Mengenai haiwan

Buku Teks - Merpati Daging dan Pembiakan Pigeon Rumah

Pin
Send
Share
Send


Di hadapan kepala dan bulu ekor tengah berwarna coklat terang, pada bahu dan sayap adalah bintik-bintik hitam, pada leher berwarna ungu, dan di bawah area telinga adalah bintik-bintik hitam yang panjang, bahagian atas kepala berada di selimut warna abu-abu yang berwarna abu-abu, sayap terbang berwarna coklat gelap dengan sempit menyeberang, paruh kecil, hitam dengan pangkal kemerahan, dada berwarna merah dengan kelabu, perut dan underwax berwarna coklat kekuningan, cincin perorbital berwarna biru kehijauan, kaki merah-merah. Warna wanita bulu di bahagian bawahnya lebih pucat. Panjang burung - 30, ekor - 16.5 lihat.

Diedarkan di Amerika Utara dari Kanada dan California ke Mexico. Hutan harimau, tanah pertanian dan dataran sungai, terus memelihara pokok-pokok, berhampiran takungan. Burung jagung ini adalah burung yang cukup besar, yang merupakan burung migrasi di bahagian utara julat, dan burung yang menetap di bahagian selatan. Mereka biasanya diburu untuk merpati. Di Florida sahaja, 2.5 juta haiwan ditembak setiap tahun. Dari jumlah ini, individu migrasi membentuk 57% daripada semua burung ditembak oleh pemburu. Dari Florida, beberapa merpati merpati (purata 1.3%) terbang ke Alabama, Georgia dan North Carolina, selebihnya kekal untuk keseluruhan musim memburu, di: negeri. Pada musim sejuk, kebanyakan mereka tinggal di taman bandar dan penempatan lain. Sarang merpati menangis berlaku dalam masa yang agak singkat. Sarang burung-burung ini boleh ditemui di pokok-pokok tinggi, tebing bangunan, kadang-kadang mereka juga menduduki sarang-sarang burung yang ditinggalkan. Sarang digulung dari cawangan, pokok dan batang tumbuh-tumbuhan herba. Inkubasi telur berlaku 14-15 hari, anak ayam terbang dari sarang pada usia kira-kira 2 minggu. Terdapat 2 - 3 brood dalam setahun. Di penghujung musim bersarang, kem pelarian besar-besaran terbentuk, yang terbang dari tempat ke tempat mencari makanan.

Di zoo rumah, turtledoves ini dikuasai dengan cepat, hidup lama dan merasa baik dengan penjagaan biasa. Apabila disimpan dalam seekor burung hantu, kura-kura ini mudah dikalikan dan boleh membesar sehingga enam broods setahun. Untuk peranti sarang, leher leher digantung dari kerangka kawat atau laci terbuka dengan sisi rendah. Semasa tempoh memberi makan anak ayam, burung dewasa harus diberikan, sebagai tambahan kepada campuran bijirin, suapan lembut: bijirin, campuran keropok-lobak, oat kukus dan sayur-sayuran yang dicincang halus.


Leher berlian

Genre: Haiwan peliharaan, Rumah & Keluarga

Halaman semasa: 13 (jumlah buku 16 muka surat)

Diagihkan di Eropah, Afrika Utara-Barat, Turki, Iraq, Iran, Afghanistan, Himalaya, China. Di bahagian utara julat, ia adalah burung yang berhijrah, yang lain adalah burung yang diselesaikan.

Di wilayah negara kita, musim sejuk di Transcaucasia, Asia Tengah, dan kadang-kadang tinggal di Moldova. Ia mendiami hutan berdaun, konifer dan campuran. Di Eropah Barat, di samping itu, tinggal di taman bandar.

Setelah tiba dari musim sejuk (Mac - April), vyahiri menyimpan kawanan kecil, kemudian memecah belah, menduduki kawasan bersarang, dan mula membina sarang, yang dibina dari cawangan nipis pelbagai spesies pokok pada ketinggian 3-4 m. Sarang ditempatkan di antara dua betina dekat batang dan mewakili longgokan longgar ranting cawangan di mana telur dapat dilihat dari bawah. Klac pertama muncul pada bulan April atau awal Mei, yang kedua - pada pertengahan Julai. Penetasan berlangsung 17-18 hari, di mana kedua-dua burung mengambil bahagian. Sepanjang tempoh bersarang, lelaki sering berkeliaran dan membuat penerbangan semasa, mengepakkan sayap di udara dan, seperti itu, menonjol di depan wanita. Semasa berkeras, mudah untuk menghampiri senapang dengan senapang patah, dan pemburu haram sering menggunakannya, dengan itu mengutuk sarang dengan telur atau anak ayam untuk mati. Vyakhir tidak bertolak ansur semasa penetasan dan pemakanan anak ayam, dan dalam ketakutan, selamanya membuang sarang. Jika seseorang sengaja mendapati dirinya berhampiran sarang, jangan mengganggu burung dan menghentikan merpati daripada duduk di telurnya. Anak ayam terbang keluar dari sarang pada usia 30 hari dan berkumpul di kawanan, dan burung-burung tua melanjutkan ke kesimpulan seterusnya anak ayam.

Makanan kegemaran vyahir adalah benih konifer, yang sering disumbat dengan goiter. Mereka mengumpulkan biji-biji ini bukan sahaja di tanah, tetapi juga dari kerucut cemara yang dibuka. Vahir juga memakan biji tumbuhan herba, lingonberi, siput dan cacing tanah.

Jisim vahir berbeza-beza bergantung pada ketersediaan makanan dan komposisinya. Jisim rata-rata lelaki dalam tempoh aktiviti seksual ialah 510 g. Pada masa ini, ia memberi makan terutamanya pada biji tanaman germanium. Dalam tempoh pertumbuhan, berbunga, dan pada permulaan pematangan bijirin, jisim merpati berkurangan sebanyak 35 g, kemudian semasa masak bijirin dan menuai, peningkatan massa, tetapi tidak kembali kepada nilai asalnya. Dalam tempoh kemurungan seksual, bermula pada bulan Oktober, vyahiri kembali mendapat berat badan, terutamanya apabila mereka secara aktif memakan buah acorns dan kacang buncis: lelaki - secara purata sehingga 526 g, betina - sehingga 516 g. Dengan diet ini, berat badan amat ketara pada wanita. Menjelang musim gugur, vyahiri membentuk kawanan yang biasa dengan burung-burung muda, yang sering menyuap padang rumput di padang rumput dan ladang panen, mengumpulkan biji gandum yang jatuh atau benih tanaman yang lain. Daripada merpati fauna kita, hanya vyakhir yang boleh merosakkan pertanian. Tanaman bijirin dan kacang polong paling kerap rosak oleh kawanan vyakhirei. Kerosakan kepada sayur-sayuran biasanya bersifat tempatan. Telah diperhatikan bahawa saiz kerosakan kepada tanaman bergantung pada ketersediaan umpan semula jadi. Hasil yang tidak penting dari blueberries, blackberries dan makanan lain menentukan kepekatan vyakhirei di ladang, di mana pada tahun-tahun tersebut mereka menyebabkan kerosakan yang signifikan terhadap panen gandum. Gambar yang bertentangan diperhatikan dengan hasil panen semulajadi yang banyak, ketika vyahiri menyebabkan kerusakan sedikit pada tanaman.

Oleh itu, semasa pencerobohan merpati bidang pertanian, untuk mengurangkan kerosakan, seseorang harus membuka perburuan untuk burung-burung ini lebih awal daripada biasa.

Terperangkap vyahiri tidak lama lagi menjadi jinak dan hidup selama bertahun-tahun di kebun binatang. Mereka perlu disimpan di dalam tangkai ikan, di dalam sangkar yang cepat mereka ditumbuk. Dengan spesies merpati yang lain, vyahiri biasanya bergaul dengan baik. Dalam baka burung luar. Jika tidak, penyelenggaraan, penjagaan dan pemakanan adalah sama seperti merpati domestik.

Dove Brown (C. eversmanni)

Merpati coklat kelihatan seperti burung merpati liar yang liar, tetapi lebih kecil dan mempunyai bulu berwarna gelap, kelabu dengan kelabu dengan campuran warna cokelat yang kuat di bahagian depan punggung, bahu dan sayap. Paruhnya adalah kelabu gelap dengan hujung kekuningan.

Diedarkan di Asia Tengah, Pakistan, Afghanistan, India Utara. Laman-laman yang bersarang adalah pelbagai (burrows, hollows, bangunan manusia yang ditinggalkan, telaga, dll.), Tetapi lebih suka ladang pokok, terutamanya pokok-pokok elm lama, pokok kapal terbang, pokok mulberry atau poplars. Ia sering bersarang di tanah jajahan, kadang-kadang bersempadan dengan cesars, tetapi jumlah burung di dalamnya tidak pernah ketara. Bandar-bandar dan kampung-kampung besar dihindari oleh burung. Musim bersarang bermula pada bulan April dan berakhir pada bulan Julai.

Burung menaruh telur di dasar lubang atau lubang tanpa sebarang sampah. Biasanya mereka mempunyai 2 brood setahun.

Makanan utama adalah gandum, safflower, alfalfa, rumpai, dan biji bekicot, tetapi mereka terutama seperti tumbuhan dedaunan liar.

Dove Terang Terang (C. picazuro)

Kepala dan atas dada berwarna merah wain dengan kemasan matte, bagian bawah dada dan perut berwarna merah pucat. Di leher, nape dan di sekitar mata terdapat corak "bersisik" bulu putih dan kelabu dengan sempadan hitam. Bahagian atas berwarna kelabu, di belakang dan sayap ada corak bulu "bersisik" dengan sempadan gelap. Bill adalah gelap, lingkaran mata berwarna merah karmis. Kaki berwarna merah. Panjang burung ialah 37.5 cm, ekor 11.5 cm, ia hidup di Amerika Selatan, mendiami hutan, dan kadang-kadang terdapat di kawasan terbuka dengan pokok-pokok yang berdiri bebas. Diadakan dalam pek. Makanan utama adalah biji tumbuhan, sisa makanan, pelbagai sayur-sayuran segar. Sarang burung di pokok, bersarang pada seorang wanita pada ketinggian 5 m. Musim bersarang berlangsung dari bulan November hingga Disember.

Di zoo hidup panjang dan membiak. Walaupun memberi makan ayam, disyorkan bahawa burung merpati berwarna gelap diberi makanan ringan: tepung atau bubur yang dimasak dengan telur dan telur, sayuran halus dicincang dan herba segar. Pada waktu biasa, mereka perlu diberi campuran biji-bijian untuk merpati domestik.

Doves Sebenar (Streptopelia)

Genus mengandungi 17 spesies burung yang sangat pelbagai. Mereka lebih kecil, lebih langsing daripada merpati sebenar, mempunyai kepala kecil, sayap panjang dan ekor yang sangat bulat dan dengan jalur putih pada akhir. Paruh adalah panjang, lurus. Bulu biasanya berwarna kecoklatan-berpasir atau merah jambu berwarna kelabu, kebanyakan spesies mempunyai cincin di sekitar leher mereka yang dihiasi dengan burung-burung ini, hitam atau terdiri dari bulu bersisik pada sisi leher, kaki merah, agak panjang, sesuai untuk berjalan di atas tanah.

Semua jenis turtledoves benar - burung yang tidak bersahaja, merasa baik di kebun binatang, boleh tinggal di dalamnya untuk masa yang lama (sehingga 20 tahun), dan cepat dijinakkan. Mereka menjadi begitu biasa kepada orang yang mereka mengenali dia walaupun selepas ketiadaan lama. Burung-burung ini sangat elegan, cantik, mempunyai daya tarikan yang menyenangkan, dan bersahabat lembut mereka membina apartmen bandar dan mempelbagaikan kehidupan seseorang. Semua kelebihan dovesnuts ini adalah sebab populariti mereka di kalangan amatur - apabila mereka memasuki kedai-kedai zoologi, mereka dengan cepat menjual.

Semua jenis turtledoves sejati di zoo domestik membiak dengan baik. Salah satu spesies, iaitu turtledove ketawa, dipelihara oleh manusia dan mempunyai beberapa jenis yang diperolehi oleh pembiakan mereka di penangkaran. Kotak digunakan untuk sarang, yang digantung di sudut burung hantu, di mana mereka menyeret cawangan dan bilah rumput, telur dibentangkan di sampah ini. Mereka harus diberi makan dengan cara yang sama seperti merpati domestik.

Turtledove biasa (St. turtledove)

Kepala berwarna abu-abu kebiruan, belakang berwarna buffy-coklat dengan corak bersisik besar pada sayap dan biru. Di leher terdapat jalur hitam dan putih yang melintang, paruh adalah kelabu gelap, goiter, dada dan bahagian depan abdomen berwarna kelabu-kelabu, selebihnya lebih ringan, ekor panjang, berbentuk kipas dengan garis putih. Panjang burung adalah 28-29 cm, ekor ialah 11-12 cm. Bulu betina adalah paler, burung muda tidak mempunyai garis-garis pada leher mereka.

Merpati ini biasa berlaku di hampir semua Eropah, Asia Tengah, Afrika Utara dan Kazakhstan. Mengelakkan hutan berdaun, campuran hutan, padang rumput, dan padang rumput dan padang pasir tinggal di lembah sungai dan landskap antropogenik. Mereka tiba di lorong tengah negara kita pada bulan Mei. Musim bersarang diperluaskan, sementara beberapa burung sudah mempunyai anak ayam, sementara yang lain hanya mula membina sarang. Semasa pacaran wanita, lelaki itu memancarkan coo monotonous yang lembut dan menyenangkan, yang terdiri daripada bunyi "tur-turr". Pada masa yang sama, dia menyumbat lehernya dan merendahkan kepalanya sedikit. Jika anda mendekati, anda boleh mendengar bagaimana lelaki semasa mengeluarkan sedikit klik di antara cooing.

Sarang penyu biasa di pinggir hutan, pancang, brews dan kawasan hutan yang lain. Sarang burung dibina dari kayu berumput dan akar tumbuhan, meletakkannya di atas pokok atau di semak. Batu ini terdiri daripada dua telur berwarna putih atau krim yang menetas kedua-dua burung selama 13-16 hari. Ibu bapa sangat melekat pada anak ayam dan tidak meninggalkan sarangnya, walaupun sekiranya berlaku bahaya. Pada hari ke-20-21, anak ayam terbang dengan baik, menjadi mandiri dan, meninggalkan kawasan bersarang, berkumpul di kawanan bebas 7-10 individu. Di selatan negara ini, merpati yang biasa mempunyai masa untuk membuat 2 brood pada musim panas.

Umpan utama adalah benih pelbagai tumbuhan, termasuk pokok (pinus, rempah, birch, alder, dll), serta beri, moluska kecil dan serangga. Pada musim bunga dan musim panas, mereka mencari makanan di padang rumput, padang rumput, sungai, dan selepas masak roti - di ladang gandum, rami, soba atau madu. Biji-bijian biasa dari bijirin dari telinga dan panicles tidak peck, tetapi mengumpul mereka hanya di tanah. Menjelang musim gugur, mereka memberi tumpuan kepada tanaman bunga matahari, memotong biji dari bakul, dan, bersama-sama dengan burung merpati yang telah terbang dari kawasan utara kawasan itu, menyebabkan kerosakan yang ketara pada ladang bunga matahari. Walau bagaimanapun, Streptopelia biasa tidak boleh dianggap sebagai burung yang berbahaya, kerana mereka lebih bermanfaat untuk pemusnahan benih rumpai daripada merosakkan tanaman bunga matahari. Turtledoves biasa cepat membiasakan diri dengan keadaan hidup yang baru, menjadi jinak dan kepunyaan burung-burung rumah yang menyenangkan. Dalam kandang boleh dibiakkan.

Great Dove (St. orientalis)

Warna bulu adalah sama dengan warna merpati yang sama, tetapi saiz leher yang besar lebih besar, nape adalah abu-abu kecoklatan, dahi berwarna abu-abu, warna abu-abu berwarna kelabu pada bulu integumentary pada bahagian bawah perut dan ekor gelap, paruh lebih ringan di ujung, pangkalannya cincin merah gelap, cincin periorbital warna ungu gelap

Diagihkan di bahagian selatan Siberia, Transbaikalia, di Timur Jauh. Ia mendiami hutan pelbagai jenis dan tali pinggang hutan besar dalam landskap terbuka. Di pergunungan hidup hingga ketinggian 4000 m di atas paras laut. Burung bermigrasi. Sarang biasanya di hutan dengan semak dan semak belukar yang tebal, serta di sepanjang tepi sungai dan tasik yang ditutupi dengan pokok. Sarangnya lebih besar daripada turtledoves lain, cawangan terbentuk dan ranting nipis, diletakkan di atas cawangan pokok. Semasa tempoh bukan pembiakan, burung menyimpan dalam kawanan kecil. Suara leher tenggorokan, bass, kasar, jauh didengar dan agak mirip dengan bunyi angin puting beliung.

Doose Ringed (St. decaocto)

Kepala, leher dan dada berwarna merah jambu, belakang berwarna coklat-kelabu, lehernya hitam, dipotong putih, cincin separuh, burung-burung muda tidak mempunyai kalung di sekeliling leher mereka, ekornya sangat lebar dengan jalur putih, paruh gelap, kaki berwarna ungu. Panjang burung ialah 30 cm, ekor 14-16 cm.

Tinggal di Selatan-Barat dan Asia Selatan, dalam dekad-dekad kebelakangan ini, burung merpati cincin-ekor mula aktif menetap dan mendiami hampir semua Eropah, burung-burung individu dicatatkan di Voronezh dan juga di Moscow. Di Asia Tengah, spesies ini juga bergerak ke utara, dan kini turtledove ini telah mencapai Kazalinsk dan Chimkent.

Ringed Dove tinggal di penempatan dan landskap pertanian. Sangat mudah tertipu, makan di sekitar rumah, mengumpul bangkai, atau makan makanan bersama dengan merpati domestik. Dalam burung yang tinggal di kawasan luar bandar, bijirin (sehingga 95%) mendominasi makanan, serta beri, buah batu (ceri, ceri, pokok ceri burung) yang telah jatuh ke tanah.

Tempat semalaman biasanya wujud selama bertahun-tahun. Pengedaran mereka di kawasan luar bandar, dan terutamanya di bandar, ditentukan dengan lebih tinggi oleh kehadiran pokok-pokok tua dengan mahkota tertutup (pinus, cemara, dll) daripada dengan sumber makanan. Di kebanyakan tempat, turtledove tidak aktif, di lebih banyak kawasan utara, burung migrasi. Dengan bermulanya musim luruh lewat di bahagian selatan yang lebih banyak, bilangan burung merpati yang berkaliber meningkat bukan sahaja disebabkan oleh burung-burung muda, tetapi juga disebabkan oleh ketibaan burung-burung migrasi.

Serpong-serpihan berongga mengatur sarang-sarang di pokok-pokok, kura-kura dan balkoni rumah-rumah dari ranting dan batang kering tumbuhan herba. Cengkaman 2 biji warna putih kekuningan,

Burung memberikan 3-4 broods setiap tahun. Telah diperhatikan bahawa lelaki itu melindungi wanita dari lelaki lain hanya sehingga dia meletakkan telur pertama. Selepas itu, dia menghabiskan masa dengan wanita dan lebih banyak terlibat dalam mengumpul makanan. Oleh itu, lelaki menjamin ayahnya dan mengurangkan kemungkinan menaikkan anak ayam asing.

Leher cincin yang cantik dan cerewet menghias dan menghidupkan semula bandar raya kita dan patut dilindungi.

Burung merpati kecil (St. senegalensis)

Bulu kepala dan bahagian bawah badan berwarna merah jambu, di sisi terdapat bintik merah-hitam, paruh hitam, belakang berwarna coklat dan pasir, wanita mempunyai warna kepala, leher dan dada yang lebih ringan. Burung-burung muda mempunyai lebih banyak warna kepala, leher dan belakang - dari kekuningan menjadi merah jambu.Panjang burung ialah 24-28 cm, ekor ialah 11-12 cm. Ia tersebar luas di Turki, Afghanistan, Uzbekistan, bahagian selatan Turkmenistan dan Kazakhstan. Subspesies Afrika dari leher kecil mempunyai warna yang sedikit berbeza dengan dominasi nada kelabu dan lebih besar.

Penduduk pemukiman ini, menikmati sokongan manusia dan dalam gaya hidupnya menyerupai turtledov lain.

Ia memberi makan kepada biji tumbuhan dan kerana pemakanan manusia. Di kebun binatang, Streptopelia cincin dan kecil hidup panjang, berkembang biak dan merasa baik pada campuran bijirin, bijirin, rogol dan biji kecil lain. Di samping itu, mereka perlu diberikan sayur-sayuran segar (salad, kutu kayu, daun dandelion, dll) dan cecair tepung.

Madagascar turtledove (St. pictrata)

Kepala adalah kelabu kebiruan, leher dan dada berwarna merah jambu gelap. Pada leher terdapat corak bintik-bintik hitam, belakang dan atas sayap berwarna ungu merah, di sayap ada tempat matte coklat gelap, ekor putih, paruh berwarna abu-abu pada akhir, dasar berwarna ungu, cincin di sekitar mata berwarna merah ungu, kaki merah bayangan matte. Wanita mempunyai warna kepala, leher dan dada yang lebih ringan. Burung muda mempunyai pewarnaan kepala, leher dan belakang yang berkulit kekuningan atau merah jambu. Panjang burung ialah 24-28 cm, ekor ialah 11-12 cm.

Diagihkan di Madagaskar dan pulau-pulau kecil di sekitarnya. Di pulau-pulau berbatu dan terumbu karang kepulauan Seychelles terdapat sekali subspesies - turtle Seychelles dengan kepala merah dan belakang. Kini subspesies endemik wujud dalam bentuk tulennya hanya di dua pulau kecil, di tempat-tempat yang lain di kawasan bekasnya hilang, kerana ia bercampur dengan spesies nominal yang disesuaikan di sini - burung merpati Madagaskar.

Kura-kura Madagaskar memegang dirinya sendiri di semak-semak dan pokok-pokok terpisah, di mana ia mencari benih tumbuhan di atas tanah, menyukai kopra dan sering di antara buah-buahan yang ditanam untuk pengeringan. Dalam kopling 2, kadang-kadang 3 telur putih berkilat. Selebihnya burung sangat mirip dengan turtledoves lain kumpulan ini.

Mereka telah dibiakkan di zoo sejak tahun 1907. Penyelenggaraan dan penjagaan adalah sama seperti untuk merpati kecil.

Laughing turtledove (St. roseogrisea)

Kepala, leher, dada dan perut kuning kuning muda, belakang dan sayapnya lebih gelap, ujungnya berwarna abu-abu, lehernya memiliki kalung hitam dan putih dalam bentuk cincin setengah, paruh hitam, kaki merah. Burung muda tanpa kalung. Dalam bentuk rumah, burung dengan warna putih kuning dan tulen dibiakkan oleh pemilihan tiruan. Panjang burung ialah 26 cm, ekor ialah 13 cm.

Tinggal di Afrika Utara, mendiami padang rumput yang kering dengan semak berduri, berhampiran badan air. Turtledove ini membuat bunyi yang sangat mirip dengan pengambilan turtledove biasa, tetapi menyerupai ketawa, yang mana ia mendapat namanya. Untuk mencari benih tumbuhan liar dan ditanam, dia berjalan di tanah di jalan-jalan di desa luar bandar, berhampiran depot bijirin. Sarang diatur dalam semak atau di atas pohon ranting dan kayu berus halus. Batu ini ditebang secara bergantian oleh kedua-dua burung selama 2 minggu. Anak ayam ditutup dengan bulu putih jarang, tetapi sudah pada hari ke-3 atau ke-4 mereka mempunyai bulu terbang dan bulu ekor, pada hari ke 16-18 mereka bulu sepenuhnya dan tidak lama lagi terbang keluar dari sarangnya.

Di zoo hidup panjang dan bukan sahaja burung domestik, tetapi juga burung liar berkembang biak dengan baik. Mereka bersahaja, berpuas hati dengan campuran bijirin dengan penambahan herba segar dicincang halus. Pada musim panas, ia adalah yang terbaik untuk menyimpannya di dalam kandang luar dengan semak, semak atau semak subur. Dengan bermulanya cuaca sejuk, burung-burung harus dipindahkan ke sebuah kolam terbang dalam, kerana pada suhu yang rendah mereka berasa buruk dan duduk dengan lidah mereka. Sekiranya sangkar terbuka dengan gumpalan panas, maka dalam meriam premis seperti itu boleh disimpan sepanjang tahun. Ketawa turtledoves hidup dengan aman dengan burung lain. Di samping itu, mereka adalah ibu bapa yang sangat peduli, jadi mereka boleh digunakan sebagai "pengasuh" untuk memberi makan anak ayam spesies merpati lain.

Dovetail pendek (St tranguebarica)

Bahagian atas bulu berwarna perang kemerah-merahan, bahagian bawahnya berwarna merah wain, kepala dan leher berwarna abu-abu, tenggorokan lebih ringan, kalung hitam dalam bentuk cincin separuh, lapisan bawah berwarna putih, paruh hitam. Perempuan lebih kecil daripada lelaki dan lebih kecokelatan. Panjang burung ialah 22 cm, ekor 9 cm.

Diagihkan di Semenanjung Hindustan dan Indochina dan di China Barat Laut. Hutan harimau dan landskap budaya. Umpan utama adalah benih pelbagai tumbuhan. Sarang membina tinggi di atas pokok. Tenggorokan tekak yang pendek tidak bertolak ansur dengan faktor kebimbangan dan melemparkan sarang ke atas peperiksaan yang kerap. Penetasan berlangsung selama 14 hari, anak ayam meninggalkan sarang pada usia 11 hari.

Turtledove ini sangat malu, jarang hidup di zoo. Burung ini ceria, mudah alih, oleh itu ia tidak boleh disimpan di dalam sangkar atau burung berkaki burung dengan burung lain, terutama yang kecil, yang sangat menakutkan dengan pelepasan yang tidak gelisah. Peranti bersarang (kotak, bakul atau asas dawai) disambungkan kepada knot, pokok atau di sudut kandang tertutup di tempat paling aman, di mana mereka tidak akan terganggu semasa menetas telur. Umpan utama adalah campuran bijirin (gandum, gandum, oat, poppy kecil, perkosaan, benih kanari) dan herba segar. Pada musim sejuk, doveslings disimpan pada suhu 18-25 ° C.

Streptopelia Spotted (chintnsic St.)

Kepalanya berwarna kelabu, dahi berwarna kelabu muda, bahagian belakang kepala berwarna merah dengan warna matte, lehernya adalah cincin setengah hitam yang lebar dengan "titisan" putih, tekak dan dada berwarna merah jambu, dengan mekar kekuningan, paruh hitam, badan atas berwarna coklat muda, abdomen abdomen bawah, kaki merah jambu matte. Beberapa subspesies di belakang dan sayap mempunyai bintik putih pada latar belakang coklat yang terang. Panjang burung - 32 cm, ekor - 15 cm. Diedarkan di Asia Selatan.

Di California, Australia dan Kepulauan Havana diperkenalkan oleh manusia, tetapi liar. Hutan lakaran, taman dan taman. Sarang terbang pada ketinggian 3-5 m di dalam pokok. Klac 2 telur berkilat putih. Di zoo dia hidup dengan baik pada campuran bijirin dari mana-mana komposisi dan mudah menghasilkan semula.

Tenggorokan kucing (Macropygia)

Sekumpulan burung dengan bentuk tubuh berbentuk cuckoo. Bulu biasanya terdiri daripada jalur atau titik pada latar belakang tan. Ekor itu dilangkah atau berbentuk kipas, bulu ekor tengah yang sangat panjang dan luas. Diagihkan (8 spesies) di Asia Tenggara, dari Himalaya ke Kepulauan Solomon dan Australia Timur. Makanan utama adalah biji tumbuhan, buah-buahan dan buah beri kecil yang mereka bawa dari pokok, seperti merpati buah-buahan. Dalam penangkaran jarang berlaku. Penyelenggaraan dan penjagaan adalah sama seperti merpati makan buah. Tenggorokan kucing perlu diberi makan dengan buah-buahan yang berair, beri dengan penambahan campuran bijirin (millet, canola, oat, benih kanari).

Melayu, atau turtledove ekor-ekor (M. unchall)

Bulu kepala dan tekak berwarna coklat kekuningan, bahagian atas kepala dan leher berwarna abu-abu dengan warna merah jambu, sisa leher dan dada berwarna merah jambu, paruh hitam, cincin di sekitar mata berwarna abu-abu, belakang dan sayap adalah chestnut dengan jalur hitam, perut dan lapisan bawah kekuning-kuningan - dibuang, pada bulu ekor berwarna abu-abu dengan warna hitam melintang lebar. Ia lebih besar saiznya daripada burung merpati yang ketawa. Ia mendiami dataran tinggi dari Timur India ke China Barat Daya dan selatan ke Jawa. Makanan utama adalah benih tumbuhan, buah-buahan, buah beri dan tunas pokok. Sarang biasanya terbang rendah dari tanah di cawangan mendatar pokok, ia adalah platform rata yang diperbuat daripada cawangan.

Menangis, atau Carolina Streptopelia (Zena>

Menangis, atau Carolina Streptopelia. Di hadapan kepala dan bulu ekor tengah berwarna coklat terang, pada bahu dan sayap adalah bintik-bintik hitam, di leher berwarna ungu, dan di bawah area telinga adalah bintik hitam yang panjang, bahagian atas kepala dan sayap menutupi sayap biru kelabu, sayap terbang berwarna coklat gelap dengan sempadan cahaya sempit, paruh itu kecil, hitam dengan pangkal kemerahan, dada berwarna merah dengan pinggang kelabu, perut dan melemah berwarna coklat kekuningan, cincin perorbital berwarna biru kehijauan, kaki merah-merah. Warna wanita bulu di bahagian bawahnya lebih pucat. Panjang burung ialah 30, ekor ialah 16.5 cm.

Rasa kura-kura adalah biasa di Amerika Utara dari Kanada dan California ke Mexico. Hutan harimau, tanah pertanian dan dataran sungai, terus memelihara pokok-pokok, berhampiran takungan. Burung jagung ini adalah burung yang cukup besar, yang merupakan burung migrasi di bahagian utara julat, dan burung yang menetap di bahagian selatan. Mereka biasanya diburu untuk merpati. Pada musim sejuk, kebanyakan mereka tinggal di taman bandar dan penempatan lain. Sarang merpati menangis berlaku dalam masa yang agak singkat. Sarang burung-burung ini boleh ditemui di pokok-pokok tinggi, tebing bangunan, kadang-kadang mereka juga menduduki sarang-sarang burung yang ditinggalkan. Sarang turtledoves Carolina dibuat daripada cawangan pokok dan batang tumbuh-tumbuhan herba. Inkubasi telur berlaku 14-15 hari, anak ayam terbang dari sarang pada usia kira-kira 2 minggu. Terdapat 2 - 3 brood dalam setahun. Pada akhir musim bersarang, ternakan besar merpati yang terbentuk, yang terbang dari tempat ke tempat untuk mencari makanan.

Di zoo rumah, tangisan merpati dikuasai dengan cepat, hidup lama dan merasa baik dengan penjagaan biasa. Apabila disimpan dalam seekor burung hantu, kura-kura ini mudah dikalikan dan boleh membesar sehingga enam broods setahun. Untuk peranti sarang, leher leher digantung dari kerangka kawat atau laci terbuka dengan sisi rendah. Dalam tempoh memberi makan anak ayam dewasa doveroot Carolina, sebagai tambahan kepada campuran bijian, makanan ringan harus diberikan: bijirin, campuran keropok-lobak, gandum kukus dan sayur-sayuran yang dicincang halus.

Merpati dan pencegahan penyakit mereka. A.I.Rakhmakhov, B.F. Bessarabov (Moscow, Rosselkhozizdat, 1987)

Pin
Send
Share
Send