Mengenai haiwan

Impala Aepyceros melampus

Pin
Send
Share
Send


Nama-nama: impala, antelop berkepala hitam.

Kawasan: Kenya, Uganda, Botswana, Afrika Selatan, Tanzania, Zambia, Rhodesia Selatan, Mozambique, Angola, Zaire, Rwanda.

Penerangan: impala - langsing, antelop bersaiz sederhana. Kot ini berkilat, di kaki belakang (di atas "tumit" kaki) ada sekelompok rambut hitam kasar. Kepala kecil. Mata besar. Telinga adalah sempit dan menunjuk.
Pada laki-laki, tanduk nipis berbentuk lyre nipis tumbuh di atas kepala mereka, yang mencapai panjang 45-91.7 cm. Tanduk tumbuh kembali, ke sisi atau ke atas. Perempuan tidak mempunyai tanduk. Ekor panjang dengan bulu putih pada akhir. Kaki adalah nipis. Impala mempunyai kelenjar berbau di dahi dan belakang kaki. Perempuan mempunyai empat puting.

Warna: berbeza-beza bergantung kepada bahagian julat: dari merah cerah hingga coklat. Sekitar mata terdapat cincin putih, di pinggul dan ekor sepanjang satu jalur hitam menegak. Bahagian bawah badan adalah putih (perut, dagu, bibir, di dalam telinga, bawah ekor, leher). Petua telinga berwarna hitam.

Saiz: lelaki - panjang badan sehingga 148 cm, ketinggian di layu hingga 91 cm, panjang betina hingga 128 cm, tinggi pada yang layu hingga 86 cm Untuk panjang ekor - 30-45 cm.

Berat badan: 40-60 kg.

Jangka hayat: sehingga 15 tahun.

Suara: Impala (Aepyceros melampus) - 30Kb
Semasa musim pembiakan, impala lelaki membuat bunyi dan bunyi serak berbunyi serak, yang secara purata menyerupai bunyi singa dan menyalak anjing.

Habitat: kebanyakannya terbuka dan pokok renek (dengan tanah kering yang stabil), hutan galeri, sering berhampiran air.

Makanan: Impala makan daun, tunas dan pucuk pokok renek (akasia), rumput (selepas musim hujan). Mereka diberi makan pagi dan petang. Mereka tidak bergerak jauh dari sumber air, tetapi jika air tidak tersedia, mereka boleh bertahan beberapa hari pada embun.

Kelakuan: Impala aktif pada siang hari dan petang (puncak aktiviti paling cepat selepas subuh dan sebelum senja). Pada malam bulan malam aktif antara 3 dan 4 jam.
Dalam masa yang panas, berehat dan mengunyah gula-gula di bawah naungan semak atau akasia.
Berlari dari pemangsa, ia boleh membuat lompatan sehingga 10 m panjang dan 3 m tinggi, tetapi bukannya melarikan diri, lebih suka menyembunyikan dalam tumbuh-tumbuhan yang padat.
Apabila memindahkan kawanan di hadapan, seorang wanita tua berjalan di depan, dan pemimpin lelaki menutup kumpulan itu.
Terdapat sedikit perbezaan dalam tingkah laku impalas di bahagian selatan dan timur julat: di selatan, mencantumkan berkumpul dalam ternakan semasa musim kering, pada masa ini di timur ternaknya sangat teritorial.
Penjagaan sosial termasuk menggigit (memberus gigi) pada gigi kepala dan leher. Pada mulanya, pasangan itu berdiri hidung ke hidung, kepala diapit 45 derajat, setiap hewan gigi 4-8 kali dari kepala ke leher.

Struktur sosial: Perempuan betina hidup di kawanan dengan haiwan muda dari 15 hingga 100 ekor, wilayah individu seperti kawanan adalah 80-180 ha.
Muda (sehingga 4 tahun) dan lelaki yang lebih tua, tidak dapat mempertahankan wilayah wilayah mereka, dikumpulkan dalam kawanan bujang berasingan.
Lelaki umur reproduktif hidup sendiri, mengingati mana-mana wanita yang terletak di wilayah mereka untuk menjadi mereka sendiri. Lelaki-lelaki sedemikian mengumpul harem, di mana biasanya ada beberapa wanita dengan cubs. Pemimpin mendorong lelaki yang berkembang dari harem.
Sebahagian daripada makam digabungkan dengan antelop, zebra dan gajah lain, tetapi pakatan itu biasanya berpanjangan.
Pada musim kemarau, betina dan lelaki menetas di kawanan besar, yang berjumlah sehingga beberapa ratus individu.

Pembiakan: dalam musim pembiakan, pengawal lelaki haremnya.
Lelaki Impala menggunakan kaedah yang berbeza untuk melindungi wilayah mereka dan melindungi betina: menaikkan ekor, bergelut, menderu, menandakan wilayah (dengan rahsia kelenjar berbau, kotoran dan air kencing, mengelap dahi terhadap batang pokok). Selalunya sempadan kawasan bersebelahan ditandakan dengan gumpalan baja. Ia berlaku bahawa terdapat pergaduhan antara lelaki.
Lelaki sentiasa memeriksa air kencing wanita untuk mengetahui sama ada dia mempunyai estrus atau tidak.
Tidak lama sebelum kelahiran, wanita itu dipisahkan dari kawanan.

Musim pembiakan: di tempat-tempat yang berlainan adalah berbeza: di Afrika Selatan-Barat, Februari-Mac, di Afrika Timur - Oktober-November.

Puber: perempuan pada umur 1.5 tahun, lelaki setiap tahun (tetapi sehingga umur 4 tahun mereka tidak dapat membiak kerana persaingan dengan lelaki yang lebih tua).

Kehamilan: 6.5 bulan

Keturunan: pada tengah hari, wanita itu melahirkan satu cub. Ibu bersatu semula dengan kawanan apabila bayi berusia beberapa hari. Pada masa ini, anak ayam yang paling lemah (separuh daripada anak cucunya mati akibat pemangsa dalam beberapa minggu pertama). Impala mempunyai tadika, yang diikuti oleh beberapa wanita. Laktasi berlangsung hingga 4.5-6 bulan. Remaja berehat, bermain-main dan bermain antara satu sama lain.
Pada 5 bulan, tanduk mula tumbuh pada lelaki. Pada usia 8 bulan, lelaki muda meninggalkan kumpulan itu.

Manfaat / bahaya kepada manusia: Penduduk tempatan menyerang impala untuk dagingnya.

Status Penduduk / pemuliharaan: Di Tanzania dan Kenya, impala kini merupakan salah satu antelop yang paling banyak.
Spesies ini disenaraikan dalam Buku Merah Antarabangsa sebagai spesies berisiko rendah, dan subspesiesnya Aepyceros melampus petersi (impala hitam) disenaraikan dalam Buku Merah sebagai terdedah.

Kredit: Portal Zooclub
Apabila mencetak semula artikel ini, pautan aktif ke sumbernya adalah MANDATORY, jika tidak, penggunaan artikel itu akan dianggap melanggar "Undang-undang Hak Cipta dan Hak Berkaitan".

Rupa

Kerana struktur tubuh yang anggun untuk jangka masa yang panjang dia berada di kedudukan sebagai gazelle, tetapi kajian menunjukkan bahawa dalam hubungan yang lebih dekat dia dengan bubal. Pertumbuhan orang dewasa pada yang layu boleh mencapai 90 sentimeter, berat - 40-60 kg. Tail pada mencetuskan mencapai panjang hampir setengah meter dan berakhir dengan pemukul rambut putih. Pada kepala antelope yang agak kecil dan kemas ini, mata dan telinga yang besar dengan tips hitam menonjol. Di samping itu, lelaki mempunyai tanduk di kepala mereka yang tumbuh panjang dari 60 hingga 90 cm, yang pada masa yang sama berkembang ke sisi, belakang dan ke atas. Sekumpulan rambut hitam tumbuh di atas dasar kuku kaki belakang impala, itulah sebabnya ia juga dipanggil antelop hitam-tumit.

Gaya Hidup & Pemakanan

Sangat kerap impala menetap di tempat penyiraman, kerana mereka boleh melakukan tanpa air untuk masa yang sangat singkat. Impala memberi makan secara eksklusif pada makanan tumbuhan, terutamanya daun dan pucuk akasia, dan selepas musim hujan, rumput ditambah ke menu. Haiwan ini paling aktif pada waktu pagi dan petang, mereka lebih suka menunggu panas hari di bawah naungan semak, permen karet.

Pin
Send
Share
Send