Mengenai haiwan

Lovebird hitam-cheeked

Pin
Send
Share
Send


Ia mempunyai bulu warna yang sangat terang. Kepalanya berwarna hitam dengan warna coklat, yang lebih jelas untuk wanita, sayap, belakang, perut dan ekor bulat pendek berwarna hijau gelap, seluruh bulu berwarna kuning terang, sering dengan warna oranye. Sekitar mata terdapat cincin putih yang luas, yang dipanggil "gelas", yang merupakan bahagian kulit putih yang kosong. Paruh adalah merah. Laki-laki berbeza sedikit daripada wanita dalam saiz. Panjang nuri adalah 15-16 cm, ekor ialah 4 cm. Diagihkan di Tanzania, Zambia dan Mozambique Utara-Barat. Inhabits padang rumput kering yang kering dengan persekitaran acacias individu. Burung kakang menyimpan kawanan kecil, penerbangan mereka cepat dan beralun. Mereka bersarang di pinggang akasia, di mana wanita berputar sfera sfera yang padat dari kepingan cawangan. Dia memakai bahan bersarang di paruhnya, dan tidak di bulu, seperti yang dilakukan oleh lovebird lain. Dalam sarang yang masih belum selesai, wanita itu meletakkan 4-5 telur dan menginkubkan mereka selama 21 hari. Ibu bapa menjaga anak ayam mereka, tetapi mereka yang makan dengan baik sangat berminat dan sentiasa, tetapi mereka mengumumkan kehadiran mereka dengan jeritan. Pada usia 35-40 hari, mereka mula terbang keluar sarang, tetapi selama lebih kurang dua minggu lagi mereka kembali untuk malam itu dan dijaga oleh ibu bapa mereka. Selepas tempoh ini mereka menjadi bebas dan terbang dalam kawanan dengan lovebird lain.

Lovebird bertopeng pertama kali digambarkan oleh Reichenov pada tahun 1887 dan dibawa ke Eropah pada tahun 1927.

Lihat: lovebird Fisher (Agapornis fisheri).

Warna utama bulu hijau gelap, dahi berwarna merah terang, bahagian kepala dan leher berwarna merah jingga, bulu ekor atas ekor (ekor) berwarna ultramarine-blue. Bahagian dalaman bulu bulu hitam, bahagian atasnya berwarna hijau. Di sekeliling mata terdapat cincin berwarna putih tulen yang luas, mata itu sendiri berwarna coklat. Lilin gading, paruh berkilat. Kaki berwarna kelabu. Buah betina berbeza daripada saiz lelaki. Panjang nuri adalah 15-16 cm, ekor ialah 4 cm. Ia tersebar luas di barat laut Tanzania (Tasik Victoria), mendiami savannas kering dengan pokok-pokok kecil pohon akasia. Burung menyimpan kawanan kecil, terbang dari tempat ke tempat untuk mencari makanan dan air. Mereka bersarang di hollows, membuat sarang dari kepingan cawangan yang mereka bawa di paruh mereka. Di dalam kopling terdapat 4-5 telur, yang dikunyah oleh wanita selama 20-21 hari.

Spesies: lovebird Hitam-cheeked (Agapornis nigrigenis).

Warna utama bulu adalah hijau gelap. Bagian atas kepala berwarna oranye gelap, sisi kepala dan tekak berwarna hitam coklat, area goiter berwarna merah terang, kadang-kadang dengan warna oranye, belakang kepala, belakang kepala dan sisi leher adalah hijau zaitun. Sekitar mata adalah "gelas", mata berwarna coklat. Voskovitsa warna daging ringan, paruh merah, paruh di pangkal warna tanduk. Kaki-kaki yang kasar, kadang-kadang kelabu. Panjang nuri ialah 15-16 cm, ekor 5 cm. Diagihkan di Zambia di sepanjang anak sungai utara Sungai Zambezi dan ke Victoria Falls. The lovebird hitam-cheeked dijelaskan pada tahun 1906 dan dibawa ke Eropah pada tahun yang sama. Adalah dipercayai bahawa lovebird ini lebih ringan daripada semua "lovebirds" tontonan lain yang didarabkan dalam penangkaran. Memberi makan, menjaga keadaan dan pembiakannya adalah sama seperti lovebird lain. Dalam sangkar luas atau burung hantu, anda boleh menyimpan beberapa pasang bersama.

Spesies: Strawberry-headed, atau Nyasa lovebird (Agapornis lilianae).

Warna utama bulu hijau gelap, dahi merah karmic, sisi kepala dan tekak juga berwarna merah dengan sedikit warna kekuningan. Leher adalah strawberi dalam warna, nape dan sisi leher adalah hijau zaitun. Di sekeliling mata terdapat "cincin" kosong, berwarna putih tulen. Warna daging cahaya Voskovitsa. Paruh merah, paruh di pangkal merah jambu. Kaki adalah daging atau kelabu muda. Wanita itu sedikit berbeza daripada lelaki. Dalam kebanyakan kes, hanya warna merah sedikit pucat. Ini adalah lovebird yang paling kecil dari lovebirds "tontonan", dan ini berbeza daripada yang serupa dengan warna lovebird Fisher. Di samping itu, ciri membezakan hijau ialah ultramarine Fisher, yang merupakan ciri yang boleh dipercayai. Diagihkan di utara-timur Zambia, dari bahagian atas Sungai Shire ke Sungai Zambezi. Ia mendiami ruang terbuka dengan bongkahan kecil akasia dan mimosa, menyimpan dalam kawanan kecil, penerbangan pantas dan berlalu dengan jeritan menindik. Burung-burung burung nuri ini di koloni.

Spesies: Gray-headed, atau lovebird Madagascar (Agapornis cana).

Bulu adalah hijau berumput. Kepala, leher dan atas dada berwarna abu-abu dengan warna mutiara, bagian bawah dada, perut dan kelelahan berwarna kuning kehijauan. Ekor itu luas dengan jalur cahaya di hadapan puncak hijau. Lilin dan paruh adalah kelabu muda. Kaki berwarna kelabu, kadang-kadang dengan warna biru kebiruan. Wanita itu mempunyai bulu hijau sepenuhnya. Lovebird ini meluas di pulau Madagascar, disimpan dalam pek di mana pasangan individu sentiasa berdekatan. Untuk malam burung-burung berkumpul di tepi hutan, mereka duduk rapat-rapat di antara satu sama lain pada tapak tangan, terbang ke sawah untuk memberi makan, sehingga menyebabkan kemudaratan yang besar kepada mereka. Semasa pembiakan, setiap pasangan bersarang dari seekor burung lovebird yang lain.

Spesies: lovebird berkepala hijau (Agapornis swinderniana).

Ohcat bulu berwarna hijau, kekuningan di dada, kalung hitam dan oren di leher, sehingga kadang-kadang juga dipanggil lovebirds kalung, punggung bawah, punggung bawah dan supramarine adalah biru ultramarine. Bulu terbang dan penutup adalah hitam dengan sempadan luar hijau. Mandible adalah hitam, mandible adalah warna tanduk. Kaki berwarna kelabu. Lantai dicat sama. Burung muda tidak mempunyai jalur hitam di bahagian belakang kepala dan paruh lebih ringan. Diedarkan di Liberia, Cameroon, Afrika Tengah, Congo dan Zaire. Lovebird berkepala hijau tinggal di hutan tropika. Di Liberia, mereka lebih sering dijumpai di pokok-pokok liar Finland liar, buah-buahan yang mereka makan terutamanya. Mereka menyimpan kawanan kecil, mengembara melalui hutan untuk mencari makanan, membuat jeritan yang kuat dalam penerbangan, mirip dengan bunyi engsel pintu berkarat tanpa minyak. Buah-buahan ara liar dan biji padi didapati terutamanya di perut orang-orang lovebirds ini. Selepas ketepuan makanan, burung terbang ke kolam dan kembali ke hutan untuk berehat. Penerbangan mereka sangat cepat, mereka bergerak lincah di tanah, benih dengan kakinya.

Rupa, dimensi

Nama Latin adalah Agapornis nigrigenis. Warna badan utama berwarna hijau, bahagian depan kepala berwarna kelabu-coklat. Secara visual sama dengan topeng lovebird. Tetapi mereka boleh dibezakan: di dada burung nuri ini ada tempat bujur berwarna oren. Dahi berwarna coklat kemerah-merahan. Dewasa mempunyai paruh merah terang, dan anak ayam muda mempunyai oren. Sekitar mata coklat adalah sejenis kulit berwarna putih. Burung itu mempunyai berat 40-45 gram, panjang badan 13-14 cm (termasuk ekor pendek).

Kandungan Rumah

Spesies ini adalah yang paling jarang dan berada dalam bahaya kepupusan, jadi ia tidak biasa di kalangan haiwan kesayangan. Burung Afrika mempunyai watak yang damai, taat. Walau bagaimanapun, seseorang harus berurusan dengan yang bersayap, melatihnya, jika tingkah laku yang tidak diingini adalah mungkin, yang dinyatakan dalam gigitan pemilik atau dalam pencerobohan terhadap binatang peliharaan lain. Mereka tidak berisik seperti saudara mereka yang lebih besar, tetapi kemampuan vokal mereka masih cukup tinggi. Lovebirds hitam-cheeked adalah haiwan yang sangat aktif, jadi untuk mengarahkan tenaga mereka ke arah yang aman, anda harus menyediakan mereka dengan banyak mainan, terutama mereka akan suka permainan kayu atau kertas. Sebelum anda membeli sangkar untuk lovebirds, baca cadangan. Saiz apartmen bergantung kepada masa burung nuri berada di dalam rumah, semakin lama orang bersayap itu akan menghabiskan dikunci, semakin besar rumah-rumah yang dia perlukan.

Diet bulu perlu termasuk campuran bijirin kering, serta buah-buahan, sayur-sayuran, herba, beri, batu mineral atau sepia. Mereka suka berenang, perlu menyediakan haiwan peliharaan dengan prosedur air.

Gaya hidup gaya hidup

Tempat kelahiran burung-burung ini adalah Zambia Barat Daya. Monopane hidup terutamanya di kalangan hutan luruh. Tetapi mereka juga ditemui di kawasan pertanian, di mana mereka dapat mencari sumber air, kerana mereka memerlukannya setiap hari. Oleh itu, dalam penangkapan, isu minum harus didekati dengan sangat bertanggungjawab, air di peminum untuk burung nuri harus diganti setiap hari dengan satu yang bersih. Pada musim kemarau, mereka boleh berkumpul di dalam kumpulan besar 800 orang atau lebih. Secara semula jadi, mereka memakan biji rumput, bijirin, sorgum, jagung, larva serangga.

Musim pembiakan adalah pada bulan Mac-April. Lelaki itu membantu wanita dengan pembinaan sarangnya. Dalam satu klac, sebagai peraturan, dari 3 hingga 6 telur. Telur menetas selama 21-24 hari. Perempuan meninggalkan sarang hanya untuk memberi makan. Mata hanya anak burung yang tertutup dan kekal selama 10 hari. Bapa mengambil alih makan burung-burung muda selama dua minggu lagi.

Lovebird hitam-cheeked (Agapornis nigrigenis)

Lovebird hitam-cheeked (Agapornis nigrigenis) - burung dari keluarga nuri.

Panjang badan adalah 14-15 cm. Purata ekor ialah 4.2-4.5 cm, sayapnya 20 cm dan berat 35-46 g.

Perempuan dan lelaki berwarna sama. Warna utama hijau terang. Tempat oren coklat di leher kelihatan seperti segitiga terbalik dengan puncak tajam atau bulat. Bahagian atas kepala berwarna coklat dengan warna oren. Topeng di bahagian depan kepala - pipi dan dahi - berwarna coklat gelap. Iris adalah coklat gelap. Di sekeliling mata terdapat telanjang kulit putih, yang disebut "kacamata". Paruh berwarna merah, paruh merah muda. Kaki burung beo adalah kelabu muda, kadang-kadang dengan warna biru. Burung muda mempunyai paruh kuning berwarna coklat; bulu sedikit kusam.

Secara luarnya sama dengan topeng lovebird, tetapi lebih kecil dalam ukuran, dan kepalanya berwarna abu-abu. Ciri khas topeng lovebird adalah kehadiran bulu berwarna merah jingga di bahagian atas payudara, dan hijau di bahagian atas ekor.

Philip Latley Sclater pertama kali menggambarkan lovebird hitam-cheeked pada tahun 1906.

Tiga bentuk warna spesies berasal dari artifak: hijau, hijau muda dan biru.

Perbezaan seksual: wanita itu lebih besar daripada saiz lelaki. Dia berjongkok, kepalanya sedikit lebih luas daripada lelaki.

Habitat: barat daya dari Zambia.

Parrots menetap di bukit, tidak lebih tinggi daripada 1300 meter di atas paras laut, di lembah sungai, savannas, hutan akasia. Mereka hidup dalam kawanan kecil. Penerbangan dari lovebird hitam-cheeked adalah pantas dan tajam. Terbang, dia dapat dengan cepat menukar arahnya. Burung kakang menyembunyikan dari matahari yang terik di dahan pokok, tidak jauh dari badan air. Pada musim kemarau, burung-burung ini boleh berkumpul di kawanan besar sehingga 800 atau lebih. Mereka suka percikan air.

Anak burung memakan buah, tunas dan biji tumbuhan, daun, bunga pokok renek dan pokok (akasia, euphorbia, philodendron). Mereka menghabiskan banyak masa mencari makanan. Selalunya di kawanan besar mereka memusnahkan tanaman di ladang, yang menyebabkan kerosakan besar kepada petani.

Musim pembiakan bermula pada bulan Januari, yang berakhir pada bulan Mei, dan sesuai dengan masa tahun yang turun hujan paling berat. Sama, nampaknya, pasangan itu digunakan untuk menetas sarang yang sama dari tahun-tahun sebelumnya, betina meletakkan enam hingga tujuh telur.

Lovebird hitam yang hitam membina sarang di lereng-lereng pokok, dan kadang-kadang menggunakan tempat tinggal yang ditinggalkan oleh orang lain. Perempuan itu terlibat dalam pembinaan, lelaki pada masa ini hanya terletak bersebelahan dengannya. Perempuan itu membawa rumput, kelopak bunga, kulit pohon, daun di paruhnya dan bersungguh-sungguh mengatur kediaman itu. Sarang adalah bilik dua petak. Yang pertama adalah palsu, yang kedua adalah mudah dan lebih selamat.

Wanita itu meletakkan kira-kira empat telur, yang menetas selama 24 hari. Selama ini lelaki tidur di sarang. Anak ayam kelihatan buta, tidak berbulu. Mereka membuka mata mereka pada 10 hari, penuh dengan sebulan. Buat pertama kalinya, mereka meninggalkan sarang dalam masa 40 hari. Selepas itu, lelaki menyusu mereka selama dua minggu lagi.

Lovebird hitam-cheek mencapai akil baligh dalam 10-12 bulan.

Lovebirds hitam-cheek menghasilkan semula dengan mudah, tetapi pada separuh pertama abad ke-20 terdapat sedikit minat terhadap mereka. Sekarang mereka jarang terdapat dalam ayam dan jarang terdapat haiwan peliharaan.

Lovebird hitam-cheeked dianggap spesies langka dalam keadaan semula jadi. Secara semula jadi, terdapat kira-kira 5-10 ribu individu. Alasan utama penurunan bilangannya ialah pemburuan haram, dan juga akibat kehilangan habitat yang berterusan, terutamanya disebabkan oleh pengeringan secara beransur-ansur dari badan air.

Status Pengawal: Spesies yang rentan.

"Kerentanan" (Spesies rentan, VU) - Status pemuliharaan yang diberikan kepada spesies yang berisiko menjadi terancam. Mereka perlu memantau jumlah dan kadar pembiakan, serta langkah-langkah untuk memelihara habitat mereka.

Klasifikasi saintifik

Kerajaan: Haiwan
Jenis: Chordates
Kelas: Burung
Perintah: burung kakak tua
Keluarga: Parrots
Subfamili: burung kakak tua
Jantina: Lovebirds
Jenis: Black-Cheeked Lovebird

Pin
Send
Share
Send