Mengenai haiwan

Mungo, atau Phalanouk yang halus

Pin
Send
Share
Send


Saiz kecil mungo-bergerigi adalah sederhana dan besar: panjang badannya ialah 60-90 cm, dengan panjang ekor 20-30 cm. Badan dan lehernya memanjang, kepala sempit dan juga panjang, terutama di bahagian muka. Telinga berada dalam jarak jauh, berbentuk separa bulat. Keterlaluan dengan mungo kecil-bergigi dengan jari-jari pertama yang rendah. Cakar agak panjang, tidak boleh ditarik balik atau separa ditarik balik.

Garis rambutnya tinggi, tebal dan lembut, dan warnanya membosankan, lelaki berkilau, dan wanita kelabu. Di bahagian belakang badan, ia lebih ringan daripada pada dorsal. Ekornya dipenuhi dengan rambut panjang. Kelenjar dubur tidak hadir.

Gigi saiz kecil, lemah heterodontik. Prerot pertama dipisahkan dari yang kedua dengan diastema besar.

Ekologi kecil mungo-bergigi kurang dipelajari. Smalloes bergerigi kecil memimpin gaya hidup terestrial dan aktif terutamanya pada waktu malam. Mereka menghabiskan hari di tempat terpencil di celah batu dan burrows.

Diet mungo kecil bergerigi adalah pelbagai dan terdiri daripada serangga dan larva mereka, pelbagai invertebrata, reptilia, amfibia, dan mungkin burung dan mamalia kecil.

Wakil-wakil dari genus Mungo-bergigi kecil adalah biasa di Madagascar, yang menjadi endemik di pulau ini.

Terdapat 2 spesies dalam genus: mungo mungo - E. goudoti Doyere, 1835, yang tinggal di wilayah Madagaskar Timur, pada masa ini hanya terdapat di zon pesisir lembap, dan mungo besar - E. major Lavauden, 1929, yang tinggal di Madagascar Utara.

Mungo-bergigi halus dimasukkan ke dalam Buku Merah sebagai spesies yang mungkin dalam bahaya kepupusan dalam masa terdekat.

Mungo kecil bergigi (Eupleres goudotii) atau phalanouk (Falanouc), tinggal di bahagian barat laut dan timur Madagascar. Pada masa ini, dua subspesies mungo bertubuh kecil dibezakan: falanouk timur (mungo-bergigi halus) (E. g. Goudoti) dan barat phalanouk E. g. utama. Pada masa yang sama, phalanope timur tinggal di hutan hujan tropika yang padat, terutamanya di kawasan tanah lembap, dan falanoux barat mendiami hutan berbunga kering. Di pergunungan, mungo kecil bergerigi naik ke atas bukit hingga 1025 m di atas paras laut. m

Mungo bertubuh kecil sedikit lebih besar daripada kucing domestik, dengan badan yang padat dan berotot. Secara kebetulan, mungo-bergigi kecil kelihatan seperti campuran civet dan mongoose. Dia mempunyai kepala kecil, sempit dan bujur. Telinga besar, muncungnya memanjang. Kaki belakang lebih panjang daripada kaki depan, dan kuku pada forelegs tidak boleh ditarik, kerana ia sering digunakan untuk menggali mangsa daripada tanah. Kerana ini, ketika berjalan, phalanos adalah clubbed sedikit.

Bulu itu lembut, rambut luarnya panjang, lapisan bawahnya tebal dan tebal. Bulu di ekor lebih panjang dan kasar. Ekor adalah luas, berbentuk silinder, yang digunakan oleh phalanoscopes untuk mengumpul lemak untuk musim sejuk. Kelenjar dubur dan perineal tidak hadir. Gigi adalah pendek, berbentuk kerucut, semua saiz yang sama dan lebih menyerupai gigi serangga daripada gigi pemangsa. Fangs dan premolars rata dan bengkok ke belakang.

Warna bulu subspesies latar belakang utama Eupleres goudotii goudotii berwarna kuning-coklat, punggungnya lebih gelap dan badan mereka lebih rendah. Subspesies E. g. Warna badan utama berwarna kecoklatan pada lelaki, dan kelabu pada wanita. Panjang badan dengan kepala berkisar antara 45-65 cm, dan ekor mencapai 22-26 cm. Berat badan mungo bergigi kecil rata-rata 2.5-4.5 kg, dan pada musim sejuk, kerana lemak yang terkumpul oleh mereka, berat badan dapat mencapai 6 -8 kg Sehingga 800 g lemak terkumpul hanya pada ekor oleh musim luruh.

Dasar diet mungo-bergigi mungil adalah cacing tanah. Monopoli mereka yang panjang, gigi kecil dan kuku panjang membantu menggali dan menangkap cacing tanah. Lebih kurang seringkali mereka makan invertebrata lain (slug, siput), serta amfibia kecil, dan bahkan kurang kerap - anak ayam dan mamalia kecil. Pesaing makanan utama mereka ialah civet Russ (Viverricula indica), yang diperkenalkan kepada Madagascar. Musuh utama: kucing liar dan mamalia pemangsa lain.

Smalloes bergigi kecil membawa gaya hidup yang sangat bersifat rahsia, terestrial dan malam. Puncak aktiviti terbesar mereka jatuh pada waktu senja dan gelap. Haiwan ini menghabiskan waktu siang dalam mimpi di tempat-tempat yang terpencil: di bawah batang pohon mati, di celah-celah berbatu, liang-liang dan lompang-lompat lain di dalam rumput yang tinggi.

Diasumsikan bahawa mungo hibernate pada bulan Jun-Julai, walaupun beberapa individu masih aktif dalam tempoh ini. Dalam kes bahaya, phalanope berlalu atau masih tidak bergerak, bersembunyi. Rupa-rupanya, mungo-bergerigi kecil memimpin gaya hidup bersendirian, walaupun terdapat kumpulan haiwan ini, tetapi kemungkinan besar mereka adalah kumpulan keluarga. Mungo kecil-bergigi adalah haiwan teritorial yang melindungi kawasan rumah mereka, dan sempadannya ditandai dengan rahasia kelenjar berbau busuk.

Musim pembiakan adalah pada bulan Julai-Ogos, anak kelahiran dilahirkan pada bulan November-Januari. Akil baligh remaja berlaku pada usia kira-kira setahun. Tanpa gigi mungo - monogamous. Kehamilan berlangsung selama 3 bulan, selepas itu wanita melahirkan 1-2 cubs, sepenuhnya ditutupi dengan bulu dan menimbang kira-kira 150 g setiap. Walaupun bayi dilahirkan dengan mata terbuka, mereka tumbuh agak perlahan. Walau bagaimanapun, sudah pada hari ketiga kehidupan, anak-anak itu sudah dapat pergi berburu dengan ibu mereka. Laktasi pada wanita berlangsung sehingga 9 minggu, dan selepas beberapa waktu, pemuda akhirnya meninggalkan ibu dan memulakan kehidupan yang bebas.

Mungo bertubuh kecil meluas di seluruh rentangnya, tetapi di mana-mana ia jarang berlaku. Atas dasar ini, spesies ini disenaraikan dalam Senarai Merah IUCN sebagai spesies yang terancam dalam Konvensyen CITES (Lampiran II). Berdasarkan penilaian pakar, diasumsikan bahawa jumlah penduduk mungo-bergerigi kecil dianggarkan pada 2500 individu matang, sementara jumlahnya terus menurun. Ancaman utama kepada spesies: pemecahan julat, saliran rawa, penebangan hutan, memburu dengan penggunaan anjing. Di samping itu, penduduk tempatan menyukai phalanos demi daging.

Rupa

Haiwan ini kecil, mencapai 650 mm panjang dan ini dengan kepala. Ekor berkembang menjadi 220 mm. Haiwan ini mempunyai berat kira-kira 4 kg.

Monopoli dipanjangkan, kepala sempit dan bujur. Gigi pendek dari bentuk kanonik dengan saiz yang sama dengan jelas menyerupai gigi serangga, tetapi mungo-bergigi kecil adalah pemangsa.

Sehingga persamaan mungo ke mongoos ditubuhkan, ia disamakan dengan insektivor.

Pemakanan dan gaya hidup

Aktif pada waktu senja dan, tentu saja, pada waktu malam. Tinggal di atas tanah, memburu sana. Lebih suka cacing tanah, katak, burung, tikus. Jangan menghina dan buah.

Falanouk terletak di Lampiran 2 CITES kerana penurunan jumlah yang berterusan disebabkan oleh pengurangan wilayah, perburuan dan persaingan makanan dengan haiwan lain.

Pin
Send
Share
Send