Mengenai haiwan

Linsangs dan Binturongs

Pin
Send
Share
Send


Saiz haiwan yang menakjubkan ini adalah kecil: panjang badannya ialah 37-43 cm, ekor sedikit kurang daripada panjang (30-35 cm), beratnya berkisar antara 590 hingga 800 gram. Tambahan kepada melihat linsangs (Prionodon) sangat elegan. Mereka mempunyai badan yang panjang, leher dan muncung dengan getaran panjang. Lingsang anggota badan adalah langsing, cakar rapi, kecil dengan cangkuk ditarik. Di kaki belakang haiwan ini ada pisau pelindung kulit untuk kuku. Garis rambut mereka pendek, padat dan lembut, mengingatkan beludru, ekor dan tapak kaki kaki juga ditutup dengan bulu. Lingsangs mempunyai mata besar, bulat dan gelap, bersaiz sederhana, mudah alih dan bulat di hujung telinga. Lensa bergaris mempunyai warna abu-abu putih atau kelabu kecoklatan pada bahagian belakang badan dan krim di bahagian perut; empat atau lima jalur berwarna hitam dan hitam yang lebar terletak di belakang. Bahagian badan dan anggota badan dengan bintik gelap, ekor dengan cahaya dan cincin gelap bergantian. Lensa spotted mempunyai warna oren-coklat atau coklat muda. Titik hitam pada lapan badan atas di lebih atau kurang baris tetap. Lingsang mempunyai 8 atau 10 cincin gelap pada ekornya.

Penerangan dan pengedaran

Panjang badan lingsang berjalur (Prionodon linsang) Antara 37.5 hingga 43 cm, ekor - dari 30.5 cm hingga 35.5 cm. Haiwan ini langsing dan anggun dicat dengan kelabu muda atau coklat kelabu dan dihiasi dengan 4 atau 5 jalur hitam melintang. Dia mempunyai bintik-bintik gelap di sisi dan kakinya. Ia hidup di hutan Thailand, Malaysia, Sumatra dan Kalimantan. Haiwan malam ini menghabiskan sebahagian besar masa di pokok, pandai dan cepat naik dan melompat ke atas mereka. Dia tidak kurang lincah di bumi. Wakil-wakil spesies ini hidup di hutan tropika yang padat. Kadang-kadang mereka ditemui di hutan kering dan berdekatan penempatan manusia di ketinggian tidak lebih tinggi daripada 1800 meter.

Pemakanan dan Pembiakan

Makan kanta berjalur serangga, cicak kecil dan ular, katak, burung dan telur mereka, mamalia kecil, kadang-kadang makan buah-buahan. Pemangsa yang anggun ini menanti mangsa dalam serangan hendap, berbaring di perut mereka dengan ekor mereka diluruskan, itulah sebabnya mereka sering disalah anggap ular. Lingsangs memburu pada waktu malam, dan pada waktu rehat di sarang mereka.

Mereka mengatur sarang dari daun kering dan cawangan kecil di hollows atau burrows. Satu sampah boleh mempunyai satu atau dua cubs (biasanya dua). Cubs lahir buta dan tidak berdaya. Berat lahir mereka kira-kira 40 gram. Mereka tidak meninggalkan sarang sehingga habis. Lelaki tidak mengambil bahagian dalam membesarkan anak.

Genus kanta berlainan = Prionodon Horsfield, 1824

Saiznya kecil. Panjang badan 37-43 'cm, panjang ekor 30-35 cm Berat kira-kira 0.7 kg. Penambahan itu elegan. Badannya memanjang, anggota tubuh pendek. Lehernya panjang. Monopoli dipanjangkan dan sempit. Kuku ditarik balik. Bilah pelindung kulit untuk cakar hadir pada kaki belakang. Garis rambutnya rendah, tebal dan lembut. Lensa berjalur mempunyai warna abu-abu putih atau kelabu kecoklatan pada bahagian belakang badan dan krim perut. Empat atau lima jalur berwarna hitam dan hitam yang lebar terletak di belakang. Bahagian badan dan anggota badan dengan bintik gelap, ekor dengan cahaya dan cincin gelap bergantian. Lensa spotted mempunyai warna oren-coklat atau coklat muda. Titik hitam pada lapan badan atas di lebih atau kurang baris tetap. Pada ekor 8 atau 10 cincin gelap.

Bilangan diploid kromosom di lensang berjalur adalah 34.

Diagihkan di Nepal, Assam di India, Burma, di Semenanjung Indochina dan Melaka, di pulau-pulau Sumatra, Jawa, Kalimantan.

Ekologi kurang dipelajari. Hampir hutan dan semak yang padat. Aktif terutamanya pada waktu malam. Pohon pokok dengan baik. Mereka memakan terutamanya pada burung, serta mamalia kecil dan serangga. Perempuan itu memberikan dua litters setiap tahun, dalam setiap 2 atau 3 cubs. Pengeluaran semula mungkin berlaku pada bulan Februari dan Ogos.

lensang berjalur - P. linsang Hardwicke, 1821 (selatan Burma, Semenanjung Ma-Lak, Pulau Sumatra, Jawa, Kalimantan),

melihat leansang - P. pardicolor Hodgson, 1841 (Nepal, Assam di India, utara Burma, Semenanjung Indochina).

Klan Binturong = Arctictis Temminck, 1824

Genus adalah satu-satunya spesies: binturong - A. binturong Raffles, 1821.

Saiznya sederhana dan besar. Panjang badan 61-96 cm, panjang ekor 56-89 cm Berat 9-14 kg. Badan itu memanjang, anggota badannya agak pendek. Kepala itu luas di otak dan dipendekkan, meretus ke hidung - di bahagian depan. Telinga ketinggian sederhana, bulat, jarak jauh. Ekor yang kuat dengan ujung yang memegang (ekor yang menggenggam di kalangan pemangsa hanya terdapat di Potos flavus). Barisan yang tinggi, kasar dan kurus adalah ciri. Rambut mencapai panjang paling besar di bahagian utama ekor. Di bahagian belakang telinga adalah tassels panjang. Pada badan, rambut berkilat, hitam, sering dengan tip abu-abu atau kuning. Tepi telinga berwarna putih. Puting 2 pasang.

Jumlah kromosom diploid adalah 42.

Diagihkan di Burma (mungkin juga di Assam di India, Bhutan, Nepal, Sikkim), di semenanjung Indochina dan Melaka dan di pulau-pulau Sumatera, Jawa, Kalimantan dan Palawan.

Ia mendiami hutan yang padat, jarang berlaku di mana-mana. Ekologi kurang dipelajari. Ia membawa gaya hidup arboreal yang lebih tinggi. Aktif pada waktu malam. Haiwan perlahan. Ia memberi makan, nampaknya, terutamanya pada buah, serta bangkai. Mudah dijinakkan.

Pengedaran

Habitat ini meliputi Nepal dan timur laut India melalui wilayah selatan China ke Vietnam, Laos, Kemboja dan utara Thailand. Populasi terbesar diperhatikan di kaki bukit Himalaya. Di India, lensang yang paling biasa dijumpai di Sikkim, Assam, dan Bengal. Di China, ia tinggal di wilayah Sichuan, Yunnan, Guizhou, Hunan, Jiangxi, Guangdong, Guangxi dan wilayah autonomi Tibet.

Haiwan ini menetap terutamanya di kawasan pergunungan di ketinggian sehingga 2700 m di atas paras laut. Beliau lebih suka hutan bambu, hutan hujan dan galeri, sebahagiannya bersempadan dengan dataran berumput dan terletak berhampiran sungai. Di dataran rendah, ia jarang diperhatikan. Sehingga kini, taksonomi membezakan 2 subspesies.

Lensangs hidup dalam pengasingan indah dan aktif pada waktu malam. Pada sebelah petang mereka tidur di sebatang pokok. Pemangsa sangat sesuai untuk pergerakan di sepanjang cawangan dan batang, oleh itu, mereka mencari kehidupan di permukaan tanah lebih jarang. Haiwan ini adalah omnivorous. Dietnya termasuk pelbagai vertebrata kecil (Vertebrata). Ia memakan burung, telur burung, ular, kadal, katak dan tikus. Semasa tempoh makan tanpa makan ia boleh makan bangkai.

Memburu paling kerap dilakukan dari serangan hendap.

Pemangsa membunuh seorang mangsa kecil dengan gigitan di belakang kepala, dan yang lebih besar pertama kali ditekan ke tanah dalam lompat, dan kemudian menggigit sehingga mati. Tempat yang tidak penting dalam menu harian diambil oleh buah-buahan dan serangga yang masak. Setiap haiwan mempunyai kawasan rumah sendiri, sempadannya ditandai dengan ketara. Fes dan air kencing digunakan sebagai label wangi. Selain itu, ia menggosok dengan objek keras dengan bahu, nape dan sisi, meninggalkan pelepasan kelenjar berbau.

Etimologi

Nama-nama: dalam bahasa Rusia - Spotted Linsang, dalam bahasa Jerman - Fleckenlinsang, dalam bahasa Inggeris - Spotted linsang, dalam bahasa Ukraine - tarian Linsang.

Rupa: Kanta berwarna adalah haiwan kecil dengan badan yang langsing, panjang dan kaki pendek. Ketua perwakilan spesies ini panjang, sempit, menunjuk. Mata besar, bulat, gelap. Telinga bersaiz sederhana, terbuka, mudah alih, luas, bulat pada hujungnya. Vibrissae sudah lama. Jumlah gigi adalah 38. gigi molar hanya pada rahang bawah. Para anggota badan langsing, kaki yang kemas, kecil. Kuku ditarik balik. Ekor adalah panjang sederhana. Garis rambutnya pendek, padat dan lembut, menyerupai baldu. Ekor dan kaki tunggal juga diliputi dengan bulu. Kelenjar dubur tidak hadir. Dimorphism seksual tidak hadir.

Warna: Warna bulu utama (dari kepala ke ekor) berasal dari kecoklatan hingga merah terang. Kebanyakan individu mempunyai bulu coklat muda. Tompok-tompok gelap yang besar terletak di bahagian belakang, sisi dan bahagian atas anggota badan, saiz yang berkurang ke arah dari belakang ke anggota badan. Bahagian bawah (dari rahang bawah ke perut dan kaki) mempunyai warna cahaya. Pada ekor adalah beberapa jalur lebar yang gelap. Petua juga gelap.

Saiz: Individu dewasa mempunyai panjang badan 34-41 cm Panjang ekor adalah 33-35 cm.

Berat: Haiwan dewasa menimbang antara 590 dan 800 gram.

Jangka hayat: Dipercayai bahawa dalam penawanan, wakil spesies ini boleh hidup hingga 10 tahun, di habitat semulajadi, tentu saja, kurang.

Suara: Lensa-lempeng yang dikenali diketahui memancarkan kepalanya apabila takut, dan bunyi tertawa ketika mereka bersukacita.

Pembiakan

Musim kawin berjalan dari bulan Februari hingga Ogos, dan di sempadan selatan hampir sepanjang tahun. Wanita itu hanya membawa anak cucu selama musim. Keupayaannya untuk menyuburkan berlangsung selama 11 hari.

Tempoh kehamilan dan pemakanan susu di alam liar tidak diketahui.

1-2 anak-anak buta dan telanjang yang beratnya kira-kira 40 g dilahirkan di dalam sarang, yang betina itu dibina di atas pokok kira-kira 3 m dari tanah. Lelaki tidak mengambil bahagian dalam membesarkan anak. Kematangan seksual dalam keturunan berlaku pada 12 bulan. Pada usia ini, mereka berpisah dengan ibu mereka dan pulih untuk mencari alasan memburu mereka sendiri.

Panjang badan individu dewasa mencapai 38-41 cm, ekor 33-35 cm Beratnya berkisar antara 500 hingga 1200 g Badannya memanjang, fleksibel, menyerupai kucing dan disesuaikan dengan wujud pada pokok. Monopoli adalah sama dengan rubah, tetapi lebih tajam.

Mata gelap besar ditetapkan di depan kepala dan memberikan penglihatan malam yang sangat baik. Hearing sangat maju, telinga adalah mudah alih. Lehernya panjang. Pada kaki pendek, 5 jari bersenjata dengan cakar yang tajam.

Dimorphism seksual yang jelas tidak hadir. Perempuan sedikit lebih kecil dan lebih ringan daripada lelaki.

Warna bulu lembut dan tebal berbeza-beza dari kelabu muda hingga coklat kemerahan. Titik gelap dari pelbagai bentuk disusun dalam urutan yang kacau di bahagian belakang dan perut. Pada ekor terdapat garis gelap dan cahaya yang melintang. Jangka hayat di vivo tidak diketahui dengan pasti. Di zoo, melihat Lensang hidup sehingga 10 tahun.

Kekuatan dan Keselamatan

Penduduk: Ancaman utama kepada spesies adalah pengurangan habitat akibat penebangan hutan. Juga, penurunan populasi mungkin disebabkan oleh pemburuan yang tidak terkawal dan kadar pembiakan yang rendah.

Status keselamatan: Spesies Spotted Lensang disenaraikan pada I USD dengan status "Endangered". Ia juga disenaraikan dalam Lampiran CITES I dan II.

Tonton video itu: Pagi yang Cerah - Binturong pun ikut Lari Pagi (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send