Mengenai haiwan

Vole besar (Alticola macrotis)

Pin
Send
Share
Send


Alticola macrotis Radde, 1861 - Vole eared

Arvicola macrotisRadde, 1861. Melange Biol., 3: 682.Buryatia, daerah Okinsky, Aliber (>).
Alticola vinogradoviRasorenova, 1933. Bull. KKM. Sep. Biol., 42, 1: 79.Altai, Terektinsky Range., Saptan.
Alticola macrotis vicinaPortenko, 1963. Dalam buku: Portenko et al., Mamalia. Koryak Highlands: 117.Yakutia, daerah Olekminsky, Syutchety.
Alticola fetisoviGalkina et Epifantseva, 1986. Dalam buku ini. Berbohong. negeri dan prospek saintifik. Saya akan menyiasat di dalam simpanan. Siberia, jilid 1. M.S. 128.Wilayah Chita, daerah Kyakhtinsky, rabung. Sohondo

Penerangan dan dimensi. Lihat genus batu liar. Panjang badan sehingga 12.5 cm, panjang ekor hingga 3.2 cm.

Rupa Warna punggung adalah dari kelabu gelap dengan warna coklat menjadi lebih ringan dengan nada kecoklatan. Perbatasan antara permukaan perut dan dorsal boleh agak berbeza. Ekor adalah dua nada: gelap dari atas, cahaya dari bawah.

Pengedaran. Diagihkan di sabuk alpine gunung Siberia selatan dari Altai ke Transbaikalia

Gaya hidup. Lebih suka kawasan berbatu. Meletup di dalam lompang di antara batu dan batu retak, di mana ia membina sarang. Sekiranya ada penutup tanah yang cukup dalam, burrows boleh digali. Haiwan yang sangat mudah alih, memanjat dengan baik dan melompat. Aktiviti sepanjang masa. Ia memberi makan terutamanya di bahagian tumbuhan vegetatif, pada musim gugur, benih, beri, dan kacang pinus kerdil adalah biasa dalam diet. Juga makan lumut dan lichen. Membuat stok musim sejuk. Membawa 2 litters setiap tahun.

Nombor. Data kelimpahan tepat tidak tersedia. Walau bagaimanapun, nombor tidak pernah tinggi.

Kesusasteraan

  • Gromov IM, Erbaeva MA, 1995. Fauna mamalia Rusia dan wilayah bersebelahan. Kelinci dan tikus. St Petersburg, 522 s.
  • Gromov I.M., Polyakov I.Ya., 1977. Voles (Microtinae). Fauna daripada USSR, mamalia, 3 (8). L.: Nauka, 504 p.
  • Shvetsov Yu.G., 1977. Mamalia kecil di lembangan Baikal. Novosibirsk: Nauka. 158 h.
  • Yudin B.S., Galkina L.I., Potapkina N.F., 1979. Mamalia di negara gunung Altai-Sayan. Novosibirsk: Nauka, 293 p.

Pin
Send
Share
Send