Mengenai haiwan

Orange-cheeked Astrild (Estrilda melpoda)

Pin
Send
Share
Send


| Estrilda melpoda

Orange-cheeked Astrilles mendiami kelima Afrika. Mereka tinggal di Senegal dan Guinea, di Ghana dan Liberia, di selatan-barat Mali, di Côte d'Ivoire dan Togo, di Burkina Faso, Benin, Nigeria, Cameroon dan Gabon, di Congo dan Zaire, di barat daya Afrika Tengah Republik dan barat laut Angola.

Mereka boleh didapati di pinggir hutan dan hutan, di sudut-sudut terpencil dan di taman-taman di kawasan berhampiran dengan tempat tinggal manusia. Semasa bersarang, mereka hidup secara berpasangan, dan dalam tempoh berselang-seling mereka berkumpul di kawanan besar. Mereka cuba untuk menyembunyikan sarang berbentuk bola mereka dengan takik sempit di dalam belukar atau rumput di tanah atau berdekatan dengan tanah. Sama seperti astrildes berombak dan kelabu, sarang yang tidak lengkap "berselindung" dilampirkan di hadapan ruang bersarang utama, yang berfungsi untuk mengalihkan kemungkinan musuh dan untuk berehat lelaki. Kadang kala tiub lanjutan dilampirkan, yang kadang-kadang mencapai 17 cm. Sarang ini dibina dari daun rumput kering, daun hijau dan serat tumbuhan, dan di dalamnya dipenuhi dengan lumut dan rumput lembut atau tumbuhan tumbuhan.

Mereka memakan biji-bijian kecil rumput dan bijirin, ulat kecil dan semua jenis larva serangga. Semasa makan anak ayam, jumlah makanan haiwan meningkat dengan ketara.

Astronomi pertama yang berwarna oren-oren telah diperkenalkan ke Eropah pada separuh pertama abad yang lalu, dan sejak itu mereka secara jelas telah diimport secara sistematik dalam kuantiti yang banyak dan hampir tidak pernah mati. Ini adalah burung yang sangat kuat dan sentiasa peppy, dan oleh itu sangat popular di kalangan amatir, terutamanya pemula.

Lelaki dan wanita mempunyai warna bulu yang sama. Hanya wanita yang lebih pucat. Burung mempunyai mahkota kelabu, dan tengkuk, leher dan belakangnya berwarna coklat muda, sayapnya lebih gelap. Ekor atas dan ekor atas ekor merah, ekor hitam. Janggut oranye-merah, pipi dan telinga menutupi oren, tekak putih. Bahagian dan seluruh bahagian bawah badan berwarna kelabu dan hanya bahagian tengah abdomen berwarna jingga. Mata berwarna coklat, paruh merah, kaki berwarna coklat.

Lelaki dan perempuan selalu bersatu dan sentiasa memilih bulu dari satu sama lain. Di bawah keadaan biasa, burung mudah bersarang, tetapi tidak selalu berjaya memberi makan anak ayam mereka, kerana semasa bersarang mereka sangat gelisah dan dengan penggera yang sedikit, mereka boleh membuang sarang mereka. Oleh itu, adalah perlu untuk mengawal soket dengan berhati-hati. Harapan terbesar untuk berjaya ialah menjaga burung di taman yang luas atau kandang tertutup, terlalu banyak tumbuhan atau dilengkapi dengan tempat perlindungan yang sesuai, di mana burung merasa aman. Sarang menetap di tanah atau rendah di atas tanah di dahan-dahan semak. Oleh kerana penempatan sarang di kandang taman semasa cuaca buruk, anak ayam sering mati.

Pada tahun 1975, seorang Franken amatur Jerman menerima anak-anak burung-burung yang berlapis jingga dengan sangkar burung 100x85x45 cm, di mana burung-burung itu bersarang di dalam tempurung kelapa. Ini berlaku agak jarang, tetapi kejayaan Franke memberi inspirasi kepada semua peminat. Masih, bukannya aviary - sangkar! Apa lagi yang anda mahukan untuk hidup amatur di sebuah apartmen moden!

Tetapi jika burung membina sarang, maka kejayaan hampir dijamin. Tidak lama kemudian, wanita akan meletakkan 4-6 telur, di mana kedua-dua burung akan duduk selama 11-12 hari, menggantikan satu sama lain. Dengan hasil yang menggembirakan, selepas 3 minggu, anak ayam, baik dan mampu terbang, keluar dari sarang dan mula berkenalan dengan keadaan di burung hantu. Selepas 2 minggu, apabila ibu bapa berhenti memberi makan anak ayam, anda boleh memisahkannya di bilik lain. Pada minggu keempat selepas berlepas dari sarang, anak ayam mula menukar pakaian bayi mereka dan selepas 6 minggu memperoleh pewarna orang dewasa. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa burung muda boleh dibenarkan bersarang: hanya pada usia 9 bulan boleh burung dianggap orang dewasa dan dapat bersarang secara normal.

Makanan utama Astrildes yang bercampur-campur dengan Orange adalah mogok, chumiza, bijih jelaga, benih kanari, biji rumput dan sebilangan kecil biji popi. Semasa tempoh bersarang, dan sekurang-kurangnya dua minggu sebelum itu, burung mesti diberi pelbagai makanan haiwan, kerana tanpa ia mustahil untuk berjaya membiakkan burung-burung ini. Pada masa ini, mereka diberi makan sebilangan besar cecair tepung kecil, lalat kecil, ulat kecil, cacing potted, tubule dan beberapa cacing darah (larva nyamuk panjang nyamuk, nyamuk nyamuk).

Astrild_estrilda melpoda oren-pipi

Skuad:Passeriformes

Keluarga:Estrildidae

Bahasa Inggeris:
Waxbill oren-pipi

Saintifik:Estrilda melpoda

Proton:
Melpoda Fringilla

Catalan: Beca de corall de galta taronja Czech: Astrild oranžovolící Denmark: Orangekindet Astrild Bahasa Jerman: Orangebäckchen, Orangebäckchenastrild Bahasa Inggeris: Orange cheeked Waxbill, Waxbill oren-cheeked, finch Weaver finch Scarlet Bahasa Sepanyol: Astrild de Mejillas Anaranjadas, Astrilda Cachetinaranja, Estrilda Carinaranja, Estrilda de Carita Naranja, Veterano Bahasa Estonia: tulipõsk-amadiin Bahasa Finland: Savannivahanokka Bahasa Perancis: Astrild à joues orange, Astrild joues orange, Joues-orange, Sénégali à joues orange Bahasa Iceland: Kvakstrildi Bahasa Itali: Astrilde guancearancio, Estrilda guancearancio Bahasa Jepun: hooakakaedechou, houkouchou Latin: Estrilda melpoda Belanda: Oranjekaakje Bahasa Norway: Oransjekinnastrild, Oransjekinnet astrild Bahasa Poland: astryld zlotolicy, astryld złotolicy Russian: Orange-cheeked Astrild Slovak: astrilda oranžolíca Bahasa Slovenia: Oranžnolicna astrilda, oranžnolična astrilda Swedish: Orangekindad astrild

Turki: al yanaklı mumgaga, Al-yanaklı Mumgaga

Tonton video itu: Astrild à joues orange & Astrild cendré (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send