Mengenai haiwan

Haiwan peliharaan

Pin
Send
Share
Send


Nama Latin spesiesnya ialah Ara severus. Panjang burung dewasa ialah 40-50 cm, yang mana kira-kira separuh jatuh pada ekor. Berat sedikit kurang daripada berat nuri, dan 300-400 gram. Warna badan utama berwarna hijau, dengan "bintik" merah di bahu dan biru di sayap. Bahagian bawah bulu gelap berwarna oren-merah, bahagian atas berwarna biru. Di atas paruh terdapat kawasan berwarna perang. Kawasan di sekeliling mata berwarna putih dengan bulu coklat kecil.

Terdapat dua subspesies: A. severus (undian) dan A. s. Castaneifrons (sedikit lebih besar).

Pada orang dewasa, mata berwarna kuning. Chestnut-dibilkan anak ayam Macaw dibezakan oleh ekor yang lebih pendek dan mata kelabu. Tidak ada perbezaan visual antara lelaki dan wanita. Mengenai jangka hayat yang didokumenkan, Yearbook Zoo Antarabangsa menyediakan maklumat mengenai individu yang telah hidup 28.5 tahun. Dalam sumber lain, jangka hayat maksimum berubah dari 25 hingga 80 tahun, tetapi kebolehpercayaan angka yang kedua sangat diragukan.

Kandungan Rumah

Spesies ini berjaya dibiakkan di Rusia dan anda boleh membeli ara di Utara di tapak semaian, dan bukan dari penjual semula menjual liar liar. Banyak yang telah ditulis mengenai manfaat membeli anak ayam di nurseri. Pendek kata - burung nuri, seorang lelaki yang diberi makan yang baik, pada awalnya menjinakkan dan mempercayai orang. Sebaliknya, dia adalah orang yang ganas, iaitu seekor burung yang ditangkap dalam alam adalah takut kepada orang dan pengayuhnya akan mengambil lebih banyak masa, kerana ia adalah perlu untuk membalikkan sikap negatif terhadap orang. Apabila memilih dan membeli sangkar untuk burung beo, berikut harus dipertimbangkan: makaw mempunyai paruh yang kuat yang dapat memecahkan banyak, jadi bar kisi harus sesuai untuk itu, dengan mengambil kira saiz hewan peliharaan dan memilih sangkar ukuran maksimum yang mungkin.

Beberapa perkara yang perlu diketahui sebelum menjadi pemilik kawan berbulu tersebut:

  • Seperti burung kakak tua lain, mereka mempunyai kecerdasan tinggi. Anda perlu menumpukan masa yang banyak setiap hari kepada rakan bersayap anda, serta menyediakan hiburan dan mainan bebas.
  • Spesies burung ini termasuk dalam CITES Lampiran II. Ini bermakna anda boleh menyeberangi sempadan antara negara dengan binatang peliharaan hanya jika anda mempunyai dokumen CITES pada burung yang mengesahkan kesahihannya. Dokumen sedemikian boleh didapati di tapak semaian (dengan syarat ia adalah tapak semaian yang berdaftar secara rasmi dan ibu bapa parrot mempunyai status undang-undang) atau untuk burung yang ditangkap di alam di bawah kuota.
  • Makaws menjerit dengan kuat. Faktor ini perlu diambil dengan teliti, terutama bagi orang yang sensitif terhadap bunyi bising.

Chestnut-dibilkan Macaw (Ara severus)

Chestnut-dibilkan Macaw (lat.Ara severus) - burung dari keluarga nuri.

Panjang badan burung dewasa ialah 46-51 cm, sayap 22-24.5 cm Berat: 340-410 gr.

Bulu utama berwarna hijau. Kepala dengan warna biru. Pipinya kosong, dicat putih, bulu kelabu kecil tumbuh pada mereka dalam beberapa baris. Dagu, pipi dan dahi merah gelap dengan warna coklat. Bulu terbang kecil di luar adalah hijau, bulu terbang utama berwarna biru. Bulu bersembunyi kecil berwarna merah. Ekor panjang, merah-coklat, pada akhir dengan blotches hijau dan biru. Paruh adalah hitam. Paws kelabu gelap, cakar hitam. Iris berwarna kuning atau coklat-merah.

Laki-laki dan perempuan berwarna sama, bulu burung muda yang redup, dahi berwarna hitam, iris mata lebih gelap.

Habitat: Amerika Selatan - Panama (timur laut), Colombia (barat), Peru, Bolivia, Brazil (barat laut).

Ia didiami oleh jenis hutan tropika, paya, padang rumput, penutup hutan, savannah dengan ladang hutan, tepi hutan hujan, kelapa sawit sehingga ketinggian 1000-1500 m di atas paras laut.

Makaw berkepala coklat aktif pada awal pagi dan larut malam. Terbang untuk makan pada waktu pagi. Berhati-hati, rahsia. Diadakan di mahkota pokok tinggi. Dengan kekurangan makanan, migrasi bermusim mungkin. Ia mengumpulkan di kawanan besar di pokok tinggi dengan Amazons Venezuela dan Macaws Merah.

Mereka memakan kacang sawit, buah beri, benih, buah-buahan. Di hutan tropika, burung berada di atas mahkota pokok tinggi, tetapi semasa musim masak mereka terbang untuk memakan ladang jagung dan pokok-pokok ara yang menyebabkan kerosakan yang sangat ketara. Mereka membuat migrasi bermusim mencari makanan.

Daripada musim pembiakan, disimpan dalam kawanan kecil (3-15 individu).

Sarang diatur dalam lubang pokok kelapa tua yang mati, di ketinggian yang tinggi, terdapat kes-kes yang diketahui dalam bersarang dan di burrows di sepanjang tebing sungai. Selalunya sarang di koloni. Dalam klac 2-5 telur. Inkubasi berlangsung 26-28 hari. Beberapa hari pertama, wanita tidak meninggalkan sarangnya, tetapi lelaki itu memakannya dan sentiasa berdekatan, kadang-kadang merangkak ke dalamnya untuk malam. Chicks bernafas pada 11-12 minggu. Selepas anak ayam keluar dari sarang, ibu bapa mereka memberi makan mereka selama dua minggu lagi.

Sarang diatur dalam lubang pokok kelapa tua yang mati, di ketinggian yang tinggi, terdapat kes-kes yang diketahui dalam bersarang dan di burrows di sepanjang tebing sungai. Selalunya sarang di koloni. Dalam klac 2-5 telur. Inkubasi berlangsung 26-28 hari. Beberapa hari pertama, wanita tidak meninggalkan sarangnya, tetapi lelaki itu memakannya dan sentiasa berdekatan, kadang-kadang memanjat ke dalamnya untuk malam itu. Chicks bernafas pada 11-12 minggu. Selepas anak ayam keluar dari sarang, ibu bapa mereka memberi makan mereka selama dua minggu lagi.

Tertangkap dalam alam, Macaw yang berambut perang berwarna coklat pada awalnya malu-malu. Burung-burung muda yang dibesarkan di penangkaran cepat membiasakan diri dengan manusia. Ia memerlukan banyak perhatian (sekurang-kurangnya 1-2 jam sehari). Dengan kekurangan komunikasi, ia menarik perhatian dengan terus menjerit atau memetik diri.

Dia suka bermain, memerlukan tekanan fizikal dan mental yang berterusan. Ia perlu untuk menyediakan sejumlah besar mainan - tali, tangga, loceng, cawangan pokok, dll. Gunakan mainan yang dibuat hanya untuk burung kakak tua. Sekali seminggu, mainan digantikan dengan yang baru.

Wataknya adalah penyayang dan lembut, pintar, suka bermain, tenang, terlatih.

Terbaik disimpan berpasangan. Jangan tinggalkan kanak-kanak kecil dan burung kakak tua macaw di luar sangkar! Sesetengah individu mungkin cemburu.

Jangka hayat adalah kira-kira 40-60 tahun.

Klasifikasi saintifik

Kerajaan: Haiwan
Jenis: Chordates
Subjenis: Vertebrat
Kelas: Burung
Perintah: burung kakak tua
Keluarga: Parrots
Subfamili: burung kakak tua
Genus: Ara
Lihat: Macaw berambut coklat

Pandangan itu merangkumi 2 subspesies:

  • Ara severus castaneifrons Lafresnaye, 1847 - Ia berbeza dari subspesies nominal dalam saiz yang lebih besar - 46-47 cm Ia tinggal di kawasan barat Colombia, di utara Bolivia dan di barat laut Brazil ke negeri Mato Grosso.
  • Ara severus severus (Linnaeus, 1758) - subspesies nominal. Panjang badan 44-45 cm Ia tinggal di bahagian timur Panama, di utara Bolivia dan di bahagian selatan Brazil.

Sinonim: macaw kepala, macaw, chestnut macaw, Ara severa, Chestnut macaw, Macaw teruk (Eng.), Rotbugara (Germ.)

Spesies: Ara severa = Ara chestnut-headed or macaw

Macaw berwarna coklat atau kecil didapati di utara Amerika Selatan, di mana ia mendiami hutan hujan asli. Makawulan berwarna coklat yang diwakili oleh dua subspesies.

Subspesies nominal tinggal di bahagian timur Panama, di utara Bolivia dan di negara bahagian selatan Brazil. Ia dicat dengan warna hijau gelap, dengan nada coklat biasa di bahagian bawah badan. Dahi, bahagian kecil bulu di bawah paruh dan sempadan depan terdedah kepala berwarna coklat-coklat. Lipatan sayap berwarna merah, bulu sayap berwarna hijau di atas, dan bahagian dalamnya berwarna merah kecoklatan. Bulu ekor berwarna hijau, lebih dekat dengan tip - dengan warna biru. Bahagian dalaman mereka berwarna coklat-merah. Permukaan yang terdedah kepala berwarna terang kuning, dengan 4 baris bulu hitam kecil. Mata adalah jerami kuning. Parah hitam, kaki berwarna kelabu.

Subspesies A. s. castaneifrons dalam warna menyerupai macaw tentara kecil, tetapi lebih kecil dalam saiz. Adalah sukar untuk membezakan seks daripada burung kakak tua ini, kerana dimorphism seksual tidak dinyatakan. Di samping saiz dan kepala paruh yang lebih besar, lelaki mempunyai ikat pinggang merah-coklat pada dahi sedikit lebih luas, dan keseluruhan bulu warna lebih sengit.

Satu lagi subspesies, Brazil Lesser Macaw (A. s. Casta-neifrons), tinggal di wilayah barat Colombia, di utara Bolivia dan di barat laut Brazil, ke negeri Mato Grosso. Ia berbeza dari subspesies nominal hanya dalam saiz yang sedikit lebih besar (46-47 cm, dan nominal 44-45 cm).

Secara semula jadi, macaw bermata coklat memakan buah-buahan, biji dan beri pelbagai tanaman. Kadang-kadang domba-domba ars kecil membawa kerosakan ketara kepada ladang jagung dan pokok-pokok sawit dan palma, memilih mereka sebagai tempat makan pada masa panen masak.

Makaw kecil biasanya mencari sarang mereka di dalam lubang pohon yang tinggi, walaupun kadang kala, dengan kekurangan pohon berongga, mereka dapat mengatur sarang mereka di dalam lubang di sepanjang tebing sungai yang curam. Macaw yang berkepala coklat adalah spesies yang agak sosial, mereka sering bersarang di tanah jajahan.

Ars kecil kini diimport ke Eropah dengan tangan. Biasanya mereka diambil oleh anak ayam dari sarang dan tumbuh secara buatan di rumah. Oleh itu, di kalangan makaw kecil, kebanyakan burung yang tenang dan penyayang ditemui, yang membezakan orang yang menjaga mereka daripada orang lain. Tetapi macaws kecil mempunyai suara yang tajam dan kuat dan paruh yang sangat kuat, yang mempersulit penyelenggaraan mereka dalam keadaan bilik. Di antara ars kecil, kadang-kadang burung datang dengan sempurna yang meniru ucapan manusia, serta pelbagai melodi dan bunyi.

Macaw coklat kecil atau kecil kadang-kadang dibiakkan dalam penangkapan, walaupun ini memerlukan ruang logam yang cukup luas di mana sepasang burung ini diletakkan. Sebagai sarang buatan, lebih baik untuk mengambil sebatang batang kayu berongga dengan diameter dalaman 28-30 cm dan ketinggian 70 cm. Salad dibuat persegi atau bulat, dengan diameter 9-10 cm, memotongnya di atas ketiga sarang. Debu kayu atau habuk kayu dicampur dengan tanah dengan lapisan 5-7 cm diletakkan sebagai sampah di bawah. Untuk mengekalkan kelembapan yang diperlukan di dalam sarang, sampah harus sedikit dibasahi dan kemudian padat padat.

Wanita meletakkan 3-5 telur dengan selang antara telur individu 2-3 hari. Penetasan berlangsung 25-26 hari, sehingga menetas anak ayam pertama. Anak ayam seterusnya ditetap pada sela-sela sepadan dengan kekerapan peletakan telur. Beberapa hari pertama selepas kelahiran anak ayam, wanita itu tidak meninggalkan sarangnya, tetapi lelaki itu memakannya, sentiasa berada di dekat sarangnya, kadang-kadang memanjat ke dalamnya untuk malam itu.

Macaw kecil muda meninggalkan sarang ibu bapa mereka pada usia 2-2.5 bulan. Mereka dibezakan dari burung dewasa dengan iris mata yang gelap, yang mula mencerahkan sekitar umur 6 bulan. Adalah mudah untuk mengenal lelaki-lelaki muda dengan serta-merta selepas berlepas dari sarang, kerana mereka mempunyai ikat pinggang coklat-merah di dahi mereka, sedangkan pada wanita ia menjadi ketara hanya pada usia satu.

Ars kecil boleh diberi makan dengan semua jenis makanan bijirin. Sebahagian daripada makanan harus diberikan setengah matang, direndam atau dalam bentuk yang tumbuh. Selain makanan bijirin, makaws kecil memerlukan buah, pelbagai sayuran dan makanan ringan. Sebagai roti putih - direndam dalam susu, bubur rapuh dimasak sehingga separuh masak dalam air atau susu, telur ayam sejuk dan keju kotej segar. Jenis makanan ini amat penting ketika memberi makan ayam dan sebelum bersarang. Makaws kecil dengan sukarela makan benih rumpai, seperti pisang, beg gembala, dan lain-lain. Secara kerap, mereka perlu disediakan dengan jumlah yang mencukupi dengan cawangan segar dengan kulit dan tunas, yang mereka selalu suka menggigit dengan paruh yang kuat. Pergigian atas mineral dan pasir sungai adalah wajib dalam diet, keperluan yang berlaku pada burung secara berkala.

Dalam sangkar atau burung layang-layang dengan makaws kecil, adalah perlu untuk sentiasa meletakkan hidangan dengan air saiz yang sesuai, kerana mereka rela dan kerap suka berenang. Hidangan sedemikian amat diperlukan. Apabila menetas, wanita menggunakan mandi untuk mengekalkan kelembapan yang diperlukan dalam sarang, merangkak ke dalamnya tanpa mengering.

Makaw kecil agak bersifat damai, oleh itu, di dalam bilik yang cukup luas, mereka boleh dipelihara dengan jenis burung kakak tua yang sering dipraktikkan di kebun binatang. Semasa musim pembiakan, lebih baik menanam beberapa ars kecil di dalam bilik yang berasingan, kerana apabila bersarang, keagresuman burung-burung ini berhubung dengan pelbagai jiran, termasuk jenis-jenis burung kakak tua, bertambah.

Gaya hidup gaya hidup

Julat - dari Panama timur ke Amazon. Biasanya terdapat secara berpasangan atau dalam kawanan kecil. Musim pembiakan berbeza-beza bergantung kepada rantau ini: di Panama - Februari-Mac, di Colombia - Mac-Mei, di Guiana dan Suriname - September-Disember. Sarang di hollows pokok. Meletakkan 2-3 telur. Telur mengeram selama 26-28 hari. Ancaman utama kepada penduduk semulajadi ialah penebangan hutan.

Foto Macaw Utara

Dihantar oleh Erick Houli

Dihantar oleh Vince Smith

Tonton video itu: Sebagian Binatang peliharaan di rumah Lucky Hakim (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send