Mengenai haiwan

Gophers: spesies, foto, perihalan, kandungan

Pin
Send
Share
Send


Spesies: Citellus erythrogenys Brandt, 1841 = Gopher merah-cheeked

Red-cheeked Gopher = Citellus (= Spermophilus) erythrogenis

Perwakilan tupang darat yang sangat luar biasa (panjang badan sehingga 28 cm, ekor - sehingga 6.5 cm). Ia mendapat namanya kerana adanya bintik-bintik merah yang besar di bawah mata. Nornik musim sejuk, penghuni tempat berumput terbuka. Ia mendiami padang rumput bulu dari Irtysh ke Kuzbass, di utara ia memasuki padang rumput campuran dan padang rumput hutan birch, di timur - di kaki bukit bukit Altai dan Kuznetsk Alatau. Ia tinggal di koloni, tetapi setiap haiwan mempunyai lubang yang berasingan dan tanahnya sendiri. Burrows bangunan gopher yang tipikal, dengan bahagian condong dan menegak, sehingga 3.5 m dalam. Aktif pada siang hari. Ia memakan bijirin, herba, kadang-kadang serangga. Melihat bahaya, ia menjadi lajur di lubang dan memberikan penggera yang kuat (dalam kebanyakan spesies - peluit tajam). Gophers, yang pada masa itu jauh dari tempat perlindungan, mula-mula masuk ke dalam lubang mereka, dan sudah mula menjerit. Seorang penjaga tidur tidur tidak boleh bangun dengan cepat dan sepenuhnya tidak berdaya terhadap musuh yang menembusi lubangnya melalui jem tanah. Dalam kes ini, haiwan itu menjadi "daging kalengan" untuk haiwan yang lebih berjaya. Dia menderita dari wabak dan di beberapa tempat adalah pembawa utamanya. Ia merosakkan tanaman.

Muzium Zoologi Siberia (http://www.zooclub.ru/mouse/belich/25.shtml)

Gopher merah-cheeked: Gopher saiz sederhana. Panjang badan 235-260 mm, ekor 41-59 mm. Warna punggung adalah dari kecoklatan hingga ke kelabu, dengan riak-riak yang jelas atau mottling. Bahagian atas kepala adalah warna yang sama dengan belakang. Sisi-sangannya berkilau berkilau. Di atas mata dan di bawahnya terdapat dua bintik coklat-coklat yang luas. Tail dengan jalur apikal yang lemah dan tanpa ia sama sekali.

Diagihkan di selatan Siberia Barat, di Kazakhstan.

Penduduk padang rumput dan semi padang pasir, di utara datang ke hutan-padang rumput, di tenggara - ke padang rumput gunung. Selalunya menetap di padang rumput, jalan pinggang, kawasan dara berhampiran dengan tanaman dan bahkan di tanah yang sangat masin. Pada tanah pertanian jarang berlaku.

Makanannya terutama bijirin padang, bunga, daun, batang.

Burrows mudah dalam struktur, tetapi agak mendalam (sehingga 350 cm). sarangnya diperbuat daripada herba lembut dan kering. Awakening dari hibernasi pada akhir bulan Mac hingga April. Tidak lama selepas ini, tempoh kawin bermula. Purata brood ialah tujuh hingga sembilan cubs. Hibernates pada bulan Ogos - separuh pertama bulan September.

Gopher merah-cheeked (Spermophilus erythrogenys)- Penghuni padang rumput kering dan separuh padang pasir timur Kazakhstan, selatan barat Siberia, barat laut yang melampau di China. Ia sangat dekat dengan kemerahan, di persimpangan individu individu hibrid mereka dijumpai. Haiwan itu berhutang namanya untuk menandakan titik merah di pipi dengan tajam, untuk tanda-tanda lain, ia menempati kedudukan pertengahan antara tupai tanah kecil dan kemerahan.

Gopher ini berbanding dengan kemerahan yang lebih kering. Di selatan julat, ia menetap di kawasan semi-padang pasir, dan di utara, di mana iklim lebih lembap, ia menetap di padang rumput, laluan ternak, di sepanjang jalan di mana tumbuh-tumbuhan lebih teruk. Burrows kekal bawah tanah lebih dari 2 meter, panjang keseluruhan bergerak hingga 4-5 meter. Di kawasan padang rumput, gopher merah cheeked hanya hibernates hanya untuk musim sejuk, dan di selatan juga terdapat gopher musim panas, dalam beberapa tahun kering terutama, haiwan tidak ditunjukkan dari burrows pada musim luruh. Oleh itu, tempoh hidup yang aktif dalam tahun-tahun lain tidak melebihi 3 bulan musim bunga dan awal musim panas, yang cukup untuk pembiakan dan pengumpulan lemak untuk hibernasi. Gopher ini, setanding dengan kecil, adalah salah satu tanaman perosak dan tanaman bijirin yang serius. Pembawa semulajadi encephalitis, tikus toksoplasmosis dan tularemia, dan di luar negara - wabak.

Gaya hidup sopan

Tidak seperti tupai, penduduk hutan pepejal yang teduh, kecil, lincah, serupa dengan warna ke tanah yang hangus, tupai tanah adalah tipikal padang rumput yang terbuka kepada cahaya matahari. Mereka juga ditemui di padang rumput yang rendah, di pergunungan yang tidak berguna, di sepanjang pinggir ladang. Mereka lebih suka tempat-tempat terbuka dan kering dengan rumput yang jarang, di mana ia lebih mudah untuk haiwan berhati-hati melihat bahaya dalam masa. Elakkan hutan, tempat-tempat yang ditutupi dengan semak-semak atau rumput, serta tanah lembap. Untuk rumah mereka, mereka cuba untuk memilih tempat yang tinggi.

The gopher dikenali kerana kebiasaannya berdiri di dalam lajur; ini adalah tindakan penyelidikan yang pelik. Digambarkan adalah pejuang yang menghadap ke persekitaran.

Gophers memimpin gaya hidup separa bawah tanah dan, sekurang-kurangnya bahaya, bersembunyi di lubang-lubang itu, seperti tikus tahi lalat lahir semula jadi, menggali sendiri. Kadang-kadang kedalaman lubang boleh mencapai tiga meter, dan panjangnya kira-kira 15 meter! Selalunya terdapat banyak cawangan di burrows. Di penghujung rumah mereka, haiwan melengkapkan diri mereka dengan tempat berehat dari daun dan rumput kering.

Haiwan hidup bersendirian atau di dalam tanah jajahan. Setiap orang dewasa mempunyai lubang terpisah sendiri dan wilayah kecilnya sendiri.

Di dalam lubang, gopher menghabiskan malam dan berehat selama beberapa jam sepanjang hari. Pada waktu pagi, haiwan itu meninggalkan lubang hanya apabila embun menyuap. Dengan matahari terbenam matahari terbenam ke dalam lubang untuk malam.

Nora berfungsi sebagai pejuang dan tempat perlindungan dari musuh-musuh, yang menjadi pemangsa dalam: helang, helang, ular, famili, raccoon, coyote, serigala, rubah, baduy. Walau bagaimanapun, pelbagai laluan bawah tanah, berhati-hati dan ketangkasan semulajadi, seringkali membenarkan anda meninggalkan penjajah anda dengan hidung. Tetapi polecat padang dan perbatasan mewakili bahaya besar kepada haiwan, yang, berkat badan mereka yang panjang dan sempit, boleh membuat jalan mereka terus ke dalam lubang tikus itu.

Setiap gopher tahu lubangnya dengan baik, tetapi kadang-kadang, melarikan diri dari musuh, tikus bergegas untuk bersembunyi di dalam lubang pelik. Dalam kes ini, pemiliknya bersungguh-sungguh mempertahankan rumahnya: pertama, dia cepat memukul tetamu yang tidak diundang dengan kaki depannya di muka, seolah-olah memberikan tamparan di muka, kemudian mula menggerogoti orang asing dan dengan itu memaksa dia bersara. Walau bagaimanapun, mesyuarat tersebut tidak kerap.

Seperti kebanyakan tikus yang serupa dengan penampilan dan cara hidup, tikus, di antaranya yang paling terkenal ialah marmot - penduduk yang lebih besar dan lebih ramah di padang rumput, dan hamster - rodensen berwarna lebih kecil dan terang di zon sederhana, gophers menghabiskan musim sejuk dalam keadaan tidur yang berpanjangan tanpa makanan dan pergerakan, membelanjakan rizab lemak terkumpul sejak musim gugur. Dalam hibernasi, semua proses kehidupan melambatkan: jantung berdegup lebih perlahan, bernafas kurang kerap, dan suhu badan jatuh. Hanya dengan ketibaan panas pada musim bunga, tupai tanah hidup dan dimakan.

Adalah dipercayai bahawa tidur gopher semasa hibernasi adalah yang paling kuat. Haiwan itu juga boleh dibawa keluar dari lubang, perlahan seperti yang anda suka, dan dia tidak akan bangun. Pada masa yang sama, saintis Amerika mendapati bahawa haiwan itu terbakar dengan penurunan suhu udara yang tinggi (hingga -26 ° C).

Beberapa spesies juga boleh hibernate pada musim panas. Ini mungkin disebabkan oleh keadaan gersang pada musim bunga, yang mengakibatkan pembakaran tumbuhan yang sangat awal, dan akibatnya, haiwan tidak diberi cukup makanan.

Di bawah keadaan semula jadi, pedagang jarang hidup selama lebih dari tiga hingga empat tahun.

Pembiakan

Bergantung kepada keadaan iklim dan spesies, gophers bangun dari hibernasi pada bulan Februari, Mac atau April. Selepas tidur musim sejuk yang panjang, haiwan kehilangan banyak berat badan, mereka lemah, tetapi tidak lama lagi mereka memikirkan pembiakan - mereka memulakan perlumbaan. Pada masa ini, anda dapat melihat bagaimana lelaki secara tidak sengaja mengejar betina dan berjuang dengan saingan. Kehamilan pada wanita berlangsung selama sebulan, di dalam sampah terdapat dari 2 hingga 12 cubs (biasanya 6-8). Bayi dilahirkan telanjang dan buta, dan diberi susu ibu selama 1.5-2 bulan, dan mereka bersedia untuk hidup mandiri pada usia tiga bulan.

Seperti yang diketahui oleh saintis, di kalangan haiwan, gophers mempunyai bahasa komunikasi yang paling sukar. Selain bersiul dan berbisik, haiwan berkomunikasi satu sama lain melalui isyarat ultrasonik. Kadang-kadang mereka berbisik dengan keras, dan kadang-kadang mereka berseru dan mengerang. Tetapi mengiakan adalah sebahagian kecil isyarat bahawa seseorang atau mana-mana binatang dapat mendengarnya. Kebanyakan isyarat bergerak pada frekuensi ultrasonik.

Dengan "perbualan" mereka dengan tonaliti, irama dan timbre yang berbeza, haiwan juga boleh menerangkan dengan tepat penggambaran, penampilan, saiz dan strukturnya, dan menyatakan sejauh mana bahaya itu.

Apa yang dimakan oleh tupai tanah?

Pemakanan tupai tanah kebanyakannya tumbuh-tumbuhan, bagaimanapun, dalam kes kekurangan, mereka memakan serangga, kebanyakannya belalang, serta pelbagai pepijat, belalang, ulat. Kadang-kadang gophers menyerang tikus dan burung kecil. Makanan tumbuhan haiwan terdiri daripada tunas muda, batang dan daun, serta benih. Komposisi spesies tumbuh-tumbuhan yang dimakan oleh haiwan adalah beraneka ragam: knotweed, yarrow, semanggi manis, jelatang menyengat, pelbagai bijirin, dll. Rodents biasanya memakan makanan di dalam wilayah yang sama, yang mereka tekun dengan tekun.

Jenis-jenis gophers yang tinggal di Rusia, foto dan deskripsi

Genus gophers mempunyai sejumlah 38 spesies. Di Rusia, di wilayah terbuka dari padang pasir ke Arktik Circle, 9 daripadanya hidup: kuning, atau batu pasir, merah, atau besar, kecil, berbintik-bintik, Daurian, Kaukasia, Berlian panjang, Beringian dan Krasnoshchek. Kesemua mereka berbeza dalam saiz dan warna bulu.

Tupai kuning tanah (batu pasir) (Spermophilus fulvus Lichtenstein)

Tupai tanah kuning kebanyakannya tinggal di padang pasir dan separa padang pasir, tetapi juga terdapat di padang pasir kering Volga Rendah. Di antara saudara-saudaranya, dia menonjol, pertama sekali, untuk saiz yang menghampiri saiz spesies kecil groundhogs (panjang tubuhnya boleh mencapai 38 cm), dan dalam penampilan dia juga sama dengan groundhogs. Ia berbeza dari penjaga besar dengan warna bulu seragam nada berpasir-kuning dengan tan hitam.

The gopher kuning adalah yang paling menakutkan seluruh genus Spermophilus. Sebelum mendaki keluar dari lubang, dia menonjol kepalanya ke paras mata dan, berada dalam kedudukan ini untuk beberapa waktu, memeriksa daerah itu. Semasa memberi makan, dia sentiasa melihat-lihat. Dalam rumput tinggi, dia memakan lajur, tetapi jika tumbuh-tumbuhan yang rendah, makan duduk atau berbohong, berpaut ke tanah dengan seluruh badannya. Mungkin sebab kewaspadaan sedemikian adalah gaya hidup bersendirian, di mana haiwan itu terpaksa secara bebas menjaga keselamatannya. Setiap individu menduduki sebidang kecil (sehingga 0.1 ha), yang bersungguh-sungguh mengawasi serangan terhadap saudara-mara. Jika ancaman itu tidak menjejaskan orang asing, gigi digunakan.

Hibernasi dalam spesies ini adalah salah satu yang paling lama di antara semua tupai daratan - 8-9 bulan.

Reddish, atau gopher besar (S. major Pallas)

Gopher besar ditemui di ladang-ladang dan rumput-rumput dan ladang-ladang padang rumput dari Volga tengah ke Irtysh. Dalam ukuran, gopher kemerahan adalah kedua hanya untuk kuning, panjang tubuhnya boleh mencapai 33 cm, ekor - 6-10 cm.

Warna bahagian belakang haiwan itu berwarna gelap, coklat-coklat, dengan tempat karat putih yang tidak jelas, abdomen berwarna kuning kelabu. Bahagian atas kepala berwarna abu-abu perak, berbeda dengan warna depan belakang. Pada pipi dan di atas mata terdapat bintik-bintik warna merah atau coklat yang menonjol.

Dari spesies lain, gopher kemerahan lebih mudah alih: mencari makanan dari lubangnya, tikus ini dapat bergerak dua ratus meter jauhnya, dan jika tumbuh-tumbuhan kering, ia bergerak ke tempat yang lebih kaya untuk makanan.

Gophers besar juga boleh menyeberangi sungai yang luas!

Lesser Gopher (S. pygmaeus Pallas)

Gopher kecil tinggal di padang rumput dari rantau Volga, Dnieper dan Gunung Caucasus, ke pantai Black, Azov dan Laut Caspian. Ini adalah salah satu spesies terkecil, panjang badannya tidak melebihi 24 cm, ekor tidak lebih dari 4 cm. Mewarnai adalah tidak kelihatan - kelabu atau kecoklatan, biasanya dengan kekuasaan nada oker.

Caucasian gopher (S. musicus Menetries)

Tupai tanah Kaukasia (gunung) ditemui di rantau Elbrus, di padang rumput padang rumput dan padang rumput. Pemetaan tikus ini boleh berada di ketinggian 1000 hingga 3200 m di atas paras laut.

Ia kelihatan seperti pejuang kecil. Panjang badannya adalah sehingga 24 cm, ekor - 4-5 cm Spesies ini adalah cintakan keamanan: ia dicirikan oleh ketiadaan tapak makanan individu. Haiwan-haiwan itu hanya menjaga lubang-lubang kekal mereka, dan kawasan makanan dikongsi.

Tupai bawah tanah (S. suslicus guldenstaedt)

Tupai tanah berbintik adalah salah satu daripada wakil-wakil terkecil dari genus ini: panjang badan - 17-26 cm, ekor - 3-5 cm. Ia meluas di padang rumput dan hutan-padang rumput dari Dataran Eropah Timur dari Danube ke Volga. Habitat kegemaran adalah kawasan yang lebih tinggi dari padang rumput dara, padang rumput dan padang rumput. Hidup di tanah jajahan.

Seperti kebanyakan padang rumput siang hari dan tikus padang pasir, tupai tanah berbintik semasa musim panas kering aktif pada waktu pagi dan petang. Haiwan tidak suka tanah lembap, oleh itu, pada waktu pagi mereka meninggalkan lubang hanya selepas embun telah sepenuhnya kering, dan dalam cuaca hujan mereka tidak muncul sama sekali di permukaan. Belanja hibernasi dari 4 hingga 8 bulan setahun, bergantung kepada keadaan habitat dan cuaca.

Hari ini, tupai tanah berbintik adalah binatang yang jarang ditemui di dalam Buku Merah Bryansk dan kawasan lain. Apabila haiwan ini banyak, mereka juga berperang dengan mereka, seperti perosak pertanian. Tetapi dalam tahun-tahun kebelakangan ini, kawasan wilayah yang sesuai untuk kediaman tikus telah menurun dengan ketara. Di peta, habitat mereka dari jalur yang berterusan telah berubah menjadi pulau-pulau yang jarang berlaku, dan mereka semakin kecil.

Daurian Gopher (S. dauricus Brandt)

Daurian, atau seperti yang dipanggil, Transbaikal gopher, tinggal di kawasan kering Wilayah Transbaikal, serta di Mongolia Timur dan Timur Laut China. Selalunya terdapat di lereng bukit, padang rumput, di sepanjang jalan, di sepanjang tebing kereta api, dan juga di taman sayur-sayuran.

Ini adalah spesies yang agak kecil: badannya adalah 17.5-23 cm panjang, ekornya 4-6.5 cm panjang. Punggung Transbaikal gopher adalah cahaya, kelabu berpasir dengan warna berkarat ringan, perut berwarna kuning kekuningan, sisi kelabu kekuningan.

Jajahan biasanya tidak terbentuk, tetapi hidup sendirian.

Long-tailed Gopher (S. undulatus Pallas)

Diagihkan di Tien Shan Timur, di Mongolia Tengah dan Barat, di selatan Siberia Tengah, Altai, di pergunungan Transbaikalia, di Yakutia Tengah. Habitat spesies ini berbeza-beza, terdapat di padang rumput kering dan hutan-padang rumput, dalam landskap terbuka padang pasir dan gunung.

Gopher ekor panjang - spesies yang agak besar, panjang badan sehingga 31 cm. Ciri khas spesies ini adalah ekor berbulu dan panjang (lebih daripada 16 cm).

Warna punggung adalah dari ocher-brown kepada kelabu-kelabu, di sisi warna berkarat menjadi lebih sengit, kepala sedikit lebih gelap. Di bahagian belakang, warna kelabu atau putih yang putih kelihatan jelas.

Gopher ini hibernates kemudian daripada spesies lain, kadang-kadang selepas salji telah jatuh.

Bering Gopher (S. parryi Richardson)

The gingering Bering (juga dikenali sebagai gopher ekor ekor Artik, Amerika dan Amerika) tinggal di Eurasia dan Amerika Utara. Di negara kita, terdapat di Chukotka, Kamchatka, di Siberia Utara-Timur. Ia menetap di landskap terbuka - padang rumput dan padang rumput, di mana-mana ketinggian relief, sering dijumpai di pinggir kampung.

Ini adalah salah satu spesies terbesar: panjang badan spesimen Chukchi adalah 25-32 cm, yang Amerika lebih besar - panjang badan mereka mencapai 40 cm. Ekor binatang panjang dan berbulu. Bahagian belakangnya berwarna coklat-buff dengan pola yang jelas dari bintik-bintik terang yang besar, kepala berwarna coklat-berkarat.

Peranan penting dalam pemakanan spesies ini dimainkan oleh makanan haiwan (kumbang tanah, ulat, dan sebagainya). Ciri-ciri diet disebabkan oleh iklim sejuk.

Gopher merah-cheeked (S. erythrogenys Brandt)

Ia tinggal di selatan kawasan Ural dan Barat Siberia, juga terdapat di Mongolia.

Ini adalah tikus bersaiz sederhana, panjang badannya tidak melebihi 28 cm, ekornya lebih pendek daripada saudara-mara - 4-6 cm. Ia mendapat namanya kerana ciri-ciri coklat atau bintik-bintik merah pada pipi. Bahagian belakang haiwan itu berpasir-kuning dengan riak hitam coklat, perutnya lebih gelap, sebelahnya berkarat-kekuningan. Ada tempat putih di dagu.Ekor tidak ada hujung hitam, gelap di bawah.

Spesies ini hidup di koloni, tetapi setiap haiwan dewasa mempunyai lubang berasingan dan wilayah kecilnya sendiri.

Dari perjuangan hingga perlindungan

Gophers adalah sekumpulan tikus yang mana seseorang telah bertempur secara intensif dan inventif untuk masa yang lama, seperti perosak tanaman dan pembawa jangkitan fokal berbahaya (wabak, tularemia, dan sebagainya). Ia adalah ciri-ciri ini, serta habitat banyak spesies dalam landskap antropogenik, yang berfungsi sebagai asas untuk konflik dengan manusia. Perlindungan pertanian dan perkhidmatan perubatan telah menangani dan terus menangani isu-isu yang mengehadkan jumlah tikus, menggunakan keracunan akut terhadap tikus ini.

Apabila mempertimbangkan genus Spermophilus, sebahagian besar spesiesnya telah menjadi objek pemusnahan selama bertahun-tahun, tidak dapat tetapi perhatikan peranan mereka dalam komuniti semula jadi. Oleh itu, sistem lubang yang kompleks menyediakan kemungkinan adanya sejumlah besar organisma yang pelbagai. Sebagai contoh, dalam burrows seorang pejuang kecil ada tidak lebih atau tidak kurang - 12 ribu spesies haiwan yang berbeza dari kumpulan yang sistematik. Ia juga diketahui bahawa dengan kehilangan tupai tanah, bilangan pemangsa terestrial dan burung mangsa lebih berkurang (cahaya ferret, padang rumput kestrel, Saker falcon, helang penguburan, dll.)

Seiring dengan pemusnahan langsung tupai tanah, terdapat proses pengurangan dan transformasi habitat semula jadi mereka kerana membajak dan membangunkan kawasan pinggir bandar dan perubahan iklim.

Baru-baru ini, masalah melindungi beberapa wakil keluarga ini semakin meningkat. Hari ini, gitar Red-cheeked, speckled, yellow, reddish dan Daurian disenaraikan dalam Buku Merah Persekutuan Rusia dan / atau dalam Buku Merah serantau.

Ketidakjelasan masalah ini adalah bahawa pakar pemuliharaan alam menawarkan langkah pemuliharaan gopher, sementara perkhidmatan perlindungan perubatan dan pertanian terus mengurangkan jumlah haiwan untuk memastikan kesejahteraan epidemiologi populasi dan mengurangkan kerugian tanaman.

Gopher sebagai haiwan kesayangan

Sebenarnya, gophers tidak begitu sesuai untuk disimpan di rumah. Walaupun kehidupan dalam keadaan semulajadi penuh dengan bahaya, tidak mungkin bahawa luas padang sayap yang penuh kasih sayang akan gembira dengan prospek menetap di dalam sangkar atau bahkan burung layang-layang yang luas. Seorang pejuang bukanlah guinea babi atau chinchilla yang sempurna menyesuaikan diri dengan kehidupan di penangkaran dan terbiasa dengan seseorang, elemen pejuang adalah ruang dan kebebasan, tetapi ia tidak akan menjadi manual, walaupun ...

Tetapi masih terdapat pencinta eksotisme di rumah yang cuba menjinakkan makhluk-makhluk ini. Harus diingat bahawa pangsapuri tidak sesuai untuk menjaga gophers - mereka tidak akan tinggal di sini untuk masa yang lama, kerana ia sukar untuk mewujudkan keadaan yang boleh diterima untuk mereka. Di samping itu, haiwan akan menandakan wilayahnya, dan bau rembesan mereka, untuk meletakkannya sedikit, agak khusus.

Adalah dibenarkan untuk menyimpan gophers di kandang di halaman rumah persendirian, di mana haiwan boleh menyediakan keperluan mereka - terowong menggali, berlari, melompat dan melompat. Untuk sepasang tupai tanah, sebuah kandang yang mempunyai saiz sekurang-kurangnya 150 × 150 cm diperlukan. Di dalam rumah kediaman gopher diletakkan, kotak, batang paip - untuk haiwan perlindungan, churbachki - untuk pemotong penggiling. Pada malam hibernasi (pada akhir Ogos - awal September), tikus diberi bahan sampah - jerami, jerami, daun, supaya haiwan peliharaan boleh menyediakan tempat untuk hibernasi musim sejuk. Penutupan yang sama benar-benar diliputi dengan bahan yang sama. Gophers disimpan satu demi satu untuk hibernasi.

Dasar diet gopher adalah campuran biji-bijian, gandum, gandum, barley, biji bunga matahari, jagung, makanan siap pakai untuk tikus. Mereka memberikan sayur-sayuran - wortel, bit, zucchini, timun, dan buah-buahan - pisang, pir, epal, serta makanan hijau - salad kepala, alfalfa, daun dandelion, plantain, Dari masa ke masa, diet itu berbeza dengan makanan protein (cacing tepung, jangkrik, belalang). Makan haiwan 2 kali sehari.

Anda tidak boleh memberikan makanan gopher dari meja seseorang, serta kubis, buah berangan, acorns, cawangan oak. Perlu sentiasa air segar di dalam peminum itu.

Pin
Send
Share
Send