Mengenai haiwan

AUSTRALIAN ECHIDNA (Tachyglossus aculeatus)

Pin
Send
Share
Send


Sejarah kajian

Echidna Australia (lat Tachyglossus aculeatus) adalah mamalia oviparous dari keluarga echidna. Ini adalah satu-satunya wakil genus echidna benar Tachyglossus, kadang-kadang subspesiesnya, echidna Tasmania, menonjol dalam spesies berasingan - Tachyglossus setosus.

Echidna Australia pertama kali diterangkan pada tahun 1792 oleh ahli zoologi Inggeris George Shaw (dia menggambarkan platipus beberapa tahun kemudian). Pertunjukan itu memberi nama Myrmecophaga aculeata, yang salah mengelas haiwan ternganga yang sudah lama tersinggung ini, ditangkap di anthill, sebagai anteater. Sepuluh tahun kemudian, anatomi Edward Home menemui ciri umum dalam echidna dan platipus - cloaca, ke mana usus, ureters, dan saluran kemaluan terbuka. Berdasarkan ciri ini, satu detasmen satu pas telah diasingkan.

Echidna berturut-turut menukar beberapa lagi nama - Ornithorhynchus hystrix, Echidna hystrix, Echidna aculeate, sehingga dia menerima satu semasa - Tachyglossus aculeatus. Nama generiknya dalam bahasa Yunani bermaksud "bahasa cepat", spesies - "berduri".

Pengedaran

Tinggal di seluruh Australia, serta di New Guinea, Tasmania, dan di kepulauan yang terletak di Selat Bass. Habitat adalah dataran, hutan lembap, gunung, dan juga bandar-bandar.

Rupa

Secara luar, haiwan itu kelihatan seperti landak yang paling banyak - seluruh tubuhnya ditutupi dengan rambut kasar kasar, dan sisi dan belakangnya disemat dengan panjang, 5-6 cm, jarum kuning dengan tip hitam. Panjangnya, echidna Australia tumbuh hingga 50 cm, sambil mempunyai berat sehingga 7 kg. Ekor dan gegelung sangat kecil sehingga tidak boleh dilihat secara praktikal.

Susunan echidna sangat panjang, hingga 7,5 cm panjang, dan memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan haiwan, kerana penglihatannya kurang berkembang, dan alam sekitar diketahui kebanyakannya melalui bau dan pendengaran. Mulut, yang merupakan lubang yang sangat kecil pada akhir moncong, tidak mempunyai gigi, tetapi mempunyai lidah melekit yang panjangnya 25 cm.

Ketiadaan gigi dikompensasi oleh kehadiran pad keras di bahagian belakang mulut, yang mana makanan digosok. Di samping itu, bersama-sama dengan makanan, tanah dan pasir memasuki perut, yang menyumbang kepada pemangsa akhir mangsa.

Pembiakan

Echidna hidup secara sedemikian rupa sehingga ciri-ciri tingkah laku dan pengeluaran reproduksi mereka diterbitkan hanya pada tahun 2003, selepas 12 tahun pemerhatian lapangan. Ternyata semasa pacaran, yang berlangsung dari bulan Mei hingga September (di berbagai bahagian rangkaian, masa permulaannya berubah-ubah), haiwan ini disimpan dalam kumpulan yang terdiri dari seorang wanita dan beberapa lelaki. Kedua-dua betina dan lelaki pada masa ini mengeluarkan bau musky yang kuat, membolehkan mereka mencari antara satu sama lain. Kumpulan ini memberi makan dan bersatu bersama, pada peralihan echidna mengikuti dalam satu perjalanan, membentuk "kereta api" atau kafilah. Di hadapan wanita, diikuti oleh lelaki, yang mungkin 7-10. Pesakit berlangsung sehingga 4 minggu. Apabila wanita itu bersedia untuk mengawan, dia meletakkan ke bawah, dan lelaki mula mengelilinginya, melemparkan bumi ke sisi. Selepas beberapa ketika, parit sebenar 18-25 cm dalam bentuk di sekeliling betina. Laki-laki itu saling menolak satu sama lain, menolak mereka keluar dari parit sehingga seorang pemenang lelaki berada di dalam cincin. Jika lelaki itu hanya satu, parit adalah lurus. Kawin (di sebelah) berlangsung kira-kira satu jam.

Kehamilan berlangsung 21-28 hari. Wanita itu membina lubang brood - sebuah bilik yang hangat, kering, sering digali di bawah sarang kosong, anai-anai, atau di bawah timbunan puing-puing kebun di sebelah perumahan manusia. Biasanya dalam kopling terdapat satu telur berbulu dengan diameter 13-17 mm dan beratnya hanya 1.5 g. Untuk masa yang lama ia tetap menjadi misteri bagaimana echidna menggerakkan telur dari kloaka ke beg brood - mulutnya terlalu kecil untuk ini dan cakarnya kekok. Sememangnya, meletakkannya di luar, echidna bijak keriting dalam bola, manakala kulit pada perut membentuk lipat yang merembes cairan melekit. Mengeras, dia melekatkan telur yang dilancarkan di perutnya dan pada masa yang sama memberikan beg bentuk.

Selepas 10 hari, penetasan batang kecil: panjangnya 15 mm dan beratnya hanya 0.4-0.5 g. Apabila menetas, ia memecahkan telur telur dengan bantuan tanduk kerucut pada hidung, analog telur burung dan reptilia. Mata echidna yang baru lahir tersembunyi di bawah kulit, dan kaki belakang praktikalnya tidak berkembang. Tetapi kaki depan sudah mempunyai kaki yang jelas. Dengan bantuan mereka, bayi baru lahir dalam kira-kira 4 jam bergerak dari bahagian belakang beg ke bahagian depan, di mana terdapat kawasan khusus kulit yang disebut medan susu, atau areola. Di laman web ini, 100-150 pori kelenjar susu terbuka, setiap pori-pori dilengkapi dengan rambut yang diubah suai. Apabila bayi memerah rambutnya dengan mulutnya, susu memasuki perutnya. Kandungan besi yang tinggi memberikan susu echidna sebagai warna merah jambu.

Echidna muda berkembang sangat cepat, dalam masa dua bulan, meningkatkan berat badan mereka 800-1000 kali, iaitu sehingga 400 g. Bayi itu masih berada di dalam kantong ibu selama 50-55 hari - sehingga usia ketika ia mengembangkan duri. Selepas itu, ibu meninggalkannya di tempat perlindungan dan datang untuk memberi makan setiap 5-10 hari sehingga umur 5-6 bulan. Secara keseluruhannya, menyusukan bayi selama 200 hari. Antara 180 dan 240 hari kehidupan, echidna muda meninggalkan lubang dan mula menjalani kehidupan bebas. Pembawaan berlaku dalam 2-3 tahun. Echidna menyebarkan hanya sekali setiap dua tahun atau kurang, menurut beberapa sumber - sekali setiap 3-7 tahun. Tetapi kadar pembiakan yang rendah diimbangi oleh jangka hayatnya yang panjang. Secara semula jadi, echidna hidup berumur 16 tahun, rekod panjang umur di zoo adalah 45 tahun.

Gaya hidup

Echidna Australia boleh hidup di hampir mana-mana bahagian daratan, tanpa mengira landskap. Rumah mereka boleh menjadi hutan lembab dan kawasan kering, kedua-dua gunung dan dataran. Malah di bandar-bandar, mereka tidak begitu jarang berlaku.

Benar, echidna tidak bertolak ansur dengan panas dan sejuk kerana mereka tidak mempunyai kelenjar berpeluh. Dalam cuaca panas, mereka menjadi lesu, dan pada suhu rendah jatuh ke dalam hibernasi, yang boleh berlangsung 4 bulan. Dalam tempoh ini, mereka membelanjakan kedai lemak subkutannya.

Echidna suka makan dengan baik dan makan banyak. Untuk melakukan ini, mereka boleh pergi jarak jauh tanpa henti dan berehat, yang boleh mencapai 10-15 kilometer sehari.

Echidna bersifat kesepian. Dalam kumpulan, mereka bersatu hanya dengan permulaan musim kawin, dan kemudian lagi berselerak. Mereka tidak menjaga kawasan mereka, mereka tidak membina tempat perlindungan tetap. Echidna adalah percuma dan bebas untuk pergi ke mana-mana yang mereka mahu. Mana-mana tempat terpencil sesuai untuk mereka tidur dan berehat, sama ada lubang antara akar pokok, celah antara batu, hamparan pokok-pokok yang jatuh, dan lain-lain.

Mereka bergerak agak canggung. Tetapi mereka berenang dengan baik. Echidhins dapat menyeberang kolam kecil.

Pemakanan

Makanan untuk echidnas adalah terutamanya semut dan anai-anai, yang mereka perolehi, merobek bumi dan keranda rayap dengan kuku kuat mereka. Jangan menghina haiwan dan serangga lain dan cacing tanah. Dan walaupun echidna tidak mempunyai gigi, di belakang lidahnya terdapat gigi tanduk, yang menggosok ke arah langit bersayap dan menggiling mangsa. Dengan bantuan lidah, echidna menelan bukan sahaja makanan, tetapi juga kecil batu dan zarah tanah, yang, masuk ke dalam perut, berfungsi sebagai batu gilingan untuk penggiling akhir mangsa - serupa dengan apa yang terjadi pada burung.

Nombor

Echidna Australia adalah biasa di Australia dan Tasmania dan bukan spesies terancam. Ia kurang terjejas oleh penjelasan tanah, memandangkan echidna Australia tidak mengenakan keperluan khusus ke atas habitat selain makanan yang mencukupi.

Echidna dan manusia Australia

Bahaya utama ialah kenderaan dan pemusnahan habitat, yang membawa kepada pemecahan julat. Haiwan yang diperkenalkan oleh kolonis mangsa pada echidnas, dan parasit cacing pita yang diperkenalkan Spirometra erinaceieuropaei adalah mematikan bagi mereka.

Echidhins bertolak ansur dengan baik, tetapi tidak membiak. Hanya lima zoo yang berjaya mendapatkan keturunan echidna Australia, tetapi dalam keadaan tidak, haiwan muda dapat hidup dewasa.

Echidna Australia digambarkan pada duit syiling 5 sen dan pada duit syiling peringatan $ 200 yang dikeluarkan di Australia pada tahun 1992. Echidna Milli adalah salah satu daripada maskot Sukan Olimpik Musim Panas 2000 di Sydney.

KARAKTERISTIK PENDEK

Echidna Australia (Tachyglossus aculeatus)

Mamalia kelas.
Unit ini satu pas, atau ovipositing.
Keluarga echidna.
Pengagihan: Australia, Tasmania dan dataran rendah di New Guinea.
Panjang badan dengan kepala: 30-50 cm Berat: 2-7 kg.
Makanan: semut dan rayap.
Keturunan: dari 1 tahun.
Tempoh kehamilan: 16-27 hari.
Tempoh penetasan telur: kira-kira 10 hari.
Bilangan cubs: 1 tindanan.
Jangka hayat: sehingga 50 tahun (dalam penangkapan dan rizab alam semula jadi).

Pin
Send
Share
Send