Mengenai haiwan

Nepali Kalao

Pin
Send
Share
Send


Nama-nama: Sulawes hornbill, Sulawes kalao.

Kawasan: Indonesia (Pulau Sulawesi, Lembekh, Bud, Muna dan Kepulauan Togean).

Penerangan: Sulawesky kalao mempunyai paruh panjang besar tajam bengkok ke bawah. Di pangkal paruh terdapat banyak bentuk tumbuh-tumbuhan yang pelbagai. Tepi paruh dengan takik tak beraturan, ujung paruh tajam. Calao adalah burung berkaki. Jari kaki disambung: jari kedua dan ketiga disambungkan separuh panjang falanx utama, jari ketiga dan keempat adalah 2/3 dari fasa.
Lehernya sangat kuat. Bahagian bawah tekak tidak mempunyai bulu, turquoise berwarna dengan garis lebar hitam (pada wanita jalur ini sempit). Kepala kecil, ekor panjang, sayap lebar, bulat, kaki pendek.
Perempuan Sulawesky kalao menyerupai lelaki, tetapi saiznya lebih kecil dan kurang berkembang di bahagian pangkal paruh.
Burung muda berwarna sebagai orang dewasa, tetapi mereka tidak mempunyai pertumbuhan di atas paruh. Pertumbuhan ini mula berkembang pada usia 10-13 bulan.
Lelaki malt semasa musim hujan. Pada wanita, molting berlaku semasa penetasan.

Warna: warna asas hitam, ekor putih. Kepala dan leher berwarna lembut. Pada lelaki dewasa, nape adalah coklat, betina hitam. Paruh adalah kuning dengan jalur oren pada paruh. Pertumbuhan lelaki adalah merah, wanita itu berwarna kuning. Kulit di sekitar mata berwarna biru pucat, kelopak mata berwarna biru tua, bulu mata gelap, tebal. Iris mata adalah oren-merah pada lelaki, dan coklat pada betina. Kaki dan kuku dari Sulawes kalao berwarna hitam.

Saiz: sayap 7-80 cm.

Berat badan: lelaki berat sehingga 2.5 kg.

Suara: sangat menonjol, mirip dengan menyalak kuat, didengar pada jarak sejauh dua kilometer.

Habitat: dataran rendah tropika dan hutan malar hijau padat sehingga 1000 m di atas paras laut Mengawal berhampiran pokok buah-buahan yang besar.

Musuh: Sulit kelapa sawit memburu ayam (Macrogalidia muschenbrcoekii).

Makanan: Sehingga 85% dari jumlah diet Sulawesky kalao terdiri daripada buah ara, yang boleh didapati sepanjang tahun. Yang lain adalah serangga dan pelbagai buah-buahan lembut.
Dia praktikal tidak minum air, kerana dapatkannya dari makanan.

Kelakuan: Kebanyakan masa, Sulawesian kalao menghabiskan pokok. Memimpin gaya hidup yang tidak aktif.
Bergerak di bumi dengan canggung, melompat.
Penerbangan tidak lama. Semasa penerbangan, dengan sayap mereka yang sangat bulat, burung badak membuat bunyi yang kuat, serupa dengan bunyi kereta api.

Struktur sosial: Kalao bukan burung teritorial. Mereka hidup secara berpasangan, tetapi kepekatan besar burung (sehingga 120 individu) sering dijumpai.

Pembiakan: Socket boleh menjadi sangat dekat bersama-sama. Selalunya sehingga 10 pasang sarang setiap 1 km 2. Biasanya, kalao sarang di lubang semulajadi, tetapi jika tidak cukup, ia boleh membuat lambung dengan kaki dan paruhnya.
Duduk di dalam ruang bersarang, wanita menutup pintu masuk dengan kotoran, tanah dan kotoran. Hanya lubang kecil untuk lelaki untuk berkhidmat kepada wanita. Apabila menenggelamkan telur, wanita menghabiskan sepanjang masa di dalam sarangnya. Seorang wanita dan ayam diberi makan beberapa kali sehari oleh seorang lelaki. Apabila wanita dengan anak ayam bersiap untuk keluar dari sarangnya, dia memukul dempul padat dengan paruhnya, dan ia jatuh.

Musim musim / pembiakan: bermula pada akhir musim hujan - pada bulan Jun-Julai.

Inkubasi: 32-35 hari.

Keturunan: Dalam klac 2-6 (biasanya 2-3) telur putih. Apabila anak ayam membesar, wanita itu mula terbang keluar dari sarang dan membantu lelaki itu makan. Rata-rata, ibu bapa memberi makan ayam mereka selama kira-kira 100 hari. Kemudian pemuda mula makan sendiri.
Dalam cuaca panas, anak-anak ayam mengepung kantung udara subkutan mereka di atas bahu, di belakang kepala dan di bawah dada, yang membuat mereka menyerupai belon bulu. Diasumsikan bahawa dengan cara ini mereka menyejukkan diri dalam rongga yang tersumbat dan gelap. Satu lagi pendapat adalah bahawa sukar untuk menarik anak ayam itu keluar dari lubang, yang menyelamatkannya dari civet, musuh utama kalao.

Manfaat / bahaya kepada manusia: Suliteseian kalao membantu menyebarkan benih dari tanaman dan pokok dengan memakan buah dan mengasingkan benih di sampah.Status penduduk / konservasi: spesies yang tersenarai dalam Buku Merah Antarabangsa sebagai spesies yang paling kurang berkhayal. Kawasan luasnya agak sakit - 100,000-100000000 km. Saiz populasi tidak diketahui.
Dua subspesies diiktiraf Aceros cassidix: Aceros cassidix cassidix - Kepulauan Togean, Sulawesi, Lembekh, Aceros cassidix brevirostris - kira-kira. Muna dan Bud.
Di selatan. Sulawesi Sulaweski kalao pada tahun 1993 mengisytiharkan burung negeri.

Kredit: Portal Zooclub
Apabila mencetak semula artikel ini, pautan aktif ke sumbernya adalah MANDATORY, jika tidak, penggunaan artikel itu akan dianggap melanggar "Undang-undang Hak Cipta dan Hak Berkaitan".

Pin
Send
Share
Send