Mengenai haiwan

Monk Crane (Grus monacha)

Pin
Send
Share
Send


Utama / - Lihat Berikutnya Jilid 2 / Black Crane / Grus monacha (Temminck, 1835)

Taip Nama:Kren hitam
Nama Latin:Grus monacha (Temminck, 1835)
Nama Inggeris:Berwarna bertudung
Sinonim Rusia:sami kren
Skuad:Crane (Gruiformes)
Keluarga:Crane (Gruidae)
Jantina:Kren (Grus Pallas, 1766)
Status:Pembiakan Migrasi Dinamik.

Ciri umum dan ciri-ciri medan

Kren kecil, pertumbuhan kira-kira 1,000-1,150, sayap sekitar 1,700-1,800, berat kira-kira 2.5 kg. Perempuan betina sedikit lebih kecil daripada lelaki. Mewarna gelap, kelabu gelap, lebih ringan di perut. Kepala dan leher putih, pada mahkota adalah "cap" merah. Kaki gelap. Terbang seperti kren lain. Dalam masa bersarang ia disimpan secara berpasangan dan sangat rahsia, semasa musim sejuk ia berkumpul dalam pengumpulan besar dan tidak sangat berhati-hati. Suaranya menyerupai suara kren abu-abu, tetapi agak lebih tinggi dan serak, kurang melodik dan menonjol. Ia berbeza dari kren kelabu dalam warna yang lebih gelap dan mempunyai kepala dan leher putih.

Hibrida antara kren hitam dan kelabu dikenali. Warna mereka lebih ringan daripada kren hitam, dan lehernya hampir kelabu ke kepala.

Mewarna. Lelaki dan perempuan dalam pakaian dewasa. Bingkai badan dan sayap adalah kelabu yang cerah dengan warna kecoklatan di bahagian atas. Bahagian kepala, nape, tekak dan leher adalah hingga tiga suku panjang putih. Bahagian kepala yang tidak berbulu adalah hitam kecuali tempat merah pada mahkota kepala dan kepala. Rainbow dari walnut kuning ke coklat oren. Paruh adalah tanduk kekuningan berwarna, lebih gelap pada akhir. Kaki hampir hitam, bahagian bawah jari adalah hijau zaitun. Tidak ada warna dimorphism seksual dan bermusim.

Anak ayam. Pakaian pertama: warna tebal biasanya berwarna kuning-coklat, di sepanjang rabung dari pangkal leher ke tulang selangka, dan juga di bahu lebih ringan. Setiap kepingan secara individu berwarna paling ringan di bahagian atas, kira-kira satu pertiga di pangkal itu mempunyai warna coklat gelap, puncak kepalanya di atas kepala dengan kilauan kekuningan yang kekuningan. Pakaian kedua tidak diterangkan. Pakaian bersarang: bulu kelabu gelap dengan warna coklat. Dahi, sisi kepala dan tekak adalah buff pucat. Mahkota dan nape kemerah-merahan. Lehernya berwarna kelabu dengan bulu sempit yang menguning bulu (Sudilovskaya, 1951, Pukinsky, Ilyinsky, 1977). Pakaian pertengahan tidak diterangkan.

Pengedaran

Jangkauan narang. Kawasan bersarang tidak difahami dengan baik. Ia terutamanya dikaitkan dengan larch taiga dan, nampaknya, hampir seluruhnya terletak di wilayah USSR.

Rajah 49. Penyebaran kren hitam
1 - had anggaran jangkauan pembiakan, 2 - kawasan bersarang didokumenkan, 3 - kawasan kemungkinan bersarang, 4 - kawasan mesyuarat tetap burung tidak berkembang, 5 - kawasan musim sejuk utama.

Pada masa ini, sarang kren hitam didirikan dengan pasti hanya dalam beberapa tempat. Di Yakutia, Dataran Tinggi Siberia Tengah (lembangan Vilyui atas) dan Dataran Tinggi Olekmo-Charsky. Kawasan pembiakan ketiga adalah lembangan sungai. Bikin di daerah Pozharsky Wilayah Primorsky. Tempat bersarang keempat adalah Okrug Otonomi Yahudi (Wilayah Khabarovsk), di mana pasangan dengan anak ayam dipenuhi pada 21 Jun 1977 di sekitar stesen Kirga (berhampiran Birobidzhan). Akhirnya, sarang kren hitam di rantau Amur yang lebih rendah, di mana pasang burung diperhatikan semasa bersarang di sungai. Simmy, di sungai-sungai di dataran rendah Evoron-Chukchagir (Evur, Umikan, Dosmi), berhampiran tasik. Evoron dan Tasik Udyl (benar, penemuan sarang atau anak ayam dari kawasan ini masih belum diketahui). Kemungkinan besar, lembangan sungai. Bikin, Wilayah Rendah Amur dan Okrug Otonomi Yahudi boleh dianggap sebagai kawasan pembiakan tunggal. Secara umumnya, kajian mengenai kawasan pembiakan kren hitam baru sahaja bermula (Vorobyov, 1963, Andreev, 1974, 1976, Neufeldt, 1977, Pukinsky, Ilyinsky, 1977, Neufeldt, Wunderlich, 1978, Pukinsky et al., 1982, Smirensky, Roslyakov, 1982) . Maklumat tentang sarang kren ini di Sakhalin perlu disahkan.

Beberapa kawasan diketahui di mana, pada musim panas, kren hitam yang tidak matang, nampaknya tidak matang, kerap berlaku. Utama kawasan ini: selatan Barat dan Tengah Siberia dan Transbaikalia selatan, di mana burung juga sering dilihat dengan cepat.

Penghijrahan musim gugur kren hitam yang bersarang di Yakutia nampaknya terjadi terutama di utara wilayah Irkutsk, Buryatia dan selatan rantau Chita. Kemudian mereka mengikuti Mongolia timur laut dan Bargu dan, melintasi gurun Gobi dari timur, melalui Inner Mongolia jatuh ke wilayah Hebei (RRC). Dari sini mereka menuju timur ke dataran rendah pantai Utara China, dan kemudian melalui teluk Bohaiwan dan Liaodong ke Jepun. Ada kemungkinan bahawa dari Hebei, beberapa burung terus bergerak ke selatan dan musim sejuk di Lembah Yangtze. Aliran kedua burung Yakut terbang, nampaknya, di sisi lain Greater Khingan, melalui dataran Tengah Amur yang luas, menghubungkan sana dengan kren yang bergerak dari Wilayah Rendah Amur melalui Semenanjung Korea hingga musim sejuk di Jepun (Hemmingsen dan Guildal, 1968, Neufeldt, 1977).

Tempat-tempat musim sejuk utama untuk kren hitam di Jepun terletak di kepulauan Honshu dan Kyushu. Kren hibernasi di Honshu berhampiran kampung Yashiro di wilayah itu mengisytiharkan monumen semulajadi pada tahun 1921. Sekitar 90-100 burung musim sejuk di sini. Sebahagian besar kren hitam disimpan di musim sejuk di Kyushu, berhampiran Izumi, di mana monumen semulajadi negara dan stesen makan kren juga telah dicipta. Hampir seluruh penduduk bersarang di musim sejuk USSR di sini. Di tempat-tempat musim sejuk, kren muncul pada akhir Oktober dan awal November (Nishida, 1982), dan di tempat bersarang di Wilayah Primorsky pada awal April (Pukinsky et al., 1982).

Aktiviti harian, tingkah laku

Kren hitam aktif pada waktu siang, dari subuh hingga gelap. Semasa tempoh bersarang, seekor burung (lelaki) bebas dari inkubasi menghabiskan malam di dekat sarangnya. Pada musim sejuk di Jepun, jam siang dihabiskan di tempat makan, dan pada waktu petang mereka terbang ke penginapan bermalam, yang mereka tinggalkan semula pada waktu subuh. Tempat-tempat semalaman dikeluarkan pada jarak 10 km, tetapi lebih sering lebih dekat. Mereka menghabiskan malam sama ada di sawah yang dibanjiri air atau di lereng bukit di sekelilingnya (Nishida, 1982).

Perilaku dan suara isyarat kren hitam telah sedikit dikaji. Burung bergerak melalui paya secara senyap-senyap, menaikkan kakinya tinggi, selalunya dengan lancar memakannya ke depan dan perlahan-lahan merendam dalam air paya. Tubuh burung berada dalam kedudukan mendatar ini, dan kepala cenderung ke bawah.

Rajah 50. Penangkapan kren hitam yang berbeza
A - crane dalam penerbangan dan sebelum menaiki pesawat, B - duet union, C - menimbulkan kegelisahan, G - Z - menenangkan semasa memberi makan dan berehat.

Hanya apabila kren melihat ke sekeliling ia menaikkan kepalanya tinggi. Untuk melihat objek jauh, burung itu berdiri di atas bukit, membentang dan bahkan berdiri di atas jarinya, dan bukan hanya leher, tetapi juga tubuh mengambil kedudukan menegak. Sebelum keluar ke tempat terbuka, kren berhenti di pinggir semak dan, bersembunyi di belakang batang pokok, memeriksa ruang di hadapan. Seluruh laluan burung terdiri daripada pergerakan ke hadapan yang perlahan, melindungi dan melihat rupa bumi dengan teliti. Semua ini menjadikan kren hitam sangat rahsia dan sedikit ketara.

Penglihatan kren hitam sangat maju, dan dia dapat melihat seseorang dari jarak 800-1000 m, selepas itu dia secara diam-diam meninggalkan atau terbang jauh. Pendengaran, nampaknya, memainkan peranan yang lebih kecil dalam kehidupan kren ini.

Kren hitam jauh lebih senyap daripada yang kelabu, dan bahkan di tempat bersarang itu tidak selalu dapat dikesan dengan suara. Selalunya, kren hitam menjerit pada waktu subuh. Di antara isyarat suara, panggilan jeritan, isyarat penggera dan isyarat bermaklumat dibezakan, di mana burung-burung, dengan sedikit kebimbangan, memberitahu antara satu sama lain tentang bahaya dan yang terdengar seperti "krrr yang tenang. . . ", Mendengar pada jarak tidak lebih daripada 50-70 m. Isyarat yang sama dalam beberapa kes, contohnya semasa penerbangan burung, mungkin kedengaran kuat, tetapi setelah satu atau dua pengulangan digantikan dengan panggilan seruan khusus.

Akhirnya, kren hitam dicirikan oleh duet unison yang boleh didengar pada jarak sejauh 2 km. Semasa prestasi duet unison, burung-burung berdiri sejajar dengan satu sama lain dengan leher mereka memanjang secara menegak ke atas (Rajah 50, b), lelaki itu mengangkat bahagian siku sayap yang berkembang separuh, tetapi pada tahap yang lebih rendah daripada kren lain fauna kita. Burung melaksanakan pasangan seragam dalam pelbagai situasi: apabila bertemu, ketika menandakan kawasan bersarang, kadang kala apabila menukar pasangan di sarang, juga merupakan komponen penting dalam proses pembentukan pasangan, dll. Klasifikasi yang lebih terperinci mengenai isyarat bunyi kren hitam belum dikembangkan.

"Tarian" kren hitam hanya diperhatikan di tapak musim sejuk. Dalam pelbagai pembiakan, mereka jarang dan tidak diterangkan secara terperinci (Pukinsky, Ilyinsky, 1977).

Rupa

Kren hitam adalah kren biasa, tetapi saiznya jauh lebih kecil daripada kren kelabu. Berat badan kira-kira 2.5 kg, sayapnya 170-180 cm. Warnanya adalah tlmnaya, dari jauh ia kelihatan merah atau berwarna coklat, agak ringan di perut. Kepala, tekak, belakang kepala dan leher putih, di dahi ada kulit merah muda. Di belakang dahi dan mahkota ada tempat merah gelap.

Kaki hampir hr. Paruh adalah tanduk kekuningan berwarna, lebih gelap pada akhir. Perempuan betina sedikit lebih kecil daripada lelaki. Orang muda kurang bertentangan dengan kepala dan leher buffy.

Gaya hidup.

Kren hitam mendiami paya lumut yang luas di kawasan taiga. Burung bermigrasi. Sangat jarang berlaku. Biologi tidak diketahui sepenuhnya, tidak ada yang melihat sarang, cengkaman dan anak ayam. Semua maklumat yang boleh dipercayai tentang burung misteri ini amat menarik. Ia berbeza dari semua kren dalam pewarna hitam dan leher dan kepala putih.

Tonton video itu: The Monk and the Sarus (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send