, anak ayam pada hari pertama kehidupan - hanya serangga. Antara spesies yang disenaraikan dalam Buku Merah adalah burung gagak kekaisaran. Ia hidup di sempadan Vietnam Utara dan Selatan. Banyak baka pheasants dibiakkan buatan dan sukan berburu.

JAPANESE CRANE
- Kren yang terbesar dan paling indah di kalangan kren. Hidup di lembah sungai, berhampiran tasik dan paya. Ia membina sarang di tempat terpencil dari batang tegar buluh dan cawangan. Perempuan berbaring 1-2 telur, tetapi biasanya seekor anak ayam bertahan - yang lebih tua memecahkan adiknya yang lemah. Burung sangat jarang berlaku. Burung ini memenangi kemasyhuran untuk keindahan tariannya yang mengagumkan. Dia suka digambarkan dalam lukisan di Jepun dan di China. Kini ia mengalami keganasan, gangguan habitat dan gangguan.
Burung kakak tua sarang disusun di dalam rongga, dan bahan binaan ditekan di antara bulu - jadi anda boleh menyampaikan lebih banyak lagi! Pencinta merawat satu sama lain dengan tidbits, menjaga mereka di paruh mereka. Burung kakang yang kecil (tit bersaiz) yang hidup di hutan tropika Asia Selatan. Mereka tidur seperti kelawar, terbalik, memegang ranting dengan kaki mereka. Selalunya hanya memegang satu kaki. Pada masa bahaya, mereka menjadi seperti buah-buahan yang digantung. Mereka memakan buah-buahan, buah beri, nektar, jus kayu. Mereka mudah berjalan di sepanjang cabang dan tanah, terbang dengan indah.
LORI (HUNGARIES) . Mereka sering disimpan dalam sangkar dan diajar untuk bercakap, tetapi mereka perlu diberi makanan yang jarang ditemui, bijirin manis dengan madu dan susu, jus buah-buahan, dan lain-lain. Burung kecil yang ceria, mesra, bercakap, berwarna-warni, tidak lebih besar daripada merpati. Mereka tinggal di hutan Indonesia dan Australia. Lidah dibina sedikit berbeza daripada burung kakak tua, dengan berus pada akhir: lebih mudah untuk mendapatkan madu dari bunga dan debunga. Benih, kacang dan buah-buahan yang keras tidak boleh dimakan. Simpan dalam pek, telur berbaring di lubang-lubang.
PAVLIN - Dua spesies burung tanah besar ini hidup di bukit-bukit hijau di India, Sri Lanka, Indochina dan Indonesia. Laki-laki dibahagikan dengan ekor yang luar biasa, bulu yang panjangnya hingga 1.6 m. Pada kenyataannya, ini bukan ekor (iaitu, tiada bulu ekor), tetapi hiasan ekor ekor yang luar biasa. Sepanjang masa itu, peminat merak keluar kereta api untuk menarik pavs yang dimahkotai dengan hiasan diraja mereka. Menari tarian cantik, tetapi mereka tidak membantu wanita untuk menetas dan menaikkan anak ayam. Anak ayam tumbuh dengan perlahan. Lebih dari 4000 tahun yang lalu, dieksport dari India. Mereka tinggal di taman-taman Babylon, di Mesir Kuno, Yunani, Rom. Burung-burung goreng dihiasi meja semasa jamuan yang kaya.

PHILIPPINES EAGLE - burung yang besar. Panjang badan - sehingga 1 m, berat - 4-6 kg. Hidup di dalam hutan hanya di Kepulauan Filipina. Melayang di atas puncak pokok - di bawah penutup terdapat sedikit ruang untuk menyebarkan sayap. Ia membina sarang di atas pokok pada ketinggian 30-45 m. Ia meletakkan 1 telur setiap 2 tahun. Ibu bapa memberi makan anak ayam sehingga enam bulan. Mangsa utama burung helang bukanlah kera antropoid, tetapi bersayap, kelelawar, tupai sawit, burung dan reptilia. Pada tahun 7978, mengisytiharkan burung kebangsaan Filipina. Burung sangat jarang berlaku. Walaupun ia dilindungi oleh undang-undang, dalam alam sekitar terdapat kira-kira 300 dari mereka.
RED-FOOT IBIS

nasib sedih jatuh ke kepala senarai burung terancam - kini terdapat sekitar dua belas ibis spesies ini. Ini adalah jumlah terendah di kalangan semua burung di dunia! Untuk melindungi ibis dari kepupusan muktamad, langkah-langkah diambil untuk membiak mereka dalam tahanan.
Ibis mudah dikenali kerana mereka mempunyai paruh panjang yang panjang. Diagihkan secara meluas, terutamanya di negara-negara panas. Burung dewasa boleh menukar warna bulu. Kebanyakan tahun mereka putih tulen, semasa musim pembiakan mereka menjadi ashen-kelabu, kerana mereka menggosok pigmen gelap yang mengeluarkannya ke dalam bulu. Shedding, ibis menjadi putih lagi. Burung muda, seperti itik hodoh, juga putih kotor.

Pin
Send
Share
Send