Mengenai haiwan

Keluarga · Jacans

Pin
Send
Share
Send


Selamat datang ke halaman 404! Anda berada di sini kerana anda memasukkan alamat halaman yang tidak lagi ada atau telah dipindahkan ke alamat lain.

Halaman yang anda minta mungkin telah dipindahkan atau dipadamkan. Anda juga mungkin membuat kesilapan kecil ketika memasuki alamat - ini berlaku walaupun dengan kami, jadi periksa lagi dengan teliti.

Sila gunakan navigasi atau borang carian untuk mencari maklumat yang anda berminat. Jika anda mempunyai sebarang soalan, tulislah kepada pentadbir.

Keluarga Yakana

Bulu adalah padat, bersebelahan. Warna ini berbeza, menggabungkan warna chestnut, putih, hitam, sebilangan burung dalam gaun kawin mempunyai kilauan logam. Burung-burung muda biasanya mempunyai bahagian atas coklat dan badan ringan. Pada dahi kebanyakan spesies terdapat plak berwarna terang berwarna biru - merah, di dalam jacanas Australia - plak berubah menjadi puncak parut tulang rawan yang tinggi. Paruh biasanya juga cerah, dari biru ke merah, pelangi gelap. Kaki berwarna abu-abu, di Yakana yang lebih rendah. Microparra capensis - hijau.

Tidak ada dimorphism seksual dalam warna, tetapi perempuan agak lebih besar daripada lelaki. Ini disebabkan penyongsangan sebahagian daripada peranan seksual di Yakan. Dalam sekurang-kurangnya empat spesies, kira-kira satu lelaki sentiasa menyimpan 3-4 lelaki menduduki kawasan bersebelahan.

The Yakans, sebagai peraturan, adalah pelana, sering menghabiskan seluruh hidup mereka di dalam badan yang sama air, mengelakkan kawasan air dengan air garam, arus yang cepat, dan tidak bertemu di sepanjang pantai laut (kecuali untuk bakau). Burung siang hari berenang dengan baik dan menyelam, terbang dengan baik, er dengan berat hati, terbang, berusaha segera duduk di dalam belukar. Suara yakan agak seperti suara beberapa burung gembala. Ini adalah peluit, dua atau tiga suku kata sepi.

Di samping pelbagai invertebrata akuatik, ikan goreng, katak kecil, biji dan pucuk tumbuhan akuatik diperhatikan dalam diet.

The jacans meluas di kawasan tropika di seluruh dunia, satu spesies memasuki subtropika, terbang ke wilayah Rusia. Lapan spesies moden dikelompokkan kepada 6 genera,
2 daripadanya (Microparra dan Actophilornis) endemik ke Afrika dan Madagascar, 2 (Hidrophasianus dan Metopidius) - untuk Asia, 1 untuk Australasia (Iridiparra) dan Amerika (Jacana) .

Sumber: E.A. Koblik "Pelbagai burung", bahagian 2, Moscow State University, 2001.

Pheasant Tail Jacana

Untuk bulu ekor panjang, yakana ekor burung gagak sering dipanggil pheasant air. Burung benar-benar kelihatan seperti salinan kecil pheasants. Dada dan ekor hitam, kepala dan leher putih, bahagian belakang leher berwarna kuning, dan ada tempat hitam di belakang kepala. Sayap berwarna putih dengan puncak hitam. Parut biru nipis. Perempuan betina lebih berwarna daripada lelaki. Lelaki memperoleh rupa yang berwarna-warni hanya untuk musim pembiakan. Selebihnya mereka kelihatan lebih sederhana

Spesies ini terdapat di Asia Selatan dan Tenggara. Di utara, jajaran ini mencapai lereng selatan Himalaya, di timur China - ke wilayah Hebei. Di Taiwan, spesies ini berada di ambang kepupusan. Bagi yang lain, kehidupan Yakan juga tidak terlalu rapuh. Bersih, hangat, tidak diduduki oleh takungan kecil manusia di planet kita semakin kurang.

Di Rusia, penerbangan individu dicatatkan di Primorye - di semenanjung De Vries dan di kawasan Terney Bay. Sarang diatur dari bulan Mac hingga Julai. Wanita adalah sangat produktif - mereka boleh membuat sehingga 10 cengkaman.

Pin
Send
Share
Send