Mengenai haiwan

Lutra lutra, - - - freswater - - - -

Pin
Send
Share
Send


Otter, Eurasian Otter: Nama-nama lain: Eurasian river otter, otter Eropah, otter biasa, otter dunia lama.

Nama purba pemangsa berasal dari perkataan "sungai" - seekor binatang yang hidup di perairan yang segar, terutama di sepanjang sungai.

Penguasa biasa mendiami seluruh Eropah Barat, kebanyakan Asia, menyebarkan selatan ke Hindustan dan selatan China.

Berang-berang ini meluas di seluruh Rusia, di mana terdapat hanya sungai ikan, sungai dan tasik yang mana kehidupan binatang itu berkait rapat. Ia tidak hadir hanya di tundra di utara. Di Semenanjung Kola, ia ditemui di sepanjang sungai dan tasik dan di sepanjang pantai seluruh laut. Di timur, melalui Ural dan semua Siberia, ia menembusi Anadyr, Kamchatka, pantai Laut Okhotsk dan Laut Jepun. Di selatan, julatnya meliputi Belarus dan Ukraine ke Laut Hitam, serta Caucasus, Transcaucasia dan Asia Tengah. Tidak terdapat di Crimea.

Di beberapa negara - di UK, Jerman dan Jepun, orang berang telah mengurangkan bilangan mereka. Mereka sangat jarang berlaku atau tidak sepenuhnya di Itali, Austria dan Switzerland, serta di Perancis. Percubaan sedang dibuat untuk memperkenalkan anak-anak tikus di habitat habitat mereka di Switzerland, Sweden, Sepanyol dan UK.

Pemangsa umum adalah binatang yang dexterous dan fleksibel, agak besar, mempunyai bentuk yang diperkemas, dan badan yang agak panjang. Kepala pemangsa relatif kecil, rata dari atas. Telinga adalah pendek, bulat, hampir tidak menonjol dari bulu di sekelilingnya, rendah pada sisi kepala dan dilengkapi dengan injap yang menghalang pembukaan pendengaran ketika binatang itu dibasuh di dalam air. Moncong pendek dan lebar, dengan kumis panjang. Lehernya tebal, pendek, luas kepala. Mata kecil, bulat, tinggi dan memberi gambaran yang baik.

Kaki-kaki pendek, kuat, dengan tapak telanjang dan membran berenang lengkap yang dibina di antara semua lima jari. Cakar pendek, ringan. Ekornya adalah panjang, berotot, tebal, diratakan di pangkal dan menyempitkan ke arah akhir.

Tubuhnya ditutup dengan bulu halus, yang terdiri daripada tulang belakang yang kasar dan berkilat dan lapisan bawah yang sangat tebal dan bergelombang. Terima kasih kepada rambut yang keras, bulu otak tidak basah bahkan ketika binatang itu ada di dalam air, ini membantu dia menjaga suhu badan. Bulu tebal binatang yang sihat tidak dapat ditembusi sepenuhnya ke air.

Apabila molting pada musim bunga dan musim panas, garis rambut berubah dengan tidak kelihatan dan sangat perlahan. Bulu musim panas - dengan lebih pendek, tetapi tebal, bersebelahan dengan tulang kulit dan lapisan bawah yang rendah. Bulu otot secara visual berbeza sedikit dengan musim.

Warna: Tubuh ditutup dengan bulu perang coklat atau gelap, dengan lapisan bawah cahaya yang berwarna terang. Pada sisi, warna bulu secara beransur-ansur cerah dan di perut menjadi perak, dengan warna kecoklatan atau kekuningan. Paws dan ekor coklat gelap. Panjang ekor (50-55 cm) melebihi separuh panjang badan 55-95 cm (purata 70-75 cm). Berat: Berat 7-10 kg. Laki-laki secara luarnya berbeza dari perempuan hanya dalam saiz yang lebih besar.

Jangka hayat: Sehingga 10 tahun.

Suara: Haiwan ini mempunyai kebolehan suara yang baik dan berkomunikasi satu sama lain menggunakan sekurang-kurangnya 12 jenis isyarat bunyi. Penguap membuat pelbagai bunyi: kicauan, berteriak-teriak, sesak najis, wisel. Oleh itu, wisel melodi ringan biasanya dibuat oleh lelaki semasa pergaduhan pada musim bunga. Ketakutan oleh sesuatu, heboh binatang dan semakin kuat, semakin dahsyatnya. Pemain yang bermain dengan diri mereka memancarkan kecerobohan atau kicauan yang aneh.

Habitat: Kehidupan di sepanjang tebing sungai, tasik dan sungai, dan kadang-kadang di pantai. Di kawasan pergunungan, ia sering menetap di dalam talus dan retakan batu, di sepanjang tebing sungai dan sungai. Ia lebih suka sungai-sungai dengan arus yang cepat, katil berbatu, banyak ikan dan itik menyelam, di sungai-sungai yang tenang, terlalu banyak, adalah kurang biasa. Di negara-negara pegunungan ia naik di sepanjang sungai ke ketinggian yang tinggi. Di Pamirs, misalnya, hidup di ketinggian 3000 m.

Optimal untuk kutu sungai adalah sungai sederhana, lebarnya kira-kira satu setengah puluhan meter. Di sungai-sungai seperti di musim sejuk, terdapat sering gullies, wormwoods atau kawasan tidak beku lain. Dan di bawah ais berhampiran pantai selalu ada lubang yang disebut - ruang kosong antara ais dan saluran selepas penurunan air. Di dalamnya, otter berasa sangat selamat. Pengayuh dengan senang hati berjalan di sepanjang sungai-sungai seperti sungai-sungai, tetapi tidak lama berlalu.

Musuh: Musuh semula jadi dari otak adalah helang, serigala dan lynx. Orang juga memburu rama-rama, memandangkan pemangsa memakan ikan perosak, walaupun pemangsa itu hampir tidak makan ikan komersial.

Bersama dengan pemburu yang membunuh otters akibat bulu, fakta yang membatasi spesies adalah pencemaran habitat dan lalu lintas aktif. Pahat sering jatuh ke jaring ikan; mereka mati secara beramai-ramai akibat dari tumpahan minyak di laut. Pelepasan bahan-bahan toksik ke dalam sungai menghancurkan berang-berang dengan cara yang sama seperti ikan.

Makanan terdiri daripada pelbagai jenis air dan sebahagian daripadanya adalah binatang ternak. Ikan berang sangat berjaya menangkap pelbagai ikan (seberat 2-5 kg). Dari ikan dia menangkap ikan, ikan, trout, tetapi lebih suka ikan kecil. Ia tidak menghinakan katak, udang, kepiting, kadang-kadang makan kerang dan kumbang, dan invertebrata akuatik yang lain. Sebahagian besar makanannya terdiri daripada burung air dan rawa, haiwan darat: mamalia kecil, arnab dan tikus. Walaupun otters boleh hidup di air laut, mereka memerlukan air segar untuk diminum.

Pemangsa adalah binatang utama pada waktu malam. Biasanya ia menghabiskan hari dalam lubang atau di antara akar yang dibasuh, tetapi kadang-kadang ia terbenam di bawah matahari di panas, terbaring di atas batu atau batang yang telah jatuh ke dalam air. Akan berburu pada waktu senja. Mengetuk pada malam-malam yang dilahap bulan sangat aktif. Selalunya di bawah bulan, anda boleh menonton bermain di seluruh keluarga di kawasan pemanjangan yang tenang dan pusaran air.

Rasa luaran otter berkembang dengan baik. Rasanya bau, pendengaran dan penglihatannya cantik. Di dalam tawanan, dia cepat dijinakkan, mengetahui pemiliknya, suka mengucapkan dan bermain.

Pergerakan otter adalah terhad kepada beberapa ruang di mana ia hidup, walaupun ia boleh mengambil hingga sepuluh, dan kadang-kadang lebih banyak, kilometer per hari. Pada musim sejuk, sangat jelas dilihat bahawa untuk banyak kilometer di sepanjang sungai, sama ada di atas ais atau di lorong pemotongan, jejak otter berikut. Jejak kaki belakangnya memanjang, biasanya dengan tumit panjang yang jelas, lima jari yang sangat menyebar, membran berenang dan cetakan pendek cakar pendek. Panjang trek adalah kira-kira 9 cm, lebar sehingga 6 cm. Paha depan meninggalkan trek lebih bulat, kira-kira 6.5 cm panjang.

Jejak muster, dengan binatang yang tenang, meregangkan rantaian yang lemah. Antara cetakan kaki, alur sering terlihat dari perut dan ekor jatuh ke tanah. Semasa melompat pendek, tikus mengalir jejak kaki pada jarak 45-50 cm. Laluan ini biasanya terbentang di sepanjang tebing dan di celah-celah mayat, dan di musim sejuk - bersama-sama dengan ais dan salji, dari wormwood hingga wormwood. Pada salji yang longgar, badan dan ekor meninggalkan kelebihan.

Pengayuh suka berjalan di sepanjang tempat dan laluan yang sama yang digunakannya dari tahun ke tahun. Selain itu, tikus lain yang terdapat di kawasan ini dengan tegas mengikuti laluan yang sama, walaupun tidak ada jejak yang dapat dilihat dari haiwan yang lalu.

Di laluan berang, di bawah kayu mati dan dibasuh pantai, anda sering dapat menemui sisa-sisa makanan pemangsa: tulang dan sisik ikan, katak setengah dimakan, sisa-sisa udang karang dan makanan lain. Serpihan otter adalah cecair, ia paling sering dijumpai berhampiran air - di kayu balak, batu dan sandbanks dan mengandungi sisa-sisa mangsa yang tidak dicerna - selalu mudah untuk menentukan menu binatang dari itu.

Pada musim panas, anda juga boleh melihat pelbagai jejak binatang. Di dalam pasir atau lumpur, tapak kaki beliau kelihatan jelas. Wain otter adalah agak malar. Ia adalah dari mereka yang zoologi mempelajari apa yang haiwan itu makan, bagaimana dietnya berubah sepanjang tahun. Di pantai berpasir kecil yang dikelilingi oleh semak-semak atau rumput tebal yang tebal, anda boleh menemui kolam renang bermotor - cetek, beberapa sentimeter, lubang di dalam pasir, di mana haiwan terletak dan menggulung di bahagian belakang, sebelah, perut, bulu mata, gatal-gatal. Kadang-kadang bau pedas yang spesifik ada dalam mandi sedemikian. Adalah dipercayai bahawa otters lain untuk bau ini menerima maklumat tentang haiwan yang ada di sini.

Di bawah keadaan yang menggalakkan dan banyak makanan, berang-berang tinggal di satu tempat untuk waktu yang lama, tetapi kadang-kadang mereka membuat peralihan yang besar (sehingga 15-20 km) ke atas ruang yang sepenuhnya anhidrat. Pada musim sejuk, mereka aktif dan terus berhampiran takungan pembekuan dan wormwood.

Pemangsa tidak mempunyai rizab lemak, dan bulu adalah satu-satunya keupayaan untuk mengekalkan suhu badan dalam air sejuk. Struktur tubuhnya disesuaikan untuk berenang cepat di bawah air: kepala rata, kaki pendek dan ekor panjang. Kaki depan otter adalah lebih pendek dari belakang, yang memungkinkan mereka untuk berenang dengan baik. Apabila berang-berang berenang perlahan-lahan, mereka bertanding dengan empat kaki. Semasa berenang cepat atau menyelam, mereka menekan kaki hadapan pendek ke sisi badan dan bekerja dengan kaki dan ekor belakang yang kuat, yang bertindak dalam imej kipas.

Uthman mengambil mangsa mereka dengan gigi mereka, bukan kaki mereka. Pada musim sejuk, apabila ikan habis, raksasa berkeliaran. Oke tidak masuk ke dalam air, lebih suka tinggal di tepi pantai.

Keadaan yang sangat diperlukan untuk menyelesaikan reservoir dengan berang-berang adalah kehadiran burrows berang-berang lama atau tempat-tempat yang mudah untuk mengatur den di dekat air. Biasanya memilih pantai yang curam, terlalu besar, di mana lubang burrow di bawah akar yang menggantung. Lompang akar, penampan berbatu, tumbuh-tumbuhan padat atau sesetengah jurang dapat berfungsi sebagai tempat yang mudah untuk membina den. Tukang gila ini membuat lubang masuk bawah air, pada kedalaman kira-kira setengah meter, supaya ia sentiasa dapat melarikan diri dari bahaya. Kemudian kursus naik dan masuk jauh ke pantai kering, ke dalam lanjutan, di mana ruang tamu disusun, yang biasanya terletak di atas paras air spring. The den sendiri dipenuhi dengan daun kering dan rumput. Dari sarang dan lubang-lubang lubang ke permukaan bumi bergetar sempit berlepas, yang berfungsi untuk pengudaraan.

Adalah sukar untuk melihat lubang, dan hanya menuliskan jenazah, contohnya, cengkeram moluska pada cetek, menandakan kediaman tetap pengkol di tempat ini.

Kunyit suka bermain dan sering digerakkan dari hillocks tanah liat atau lereng ais tepat di perut. Mereka suka mengejar satu sama lain di dalam air. Permainan kegemaran otter adalah mengejar ujung ekor atau kaki belakang. Jadi ia berputar di dalam air dan di atas tanah. Semasa di sungai, pemangsa merebut gigi dan memegang kaki belakang dengan kaki depannya, atau memegang muncung satu sentimeter dari ujung ekor, berpura-pura bahawa ia tidak dapat memahami dengan cara apa pun. Dalam kedudukan ini, roda berputar, kemudian menyelam, kemudian menyelam. Apabila pemangsa menjadi letih untuk mengejar "mangsa" ini, ia mengatur "memburu" untuk kaki belakangnya: setelah ditekan ke tanah dan bersembunyi, ia berpura-pura mengawasi dengan teliti, kemudian tiba-tiba bergegas ke sana. Apabila ini membosankan, otter bergegas ke dalam air, ia bergegas ke sana pada perutnya, kemudian di punggungnya, kemudian berputar di sekelilingnya. Suka bermain ikan dengan ikan yang ditangkap, seperti kucing dengan tetikus. Memainkan cukup bermain, otter terletak di pantai, kadang-kadang setengah di dalam air, mengambil ikan dengan telapak tangannya dan memakannya.

Kaki haiwan itu pendek, jari-jari di atasnya saling berkaitan dengan membran berenang, mencapai hampir ke cakar, dan rambut elastik yang bersempadan dengan "telapak tangan" yang telanjang meningkatkan permukaan baris mereka lebih banyak lagi. Walau bagaimanapun, ia menggunakan kaki otot hanya apabila ia perlahan-lahan berenang atau tiba-tiba mengubah arah. Dan untuk berenang lebih cepat, hewan itu memanjangkan mereka di sepanjang badan dan mula menggendong dengan seluruh badan dan ekor otot, yang difasilitasi oleh mobiliti dan kelenturan tulang belakang.

Struktur bulu binatang ini membolehkannya berada di dalam air untuk masa yang agak lama. Tilted, bengkok di pangkal dengan hujung rata yang rata, bulu menutupi dengan ketat yang sangat tebal, yang berkilauan. Semua ini menghalang bulu daripada basah, dan binatang yang merangkak keluar dari air hampir kering. Walau bagaimanapun, otter juga mengeringkan bulu, berputar dan menunggang salji, pasir atau bumi, dan selepas itu ia dengan teliti melipat sisi, belakang, perut, dada, kaki, dan terutama berhati-hati, ekor. Haiwan ini memberi banyak masa dan perhatian kepada kebersihan, oleh itu bulunya kelihatan cantik dan bersinar.

Apabila menyelam, lubang hidungnya rapat, dan udara yang dikeluarkan secara beransur-ansur mencegah air daripada memasuki hidung. Dengan gelembung udara kecil, jalan yang mengalir di bawah air dapat dikesan.

Setelah mendapat udara ke dalam paru-paru, ia dapat berenang di bawah air 150 - 200 meter tanpa muncul di permukaan selama 3-4 minit. Sekiranya pemangsa itu ketakutan, ia mendapat bahagian udara yang baru, hanya dengan sedikit melekat hidungnya keluar dari air. Kemudian, melalui lubang bawah air, dia memanjat ke tempat perlindungan rahsia dan membeku. Secara umum, binatang itu tersembunyi sehingga sangat sukar untuk dikesan.

Struktur sosial: Penguasa biasa memilih untuk menjalani gaya hidup bersendirian, lelaki dan perempuan hanya bertemu untuk tempoh yang singkat demi keturunan. Berang-berang adalah teritorial dan menandakan sempadan harta benda mereka dengan najis dan tanda-tanda kelenjar dubur. Lelaki mempunyai lebih banyak plot, perempuan mempunyai kurang. Kawasan memburu telaga terdiri daripada perahan sungai yang panjangnya 2-6 km dan sehingga 100 meter jauhnya ke zon pantai. Plot lelaki boleh bertindih dengan plot perempuan, tetapi lelaki tidak memasuki wilayah masing-masing. Wanita juga tidak bertolak ansur dengan kehadiran saingan dalam plot mereka dan bersikap agresif ketika bertemu dengan seks tertentu.

Lelaki berdekatan memegang hierarki dalam hubungan di antara mereka, dan lelaki yang dominan mendapat tapak yang lebih menguntungkan. Haiwan pangkat yang lebih rendah juga mengelakkan jalan yang mereka gunakan, lebih suka berjalan di sepanjang laluan lain dan tidak menangkap mata mereka. Jika dominan hilang, pangkatnya pergi ke lelaki lain. Dia mula menggunakan laluan pendahulunya dan berkelakuan dengan sewajarnya.

Reproduksi: Wanita mempunyai estrus beberapa kali dan bersedia untuk mengandung selama dua minggu. Wap terdapat di darat atau di dalam air. Dalam musim kawin, lelaki sering bertarung, mengambil kekecohan di dalam air dan mengejar betina.

Di selatan negara ini, estrus berlaku pada bulan-bulan di bulan Februari, di utara - pada bulan Mac. Kehamilan berlangsung 9-10 minggu dan, tidak seperti pemangsa Kanada Lontra canadensis, peminum biasa tidak mempunyai fenomena gangguan perkembangan embrio. Keturunan: 2-4 anak anjing

Perempuan itu membawa 2-4 bulu-bulu tetapi anjing buta. Pada saat lahir, bayi berat 99-122 g, panjangnya 12 cm. Pada usia 2-3 minggu, mereka dapat merangkak. Pada usia 4-5 minggu, mata mereka terbuka. Perempuan mempunyai dua atau tiga pasang puting. Pada 7 minggu, ibu mula memimpin anak muda untuk memburu ikan, memindahkan mereka ke makanan utama, yang meningkatkan aktiviti motor anak muda. Menjelang 8 minggu, tikus tumbuh dan mereka mula berenang. Ibu tinggal dengan mereka sehingga umur 3-4 bulan, maka susunya hilang. Pada 8-12 bulan, para penari muda mencari habitat baru, tetapi kadang-kadang mereka tinggal bersama ibu mereka tahun depan dan meninggalkannya hanya pada usia kira-kira 14 bulan.

Puber: Puppies tumbuh dengan perlahan dan mencapai saiz haiwan dewasa sahaja pada tahun kedua kehidupan mereka. Rupa-rupanya, mereka mula membiak hanya pada tahun ketiga.

Walaupun nilai kulit individu yang tinggi, nilai otter dalam bulu bulu tidak bagus. Di dalam kulit seekor otter, hanya lapisan bawah yang berharga, dan oleh itu, apabila diproses, tulang belakang dipetik. Ternyata bulu yang sangat hangat, tahan lama dan ringan.

Perikanan tetap tidak wujud. Ia diperoleh lebih atau kurang secara tidak sengaja, dalam pelbagai cara, terutamanya dengan suka, kadang-kadang dengan hounds. Terrier Fox yang digunakan untuk memburu badger dan rubah boleh digunakan pada memburu ini. Tanpa anjing, anda boleh mendapatkan peminum di musim sejuk di trek baru atau secara kebetulan, bertemu di tanah.

Pada malam terang bulan terang, pemangsa dijaga oleh lubang ais dan di dalam ais. Ikan pemangsa itu ditangkap dengan perangkap berat di dalam air di depan sebuah lubang di rantai atau anchor. Di darat, perangkap dipenuhi oleh lumut, rumput dan diletakkan di atas jalan belulang dan tempat berbohong. Di sesetengah kawasan, pemangsa digerakkan ke dalam jaring berkembar berdinding khas.

Di beberapa tempat, pemagik tidak diburu secara kasar, dan satu larangan telah diumumkan pada pengekstrakannya di bahagian Eropah di Rusia.

Terdapat masa ketika orang beruang dianggap sebagai perosak perikanan. Mereka diburu, dan juga jenis anjing khas yang dibiakkan - anjing Yorkter anjing Yorkshire, atau hound otterhound.Anjing-anjing ini kemudian menimbulkan terrier Airedale yang terkenal, yang pada mulanya juga digunakan untuk pemburu berangan.

Tertangkap kecil, pemetik api mudah dijinakkan. Mereka sangat pintar, dengan cepat mempelajari arahan guru mereka. Tidak bersahaja untuk makanan, kebersihan, sangat mudah alih, suka bermain, lucu. Haiwan muda mudah dipelajari dan terdapat kes-kes apabila mereka digunakan untuk memancing. Para pahlawan menarik ikan yang ditangkap ke darat atau ke dalam perahu, pemilik memilih mangsa, dan haiwan itu pergi untuk seterusnya.

Dengan pengedaran yang begitu banyak, pemungut, bagaimanapun, hampir di mana-mana sedikit bilangannya, dan di tempat sangat jarang berlaku. Turus disenaraikan sebagai spesies terdedah pada Senarai Merah IUCN.

Ia agak biasa di Karelia, di wilayah Arkhangelsk, di Altai, di Sayans dan di Lake Baikal, serta di Kamchatka dan Sikhote Alin. Di Ukraine, di zon hutan-padang rumput, ia jarang berlaku, dan otter di Ob rendah juga jarang berlaku. Tidak ada di Khatanga, sedikit di Kolyma.

Pada tahun 1985, Program Pembiakan Otter Eropah telah dibangunkan.

Subspesies berikut yang bermulut umum dibezakan:
Lutra lutra augustifrons - Afrika Utara
Lutra lutra aurobrunnea - Nepal
Lutra lutra barang - Thailand, Vietnam. Malaysia, Sumatra dan Jawa
Lutra lutra chinensis - China dan Taiwan
Lutra lutra kutab - dari Kashmir ke Tibet
Lutra lutra lutra - Eropah, Asia, Siberia
Lutra lutra meridionalis - utara Iran
Lutra lutra monticola - India utara dan Nepal
Lutra lutra nair - India Selatan dan Sri Lanka
Lutra lutra seistanica - Afghanistan, Iran
Lutra lutra whiteleyi - Hokkaido (Jepun)

Foto deposit
  • Mengenai Saham Foto
  • Rancangan dan harga kami
  • Penyelesaian perniagaan
  • Blog Deposit Foto
  • Program rujukan
  • Program afiliasi
  • Program API
  • Pekerjaan
  • Imej Baru
  • Imej Percuma
  • Pendaftaran Pembekal
  • Jual gambar stok
  • Bahasa Inggeris
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rusia
  • Italiano
  • Português
  • Bahasa Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Turkçe
  • Español (Mexico)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brasil)
  • Magyar
  • Ukraine

Pin
Send
Share
Send