Mengenai haiwan

Tembok burung berkepala putih

Pin
Send
Share
Send


Woodpecker berkepala putih (Campephilus principalis) yang terdapat di tenggara Amerika Utara, di mana ia mendiami hamparan luas hutan rawa. Warna burung belang ini adalah ketat. Warna utama bulunya adalah tebal hitam, dari tengkuk leher di sisi leher terdapat dua jalur berwarna putih yang menyambungkan di belakang, jadi bahagian tengah belakang juga berwarna putih. Sayap, kecuali bulu-bulu humeral dan pinggir luar tiga sayap utama luar, berwarna putih. Di bahagian belakang kepalanya terdapat bulu yang indah yang indah bulu - laki-laki cerah merah, betina hitam. Mata berwarna kuning terang dan berkilat, kaki berwarna abu-abu, paruh cahaya, gading. Untuk warna paruh, burung beling ini dinamakan. Kontur-bodi badan burung belan putih yang dibilkan juga patut diperhatikan: lehernya tipis, membuat kepalanya nampaknya tidak seimbang. Dalam saiz, ia adalah burung belatuk yang sangat besar: panjang burung melebihi 0.5 m. Burung-burung bilah putih hidup secara berpasangan, yang mungkin tidak mereput sepanjang hidup mereka. Kedua-dua burung pasangan itu sentiasa bersama-sama, tetapi pada jarak jauh ia tidak sukar untuk membezakannya: wanita lebih lincah, tetapi lebih berhati-hati daripada lelaki. Musim pembiakan bermula pada bulan Mac. Tembok burung putih yang dibilkan adalah sangat berhati-hati dan kekal di sudut paling terpencil hutan semasa tempoh bersarang. Berongga selalu diatur di batang pohon yang hidup, biasanya di oak, selalu pada ketinggian yang cukup tinggi, seringkali bukaan berongga terletak di bawah dahan atau cabang yang besar, yang melindungi terhadap aliran air ke dalam rongga semasa hujan. Kedua-dua lelaki dan perempuan mengambil bahagian dalam mengosongkan rongga. Batu ini terdiri daripada 5-7 telur putih tulen yang diletakkan terus di bahagian bawah berongga. Di kawasan selatan kawasan ini, burung ini membiak anak ayam dua kali dalam satu musim, di utara mereka hanya mempunyai satu kopling. Dengan tabiatnya, burung beling putih yang dibebankan agak berbeza dari yang lain dari burung belatuk. Penerbangannya sangat cantik dan, seperti burung belatuk lain, bergelombang. Tetapi, terbang dari satu pokok ke pokok yang lain, burung pertama memanjat ke puncak pokok di mana ia berada, dan, terbang dari sana, tidak menutup sayapnya, dan membukanya, merancang ke bawah, ia menggambarkan busur halus, mengagumi keindahan bulunya artis yang paling menuntut . Burung belang ini tidak suka terbang jarak jauh dan lebih suka memanjat batang dan cabang pokok dan melompat dari satu pokok yang rapat dengan yang lain. Memanjat pokok, burung belan putih yang dibilkan terus-menerus memancarkan jeritan yang jelas, bersih dan menyenangkan dari "pet-pet-pet." Dia mengulangi seruan tiga suku kata ini dengan kerap bahawa seseorang harus meragui sama ada burung itu diam selama sekurang-kurangnya beberapa minit pada siang hari. Suaranya boleh didengar setiap kilometer. Burung beludru menghasilkan makanannya dengan teliti memeriksa batang dan batang pokok yang besar. Bermula di bahagian bawah pokok dan memanjat dalam garis lingkaran di sekeliling batang, burung itu memeriksa retakan dan celah kulit dan memukul mereka, mencari serangga. Kekuatan burung ini sangat besar: dengan satu pukulan paruhnya, ia memukul kepingan kulit dan cip sehingga panjang 17-20 cm, dan apabila ia mendapati pokok yang telah kering dan rosak oleh serangga, ia mengetuk kulit dari 2-3 m2 permukaan batang dalam beberapa jam dan dengan demikian dalam 2-3 hari sepenuhnya sanders pokok. Kumbang-kumbang larva, pupae, dan dewasa yang tinggal di kulit kayu dan kayu, serta serangga hidup yang hidup di permukaan batang, yang paling sering menjadi mangsa burung belulang putih. Pada akhir musim panas dan musim luruh, burung-burung ini makan buah-buahan dan buah-buahan pokok liar. Orang sering memusnahkan burung-burung indah ini demi kepalanya yang sangat indah dengan puncak yang cerah dan paruh gading. Pengembara yang berminat untuk pelbagai "memorabilia" berusaha untuk membeli kepala belalang putih yang dibebankan sebagai cenderahati eksotik dari tempat-tempat di mana burung ini merupakan bahagian penting dalam landskap yang dahsyat dan pada masa yang sama rawa indah. Pada masa ini, burung belanda berwarna putih adalah burung yang sangat jarang berlaku: ia telah hilang dalam kebanyakan julatnya

Tembok burung putih yang dibilkan

Tembok belang berwarna putih - Campephilus principalis - adalah tembikar besar yang diketahui sehingga baru-baru ini (50 cm, kira-kira 500 g).

Di negara-negara tenggara Amerika Syarikat, belalang kayu putih (Campephilus principalis) bersarang pada masa lalu, satu-satunya wakil dari spesies burung-burung yang tajam di Amerika Utara, 10 spesies lain yang mendiami Amerika Tengah dan Selatan. Burung besar ini, hampir setengah meter panjang, mempunyai warna hitam dan putih yang sangat sederhana, di belakang kepala bulu memanjang membentuk puncak yang tajam - hitam di betina dan merah terang dengan hitam atas lelaki. Habitat utama burung-burung ini adalah hutan dara tinggi di lembah sungai dan di rawa-rawa dengan banyaknya pokok-pokok pengeringan, dari bawah kulit dan di dalam hutan yang menghasilkan burung serangga, terutama larva cacing, walaupun mereka akan makan beri dan buah-buahan lain secara sukarela pada musim gugur. Biologi burung belulang berkepala putih telah dipelajari dengan baik kerana penyelidikan J. Tanner, yang pada pertengahan 30-an diminta oleh Persatuan Audubon untuk menjalankan penyelidikan mengenai spesies ini, yang sudah hampir hancur pada masa itu.

Pasangan-pasangan tembikar berwarna putih mungkin malar, dan rakan-rakan sentiasa berselubung, mencari pokok-pokok di kawasan ternakan dengan diameter sekitar 7-8 km. Dalam tempoh dari Januari hingga April, lelaki dan perempuan bersama-sama melepaskan lubang di batang pokok yang hidup, kebanyakannya oak, di ketinggian yang tinggi dari tanah. Burung juga mempunyai persimpangan untuk menginap semalaman, yang sentiasa digunakan, terutamanya semasa musim tanpa pembiakan. Dalam meletakkan penuh, sehingga 4 telur putih, walaupun dengan bersarang awal (Januari - Februari) terdapat hanya 1-2 telur. Kedua-dua burung menetas secara bergantian selama hampir 20 hari, dan kemudian mereka memberi makan anak ayam selama hampir 5 minggu.

Subspesies tanah besar sekali tanah putih yang dipotong putih (Cf principalis) mendiami hutan tebal dari tenggara Oklahoma dan timur Texas ke selatan Carolina Utara dan Teluk Mexico dan Atlantik. Orang India digunakan untuk memburu kayu-kayuan ini, menggunakan puncak mereka bersama-sama dengan paruh untuk hiasan, tetapi ancaman terhadap kewujudan spesies itu datang bersama dengan penebangan hutan dan terutama pemusnahan pokok gergasi di lembah Mississippi dan sungai-sungai lain. Menjelang tahun 1885, burung belanda putih yang dibuang putih telah hilang di kawasan utara kawasan bekasnya. Pada penghujung abad ke-30, kita menjadi terkenal bahawa ia hanya dipelihara di Carolina Selatan di hutan rawa berhampiran sungai. Santi, di bahagian timur Louisiana, dalam bahagian Singer Track Virgin Forest dan beberapa laman web di Florida. Menurut J. Tanner, jumlah bilangan burung putih yang dibebankan pada saat ini tidak melebihi 25 orang. Selepas 10-15 tahun, hutan Track Singer telah musnah, dan pasangan bersarang di tempat paling terkenal di Florida hilang. Hanya beberapa laporan yang datang dari Florida barat laut dan dari beberapa kawasan di pantai Texas menunjukkan bahawa burung belanda putih di tanah besar belum mati.

Sebagai tambahan kepada tanah besar, subspesies khusus dari burung belanda putih yang dibilkan adalah Cf. bairdi juga didiami hutan di Cuba. Biologinya adalah serupa dengan subspesies nominatif, tetapi, sebagai tambahan kepada hutan tanah rendah, burung beling ini juga terdapat di hutan sepanjang lereng gunung. Penebangan hutan dan pembersihan kawasan untuk ladang tebu, serta memburu burung belatuk pada permulaan abad kami, membawa kepada pengurangan tajam dalam bilangan dan jarak burung ini. Menjelang pertengahan tahun 1950-an, kurang daripada 20 tembikar putih yang dibebankan putih kekal, dan selepas 20 tahun lagi populasi telah berkurang. Sekarang nasib burung belatuk ini, serta subspesies tanah besar, sepenuhnya bergantung kepada orang itu.

Pengekstrakan burung gelang putih yang dilarang dilarang di mana-mana. Habitat tertentu yang terpencil dilindungi di selatan Texas, Florida, dan Cuba timur (rizab Kupeyal dan Haguani), tetapi di beberapa daripada mereka burung tidak bersarang untuk masa yang lama, jadi langkah-langkah khas diperlukan untuk memelihara burung belulang berkepala putih dalam senarai burung fauna dunia.

Tonton video itu: 7 Phobia Paling ANEH Dan Mengerikan Yang Sering Dialami Oleh Manusia (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send