Mengenai haiwan

Burung Chomga

Pin
Send
Share
Send


Nama Latin:Podiceps cristatus
Skuad:Seperti Grebe
Keluarga:Grebe
Pilihan:Penerangan spesies Eropah

Rupa dan kelakuan. Yang terbesar dari grebes kami. Panjang badan 46-51 cm, lebar sayap 85-90 cm. Ia mempunyai leher panjang dan nipis dan kepala besar yang panjang dengan paruh lurus sempit dan tajam. Dalam gaun pengantin, kepala kelihatan lebih besar disebabkan oleh "kumis" yang subur dan puncak yang bercabang menyerupai tanduk. Dia suka tinggal di dalam air terbuka, menyelam dalam bahaya, berlepas sangat keras dan enggan, selepas jangka masa panjang. Di udara, bagaimanapun, chomga kadang-kadang membentuk kawanan ciri bentuk berbentuk baji kebanyakan air terjun (dari grebes pembinaan itu harus dilihat juga di sulcus). Dalam pakaian musim sejuk, ia berbeza dari grebe kelabu yang mirip dengannya di hadapan alis putih yang memisahkan mata dari "topi" yang gelap.

Penerangan. Dalam gaun pengantin, badan berwarna abu-abu-coklat (pinggirnya berwarna merah, perut berwarna putih), lehernya ringan, hanya jalur gelap di sepanjang sisi belakangnya, "kumis" berwarna merah chestnut, topi dan "tanduk" hitam. jalur gelap menghulurkan ke mata. Mata sendiri merah, dan warna paruh boleh dari kelabu kelabu menjadi merah jambu yang terang. Dalam burung terbang, bintik-bintik putih yang besar pada sayap kelihatan jelas - di sepanjang bulu sayap sekunder dan di sepanjang ujung sayap, dengan pendekatan ke seluruh pangkal sayap. Dalam pakaian musim sejuk, "kumis" dan "tanduk" hilang, sebaliknya warna kekal lebih kurang sama seperti pada musim panas (hanya warna coklat dan kemerahan yang digantikan oleh kelabu). Dalam kira-kira cara yang sama seperti burung dewasa di musim sejuk, kelihatan muda, tetapi mereka dibezakan dengan kehadiran tanda gelap di sisi leher dan pipi. Bawah anak ayam benar-benar berjalur (termasuk belakang dan juga paruh), dengan umur, jalur di bahagian belakang secara beransur-ansur hilang, di kepala dan leher mereka kelihatan lebih lama, sehingga munculnya bulu dewasa. Anak ayam kecil telah mengetuk tompok merah kulit antara sudut mulut dan mata, serta pada dahi.

Suara Chomga kuat, dan dia suka menjerit. Selalunya saya mendengar rolling "croro", Dan dengan keseronokan - jerky"cek-cek". Chicks menjerit hampir berterusan, di dalam takungan di mana chomga adalah biasa, cicak ini membentuk latar belakang yang kuat pada musim panas.

Status Pengedaran. Buah-buahan hampir seluruh Eurasia (di Siberia - hanya di selatan), tumpuan tempatan di Afrika, Australia, New Zealand. Tempat pemandian terletak di zon tropika. Di Rusia Eropah, grebe yang paling meluas dan banyak. Ia mencapai Karelia di utara, dan ke pantai Laut Hitam di selatan. Burung kita musim sejuk di perairan pantai Laut Hitam dan Azov, tetapi, seperti grebes lain, di hadapan air bebas ais, chomga boleh musim sejuk hampir di mana-mana. Di mana-mana sahaja tidak biasa.

Gaya hidup. Untuk pembiakan, chomge memerlukan takungan yang agak luas kaya dengan ikan. Dia rela menetap di takungan, kolam ladang ikan, dan juga di tasik semula jadi. Ia sarang paling kerap berhampiran tepi (iaitu, menghadap jangkauan) tepi katil buluh, sarangnya adalah timbunan terapung residu tumbuhan lembap dan lembap. Di mana terdapat banyak chomg, mereka agak bertolak ansur dengan kejiranan mereka sendiri, dan kadang-kadang sarang terletak beberapa meter dari satu sama lain. Walau bagaimanapun, koloni bersarang ini, tidak seperti grebes berleher hitam, tidak terbentuk. Setelah menetas anak ayam, ibu bapa, sebagai peraturan, bermigrasi dengan mereka di punggung mereka untuk membuka air, di mana mereka tinggal sehingga anak-anak muda naik ke sayap. Makanan utama untuk chomgas adalah ikan kecil (tidak lebih daripada 15 cm panjang), kadang-kadang mereka menawarkan serangga akuatik kepada anak ayam kecil.

Chomga, atau Great Grebe (Podiceps cristatus)

Nama burung

Di Rusia, burung ini dipanggil grebe besar, atau chomga. Berkenaan dengan keluarga grebe. Seratus tahun yang lalu, ketika Dahl menyusun kamus, grebe besar milik keluarga loon. Perkataan Chomga berasal dari Turki.

Bahasa Uzbek mempunyai perkataan sho'ng'in, yang bermaksud menyelam, menyelam. Di Tatar - seorang schomgan - terjun, menyelam. The Great Grebe juga dikenali sebagai menyelam, atau chomga crested. Mereka memanggilnya grebe untuk daging yang tidak enak dan bau yang membuang ikan busuk. Terdapat kira-kira dua lusin spesies dalam keluarga Pogankov.

Penerangan dan Ciri

Walaupun nama tidak menarik (toadstool), chomga - burung itu menawan. Perut salji putih lancar menjadi sisi kemerah-merahan. Di dalamnya, sayap juga putih salju, yang menjadi jelas apabila burung itu mengepakkan sayapnya. Bahagian belakang dan keropok pada kepala berwarna hitam.

Kepalanya dipasang pada leher yang langsing dan langsing. Tidak seperti itik, chomga mempunyai paruh yang tajam dan tajam yang menangkap ikan. Mata merah merah. Ia terus bertahan dengan maruah, mungkin ada yang mengatakan - itu penting.

Tetapi perhatian dan tumpuan. Lagipun, Chomga akan melihat ikan terapung di sungai, dan pada masa yang sama tidak menjadi makanan untuk layang itu sendiri. Chomga sangat indah semasa musim kawin. Kolar ceri gelap muncul di lehernya, dan kerang di kepalanya. Dengan ini, burung-burung memberitahu mereka bahawa mereka bersedia untuk mengawan.

Cangkuk chomga adalah zaitun hijau dalam warna, pendek, kuat, terletak lebih dekat dengan ekor. Ia adalah struktur yang membolehkannya untuk mengambil menegak menegak semasa berdiri di atas air. Kaki tanpa membran, jadi ciri-ciri kebanyakan air terjun.

Sebaliknya, terdapat lipatan kulit keras pada sisi setiap jari. Tiga jari menunjuk ke hadapan, dan yang terakhir menoleh ke belakang. Kaki Chomgi tidak berfungsi seperti itik atau loon. Dia menarik mereka kembali, dan hanya berfungsi dengan bahagian yang bergerak di bahagian bawah kaki, menyerupai bilah kipas. Perlu diperhatikan bahawa anggota badan toadstool sangat mudah alih dan plastik. Apabila cakar membekukan pada chomga, dia menaikkan mereka di atas air dan meletakkannya terpisah, seperti seorang gimnas pada bilah.

Lebih baik dan cepat mengalir, kakinya dari chomga tidak sesuai dengan tanah. Toadstool bergerak di sepanjang pantai secara perlahan dan canggung. Tubuh semasa berjalan di atas tanah mengambil posisi tegak dan menyerupai penguin.

Menariknya, semasa tarian pacaran di atas air, dia berjalan dengan pantas, cepat mengurut kakinya, dan menikmati proses itu. Toadstool berjalan di atas air apabila ia cuba untuk berlepas, atau semasa permainan pacaran. Saiz chomga lebih kecil daripada itik. Ia mempunyai berat 6 hingga 1.5 kilogram. Secara warna, wanita berbeza sedikit daripada pasangannya, tetapi saiznya lebih kecil.

Dengan cara ini, dalam kebanyakan keluarga dan genera burung, lelaki dibezakan oleh warna yang cerah dan menarik, berbanding dengan wanita, yang mempunyai bulu yang lebih seragam. Panjang sayap drake yang dilipat rata-rata 20 cm dan lebar sayapnya mencapai 85 cm panjangnya kira-kira setengah meter.

Secara semula jadi, kira-kira 15-18 spesies grebes diketahui. Burung Chomga, - yang paling terkenal grebes yang tinggal di Rusia. Dahl dalam kamusnya menyebutkan chomga, horned, grebe, red-eared, eared. Dalam klasifikasi moden, chomgy dinamakan secara berbeza.

Mereka sama ada dinamakan semula, atau mereka mati lebih dari satu setengah abad. Dengan cara ini, bilangan spesies burung ini sebenarnya telah merosot sepanjang abad yang lalu. Alasannya adalah aktiviti ekonomi manusia. Jadual menunjukkan beberapa spesies hidup grebes, ciri khas mereka.

Umpan balik yang memakan ikan lebih besar, dan leher mereka lebih panjang daripada toadstools yang memakan serangga atau moluska.

Jenis-jenis Tata ToadstoolsHabitatPerbezaan spesis luarBerat saizApa yang makan
Motley paruh, atau KarolinskayaKedua-duanya adalah benua Amerika, dari selatan Kanada. Di Arktik Utara Kanada dan Alaska, burung ini tidak.Pada musim panas, sempadan hitam muncul pada paruh yang panjang, panjang, yang mana ia mendapat namanya. Warna utama bulu adalah coklat yang membosankan.Tubuh dipanjangkan dengan 31-38 cm, berat 300-600 gr. Wingspan sehingga 60 cm.Serangga kebanyakannya air
KecilEurasia Selatan dan hampir seluruh benua Afrika.Bahagian belakangnya berwarna coklat gelap, hampir hitam, bulu perut adalah perak. Paruh adalah coklat gelap dengan hujung cahaya. Pada musim panas, bahagian kepala dan leher dicat dengan warna coklat dengan warna tembaga. Menjelang musim sejuk, bulu chestnut hilang.Berat adalah kira-kira 100-350 gr. Panjang sayap adalah 9-11 cm. Saiz telur adalah 38-26 mm.Serangga, larva mereka, moluska, yang mana mereka menyelam ke dasar takungan, ikan kecil
Seroshcheka.

Di Rusia dan Belarus ia berada di bawah perlindungan negara, termasuk dalam Buku Merah.

Ia hidup di hampir semua benua hemisfera utara, memilih zon hutan. Untuk bersarang, lebih suka kolam dengan tumbuh-tumbuhan yang padat berhampiran pantai.Bahagian belakang leher, belakang, bahagian sayap berwarna coklat kehitaman. Bulu di perut dan pipi di kepala berwarna putih-kelabu. Bahagian hadapan leher adalah oren berkarat.Badannya adalah 42-50 cm panjang. Berat adalah 0.9-1 kilogram. Panjang sayap dalam penerbangan adalah 80 -85 cm. Telur -50x34 mm.Ia memakan serangga, roach, goreng.
Merah-leher, atau bertandukDi Eurasia dan Amerika Utara. Penduduk selatan subarctic dan utara sederhana adalah migrasi.Pada musim gugur dan musim sejuk ia mempunyai warna kelabu yang terang walaupun. Hanya di kepala adalah topi kelabu gelap dan bahagian depan leher berwarna putih. Pada musim bunga dan musim panas, perubahan Chomga Merah-leher: bulu kemerahan merah muncul di kepala, di leher dan sisi.Panjang badan - 20-22 cm Berat -310-560 gr. Saiz telur purata ialah 48 × 30 mm.Ia memakan serangga, pada musim sejuk - ikan kecil.
Berleher hitam, atau earedIa hidup di semua benua kecuali Antartika dan Australia. Hidup di utara, burung terbang ke selatan untuk musim panas.Pada musim bunga dan musim panas, kepala dan leher hitam dengan kilauan arang batu. Dekat mata, seperti bulu mata dari cerah - bulu emas, jelas kelihatan pada latar belakang arang batu. Menjelang musim gugur, bulu memudar, memperoleh warna kelabu. Bahagian belakang berwarna hitam coklat, bahagian-bahagiannya berkarat, perutnya ringan.Panjang badan - 28-34 mm, berat 300-600 gr.

Saiz telur purata ialah 46x30 mm.

Kebanyakan arthropod.
Toadstool ClarkIa hidup terutamanya di pantai barat benua Amerika UtaraGrebe Clark jauh lebih besar daripada Rusia toadstools.

Tumbuhan menetas monophonic, putih, yang juga membezakannya daripada spesies grebes yang lain. Orang dewasa mempunyai belakang kelabu-coklat dan perut salji putih.

Salah satu yang terbesar dalam keluarga grebes. Panjang badan 55-75 cm, berat 700-1700 gram. Wingspan -90 cm.Menelan mangsa dengan paruh, seperti pisau. Ia memakan ikan.

Di mana dan bagaimanakah kehidupan chomga?

Chomga menetap hampir sepanjang benua Eurasia. Dia juga bertemu dengan:

  • di Australia
  • New Zealand
  • di pantai Timur dan Afrika Selatan.

Penduduk utara mengetuai gaya hidup migrasi. Burung yang hidup dalam iklim subtropika dan tropika memimpin gaya hidup yang tidak aktif. Chomga dan wakil-wakil grebes lain tidak hanya tinggal di utara dan di Antartika.

Grebes besar menetap di tasik dan kolam, pilih badan air tawar. Kaki pendek grebe tidak sesuai untuk berjalan di atas tanah. Ia juga lalat jarang, tetapi sangat baik dan cepat. Ia mampu penerbangan jarak jauh.

Sebelum berlepas, dia berjalan di atas air, membantu dirinya dengan kepak sayap yang kuat. Tetapi masih dia lebih suka unsur air, di mana dia merasa sangat baik. Membersihkan dan pelincir bulu chomga juga di atas air, berbaring di satu pihak atau yang lain. Bulu burung itu mempunyai ciri-ciri penahan air yang sangat baik.

Untuk bersarang, chomga memilih kolam dengan banyak tumbuh-tumbuhan: buluh, buluh. Dan tentu saja, penting untuk toadstool untuk mempunyai aliran perlahan di dalam kolam. Dan lebih baik tidak menjadi sama sekali.

Apa yang makan

Grebe besar makan terutamanya ikan, dan seperti yang dapat dilihat dalam gambar, ia jauh dari cetek. Suplemen diet dengan katak, moluska, serangga air, dan sangat sedikit - alga. The chomga mempunyai visi yang sangat baik, dia mendapati ikan yang jauh di dalam air.

Ia dapat menyelam ke kedalaman 4 meter, menekan sayap ke badan dan hanya berfungsi dengan kaki. The Chomga menyelam dengan tajam, kepala melompat tajam ke bawah. Dalam kes ini, badan naik di atas air dengan lilin dan segera masuk ke bawah air dengan tegak menegak, atau berserenjang ke permukaan air. Diingati bahawa chomga memakan bulu sendiri.

Ini mungkin kelihatan pelik jika anda tidak tahu sebabnya. Chomga menelan seluruh ikan. Dan supaya tulang tajam ikan tidak merosakkan usus burung, bulu lembut berfungsi sebagai sejenis penyangga yang melindungi tubuh burung dari kecederaan. Mungkin Chomga makan alga untuk tujuan yang sama. Untuk meningkatkan pencernaan makanan keras, sukar untuk dicerna, chomga menelan kerikil kecil.

Pembiakan

  • Musim kawin

Semasa musim kawin, chomga mempamerkan bulu tambahan, yang menjadikan Chomgu dalam foto itu terutamanya menarik. Selain itu, bulu tumbuh pada kedua-dua wanita dan lelaki. Keropok muncul di kepala.

Bulu melampau lebih panjang, yang tengah-tengah lebih pendek. Dari kerang ini dianggap sebagai tanduk. Sekitar leher terbentuk kolar mewah oren gelap, atau bulu ceri burgundy. Untuk kerang dan kolar ini burung itu menerima nama samaran.

Musim kawin di toadstools bermula pada bulan April-Mei. Perempuan menjerit dengan kuat. Suara bunyi mereka terdengar sebagai "kor" "kua", krua ". Dengan ini mereka menarik pasangan lelaki - rakan masa depan.

Laki-laki datang kepada perempuan dengan hadiah - ikan segar yang ditangkap, yang perempuan itu segera makan. Walaupun wanita menyerap hadiah, lelaki itu menyiapkan bulu untuk snek. Dalam spesies grebes insektivor yang lebih kecil, lelaki itu membawa pasangan sekumpulan alga, nampaknya sebagai tanda kesediaan untuk meletakkan asas sarang masa depan.

Wanita itu memilih pasangan semasa tarian ritual. Tarian Chomga - pemandangan yang menarik. Pertama, mereka melakukan beberapa gerakan segerak dengan kepala dan leher mereka. Adalah mengejutkan bahawa rakan kongsi dengan tepat mengulang pergerakan wanita. Kemudian kedua-dua burung naik di atas air, mengambil kedudukan menegak.

Menaikkan sayap mereka sedikit, mereka serentak berlari melalui air, dengan cepat jari kaki mereka. Jelas sekali, dalam tarian itu, pasangan itu berusaha untuk membuktikan kepada wanita bahawa dia tidak lebih lemah daripada dia dan akan menjadi pasangan yang baik sepanjang masa, sementara mereka akan menanam keturunan. Semasa tarian, burung berjaya "bersekongkol" untuk memahami antara satu sama lain.

Kemudian grebes mula membina sarang dari tumbuh-tumbuhan yang ada di dalam kolam. Laki-laki mengambil bahagian yang paling aktif dalam pembinaan. Ia menyampaikan bahan binaan untuk sarang:

  • mayat buluh,
  • Tangkai pokok tumbang yang tumbuh di tepi pokok.
  • rumpai laut, daun.
  • tangkai buluh.

Pasangan itu cuba membina sarang lebih dekat dengan buluh. Dan ia tidak tergesa-gesa ke mata, dan tidak akan terapung jika angin naik. The reeds will hold. Rumah terapung harus cukup luas, kuat. Diameternya ialah 30-60 cm. Ketinggiannya mencapai sehingga 85 cm.

Sarang Chomga mengikat arung jeram dari gambut, ditangkap di dalam air, atau sekumpulan tumbuh-tumbuhan yang terkumpul. Kadang-kadang mereka membaiki dasar di atas air di antara batang tumbuhan akuatik. Apabila sarang untuk meletakkan telur siap, chomga membolehkan lelaki itu menjadi pasangan. Ia berlaku tepat di atas air.

Jika beberapa keluarga grebes menetap di satu kolam, mereka membina sarang pada jarak antara satu sama lain, sentiasa melebihi beberapa meter. Sarang burung lain, seperti camar, boleh terletak berdekatan.

  • Menetas telur dan keturunan

Wanita itu menanam hingga 7 telur salji putih. Dari masa ke masa, kulit berwarna gelap, menjadi coklat-oren, atau coklat muda. Ini disebabkan oleh tumbuhan yang tumbuh basah di atas air, dan dalam proses penguraian, mereka melepaskan haba, yang sangat diperlukan untuk testis ketika berenang wanita untuk memberi makan.

Lelaki itu tinggal berhampiran wanita untuk seluruh waktu penetasan. Dia menjaga sarang, memberi amaran dengan jeritan tetamu yang tidak diundang. Penetasan berlangsung selama 24 hari. Tetapi sejak chomga bergegas, memberi 1, jarang 2 telur setiap hari, itik tidak segera menetas, tetapi dalam beberapa hari.

Dan sementara ibu toadstool menetas telur yang tersisa, ayah memberi makan dan menaikkan anak. Anak-anak menyembunyikan bulu ayah dari bahaya dan hangat di sana jika mereka berjaya membekukan air sejuk. Dari hari pertama mereka muncul, mereka disesuaikan dengan berenang.

Adalah menarik bahawa semasa penetasan telur, lelaki terus menyeret daun dan ranting tumbuhan air ke dalam sarangnya. Apabila perempuan naik dari telur untuk memanaskan dan mempunyai gigitan, ia menutup telur dengan bahan tanaman yang ada. Ini dilakukan supaya telur tidak ditemui oleh pemangsa di muka burung gagak atau bulan yang sassy.

Alam menjaga anak ayam chomga. Mereka dilahirkan berjalur, yang membantu mereka bergabung dengan buluh. Dan dari atas mereka menjadi tidak kelihatan kepada pemangsa. Anak ayam yang disusun siap berenang, menyelam. Hari pertama mereka menghabiskan banyak masa bersembunyi di belakang mereka, di bawah sayap ibu bapa mereka.

Sekiranya bahaya mendapati bahaya, ia menyelam jauh di bawah air dengan anak-anak, dan muncul jauh dari tempat pemangsa mengelilingi. Sayap yang disematkan tidak membenarkan anak itik jatuh dari belakang.

Air tidak segera menembusi di bawah sayap, untuk sementara waktu masih ada kusyen udara. Secara beransur-ansur, paru-paru bayi akan menjadi lebih kuat, dan mereka akan belajar untuk menyelam sendiri, menghabiskan masa yang panjang di bawah air.

Sehingga anak-anak belajar bagaimana memburu, ibu bapa mereka memberi makan kepada mereka. Jika salah seorang daripada ibu bapa menangkap ikan, berenang dari sarang, yang lain pada masa ini menjaga anak muda. Kanak-kanak berenang berhampiran bapa mereka atau bersembunyi di belakangnya.

Pada akhir musim panas, itik akan membesar, menjadi lebih kuat. Bulu berjalur dipelihara di dalamnya sehingga mereka tumbuh dewasa. Apabila pertumbuhan muda mengambil warna burung dewasa, ini menunjukkan bahawa ia sudah siap untuk penanaman dan kawin.

Jangka hayat

Chomgy hidup selama kira-kira 10-15 tahun. Terdapat kes-kes apabila di penangkaran burung ini selamat sehingga 25 tahun. Musuhnya adalah burung mangsa, haiwan liar. Di tanah, chomga sangat terdedah kepada musuh, kerana ia tidak dapat terbang dari tanah, dan berjalan di kaki pendeknya sangat buruk.

Semasa menetas, chomgu dikejar oleh seekor gagak dan reed harrier. Apabila seorang wanita mengambil telur untuk mencari makanan, pemangsa ini menghancurkan sarang toadstool dan mencuri telur. Itulah sebabnya drake perlu dilindungi jika tiada pasangan. Ikan karnivor sering menculik anak ayam renang.

Keabadian yang paling panjang pada dasarnya dipengaruhi oleh pengabaian ekologi dan persekitaran seseorang. Pelepasan sisa industri berbahaya ke dalam badan air mengurangkan populasi burung dan tahun kewujudannya yang diperuntukkan secara alamiah.

Kougs sluggish, abo chomga (sebelumnya - Paganka lamban)

Seluruh wilayah Belarus

Keluarga Grebe - Podicipedidae

Di Belarus - P. c. cristatus (subspesies yang mendiami seluruh kawasan Palearctic dari pelbagai spesies).

Sarang, berhijrah dan bermigrasi dalam transit dan dalam sebilangan kecil spesies musim sejuk. Diedarkan di seluruh Belarus. Yang paling umum dan terbesar dari 5 spesies grebes kami. Ia adalah perkara biasa dalam bersarang dan bersempadan di semua kawasan republik di mana terdapat stesen yang sesuai. Paling umum di Vitebsk, bahagian barat laut wilayah Minsk dan Grodno, serta di kawasan tasik di wilayah Brest. Di kawasan timur wilayah Mogilev dan Gomel. greba besar muncul terutamanya pada rentang, jarang bersarang kerana kekurangan tanah yang diperlukan (tasik yang ditumbuhi buluh dan air terbuka, dermaga besar dan cawangan sungai).

Air terjun, yang terbesar dari grebes, lebih kecil daripada itik domestik, saiz mallard. Tubuh disesuaikan dengan persekitaran akuatik: diselaraskan, valky, ditutup dengan bulu padat. Leher panjang dan nipis, dalam burung terapung hampir menegak. Kaki dibawa jauh. Kaki jari tidak dihubungkan dengan membran berenang yang berterusan, dan masing-masing sepanjang keseluruhan dari sisi bersempadan dengan pisau dayung yang lebar. Cakar adalah rata, berbentuk kuku. Sayap pendek dan sempit.

Bulu ekor tidak sempurna, ekor sangat pendek, dengan burung terapung hampir tidak kelihatan. Paruh itu lurus, menunjuk. Lengan bawah sangat mampat, rata.

Di Belarus, hanya satu spesies yang serupa dengan chomga - grebe kelabu yang nakal, yang disenaraikan dalam Buku Merah Belarus. Grebe besar berbeza daripadanya dalam saiz besar, "kolar" terang dan paruh merah dewasa, pada musim sejuk - leher putih.

Lelaki dan perempuan mempunyai warna yang sama. Dalam gaun pengantin, bahagian atas berwarna coklat kehitaman, perut dan leher berada di depan warna satin-putih. Bulu pada bahagian tepi merah berkarat. Terdapat topi gelap di kepala, pipi putih, "kolar" berwarna merah chestnut di leher, hitam di tepi. Pada mahkota 2 tandan panjang ("telinga") bulu hitam. Dalam pakaian musim sejuk yang pertama tidak ada "kolar" atau "telinga", dan pada umumnya burung muda dicat lebih membosankan, paruh kuning-hijau. Paruh pada orang dewasa adalah tanduk gelap, tepi dan pangkal paruh berwarna merah. Kaki adalah warna hijau zaitun. Pelangi itu berwarna merah terang. Anak ayam berkaki ayam berubah-ubah, di sepanjang sisi leher dan pada garis dada membujur putih dipelihara.

Berat lelaki ialah 0.95-1, 6 kg, betina 0, 8 -1, 1 kg. Panjang badan lelaki adalah 53-59 cm, panjang sayap lelaki adalah 18-20 cm, betina adalah 17.5-19 cm, tarsus lelaki ialah 6-7 cm, betina adalah 6 cm, paruh lelaki adalah 5-5.5 cm, dan perempuan adalah 4.5- 5 cm Wingspan 81-90 cm.

Chomga menghabiskan hampir sepanjang masa di atas air. Pendaratan di atas air adalah rendah, panjang, leher lurus naik di atas badan yang memanjang. Dia berenang dan menyelam dengan sempurna, bergerak berpuluh-puluh meter di bawah air. Dalam bahaya dengan serta-merta, tanpa lonjakan sedikit, menyelam. Di bawah air boleh sampai 3 minit. Ia hanya bermula dari air selepas jangka masa panjang. Penerbangan itu mudah, cepat, dengan sayap mengepak yang kerap. Walau bagaimanapun, sering tidak mungkin untuk melihat burung terbang - ia sangat enggan untuk memanjat sayap chomga. Di darat dia bergerak dengan kesulitan, waddles.

Suara itu sangat kuat dan pelbagai. Suara itu (Fedyushin dan Dolbik) adalah seruan yang sangat kuat dari "kroro", serta "kuek-kuek" yang berulang. Penulis lain (Kozulin et al.) Tunjukkan bahawa pada musim bunga mereka mengeluarkan tangisan keriangan "kkua", dan panggilan mereka - tiba-tiba "kyuik."

Semasa penerbangan, grebes mematuhi saluran sungai besar, memberi makan dan berehat di kawasan terbuka tasik. Pada Dnieper, Pripyat, Berezina, Sozh, mereka boleh dilihat pada masa ini secara individu, berpasangan atau kawanan kecil 3-4, kurang 5-8 ekor burung.

Penghijrahan musim semi bermula pada akhir bulan Mac - awal April, selepas membuka takungan dan berlangsung hingga akhir bulan. Pada mata air awal, burung tiba 10-14 hari lebih awal daripada purata, dalam keadaan sejuk dan panjang - kira-kira jumlah hari yang sama kemudian.

Sarang dalam takungan pelbagai jenis (tasik, kolam ikan, takungan, tumbuhan sungai), tetapi jika terdapat kehadiran mandatori kedua-dua lebar yang cukup dari jalur tebal tumbuh-tumbuhan permukaan dan kawasan terbuka, air yang cukup dalam. Sebagai pengecualian yang jarang berlaku, bersarang di pantai berpasir yang berpanjangan dari pulau-pulau takungan diketahui. Mengelakkan kolam hutan kecil, jarang berlaku di tasik banjir kecil.

Ia menetap dalam pasangan monogami, tetapi di tempat yang menggembirakan ia boleh membentuk kelompok bersarang dari beberapa hingga dua lusin pasangan, kadang kala hingga 100 pasang. Di kolam kecil, ia sering sarang dalam pasangan yang berasingan.

Sarang didahului oleh permainan mengawan dengan demonstrasi pelbagai pose semasa. Fungsi utama permainan perkawinan adalah pembentukan pasangan yang paling harmonis dan karenanya tidak perlu mereka berakhir dengan kawin. Dengan permulaan pembinaan sarang, keamatan upacara perkahwinan berkurangan.

Burung tidak mula bersarang tidak lama lagi, biasanya dari akhir bulan Mei,

apabila buluh atau buluh muda naik di atas air. Walau bagaimanapun,

Masa penyerahan dan peletakan telur toadstool bergantung pada habitat mereka.

Di tasik di mana buluh dan sarang kering tahun lepas dipelihara

segera boleh disembunyikan di dalamnya, batu kelihatan lebih awal daripada on-

tasik yang dilindungi atau di mana reed memotong.

Peletakan telur juga didahului oleh permainan mengawan kompleks lelaki dan perempuan, di mana kedua-dua burung pertama menyelam pada masa yang sama, dan ketika mereka muncul, mereka dengan cepat berenang ke arah satu sama lain, menaikkan puncak mereka di kepala mereka dan menonjol bulu kerah. Setelah mendekati, burung kelihatan berdiri di atas air, memberikan tubuh suatu posisi menegak. Menyelam, mereka mengambil tandan hijau dari bahagian bawah dan, memegang mereka dalam paruh mereka, mengejutkan mangsa mereka, cuba untuk menyerang satu sama lain.

Walau bagaimanapun, mengawan grebe besar tidak berlaku di atas air, tetapi di lantai terapung dari sisa-sisa buluh tahun lepas atau pada sarang yang belum selesai.

Sarang ini terletak, sebagai peraturan, di antara kelopak pantai yang berpunca tinggi, dengan ketiadaan pemutus gelombang - sering di sepanjang kelebihan mereka. Elakkan bersarang di tengah-tengah tumbuh-tumbuhan yang berterusan. Sarang terletak pada jarak jauh dari tepi belukar sehingga gelombang yang kuat tidak dapat memusnahkannya. Kebanyakan sarang ditemui di kalangan buluh, walaupun mereka sering dapat ditemui di buluh, dalam rumpun kaktus, atau di kalangan pokok renek yang dibanjiri. Kadang-kadang, di sempadan tebal tebal yang luas, burung itu membuat sarang dalam patch tanaman yang sangat kecil atau bahkan terbuka sepenuhnya dalam air cetek. Chomgy kadang-kadang membina sarang di sebelah koloni gulls secara langsung di atas pasir di bawah penutup buluh yang jarang berlaku.

Kedua-dua ahli pasangan membina sarang bersama-sama. Di tempat bersarang, pasangan biasanya mula-mula membina beberapa platform bersarang, tetapi hanya menggunakan satu untuk membina sarang, dan pasangan atau terletak pada yang lain. Sarang terus bertahan atau terletak di bahagian bawah takungan. Pembinaan satu sarang biasanya mengambil masa antara 3 hingga 8 hari, kadangkala sehingga 10-11 hari. Semasa pembinaannya, burung, sebagai peraturan, meletakkan beberapa batang kuat di antara tumbuhan yang melekat pada air sebagai pangkalan. Komposisi bahan binaan ini bergantung pada sifat tumbuhan sekitarnya. Mereka boleh melayani batang, daun, rizom, akar, alga pada tahun lepas. Ketinggian sarangnya ialah 24-49 cm, ketinggian permukaan sarangnya 3-7 cm, diameter 41-55 cm, kedalaman dulangnya 2.5-4 cm, diameternya 11-17 cm.

Tandan tanaman hijau kadang-kadang di dalam dulang. Dalam sarang yang terdapat di pantai berpasir yang terbuka, serpihan dahan pokok ditemui di dalam bahan binaan.

Di bawah berat burung pengayun, masonry yang hangat sering kali direndam dalam air. Haba dari serpihan tumbuhan mereput mewujudkan mikroklimat khas untuk telur diinkubasi.

Telur dalam klac biasanya 4-5, kurang 3 atau 7 (di kawasan lain di Eropah, terdapat sarang yang mengandungi 8 dan juga 9 telur yang diketahui). Telur sedikit memanjang. Cangkang tanpa gloss, pada awalnya berwarna biru, tidak sama rata bersalut dengan salutan putih, di mana latar belakang utama muncul dengan bintik-bintik yang tidak rata. Dalam sarangnya, telur terletak pada dulang basah, sering kali ditenggelamkan di dalam air, yang mewujudkan keadaan khusus untuk perkembangan embrio. Di bawah pengaruh tumbuhan membusuk lembab dulang, shell memperoleh warna kekuning-kuningan, kemudian coklat dan coklat gelap. Berat telur 38 g, panjang 56 mm (53-61 mm), diameter 37 mm (34-41 mm).

Grebe yang hebat, walaupun ketibaan awal, bertepatan dengan masa pelepasan kolam dari ais, bermula bersarang lewat dan membiak sekali setahun. Pada umumnya, tempoh telur dilanjutkan dengan kira-kira satu bulan. Dalam beberapa badan air, akibat turun naik yang signifikan di paras air, pecahan gelombang yang kuat, atau atas sebab-sebab lain, masonry pertama sering mati. Dalam kes sedemikian, resort burung untuk bersarang semula.

Tempoh bersarang di Belarus bermula dari awal Mei hingga akhir bulan Julai. Penyebaran telur Chomga biasanya berlaku pada separuh pertama hari, selang antara layang telur adalah 1-2 hari. Penetasan bermula dengan telur pertama atau kedua. Tempoh inkubasi adalah 25-28 hari. Burung itu, yang cemas semasa pengeraman, menutup klac dengan bahan sarang dan menyelam, terapung ke sisi. Di bahagian yang berlainan di kawasan penetasan, satu telur biasanya tidak dibubarkan.

Kedua orang tua itu mengerumuni secara bergilir-gilir. Chicks menetas pada hari 27-28 penetasan, mereka adalah jenis brood dan, dengan hampir tidak kering, masuk ke dalam air. Chicks menetas satu demi satu dalam 1-2 hari. Penampilan massa anak ayam berlaku pada dekad ketiga Jun - dekad pertama bulan Julai. Dalam sesetengah pasang, anak ayam menetas pada dekad pertama dan kedua Jun, pada yang lain dalam dekad ketiga Julai - dekad pertama bulan Ogos. Saiz brood purata dengan jaket bawah 1-5 anak ayam. Anak ayam yang menetas, setelah kering, segera memanjat ke belakang mereka untuk menangkap ibu bapa dan menanam ke dalam bulu. Dengan cara yang sama, anak ayam kecil bergerak melalui kolam. Mereka melakukan ini walaupun mereka mencapai separuh ketinggian burung dewasa. Sepuluh minggu pertama mereka sendiri tidak boleh mendapatkan makanan. Ibu bapa mereka memberi makan dahulu dengan serangga, dan kemudian dengan ikan. Pada masa ini, cicak anak ayam yang meminta makanan dari burung dewasa sentiasa didengar di dalam kolam. Anak ayam berenang dengan baik, tetapi berkembang dengan perlahan dan bertahan lama dengan ibu bapa mereka. Sekiranya ada anak ayam di dalam brood, maka hanya satu orang induk yang tinggal dengannya. Jika terdapat lebih banyak anak ayam, maka selepas 1-1.5 bulan brood dibahagikan, dan setiap orang induk memimpin kumpulannya sendiri.

Burung muda menjadi mandiri pada usia kira-kira 65 hari dan hanya pada usia 71-79 hari mereka menjadi bebas sepenuhnya, bagaimanapun, mereka tinggal bersama ibu bapa mereka sehingga burung-burung itu pergi. Beberapa orang muda pada akhir bulan Julai - separuh pertama bulan Ogos memperoleh keupayaan untuk terbang dan mula membuat migrasi pra-migrasi. Mereka mula ditemui di dalam takungan di mana burung tidak bersarang. Semasa migrasi, mereka terus dipegang oleh broods.

Selepas pakaian bulu kelabu (bulu individu kekal sehingga musim gugur), kanak-kanak muda memakai pakaian remaja, umumnya sama dengan orang dewasa, tetapi dengan "kolar" yang jarang digariskan bulu kelengkungan. Di sisi kepala masih berwarna-warni-hitam, yang memberikan bulu kepala kemiripan dengan pakaian yang empuk. Selepas juvana

burung menelan memakai pakaian pra-musim sejuk musim sejuk, hampir tidak dapat dibezakan daripada pakaian mengawan burung dewasa.

Perubahan pakaian kawin untuk musim sejuk berlaku pada burung dari bulan Jun hingga akhir bulan Julai. Molting dewasa bermula dengan segera selepas tempoh bersarang, kebanyakannya pada bulan Julai, dan berlangsung hingga November. Cacing terbang, nampaknya digantikan secara serentak. Pada musim sejuk, dari bulan Februari hingga April, hanya bulu kecil berubah. Bulu musim sejuk diganti dengan mengawan pada akhir musim sejuk - pada bulan Mac - April.

Chomgi aktif pada siang hari. Mereka mendapat makanan pada siang hari. Semasa musim pembiakan (semasa) aktif pada waktu malam. Mereka juga berhijrah pada waktu malam. Mereka berehat, dalam musim pembiakan untuk berehat, mereka sering menggunakan sarang yang tersisa selepas menetas dan meninggalkan anak ayam atau membina tambahan.

Makanan utama ikan toad besar adalah ikan, terutamanya dengan saiz kecil (3-8 cm). Dalam diet mereka, ikan menduduki bahagian yang jauh lebih besar daripada jenis grebes yang lain. Pada musim yang berbeza tahun ini, peratusan penggunaan ikan oleh ayam sentiasa tinggi. Sebagai tambahan kepada ikan, ia menangkap serangga akuatik (perenang dan pepijat lain), amphipod krustasea, moluska. Sendiri bulu kecil ditelan, bukan sahaja burung dewasa, tetapi juga anak ayam yang menelan bulu dewasa.

Anak ayam disuap dengan serangga dan ikan. Chomga menyelam, memasak dan berenang ke anak ayam dengan makanan di paruh mereka. Di samping itu, chomga juga mengumpul makanan dari permukaan air, dalam keadaan separuh tenggelam, menurunkan kepala dan leher mereka di bawah air, mereka menangkap serangga terbang di udara.

Cara utama untuk mendapatkan makanan dari toadstools ialah menyelam. Chomgi menyelam hingga tiga kali per minit, berenang di bawah air 6-25 m dalam 10-30 saat. Rata-rata, 1 daripada 5 percubaan untuk ikan berjaya. Sekiranya orang dewasa berjaya merebut makanan, anak-anak muda dengan tergesa-gesa ke arah ibu bapa mereka dan cuba merebutnya. Anak ayam juga cuba menyelam.

Pemergian musim luruh dan penerbangan burung di barat daya Belarus berlaku terutamanya pada pertengahan September - Oktober, dalam beberapa tahun sehingga pertengahan November. Sebagai pengecualian, kawanan beberapa puluhan dan bahkan beratus-ratus individu ditemui pada penghijrahan musim gugur, lebih sering ternak 3-5 burung. Pada musim gugur, sebahagian besar grebes tiba pada separuh kedua bulan September dan pada bulan Oktober. Sesetengah individu dijumpai kemudian. Di rantau Grodnosesetengah individu walaupun musim sejuk di kawasan bebas ais Neman. Di barat daya Belarus, sehingga 10-20 individu musim sejuk dalam beberapa tahun di bahagian tidak membekukan Mukhavets, sungai Barat Bug dan kemudahan rawatan.

Ia bukan spesies memburu (seperti grebes lain) - walaupun mereka boleh dimakan, mereka mempunyai warna gelap dan rasa tidak enak dan bau yang tidak enak. Chomga kadang-kadang ditembak sepanjang jalan apabila itik memburu. Kerosakan yang disebabkan oleh makan ikan goreng dapat dirasakan hanya di kolam tambak ikan yang tumbuh.

Musuh-musuh utama chomga semasa masa bersarang adalah pelindung, pahie, kelabu abu-abu, yang merupakan batu permata. Bahagian tertentu jaket bawah mati dari bulan paya dan burung besar mangsa, pike. Banyak sarang juga mati akibat turun naik paras air dan semasa gelombang yang kuat. Burung mati dalam jaring penangkapan ikan.

Walau bagaimanapun, dalam tahun-tahun kebelakangan ini, meskipun terdapat peratusan kematian sarang yang tinggi, jumlah grebes besar sedang berjalan, yang dipermudahkan oleh pengembangan rangkaian ladang ikan dan takungan tiruan yang lain.

Bilangan chomga di Belarus pada tahun 1990-an dianggarkan pada 8-10 ribu pasangan pembiakan. Dia tetap sama pada awal tahun 2000an. Semasa musim sejuk di takungan pembekuan, tidak lebih daripada 50-60 individu dicatatkan. Sepanjang 20 tahun yang lalu, terdapat sedikit peningkatan bilangan, disebabkan pengembangan rangkaian ladang ikan dan takungan tiruan yang lain.

Umur maksimum yang didaftarkan di Eropah ialah 19 tahun 3 bulan.

Tonton video itu: Morning Talk with my Mynah "Kaleo" (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send