Mengenai haiwan

Grey Shrike (Penggali Lanius) Eng

Pin
Send
Share
Send


Nama Latin:Penggubal Lanius
Nama Inggeris:Shrike kelabu yang besar
Skuad:Passeriformes
Keluarga:Shrike (Laniidae)
Panjang badan, cm:24–25
Wingspan, cm:30–34
Berat badan, g:50–80
Ciri khas:saiz besar, corak kepala, panjang ekor, kaedah memburu
Nombor, seribu pasang:257–363
Status Pengawal:SPEC 3, BERNA 2
Habitat:Pemandangan landskap budaya luar bandar
Pilihan:Penerangan Rusia mengenai spesies ini

Burung ini bersaiz sederhana, mempunyai panjang, tetapi pada masa yang sama badan padat, bahagian atas adalah kelabu abu (termasuk "topi" di kepala), jalur hitam yang luas terbentang dari paruh melalui mata, bahagian bawah putih, sayap dan ekor kebanyakannya hitam. , ekor panjang, melangkah Dimorphism seksual tidak praktikal.

Pengedaran. Spesies ini tidak aktif dan bermigrasi, diwakili oleh 15 subspesies di Eurasia, Tengah dan Afrika Utara dan Amerika Utara. Rentang Eropah sangat berpecah-belah di bahagian tengah. Musim sejuk di selatan julat, sehingga ke pantai Mediterranean. Di Itali, ia berlaku secara tetap dalam kuantiti yang kecil dan hibernata di kawasan utara; pada zaman purba, ia bersarang di Alps.

Habitat. Penduduk kawasan lapang: padang, padang rumput, tanah lapang, dengan pokok renek jarang dan tumbuh-tumbuhan berkayu. Secara tempatan ditemui di kawasan hutan, tali pinggang hutan, kebun, semak belukar, pusat membeli-belah, taman bandar.

Biologi. Sarang pada pokok-pokok dan pokok renek yang tinggi, biasanya menempatkan sarang di garpu cawangan besar, di sisi biasa. Mangkuk sarangnya besar, dibuat agak kasar, ranting cabang, batang, akar, rumput kering, lumut dan bulu. Dari akhir Mac ia meletakkan 4-7 telur hijau putih dengan bintik coklat. Wanita ini mengunyah terutamanya, 15-17 hari. Chicks terbang pada hari ke-15-18. Satu atau dua batu setiap tahun. Wataknya adalah agresif, sedikit bersosial. Serangan abu-abu tidak bertolak ansur dengan pesaing dan pencerobohan wilayahnya. Lalat rendah, penerbangan menyelam yang mendalam. Lagu itu cepat dan tenang, termasuk stanzas berdering dan melodi. Dia lebih suka memburu, menunggu dan menyelam untuk mangsa dari ketinggian.

Fakta menarik. Bilangan pengudaraan kelabu menurun di kebanyakan kawasan Eropah akibat perubahan habitat, penggunaan racun perosak dan keadaan cuaca buruk semasa musim pembiakan.

Spesies yang berkaitan. Black-faced shrike (Lanius kecil) lebih kecil dan mempunyai dahi hitam. Buah-buahan di Eropah, termasuk Itali, dan di Asia Tengah dan Barat, memindahkan jarak jauh untuk musim sejuk di Afrika Selatan. Seperti spesies lain yang menyerupai, ia berada dalam bahaya angka yang menurun.

Gray Shrike (Penggubal Lanius)

Pin
Send
Share
Send