Mengenai haiwan

Pheasants ekor buntut, atau Pucrasia coclases

Pin
Send
Share
Send


Pheasants ekor buntut, atau kelapa, diwakili oleh beberapa subspesies yang terpencil. Mereka mempunyai puncak pada kepala mereka yang diperbuat daripada bulu sempit yang sempit, yang meningkat semasa arus, tidak ada bintik kosong di pipi dan di sekeliling mata. Kebanyakan bulu badan atas kedua-dua jantina terdiri daripada bulu berbulu. Ekor itu rata, melangkah, bulu ekor tengah adalah dua kali panjang seperti bulu ekor luar 16. Paruh hitam, pada kaki merangsang. Panjang lelaki adalah 58-64, ekor 23-24 cm, perempuan masing-masing 58-64 dan 23-24 cm.

Pheasants ekor buntut adalah biasa dari Afghanistan ke Nepal Tengah dan timur ke Timur dan Utara Black China. Mereka mendiami hutan dan cerun hutan yang ditumbuhi semak-semak, sehingga ketinggian 1200-4200 m di atas paras laut. Di sempadan rentang subspesies, populasi hibrid dibentuk di antara mereka, yang sering digambarkan sebagai kaum baru, yang menyebabkan kekeliruan dalam taksonomi.

Dalam penangkapan, mereka sering mengandungi pucrasian pheasant (Pucrasia macrolophus macrolopha). Kepala dan tekaknya hitam dengan warna hijau metalik, di rantau telinga ada tempat putih ovoid yang besar, depan leher dan dada berwarna coklat chestnut, puncaknya berwarna kehitaman-hijau di sisi, dan kuning-coklat di tengah. Bulu bahagian atas batang adalah abu abu-abu dengan tanda kehitaman yang luas, perutnya berwarna chestnut-coklat dengan tanda keputihan. Ekornya berwarna coklat kemerahan dengan jalur melintang hitam dan rim putih di hujungnya. Wanita itu mempunyai bahagian atas hitam dengan bintik-bintik berkerut dengan sempadan gelap, kelabu yang berwarna kelabu dengan pukulan ashen pada batang. Tekak adalah keputihan dengan tanda hitam. Bahagian belakangnya berwarna coklat gelap dengan kekuningan coklat kekuningan. Bulu ekor tengah adalah coklat gelap dengan jalur melintang merah dan coklat dan tip kekuningan, luaran adalah warna yang sama, tetapi dengan bintik-bintik kemerahan hitam.

Pheasants buntut ekor biasanya disimpan dalam kumpulan kecil, tidak pernah membentuk kumpulan besar. Apabila mencari makanan, mereka secara senyap-senyap bertepuk tangan, tetapi semasa kemunculan bahaya, jeritan yang cepat mengulangi "cook-cookie" dipancarkan. Semasa arus, lelaki menjerit dengan kuat dan sangat tajam, merengut bulu di kawasan telinga, kemudian menaikkan puncak bulu sampingan mereka ke depan dan ke hadapan, lari ke betina dan melompat di hadapan mereka hingga ketinggian 1 m. Tempoh semasa bermula bergantung pada rupa bumi dari April - Jun dan berakhir pada bulan Julai. Sarang burung biasanya diatur di antara penambang batu di bawah belukar atau batu yang menggantung. Dulang sarang ditutup dengan dedaunan. Kedua-dua ibu bapa terlibat dalam pembiakan anak ayam. Burung muda memperoleh pakaian dewasa pada akhir tahun pertama kehidupan.

Pheasants V ekor menghabiskan malam di pokok. Selepas musim pembiakan mereka bersembunyi secara rahsia, ketakutan, berlepas dengan bunyi bising, terbang pantas dan mengeluarkan isyarat penggera yang kasar semasa penerbangan.

Pheasants ekor buntut sukar untuk mentolerir aklimatisasi di Eropah, kerana mereka sangat sensitif terhadap kelembapan yang tinggi. Dalam iklim yang kering dan sejuk, mereka berasa baik. Burung ini disimpan hanya berpasangan dalam kandang terpisah dengan sebilangan kecil semak dan rumput. Perempuan per musim boleh menampung hingga 25 telur, yang ia mengeram dan menggerakkan sayapnya sendiri. Apabila menetas dalam inkubator, rejimen yang sama digunakan seperti ketika menangkap seekor ayam biasa. Menaikkan ayam agak mudah.

Burung dewasa diberi makan terutamanya dengan sayur-sayuran: salad, biji gandum, yarrow, jelatang, dan sebagainya dengan tambahan campuran bijian atau makanan kompaun yang digunakan untuk memberi makan ayam domestik. Pertumbuhan muda disuap dengan makanan yang sama dengan pertumbuhan muda pesaing lain.

Pheasant: menjaga dan membiak. A.I.Rakhmanov, B.F. Bessarabov

Rupa dan pengedaran

Pheasants ekor buntut, atau coconut (Pucrasia) menduduki tempat perantaraan dalam taksonomi antara tragopan dan monumen, tetapi saintis percaya bahawa mereka lebih dekat dengan tragopan. Pheasants ekor buntut meluas dari Afghanistan ke Nepal Tengah dan timur ke Timur dan China Utara. Mereka mendiami hutan dan cerun hutan yang ditumbuhi semak-semak, sehingga ketinggian 1200-4200 m di atas paras laut. Pheasants ini mempunyai puncak pada kepala mereka yang diperbuat daripada bulu elongated sempit, yang meningkat semasa semasa. Kebanyakan bulu badan atas mereka dalam kedua-dua jantina terdiri daripada bulu berbulu, ekor mereka rata, melangkah, bulu ekor tengah adalah dua kali ganda yang luar. Paruh pheasants ini adalah hitam, pada kaki yang memacu. Panjang badan di Koklas mencapai 58-64 cm, dengan panjang ekor 23-24 cm.

Koklas (Pucrasia macrolopha), atau burung hantu V-ekor ditemui di Afghanistan, Nepal Barat, Tibet, Pakistan dan China. Pheasants ini mendiami cerun berhutan gunung di ketinggian 1200-4200 m di atas paras laut. Semasa migrasi bermusim, burung turun untuk musim sejuk pada ketinggian kira-kira 2200-2500 m, dan kadang-kadang sehingga 600 m di atas paras laut. Habitat pheasant yang dipelihara adalah hutan konifer dan bercampur dengan semak buluh, rhododendron dan pokok renek yang lain. Genus ini diwakili oleh satu spesies, yang pada gilirannya mempunyai 9 (dan menurut sumber lain, lebih banyak lagi) subspesies yang secara geografi terpencil dari satu sama lain.

Gaya Hidup & Pemakanan

Secara semula jadi, koko biasanya disimpan dalam kumpulan kecil, tidak pernah membentuk kawanan besar. Pheasants V ekor menghabiskan malam di pokok. Selepas musim pembiakan, mereka menjalani kehidupan yang bersifat rahsia, mereka ketakutan, berlepas dengan bunyi bising, terbang pantas dan mengeluarkan penggera kasar ketika penerbangan. Pergerakan siang hari dari burung-burung ini biasanya tidak penting dan, seperti kebanyakan pheasants lain, burung-burung ini dapat ditemui di tempat yang sama pada waktu pagi, petang dan petang. Biasanya ini adalah glades terbuka dengan sebilangan kecil pokok renek di mana mereka mencari makanan dan boleh bersembunyi jika berlaku bahaya.

Nama Cina untuk spesies ini, "Sena-chi", yang bermaksud ayam pinus, nampaknya merujuk kepada habitat kegemaran koklas - hutan pinus. Pemakanan spesies ini termasuk makanan haiwan: bijirin, biji rumput, acorns, beri dan tunas dan perbungaan, dan makanan haiwan: pelbagai jenis serangga, moluska dan cacing. Di samping itu, didapati pheasants ini memakan jarum pain.

Tingkah Laku dan Pembiakan Sosial

Burung-burung adalah monogamous, dan jelas tetap berpasangan untuk sebahagian besar tahun. Tempoh semasa bermula bergantung pada rupa bumi dari April - Jun dan berakhir pada bulan Julai. Di India, tempoh pembiakan coclax berlangsung dari April hingga Jun. Kebanyakan sarang dibina di dasar pokok renek malar hijau yang tumbuh di lereng bukit di hutan konifer. Sarang kadang-kadang tersembunyi di antara paku-pakis, tetapi juga boleh terletak di pinggul mawar, raspberi, atau semak berduri lain, tetapi sentiasa tersembunyi dari pandangan. Kadang-kadang sarang terletak di antara akar pokok, dalam kes seperti itu, akses ke sarang adalah melalui lubang antara akar, dan sarang semacam itu sukar dilihat walaupun dari jarak dekat. Kehadiran tumbuhan yang padat dan, mungkin, kedekatan air, jelas merupakan kriteria utama untuk memilih tempat untuk bersarang spesies ini. Purata bilangan telur dalam klac ialah 5-6, tetapi sarang dengan 8-9 telur juga didaftarkan. Perempuan bertubuh tembikai, lelaki sentiasa berdekatan, tempoh pengeraman biasanya mengambil masa 26-27 hari. Selepas menetas anak-anak, lelaki secara langsung terlibat dalam anaknya. Ayam-ayam klac dilahirkan secara bebas dan selepas beberapa hari sudah dapat masak semula. Kematangan koklas berlaku pada tahun pertama, dan, mungkin, lelaki muda sudah mengambil bahagian dalam pembiakan pada musim bunga tahun depan.

Tonton video itu: Meraup Untung Ternak Ayam Pheasant, Ayam Hias Mahal Berbulu Eksotis (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send