Mengenai haiwan

Splyushka biasa - keterangan, ciri dan habitat

Pin
Send
Share
Send


Nama Latin:Otus scops
Nama Inggeris:Mengelak burung hantu
Skuad:Burung hantu (Strigiformes)
Keluarga:Burung Hantu sebenar (Strigidae)
Panjang badan, cm:19–20
Wingspan, cm:53–63
Berat badan, g:60–120
Ciri khas:saiz kecil, suara
Nombor, seribu pasang:77–96
Status Pengawal:SPEC 2, BERNA 2, CITES 1
Habitat:Pandangan Mediterranean
Pilihan:Penerangan Rusia mengenai spesies ini

Ia dibezakan dengan saiznya yang kecil, cakera muka tidak lengkap, "telinga" berbulu kecil di kepala, dan lengan bawah, bulu jari. Nada bulu umum berwarna kecoklatan, banyak cahaya membujur dan mottle gelap. Badan yang lebih rendah lebih ringan dengan tanda membujur yang lebih tajam. Iris mata kuning terang. Dimorphism seksual lemah dinyatakan - perempuan sedikit lebih besar daripada lelaki. Terdapat dua warna morphs: kelabu dan merah.

Pengedaran. Lihat migrasi dan diselesaikan. Ia mempunyai 2 subspesies di Eurasia dan Afrika Barat Laut. Julat Eropah untuk sebahagian besar tidak pergi ke utara lebih jauh dari 48 ° lintang utara. Musim sejuk di selatan julat hingga ke Afrika tropika. Di Itali, bilangan populasi pembiakan ialah 4-8 ribu pasang, ketinggian pengedarannya adalah sehingga 1,700 meter di atas paras laut.

Habitat. Selalunya menetap di hutan lebat dan bunga bercampur, pinus, coklat dan buah zaitun, taman-taman, taman-taman, hutan gunung yang cerah, di mana terdapatnya berongga terutamanya di sepanjang tepi, mengelakkan semak belukar. Penetapan menegak splyushki dibatasi pada zon hutan.

Biologi. Sarang di belahan, niche semula jadi, menempati sarang lama corvids. Pada bulan April-Jun, ia meletakkan 4-5 telur putih, yang dikunyah wanita selama 24-25 hari. Chicks meninggalkan sarang pada hari ke-21-29. Satu klac setiap tahun adalah ciri. Di luar musim pembiakan, dia menjalani gaya hidup bersendirian. Ia menyumbang terutamanya kepada serangga besar: pepijat, rama-rama malam, ortopteran, kurang kerap labah-labah, burung dan tikus.

Fakta menarik. Splyushka mudah dikenali dengan tangisan monotonous ciri - "tidur-oo", diterbitkan pada jarak masa yang tetap pada waktu senja, tetapi lokasi yang tepat tidak mudah ditentukan.

Keselamatan. Bilangan spesies di pelbagai bahagian di Eropah semakin menurun, sebab utama adalah pengurangan bekalan makanan akibat penggunaan racun perosak dalam pertanian.

Sudu biasa, atau splyushka (Otus scops)

Penerangan biologi

Common Spit atau Dawn (lat. Otus scops) adalah milik Owls yang memerintah, tinggal di kawasan padang rumput dan semi-padang rumput di selatan Eropah.

Burung ini serangga, mangsa utama: kumbang besar, kupu-kupu dan ortopteran, mamalia vertebrata menyerang hanya sebagai usaha terakhir. Jangka hayat adalah sehingga 6 tahun.

Saiz badan biasanya sehingga 21 cm dengan berat 60-130 g, sayap tepi boleh mencapai sehingga 50 cm. Bulu berwarna coklat kelabu, terdapat bintik putih pada bahu, garis-garis gelap dan corak bertiup dengan percikan warna dapat dilihat di seluruh badan, mengingatkan warna berkayu kulit kayu. Secara semula jadi, terdapat 2 spesis warna: merah dan kelabu.

Di kepala ada telinga dalam bentuk 2 bulu bulu, mirip dengan perhiasan, mata bulat dengan iris kuning atau oren, paruh itu gelap. Oleh kerana warna dan saiznya, sukar untuk mencari seekor burung di hutan sehingga memberikan suara.

Beliau mendapat namanya untuk menangis "sleep-plus" atau "tidur-u-th" dengan penyiaran yang sedih, yang didengar setiap 2-3 saat. Ia mempunyai beberapa subspesies yang hidup di pelbagai rantau Eropah, Asia, Caucasus dan Kepulauan Balearic.

Gaya Hidup & Habitat

Seperti semua burung hantu, splyushka mengetuai gaya hidup malam. Sarangnya boleh ditemui di banyak rantau Eropah selatan, Siberia (dari bahagian selatan ke Tasik Baikal), di Asia ke kaki bukit, Afrika Utara dan Timur Tengah.

Dia suka pokok-pokok daun, menetap di taman-taman, taman-taman, di hutan-hutan ringan dengan ladang-ladang pain, lebih suka zaitun zaitun di Mediterranean, dan sering menetap di kediaman manusia. Di kawasan pergunungan bersarang ketinggian 3 km di atas paras laut.

Scoop adalah burung migrasi: untuk musim sejuk ia berhijrah ke hutan tropika Afrika, yang terletak di selatan Sahara.

Sputus umum terbang ke Rusia pada bulan April dan menetap sebelum akhir Ogos-September. Pada siang hari ia menyembunyikan dalam cawangan pokok, dan sekiranya ada bahaya ia menimbulkan telinganya dan terbentang ke dalam lajur, menggabungkan dengan kulit pohon sekitarnya.

Pembiakan

Musim pembiakan bermula sebaik sahaja pulang dari musim sejuk, dan untuk spesies selatan - sudah pada bulan Februari. Campur sarang berlaku pada bulan Mei-Julai, dan di beberapa kawasan kemudian. Sebelum mengawan, lelaki itu mula memanggil wanita, selepas jawapannya, mereka menetap di sarang terpilih dan hidup dalam pasangan, anak ayam itu dikeluarkan setahun sekali.

Dia memilih lekuk-lekuk, celah-celah dalam formasi batu sebagai sarang, kadang-kadang ia menduduki rumah-rumah maut yang ditinggalkan atau burung-burung mangsa lain, burrows kingfishers dan lebah. Pasangan, sebagai peraturan, hidup di wilayah tertentu selama bertahun-tahun berturut-turut dan sarang mengaturkan kekal.

Sekeping biasa (splyushka) meletakkan 2-6 butir warna putih setiap 2 hari, kira-kira 3 cm, dengan berat sehingga 15 g. Tempoh pengeraman adalah 25 hari, memberi makan anak ayam sehingga satu bulan. Wanita menetas telur, dan kedua ibu bapa terlibat dalam makan secara bergantian. Anak ayam dalam sarang sering berbeza umur.

Anak ayam kecil diliputi putih. Beberapa hari kemudian, golongan muda, yang mempunyai warna kelabu berwarna kelabu muda dan sisa-sisa bulu di belakang mereka yang berbeza dari orang dewasa, meninggalkan sarang dan belajar untuk terbang. Sebuah mesoptile dibentuk pada kawin dengan usia 45 hari, selepas molting separa ia terletak pada ciri dewasa "pakaian".

Burung dewasa sudah siap untuk pembiakan pada usia 10 bulan.

Rupa Afrika

Common African Splyushka (lat. Otus senegalensis) berkait rapat dengan sudu Ussuri, tetapi ia lebih terang berwarna: di bahagian perut terdapat bulu berwarna longitudinal dengan corak pelega. Bulu burung-burung ini direka bentuk untuk topeng selama memburu sehingga mereka bergabung dengan latar belakang dalam bentuk kulit pohon.

Saiz sarung tangan Afrika boleh mencapai 24 cm dan mendapat namanya kerana hidup di savannah Afrika di atas pokok-pokok yang jarang tumbuh dan semak duri, di kawasan hutan dengan rumput, selva, dan sebagainya.

Habitat: Benua Afrika di selatan Gurun Sahara dan seterusnya sebahagian besar wilayah selatan benua.

Diet splyushka Afrika mengandungi lebih banyak mamalia kecil berbanding spesies lain: tikus atau burung kecil. Semasa memburu pada waktu senja atau pada waktu malam, mereka terburu-buru dari bangkai dan jatuh mendadak ke bawah, serangga ditangkap di tempat terbuka.

Musim bersarang jatuh pada akhir musim panas - permulaan musim luruh, dan di kawasan selatan - sehingga Februari. Selalunya, wanita menggunakan perumahan yang sudah dibina atau berongga di dalam pokok.

Nyanyian dan suara

Lagu yang paling umum dari splyuska biasa adalah berteriak panjang yang mengingatkan kata "tidur", yang mana burung tersebut mendapat nama Rusia.

Laki-laki semasa musim pembiakan memanggil wanita dengan tangisan undangan yang mengundang yang monoton, yang mana beberapa burung dapat secara serentak bergema sekali gus. Kadang-kadang splyushki memancarkan "kucing" menangis, dan di selatan Afrika mereka mampu menghasilkan semula bunyi yang mirip dengan goyah goyah, kurang kerap lagu-lagu yang menyerupai bunyi seruling pada frekuensi tinggi "fyu-yu-yu."

Di tengah-tengah "pacaran," pasangan itu menyanyi berduet dengan cara yang konsisten, hanya pada wanita suara kedengaran sedikit kusam. Apabila cuaca hangat dan mendung, jeritan boleh didengar pada siang hari.

Penangkapan

Scoop sangat tenang tentang seseorang dan boleh menjadi haiwan kesayangan. Kandungan spital biasa di rumah agak mudah dan menarik, kerana mereka mudah menyesuaikan diri dengan kehidupan di penangkaran.

Biasanya mereka dipelihara sendirian, kadang-kadang pasangan ditempatkan di dalam sangkar besar, di mana terdapat berongga atau rumah. Saiz hidup yang optimum adalah kira-kira 1 meter padu. m, cawangan yang mudah adalah penting, kerana pada waktu petang burung-burung tidak bergerak di sudut yang tenang, dan pada waktu petang mereka mula memberi makan dan menjalani gaya hidup yang aktif.

Ia sukar untuk membezakan jantina burung kerana penampilan yang sama, tetapi betina sedikit lebih besar. Ia adalah yang paling mudah untuk burung jinak yang dibangkitkan dari ayam dan diberi makan oleh manusia. Mereka boleh duduk di tangan, jari, mengambil makanan dari pemiliknya.

Diet tawanan di tawanan: belalang, pelbagai jenis lipas, larva, tepung dan cacing tanah, dan lain-lain. Anda boleh memberikan daging cincang halus, ditaburi dengan telur semut. Kadang-kadang, hati atau perut ayam ditambah kepada makanan, tetapi hanya makanan segar yang harus diberikan. Dengan keracunan makanan, sudu tidak dapat diselamatkan. Pada musim panas, bahagian hijau dandelions dan buah-buahan ditambah untuk perubahan. Terutamanya kehadiran dalam sel air tulen.

Dari pertengahan bulan Januari hingga akhir musim panas, tempoh penembakan berlaku, di mana diet harus dipilih dengan teliti.

Pembiakan di penangkaran berjaya, biasanya wanita meletakkan 4 telur, menetas mereka dan dengan keyakinan berkaitan dengan tuan rumah dalam tempoh ini.

Fakta menarik tentang sudu

Biasa Spyushka adalah burung yang paling popular di kalangan pencinta eksotik, kerana ia dihargai untuk miniatur dan bersahaja dalam penjagaan. Buah ini sempurna untuk menjaga dalam keadaan rumah atau apartmen, ia mudah dijinakkan dan diam-diam bersamaan dengan seseorang, sepenuhnya bersahaja untuk memberi makan dan keadaan hidup. Banyak pencinta burung berjaya membiak mereka.

Orang-orang juga dipanggil splyuska "tyukalka" kerana suara yang dipancarkan yang sama, dan mereka memanggilnya subuh kerana dia sering menyanyikan lagu pada matahari terbit, ketika sinar hangat lembut hanya mulai rumput kering basah dari embun.

Burung-burung ini mempunyai kebolehan penyamaran yang sangat baik, kerana ia digunakan untuk penyamaran pada siang hari, duduk tanpa bergerak di atas dahan pokok. Mereka melakukannya secara profesional sehingga jiran-jirannya tidak dapat melihat mereka dan melompat berdekatan, mengandaikan burung hantu untuk pokok kering yang ditutup dengan lichen.

Orang Perancis, sebaliknya, menggelar gadis kecil itu duke kecil (yang besar adalah burung hantu burung helang) untuk rupa baik dan mata pusingan yang baik, walaupun burung ini adalah pemangsa.

Ciri umum dan ciri-ciri medan

Salah satu sudu terkecil di negara kita, saiz serigala, mengingatkan warna kambing atau warna dalam warna. Warna pada jarak berwarna coklat-kelabu dengan pelbagai corak longitudinal gelap. Jumlah panjang 200-210 mm, lebar sayap 505-545 mm. Berbanding dengan burung hantu, badan spleus duduk langsing, dengan kepala kecil di mana "telinga" bulu yang luas kelihatan. Lelaki dan perempuan berwarna sama. Dewasa dan burung muda sama berwarna. Burung bersayap panjang dengan ekor yang agak pendek, puncak bulat sedikit. Cakera depan tidak lengkap, maju, di tepi dipotong dengan jalur gelap.

Burung malam menyembunyikan dalam semak tebal atau di cawangan berhampiran batang pokok pada siang hari, sekiranya bahaya ia terbentang dalam lajur, menimbulkan "telinga" dan menjadi mengejutkan seperti simpulan pokok kering yang patah. Ia adalah sedikit berhati-hati, mempercayai berhubung dengan seseorang, membolehkan ia dekat pada siang hari, apabila ia tidak disengajakan secara tidak sengaja di hutan. Pada siang hari dia melihat serta dalam senja, dalam kegelapan yang lengkap dia tidak melihat dan terjatuh ke atas objek dalam penerbangan. Pada senja petang, spingus terbang menyerupai rama-rama besar, terbang dengan senyap dan bergerak, sering menggunakan penerbangan perancangan. Kebanyakan tahun adalah senyap. Sepanjang musim kawin, bunyi silap mata yang agak menyedihkan "tidur - y", yang berulang-ulang berulang selama 10-30 minit dikeluarkan. Teriakan yang sama juga spesifik, dengan bantuan yang lelaki dan wanita terus saling berhubungan, wanita menangis sangat jarang sekali. Lelaki jiran di musim bunga mempunyai echo panjang, mengubah nada lagu.

Spesies ini juga dicirikan oleh berpasangan, atau antiphonal, menyanyi, apabila dua lelaki menangis serentak dan harmoni. Lebih kurang kerap pada ketinggian semasa, lelaki dan perempuan menyanyi dalam duet yang dipersetujui. Suara wanita itu tidak begitu kuat, jeritannya seolah-olah dua kali "tidur-telanjang." Secara umum, lagu duet berbunyi seperti berikut: "tidur - tidur - tambah." Lelaki berteriak "tidur", dan wanita gema "tidur-shpo" dengan tolos sedih. Dalam cuaca panas yang mendung pada musim bunga, lelaki menyanyi bukan sahaja pada waktu malam, tetapi juga pada siang hari. Aktiviti lagu maksimum diperhatikan pada waktu pagi dan waktu petang (Kadochnikov, 1963, Pukinsky, 1977). Dalam bahaya, terutama di sarang dengan anak ayam, splyuska memancarkan jeritan menjerit, samar-samar mengingatkan jeritan kucing yang ketakutan. Seruan indikatif adalah "chuk-chuk" yang tenang. Anak ayam yang baru lahir lemah makan "pi-pi-pi", dan pada usia 8-10 hari, ketika memohon makanan, mereka bersuara keras. Tumbuh anak ayam di bahaya dan klik dengan paruh mereka. Seorang wanita yang bimbang di sarang juga mendesis. Pada umumnya, seruan menjerit sangat luar biasa, terutamanya disebabkan perubahan dalam nada tangisan, tetapi mereka tidak difahami dengan baik.

Baka dalam pasangan tunggal. Di luar musim pembiakan, dia menjalani gaya hidup bersendirian. Ia berbeza dari jenis lain pada lengan bulu yang sepenuhnya, tetapi bulu-bulu yang tumbuh di atasnya tidak masuk ke pangkal jari. Ia berbeza dari sudu kolar dalam saiz yang lebih kecil dan ketiadaan leher cahaya. Ia berbeza dari sudu bulan, yang terdapat di tempat-tempat yang sama, dengan warna yang lebih intensif, struktur sayap yang berbeza, dan bersarang di gunung daripada hutan kosong. Dari scoop Ussuri, ia juga berbeza dalam struktur sayap, bahagian bawah bulu depan.

Mewarna. Lelaki dan perempuan dalam pakaian mengawan. Tiada jantina, umur atau perbezaan bermusim dalam warna. Seperti burung hantu lain, terdapat dua warna morphs - kelabu dan merah, sering di kawasan yang sama. Individu morf yang berbeza membentuk pasangan bercampur. Nada umum kepala dan belakang berwarna coklat-kelabu (atau kemerahan) dengan campuran warna yang lebih besar atau lebih rendah dari warna kemerahan dengan corak melintang kecil dan bintik-bintik coklat yang membujur. Banyak coretan putih kelihatan di bahagian belakang kepala. Cakera depan adalah kelabu muda dengan kelabu gelap dan jalur melintang yang nipis, lebih pekat di telinga dan tekak. "Telinga" lebar, 15-25 mm panjang. Bulu humeral dan penutup sayap sederhana mempunyai bintik kelabu atau putih yang besar. Berlengan rendah coklat dengan puncak-puncak abu-abu dengan pelbagai tempat melintang berasap luas di web dalam dan 4-5 bintik-bintik putih di luar web. Sayap bersembunyi kecil berwarna kuning keemasan, ekor berwarna coklat-kelabu dengan garis-garis gelap dan corak cahaya melintang yang tidak teratur. Bahagian bawah sayap adalah kelabu muda dengan warna merah kemerahan. Dada dan perut putih putih atau kelabu muda, terasa lebih ringan dari belakang, dengan corak transversal terang dan cawangan longitudinal gelap. Bulu kaki berkarat dengan garis gelap yang membujur tajam. The metatarsus berbulu, jari-jari telanjang, bahagian bawah mereka ditutup dengan bulu kaku, yang memudahkan pengambilan dan pengekalan serangga.

Variabilitas individu warna sangat hebat, terutamanya mengikut tahap perkembangan warna merah, varian warna ekstrem dinyatakan dalam dua morphs. Untuk Splyushka O. s Siberia. Individu pulchellus dengan warna merah tidak diketahui.

Anak ayam. Ia ditutup dengan bulu putih tebal panjang, kulit merah jambu merah kelihatan di bahagian belakang dan perut. Paruh adalah merah jambu abu-abu dengan gigi telur putih. Jari berkulit merah, cakar berwarna kelabu. Kelopak mata ditutup, saluran telinga ditutup. Di Tajikistan, abu-abu bawah abu jarang dijumpai (Abdusalyamov, 1971). Mesoptile berbeza dari pakaian burung dewasa dalam warna yang lebih ringan, bahagian ventral dan dada berwarna melintang, bintik-bintik berbentuk batang gelap tidak maju. Pakaian remaja sangat mirip dengan pakaian burung dewasa, ia dicirikan oleh kesegaran bulu, sayap dan ekor yang lebih pendek, kehadiran sisa penutup tanduk di bawah bulu terbang dan bulu ekor, dan sisa bulu di belakang dan kepala.

Struktur dan dimensi

Lalat utama 11, yang pertama dan tersembunyi di bawah penutup. Formula sayap: III-II-IV-V-I-VI. Terdapat kliping pada luaran di luar roda utama roda II dan III. Helmsmen 12. Saiz (dalam mm): panjang sayap lelaki 140-163 (purata 155), perempuan 146-165 (purata 158), paruh lelaki 14.4-17.1 (purata 16.0), perempuan 15 -17.3 (purata 17), tarsus lelaki 25.4-29.5 (purata 28), perempuan 25-30.8 (purata 29.2), ekor 60-80 (kol ZIK RAS). Jisim lelaki adalah 60-125 g (purata 100), perempuan 64-135 (purata 110). Jisim berbeza-beza dengan sangat kuat pada musim: pada musim bunga 60-118 g, pada musim panas 80-91, pada musim gugur dan musim sejuk 100-135 (Smith, 1966, Glutz von Blotzheim, Bauer, 1980). Dimorphism seksual dinyatakan sangat lemah dalam keseluruhan badan. Dimensi O. s. pulchellus sedikit berbeza daripada saiz O. s. Jika tidak, perbezaan yang signifikan tidak hadir (kol ZIN RAS, 10 naskhah setiap jantina).

Jari kelabu atau kekuningan-coklat, cakar berwarna coklat gelap, hitam di puncak. Iris mata adalah kuning muda pada burung-burung muda (coklat-coklat pada anak ayam), kuning atau oren terang pada burung-burung dewasa. Paruh adalah pendek, ketagih dan melengkung tajam, dimampatkan secara lisan, lilin bengkak, kelabu. Warna paruh berwarna coklat, puncaknya hitam, hampir tersembunyi oleh bulu dan bulu. Dalam burung-burung muda, paruh itu lebih terang, coklat muda. Gigi telur pada anak ayam hilang pada umur 12-14 hari.

Urutan perubahan orang-orang muntah-muntah yang sama adalah serupa dengan spesies lain dari scoop: downy - mesoptile - teleoptile (remaja) - musim sejuk pertama (akhir) - kawin pertama (akhir). Pakaian yang dibentuk oleh padat, padat padat mula diganti dengan mesoptil dari 5 hari. Tunggul gelap lalat dan bulu kontur muncul pada bilah bahu dan pterili serviks. Pada usia 9-10 hari, tulang belulang masih cukup padat meliputi kepala dan badan, tetapi di bahu ia telah dihapuskan, tiub bulu kontur sebahagiannya terbuka, tunggul bulu utama mencapai 10 mm, tunggul bulu ekor ditunjukkan. Pada usia 14 hari, hampir seluruh badan ditutup dengan bulu bulu mesoptile, bulu bulu primer berbalik dan mencapai 14-16 mm. Down tetap di perut, bulu yang lebih panjang muncul di kepala - "telinga".

Pada usia 16 hari, corak mesoptil memperoleh penampilan muktamad ("elang"), dalam masa 18-19 hari cakera depan sudah terbentuk. Pada usia 20-21 hari, bulu kontur berkembang dan anak ayam menjadi seperti burung dewasa, berbeza dengan terbang pendek dan bulu ekor (Kadochnikov, 1963). Mesoptile dipelihara sehingga Ogos dan digantikan oleh teleoptile apabila ia meninggalkan sarangnya. Pada bulan Ogos, teleoptile digantikan dengan pakaian musim sejuk yang pertama: bulu primer, bulu kontur berubah, dan bulu menengah, bulu sekunder dan sebahagian bulu bahu kekal sehingga molt tahunan penuh berikutnya. Semasa musim sejuk, burung-burung muda pada usia 6 bulan, sayap meliputi tengah, bulu yang berkontur di bahagian belakang dan perut dan vibrissa berhampiran paruh tumbuh selama 7 minggu (Glutz von Blotzheim dan Bauer, 1980).

Penculikan tahunan penuh ayam betina dewasa bermula 2-3 minggu selepas menetas anak ayam: pada akhir bulan Jun - awal bulan Julai atau awal bulan Ogos. Penggantian bulu terbang dan bulu ekor mengambil masa 52-55 hari, mereka berubah secara beransur-ansur. Molting yang cepat berlaku pada penghasilan semula. Sayap-sayap bergerak secara simetri, kurang asimetrik. Pertama, bulu primer I dan II gugur dan bulu-bulu yang kemudian tumbuh ketika mereka tumbuh, bulu-bulu berada dalam susunan yang ketat, X berubah 52-55 hari selepas jatuh, I. 1-3 hari selepas jatuh dari bulu berayun primer, buling bulu menengah bermula, juga dengan bulu pertama, permulaan buling bulu stereng terkurung pada musim gugur bulu terbang III-V. Tempat keturunan wanita, mencapai saiz 6 cm, berlebihan beberapa hari selepas menetas anak ayam. Semasa tempoh penghijrahan, molting terputus, biasanya pada peringkat pergeseran lalulintas Sh - VII, dan berakhir semasa musim sejuk pada bulan Januari - Februari. Bulu kontur juga berubah secara intensif, bermula dari kepala dan dada, walaupun di kawasan bersarang dan berakhir di musim sejuk (Pukinsky, 1977, Khrokov, Koshelev, 1985, Glutz von Blotzheim, Bauer, 1980). Tempoh musim sejuk akhir juga pakaian perkahwinan.

Taksonomi subspesifik

Pada masa ini, lima subspesies dibezakan (beberapa penyelidik bahkan enam), di mana dua subspesies mendiami wilayah Rusia dan kawasan bersebelahan.

1.Otus scops scops

Strix mengepung Linnaeus, 1758, Syst. Nat., Ed. 10, ms. 92. Itali

Warna umum berwarna kelabu-kecoklatan, lebih gelap daripada O. pulchellus, dengan warna berkarat terutamanya di bahagian belakang badan, corak belakang gelap kurang bertentangan dengan latar belakang utama. Coretan putih di belakang kepala dan bahu kurang maju. Tahap ketepuan warna yang berkarat di belakang berbeza dengan ketara - dari tonal menjadi terang hingga gelap (Stepanyan, 1975).

2.Otus scops pulchellus

Strix pulchella Pallas, 1771, Reise der versch. Prov. Russ. Reichs, 1, S. 456, Volga Rendah, Ural Rendah

Warna badan umum adalah paler dan kelabu, kurang coklat, berkarat, kurang maju atau hampir tidak hadir. Corak gelap di bahagian belakang lebih kontras, coretan putih di bahagian belakang kepala dan bahu lebih maju. Kelainan warna individu kurang ketara.

Nota taksonomi

Subspesies sedia ada dibezakan berdasarkan perbezaan dalam warna latar belakang utama bulu, tahap perkembangan warna merah (terutamanya di bahagian belakang), dalam perkembangan corak gelap dan bintik-bintik putih pada bahagian punggung, serta saiznya. Variabiliti individu adalah penting dan dalam beberapa kes tumpang tindih perbezaan geografi. Perbezaan ekologi dikurangkan kepada tahap penentuan yang berlainan (dari penduduk yang berpindah kepada penduduk yang sepenuhnya diselesaikan di selatan julat) dan ciri-ciri pembiakan.

Kebanyakan penyelidik asing menggabungkan O. sunia dan O. scops ke dalam satu spesies O. sunia dengan banyak subspesies pulau, tidak membezakan O. scops ke dalam spesies polytypic bebas, tetapi memberikan pangkat subspesies (Peters, 1940, Sparks, Soper, 1970, Burton, 1973, Eck, Busse, 1973). Walau bagaimanapun, data yang ada menunjukkan kebebasan spesies mereka (Dementiev, 1951, Stepanyan, 1975, Pukinsky, 1977). Untuk O. scops, sesetengah penyelidik mengenal pasti subspesies O. s. turanicus Loudon, 1905, yang tinggal di Iran utara, Armenia, rantau Bukhara dan selatan Turkmenistan, tetapi menafikan kewujudan subspesies O. s. mallorcae (Burton, 1973). Walau bagaimanapun, kebanyakan data mengesahkan ketepatan O. s. turanicus dalam subspesies O. s. pulchellus dan ketidakcekapan kemasukan O. mallorcae dalam subspesies nominal O. s. scops.

Pengedaran

Jangkauan narang. Eurasia dari Lautan Atlantik ke Tasik Baikal dan bahagian bawah sungai. Chikoy di timur. Di utara - ke wilayah utara Perancis, Latvia, Leningrad, Nizhny Novgorod, sehingga 56 ° C. w. di Trans-Ural, di selatan - pantai dan pulau-pulau di Laut Mediterranean, Afrika Utara dari Tunisia dan Maghribi ke Sahara Utara, Kepulauan Canary, Barat dan Asia Kecil, Irak Selatan, Iran, Afghanistan, Balochistan Utara, dan pinggir selatan Tien Shan. Di Eropah Timur dan Asia Utara: dari Belarus dan Transcarpathia, Moldova, Ukraine, Crimea, Caucasus ke pantai barat laut Tasik Baikal, asal-usul Angara, Selenga, Kyakhta. Batas utara melintasi wilayah Latvia, St. Petersburg, Pskov, Yaroslavl, Nizhny Novgorod. Ia ditemui secara sporadikal di dataran sungai Volsh, sungai Ural, di hutan-hutan Ural Selatan, di Chuvashia dan Tataria di lembah sungai, di Republik Mari, dan tidak terdapat di wilayah Kirov, Perm dan kawasan Volga (Kulaeva, 1977).

Di luar Julat Ural, perbatasan itu melintas di Tyumen, hingga 56 ° C. sh., Tomsk, s. Shegarki, Krivoshcheino, Krasnoyarsk (Gyngazov, Milovidov, 1977), ke Angara dan bahagian bawah Chikoy. Had sempadan selatan bertepatan dengan sempadan negara bekas USSR. Sarang di semua Kopetdag dan kawasan bersebelahan, di mana sempadan sempadan berjalan di kaki bukit (Mishenko, 1982). Di Turkmenistan, ia juga mendiami kawasan pergunungan pusat dan timur, Kugitang, lembah Murgab dan Amu Darya di kaki bukit, dan Big Balkhans (Dementiev, 1952). Ia jarang berlaku di Kyrgyzstan; ia ditemui di bersarang hanya di bandar Frunze (sekarang Bishkek) (Yanushevich et al., 1960). Di Tajikistan, sarang di pergunungan hingga ketinggian 1000-2500 m di atas permukaan laut. laut, di taman-taman hutan-hutan Zeravshan, Hissar, wilayah Turkestan, di rentang Nuratau, Karatau hingga 2300-2500 m di atas permukaan laut. laut, di rantau Khorog, di lembah Kashkadarya (Ivanov, 1969, Abdusalyamov, 1971).

Ia sangat tidak sekata dan sporadis di Kazakhstan, yang terdapat di bahagian utara dan tengah, di wilayah timur dan tenggara dari Semipalatinsk, Altai Barat Daya ke Tarbagatay, di Dzungarian Alatau, di Zailiysky Alatau, Balkhash, Karatau, di Syr Darya, di kebun dan taman Alma-Ata, Dzhambul, Chimkent, di kampung-kampung dan kampung-kampung. Ia benar-benar tidak wujud di padang pasir Aral-Caspian yang luas, di Betpak-Dal dan Kyzylkum (Schnitnikov, 1949, Gavrin, 1962), di timur wilayah pengedaran melewati sempadan negara ke Transbaikalia Selatan-Barat (Izmailov, Borovitskaya, 1973). Dijumpai di Kyakhta, berhampiran metro Ryty oz. Baikal, sungai Temnik, tebing sungai. Dzhids (kol ZIN RAS). Ia berlaku tidak sekata di wilayah Eropah. Kecil di Pusat Black Earth (Barabash-Nikiforov, Semago, 1963), yang sporadis di hutan Dnieper, Moldova, Crimea, Carpathians, Polesie dan Volyn-Podolia (Kolesnikov, 1965, 1979, Schegolev, 1976) di Caucasus (Boehme, 1958, Jordania, 1962). Batasan antara dua subspesies ini berjalan di sepanjang lembah Ural dan bahagian selatan Tien Shan, terdapat zon bertindih yang luas di kawasan bersarang mereka (Gambarajah 71, 72).

Rajah 71. Kawasan pengedaran Spirochina
a - sempadan kawasan pembiakan, b - kawasan musim sejuk, kawasan penangkapan c. Subspesies: 1 - Otus scops - scops, 2 - 0. s. pulchellus, 3 - 0. s. mallorcae, 4 - 0. s. cycladum, 5 - 0 s. cyprius

Rajah 72. Habitat Range di Eropah Timur dan Asia Utara
a - sempadan pelbagai pembiakan, b - sempadan pembiakan yang tidak dapat dijelaskan, tempat mesyuarat musim sejuk

Perubahan sejarah dalam julat tidak cukup dikesan. Pengembangan julat di wilayah Eropah dalam arah timur laut dalam beberapa dekad yang lalu disebut (Pukinsky, 1977). Di Republik Mari, kelimpahan sputus biasa sedikit meningkat selepas kebakaran berat pada tahun 1920 (Kulaeva, 1977).

Kawasan musim sejuk terletak di Afrika tropika dan Asia Barat Daya ke India Barat Laut. Sejumlah kecil burung berkala musim sejuk di tepi Laut Mediterranean (Glutz von Blotzheim, Bauer, 1980). Ia ditakrifkan sebagai rantau Penza (Fedorovich, 1915), yang mungkin disalah anggap sebagai musim sejuk bagi Krimea Selatan (Dementyev, 19516), tetapi ini belum disahkan (Kostin, 1983). Untuk O. pulchellus diketahui selama tiga pertemuan musim sejuk di Eropah Timur dan Asia Utara: 02/10/1843 lelaki ditangkap di Altai di gunung Katun Atas (panggilan ZIN RAK), satu burung ditangkap pada 12/18/1906 di Dzhetysu Talas Alatau (panggilan ZIN RAS), seorang lelaki ditangkap di Talas Alatau 02/03/1937 (Kovshar, 1966).

Kawasan span. Pada keseluruhannya, ia sangat luas, spektrum terbang yang terdapat di dalam hutan di mana-mana di selatan kawasan bersarang, walaupun di padang pasir yang tidak bernyawa dan gumpalan gunung tanpa belukar dengan belukar. Mereka juga terbang di sepanjang pantai dan di kepulauan Caspian dan Laut Hitam.

Perpindahan musiman pelacur yang biasa tidak dipelajari sepenuhnya. Rupa-rupanya, burung-burung itu bermigrasi di depan yang luas di arah selatan dan selatan-barat tanpa tumpuan yang berbeza. Penerbangan berlaku hanya dalam kegelapan, semasa penerbangan dari bun mereka disimpan sendiri, diam-diam, diamati relatif jarang.

Pada awal musim gugur: di Moldova - pada bulan September (Anggapan Osterman mengenai musim sejuknya tidak disahkan, Averin, Ganya, 1970), di Belarus - pada bulan Ogos - awal September, di wilayah barat Ukraine - pada bulan September (Strautman, 1963), di Crimea - pada bulan September (mesyuarat terakhir berhampiran Simferopol - 17 November, Kostin, 1983), lebih jauh di zon hutan Rusia telah berlaku sejak akhir bulan Ogos (Zinoviev, 1980), terbang di Caucasus pada bulan September. Di selatan Siberia Barat berhampiran kampung. Shegarka ditemui pada 12 September, berhampiran Tomsk pada 6-15 September, dan di Altai berhampiran kampung Novenskoye - sehingga 15.10, di Gorny Altai - hingga akhir bulan Ogos (Kuchin, 1976, Gyngazov, Milovidov, 1977). Ia terbang dari Kazakhstan secara besar-besaran dari pertengahan Ogos hingga pertengahan September, rentangnya berakhir pada pertengahan Oktober, ia berlalu tanpa disedari dan sangat membeku (Sushkin, 1908, Gavrin, 1962). Berhampiran Alma-Ata ia juga terbang dari separuh kedua bulan Ogos, puncak penerbangan dari 25 September hingga 10 Oktober (Shnitnikov, 1949, Borodikhin, 1968). Di pergunungan Talas Alatau terbang dari 3-7.08 hingga 15.10, puncak pada pertengahan September (Kovshar, 1966). Di Tajikistan, lalat di dataran dari 08.21 hingga 4.10, di pergunungan - pada bulan September - awal Oktober, berlaku pada rentang ketinggian 3000-3200 m di atas paras laut. laut pada pas (Potapov, 1959, Popov, 1959, Ivanov, 1969, Abdusalyamov, 1971). Di Uzbekistan, pemergian berlaku pada dekad ketiga bulan Ogos dan berakhir pada akhir September (Sagitov et al., 1979). Ia terbang pada waktu malam sahaja, sangat jarang dalam kumpulan kecil (Gavrin, 1962, Meshkov, Uryadova, 1972).

Pada musim bunga, di kawasan selatan Eropah Timur dan Asia Utara muncul pada awal - pertengahan April: di Moldova - dari 3-20.04 hingga 5.05, di Crimea - pada awal - pertengahan April (mesyuarat terawal - 3.04), di Belarus - dari 5-10.05, di Caucasus - pada akhir bulan Mac (Zhordania, 1962), di Wilayah Moscow - pada akhir bulan April - awal bulan Mei (Ptushenko, Inozemtsev, 1968), di Mordovia - 11-15.05 (Lugovoi, 1975) di wilayah Kalinin (sekarang Tver) walaupun pada akhir bulan Mei dan awal bulan Jun (Zinoviev, 1980). Di selatan Turkmenistan ia dicatatkan dari 20-23.04, dalam satu tahun walaupun pada 19.03 (Dementiev, 1952), di Kyrgyzstan - dari 16.04, di Tajikistan - dari 4-10.04, biasanya 18-20.04 di pergunungan dan dari 9.03-16.04 di dataran (Potapov, 1959, Abdusalyamov, 1971).

Ia kelihatan di dalam gaung Karatau pada awal April, dalam jumlah besar pada pertengahan April, pembentukan pasangan terjadi pada awal Mei (Salikhbaev et al., 1970). Di Kazakhstan, ia tercatat agak lambat, apabila tanaman hijau pertama dan serangga ditemui secara besar-besaran: di selatan - dari 7.04 (purata 23.04), di wilayah utara - pada permulaan - pertengahan Mei, iaitu tarikh penerbangan adalah 1.5 bulan lewat ( Gavrin, 1962). Tarikh ketibaan musim bunga berhampiran Alma-Ata dalam tahun-tahun yang berlainan lebih panjang daripada 45 hari (Schnitnikov, 1949, Borodikhin, 1968) - dari akhir bulan Mac hingga awal Mei. Ia muncul di dataran dan lembah Altai pada pertengahan Mei (16-18.05), menembus gunung 7-15 hari kemudian (Kuchin, 1976), ditemui di Omsk pada 04.24-1.05, di Tomsk pada 4-12.05 (Gyngazov, Milovidov, 1977 )

Habitat

Dalam masa bersarang, ia mendiami hutan pelbagai jenis di dataran dan di pergunungan, naik di pergunungan ke sempadan atas hutan: sehingga 1,700 m di atas paras laut. laut di Transcaucasia dan 2000-2700 m di Asia Tengah. Di Ukraine, di Crimea dan Moldova, ia bersarang di hutan banjir dan bukan banjir, ladang-ladang hutan tiruan di sepanjang lembah sungai dan jurang sungai, di taman-taman dan taman-taman, dan kumpulan-kumpulan individu pokok dalam landskap budaya. Ia terdapat dalam semua jenis hutan, oak, beech-hornbeam, abu, poplar-willow, bercampur (Kolesnikov, 1965, 1979, Averin, Ganya, 1970, Kostin, 1983). Di Belarus dan zon hutan di Rusia ia mendiami hutan yang sama, serta linden, maple, birch, pain dan pokok bercampur dengan pokok berongga, hutan pinus berantakan dan tempat terbakar yang lama. Di selatan Urals, ia adalah perkara biasa dalam penyakit kuning, di padang pasir birch-aspen hutan, padang pasir, hutan campuran dan konifer (Kirikov, 1952), di selatan Siberia Barat - di hutan birch dan aspen, hutan birch dan campuran, kurang kerap di hutan paya dan rimba. Di Altai, ia juga bersarang di hutan birch-aspen, di hutan pain pine, poplar, hutan bercampur (Ternovsky, Ternovskaya, 1959, Kuchin, 1976).

Di Kazakhstan, hutan-padang rumput dihuni oleh pasak birch-aspen, hutan pinus dan birch, jarang bercampur dan daun luruh, pulau-pulau renek dengan pokok berongga lama (Khrokov dan Koshelev, 1985). Di pergunungan, tinggal di kebun apel, walaupun di lembah dan lereng yang tidak berguna, lerengnya ditutup dengan semak-semak. Di lembah-lembah sungai selatan yang terdapat di tugai daun dengan larutan abu, di lembah sungai. Ural lebih suka urea dengan dominasi poplar dan willow. Dalam landskap kebudayaan, ia memanjakan taman lama, taman, ruang hijau di sepanjang jalan, jalan raya dan parit pengairan (Gavrin, 1962, Borodikhin, 1968).

Di pergunungan Asia Tengah, ia tinggal di hutan epal gunung di sepanjang gaung, hutan juniper, hutan gugur, kebun-kebun buah-buahan, walnut dan mulberry, hutan pistachio (Potapov, 1959, Yanushevich et al., 1960, Ivanov, 1969, Abdusalyamov, 1971). Di Turkmenistan, ia juga bersarang di kampung-kampung gunung, hutan juniper, dan hutan luruh. Mengenai penghijrahan berlaku di hutan pelbagai jenis, di semak-semak di dataran dan di pergunungan, bahkan di padang pasir. Di pergunungan, ia dapat menemui ketinggian 1500-2500 m di atas paras laut. laut. Pada musim sejuk, ia hidup di savannahs dan hutan hujan tropika (Smith, 1966).

Nombor

Ia biasa berlaku di Caucasus, Ukraine, dan Moldova, tidak banyak di Belarus, Crimea, zon tengah Russia, Siberia Barat, dan Kazakhstan. Di Ukraine, di hutan Dnieper pada tahun 1954, ketumpatannya mencapai 0.02 p./100 ha, pada tahun 1964, hanya 0.01 p./100 ha (di hutan Komissarovsky - sehingga 0.8) (Kolesnikov, 1965, 1979). Di zon hitam di Rusia, ia bersarang di hutan alder, hutan pain, hutan bercampur, taman dan tali pinggang hutan dengan ketumpatan 0.01 pasang / 100 ha, dalam hutan bayrack - 0.001, dan tidak terdapat di kampung dan hutan aspen (Shchegolev, 1976). Ia berlaku secara sporadis di Latvia (Graubits, 1983).

Kelimpahan di wilayah utara Rusia bervariasi secara dramatik selama bertahun-tahun: di rantau Pskov menjadi perangkap besar pada tahun 1958-1968. 14 snouts ditangkap, termasuk 10 pada tahun 1960, 1 pada 1961-1963 dan 1 pada tahun 1968 (Meshkov dan Uryadova, 1972). Jarang di Pergunungan Altai.Di Almaty, jumlahnya tidak tetap: 7-8 pasang sarang di taman setiap tahun (Borodikhin, 1968), 11 pasang pada 107 ha di Botanical Garden, dan kira-kira 500 orang di bandar (Khrokov dan Koshelev, 1985). Pada tahun 1980, 15 telah dikira dalam hutan buah liar di Karatau di kawasan seluas 100 hektar, dan di Dzungarian Alatau - 7 wilayah. Di hutan cemara Altai Ore, stim dari pasangan dijumpai pada jarak lebih dari satu kilometer (Khrokov dan Koshelev, 1985). Di Turkmenistan, tidak banyak di hutan gunung Kopetdag, di mana tidak lebih daripada 1-2 pasang ditemui di semua tempat yang dikaji (Mishchenko, 1982). Di Tajikistan, ia adalah perkara biasa dalam biotop optimum, tetapi tersebar jerawatan. Di Uzbekistan, di belahan rabung. Nuratau banyak, dalam masa bersarang di laluan sepanjang 3 km, terdapat sehingga 12 orang, di taman gunung - sehingga satu pasang setiap 3.3 hektar (Salikhbaev et al., 1970). Di Talas Alatau, sarang jarang berlaku, lazimnya dalam penghijrahan musim gugur, jumlahnya berubah secara mendadak selama bertahun-tahun: terdapat banyak burrow pada tahun 1959, jumlah purata pada tahun 1963 dan 1964, sangat sedikit pada tahun 1962 dan tidak sepenuhnya pada tahun 1960. (Kovshar, 1966).

Aktiviti harian, tingkah laku

Lalat biasa aktif dalam kegelapan, tetapi semasa musim pembiakan, tangisan perkawinan mereka didengar pada siang hari. Dua puncak aktiviti makanan ternakan dibezakan: petang dan pagi, pada malam gelap tanpa henti, aktiviti berkurangan secara mendadak atau berhenti sepenuhnya. Semasa tempoh memberi makan anak ayam, kekerapan membawa makanan kepada mereka berubah pada waktu yang berbeza. Kedatangan pertama diperhatikan pada bulan Julai pada 20 jam 23-40 minit, yang terakhir - pada 4 jam 15-50 minit. Masa makan purata 6 jam. Pada masa ini, kedua ibu bapa membawa makanan 76-105 kali, purata 91 kali. Bilangan ketibaan maksimum telah direkod pada waktu petang (22 kali / h), minimum - pada waktu malam (9 kali / h), pada waktu pagi - 15 kali / h. Selang antara penyusuan di petang ialah 0.5-18 (purata 3 min), pada malam 0.5-35 (purata 8 min), pada waktu pagi 0.5-30 (purata 4 min). Biasanya satu pengorbanan dibuat untuk satu ketibaan (Ternovsky, Ternovskaya, 1959). Di luar tempoh bersarang, splyushki muda disimpan sendirian, dewasa, sekurang-kurangnya beberapa berpasangan. Mungkin beberapa burung terbang dalam pasangan yang tidak terganggu dan untuk musim sejuk. Pada musim sejuk, kami menyimpan satu demi satu.

Splyuska tidur pada siang hari, bersembunyi di tempat perlindungan (hollows, birdhouses, relung kayu, celah batu, di tebal cawangan). Burung tidur menutup mata, menekan "telinga" ke kepala, tersenyum, paruh terletak pada bulu dada. Rupa-rupanya, secara semulajadi, splyushki sering mandi di dalam hujan, mungkin di lopak dan sungai. Dalam penangkaran, mereka melakukan ini secara teratur dan sangat bersemangat (Khrokov, Koshelev, 1985). Pada mulanya mereka membasahi kepala mereka, kemudian mereka masuk ke dalam air dan menyerap kaki mereka, menanam diri mereka sepenuhnya di dalam air (kecuali kepala), menutup sayap mereka dan basah sepenuhnya, sehingga mereka tidak dapat terbang, kemudian kering selama beberapa jam.

Rajah 73. Bentuk cakera depan splyushka dalam pelbagai situasi (mengikut lukisan asal oleh A. I. Koshelev)

Rajah 74. Unsur-unsur Perilaku Kelakuan (berdasarkan lukisan asal oleh A. I. Koshelev)

Ia berburu bergantung kepada keadaan dalam pelbagai cara, sama-sama berjaya menangkap serangga besar di udara, di dahan pokok dan batang, di rumput dan tanah. Serangga merangkak dan batang cacing tanah dengan berjalan kaki. Pada waktu malam, dia mencari dan menyerang sarang passerines dengan anak ayam, bahkan yang besar seperti thrushes, dari serangan hendap tikus seperti tikus. Labah-labah boleh ditangkap dengan cepat, merakam mereka dari laman web. Mangsa kecil yang seluruhnya ditelan keseluruhan, besar pra-diproses dan dipetik dalam kepingan kecil dengan paruh, membawa makanan dengan satu kepala ke kepala. Ia membunuh mangsa yang besar dengan menghancurkannya dengan cakarnya, menindikkannya, kurang sering mencecah cawangan itu beberapa kali. Makanan yang tidak dicerai tetap terendam dalam bentuk rabung silinder dengan ujung tajam berukuran 20-36 × 10-17 mm, rata-rata 30-16 mm.

Anak ayam makan terutamanya serangga. Rama-rama, kumbang, dan labah-labah besar didapati dalam sampel makanan (Kadochnikov, 1963). Dengan kekurangan makanan pada malam sejuk, ia membawa burung kecil (Parus utama), tikus seperti tikus. Di Rizab Alam Oka, 18 spesies serangga diberi makan oleh serangga (kumbang besar seperti kumbang kotoran, barbel hitam, penyamak, kumbang, penjepit nutcrackers, cap dragonfly dan bear cubs), burung kecil (thrush Whitebird (Turdus iliacus), oatmeal biasa (Emberiza citrinella) (Carduelis carduelis), kuda hutan (Anlhus trivialis), flycatcher berbaur (Muscicapa hypoleuca)), katak. Walaupun bilangannya yang tinggi pada tahun 1954, tikus seperti tikus tidak ditangkap (Priklonsky, 1958). Di Crimea, di bawah sarang, elytra kumbang besar ditemui, di dalam perut burung dewasa, ulat besar telanjang dan 1 spesimen ditemui. seorang penyiasat semula badan merah (Kostin, 1983). Di selatan Siberia Barat, terdapat 94 ekor ayam dalam ayam makanan (94 spesimen masing-masing): naga - 2.1%, belalang - 54.4, kumbang - 5.3, Lepidoptera - 33, labah-labah - 3.2% anak ayam menerima purata 30 hidangan dengan berat kira-kira 20 g, yang berjumlah 30% daripada beratnya.

Semasa tempoh makan, sepasang splyuski membawa lebih daripada 2,000 serangga. Burung dewasa dua kali makan burung kecil, serta serangga (Ternovsky, Ternovskaya, 1959). Di Tajikistan, terdapat spesies serangga yang terdapat di perut dewasa (Popov, 1959, Abdusalyamov, 1971), kumbang kumbang (20 spesimen), belalang (43), dan kumbang lainnya (96) ditemui di lembah Zeravshan di 23 rabung. Sagitov et al., 1979). Di Kazakhstan, mayat earwigs (Anechura asiatica) didapati di dalam perut. kumbang dan ortopteran, belalang (terutamanya penuh), tumbuhan kekal (Kovshar, 1966). Di Altai, hanya serangga, terutamanya belalang, dikenal pasti di rabung dan perut (Kuchin, 1967, 1976). Apabila disimpan di penangkaran, splyushki dengan semangat makan berry berry (strawberi, raspberi, gooseberries, dll), anggur, epal dan daging semangka, mereka juga boleh digunakan secara semula jadi. Bersedia makan selada. Pemerhatian langsung menunjukkan bahawa ia sering menangkap dan memakan cacing tanah, pelbagai ulat telanjang (Khrokov, Koshelev, 1985).

Musuh, faktor-faktor buruk

Dari pelbagai musuh dengan bun ia diselamatkan pada siang hari di tempat perlindungan, di mana ia menyembunyikan. Pada waktu malam, ia menjadi mangsa burung hantu besar seperti burung hantu helang, burung hantu panjang dan burung hantu, dan di Eropah Barat burung hantu rumah. Sarang-sarang pengintip telah dibinasakan oleh maut, marten besar, dan kurang kerap raven, dan berhampiran kampung mereka adalah remaja yang sering mengambil dan menaikkan anak ayam. Di Uzbekistan, hubungan persaingan yang sengit akibat tapak bersarang timbul dengan lorong (Acridotheres tristis). Selalunya splyushki tidak menahan serangan berterusan lorong dan membuang batu. Daripada lima cengkaman kawalan, empat (80%) mati atas sebab ini (Salikhbaev et al., 1970). Di Kazakhstan, terdapat kes-kes perlanggaran cacing rata disebabkan oleh burrows dengan tikus biru (Coracias garrulus) dan disebabkan oleh lubang-lubang yang mempunyai starlings biasa (Sturnus vulgaris) dan tikus biru, lebih-lebih lagi, flatworm berjaya mengusir anak kambing, tetapi lebih rendah daripada tikus biru (Schnitnikov, 1949, Gavrin, 1962). Lalat dewasa mati di musim semi di pergunungan dengan snap sejuk tiba-tiba dan salji yang lebat, pada musim gugur - dari kelaparan dan salji (Kovshar, 1966). Terdapat kes kematian spinus terbang pada awal musim semi dari fros, misalnya, 1 Mei 1984 (Dementiev, 1951).

Semasa penerbangan, sebahagian daripada sudu mati dalam perlanggaran dengan kereta (dibutakan oleh lampu) di lebuh raya, sebahagian daripadanya terhempas dan memecah masuk ke kabel NEP (Kovshar, 1966), memecah masuk ke kaca gelas dan menara televisyen (Lovassy, ​​1927). Dalam masa bersarang, jika berlaku keadaan makan yang tidak baik (snap sejuk, hujan yang berpanjangan), wanita kadang-kadang membunuh anak ayam yang paling muda dan memberi makanan itu dengan yang lebih tua, iaitu terdapat ciri-ciri kanibalisme burung hantu besar dan pengagum siang hari (Priklonsky, 1958, Kadochnikov, 1963). Pengurangan bilangan spyushki di Ukraine, dalam Dnieper, dikaitkan dengan pembinaan lata takungan dan pengurangan dalam kawasan hutan (Kolesnikov, 1965, 1979). Menurut banding, sifat splyus hidup sehingga 6 tahun, dan dalam penawanan - hingga 12.5 (Khrokov, Koshelev, 1985) (Glutz von Blotzheim, Bauer, 1980).

Pin
Send
Share
Send