Mengenai haiwan

Horned Lark - penyanyi berbulu terkenal

Pin
Send
Share
Send


Nama Latin:Eremophila alpestris
Skuad:Passerines
Keluarga:Larks

Rupa dan kelakuan. Sedikit lebih besar daripada burung pipit, kira-kira dari lark lapangan atau lebih besar (subspesies Caucasian). Secara umum, lark langsing dengan ekor yang agak panjang dan kaki yang agak pendek. Laki-laki mempunyai ciri-ciri bulu hitam yang jelas kelihatan pada sisi mahkota - "tanduk". Selalunya terus di atas tanah, dengan keresahan tidak segera dimulakan, suka bersembunyi. Penerbangan ikal. Panjang badan 14-20 cm, lebar sayap 31-37 cm, berat 27-48 g.

Penerangan. Warna bahagian atas, kecuali bahagian depan kepala, adalah perlindungan di semua subspesies - kelabu-kelabu atau kelabu-kelabu. Pada lelaki, nape, leher dan nape warna yang sama dikawinkan. Di bahagian belakang dan bahu, garis-garis gelap yang kabur jelas. Bahagian bawah adalah putih dengan beberapa kusam kabur pada sisi perut kami. Bulu bulu berwarna coklat gelap, dengan sempadan cahaya di luar web. Sepasang tengah bulu ekor adalah warna yang sama seperti warna belakang, bulu ekor lain berwarna hitam, pasangan terakhir dengan sempadan putih pada pemakai luar. Dahi, tekak, kening, belakang pipi dan penutup telinga adalah cahaya - lemon kuning atau putih. Bagian depan dan sisi mahkota kepala, tanduk, frenum, pipi, kolar di daerah goiter dan dada atas berkilat hitam.

Perempuan dewasa dalam subspesies kita tidak berwarna berbanding lelaki. Tempat hitam pepejal di dahi mereka sama ada tidak hadir atau dinyatakan sebagai kelompok gelap mottle. Bulu memanjang dalam bentuk tanduk biasanya tidak berlaku. Warna hitam dari frenum, pipi, dan kolar mengambil ruang yang kurang daripada lelaki, dan tidak berlaku hitam terang. Pada mahkota kepala, belakang kepala, belakang (kadang-kadang juga di kawasan leher dan pada leher tengkuk), spek gelap dinyatakan, yang menonjol tajam pada burung di bulu musim panas yang terbelah. Di sisi perut, garis-garis juga lebih banyak daripada pada lelaki.

Kaki burung dewasa adalah hitam, paruh pendek, hitam bertanduk, dengan pangkalan kuning mandibula. Dalam bulu segar, pada pihak bulu hitam, sempadan cahaya kelihatan, dan lapisan coklat atau kelabu berkembang di bahagian bawah dada. Warna paruh pada musim gugur dan musim sejuk jauh lebih ringan. Orang muda dalam pakaian juvana mempunyai warna keseluruhan berwarna kecoklatan dengan spek cahaya berwarna kuning, keputih putih atau warna oker yang dibentuk oleh bintik-bintik cahaya pada puncak bulu. Titik-bintik gelap yang kabur diungkapkan di dada dan sisi bahagian bawah badan. Secara umum, pakaian bersarang kelihatan sangat berwarna-warni. Dalam pakaian musim luruh, anak lelaki tahun pertama adalah serupa dengan wanita dewasa dalam bulu segar. Ia berbeza dari semua spesies yang serupa dengan kehadiran topeng hitam di kepala dan tempat hitam di dada, dan lelaki juga di hadapan dua tanduk "tanduk" hitam di kepala, itulah sebabnya spesies itu mendapat nama Rusia. Dalam penerbangan, kerah hitam pada dada dan bulu ekor hitam, berbeza dengan perut cahaya dan underwrap, jelas kelihatan.

Suara. Lagu ini pendek, tenang dan membosankan, biasanya mengulangi frasa yang sama, yang terdiri daripada peluit yang bersih dan berwarna-warni dengan kenaikan pada akhir selepas jatuh panjang. Dalam penerbangan, dia menyanyi dengan lebih cepat dan lebih rapat. Lagu ini tidak seperti lagu-lagu spesies lark lain, ciri-ciri treler dari lark lain tidak hadir di dalamnya. Sedikit seperti lagu padi Lapland. Dia menyanyi terutamanya di tanah atau di skuad rendah, kadang-kadang rendah di udara. Panggilan - isyarat tinggi monosyllabic atau dua syllable "ini"Atau"si li", Dalam penerbangan dan dalam kawanan sering menggunakan dorongan tiga atau empat suku kata"siii ssi ssi si". Kadang-kadang menggunakan dorongan sukar "prsh"Atau"tsrrยป.

Status Pengedaran. Diagihkan di kawasan utara Amerika Utara dan Eurasia, ia mendiami zona tundra, kawasan gunung dan kawasan padang pasir, di Eurasia di selatan mencapai Himalaya, di Amerika Utara - ke Texas dan Mexico Selatan. Ia tinggal di pergunungan Atlas Tinggi di utara Afrika. Spesies ini terbahagi kepada 40 subspesies, di mana tiga ditemui di Rusia Eropah.

Wakil-wakil subspesies E. a. flava diedarkan di seluruh zon tundra dari sempadan barat ke timur, dan semasa penghijrahan dan musim sejuk ditemui di kebanyakan wilayah di Rusia Eropah. Mengenai saiz lark lapangan. Dahi, tekak, kening dan belakang pipi burung perlumbaan ini biasanya kuning (jarang lemon-putih), topeng muka hitam tidak bergabung dengan kolar hitam di dada, dan warna bahagian atas adalah yang paling gelap.

Dalam subspesies Caucasus hidup E. a. penicillatajauh lebih besar daripada subspesies lain. Pewarnaan hitam pada sisi kepala pada burung perlumbaan ini jauh lebih luas dan bersambung pada sisi leher dengan kerah hitam di dada. Tanduk lelaki adalah sangat panjang. Kening dan tempat yang terang di tenggorokan burung di bulu segar berwarna putih kekuningan dan hampir murni dalam tempoh bersarang.

Di rantau tasik garam Elton dan Baskunchak, subspesies mendiami kawasan bukit Volga E. a. brandti, yang wakilnya rata-rata lebih kecil dan sangat ringan. Warna hitam pipi tidak bersambung dengan kerah hitam di dada. Tekak, pinggang leher, depan dahi dan kening sentiasa putih. Strip di bahagian atas badan berwarna kecoklatan, sangat terang, dan hampir tidak kelihatan di lapangan. Semasa pengembaraan bermusim boleh berlaku sepanjang Pre-Caucasus.

Gaya hidup. Disebabkan perbezaan yang signifikan dalam cara hidup di antara subspesies, ciri-ciri biologi yang diterangkan di sini tanpa disebutkan secara khusus tergolong dalam subspesies tundra. Di wilayah Rusia, semua bentuk - tundra, padang rumput, dan gunung - mematuhi habitat kering dan berbatu dengan tumbuh-tumbuhan berumput yang rendah. Baka dalam pasangan yang berasingan. Sarang adalah mangkuk terbuka di dalam lubang di atas tanah, dulang diperbuat daripada bilah rumput, dipenuhi dengan bulu tumbuhan atau haiwan, di sepanjang tepi sarang burung yang mereka bangunkan dari potongan tanah, lichen atau kotoran. Dalam klac terdapat 2-5 telur ocher kelabu dengan kelabu tua berwarna kelabu atau coklat. Anak ayam dengan buih putih ke bawah, mulut oren-kuning, dengan tiga bintik hitam di lidah. Kedua orang tua memberi makan anak ayam.

Pemakanan bercampur dengan kepelbagaian makanan tumbuhan. Anak ayam diberi makan oleh haiwan invertebrata. Burung dewasa, sebagai tambahan kepada invertebrata, makan benih. Pada musim sejuk, kebanyakannya makan benih. Mereka hibernate secara meluas di Rusia Eropah, sementara subspesies tundra beralih ke selatan ke zon padang rumput, subspesies padang rumput di musim sejuk hanya terdapat di rantau Volga selatan. Burung subspesies Kaukasia bermigrasi ke dataran bukit atau membuat perpindahan menegak di sepanjang lereng selatan gunung.

Horned Lark (Eremophila alpestris)

Tanda-tanda luaran dari lark horned

Saiz badan lark bertanduk sedikit lebih kecil daripada lark lapangan. Panjang badan adalah 14-20 cm, sayapnya mencapai 31-37 cm, dan beratnya adalah 27-48 g.

Kaki-kaki pendek, ekor sedikit bertali, bulu-bulu suprahangway sangat panjang. Warna bulu berbeza mengikut kawasan geografi. Bahagian atas badan dilukis dalam warna pasir, kadang-kadang kelabu-coklat dengan bintik-bintik bintik-bintik yang jelas. Bulu di leher dan depan belakang mempunyai warna wain-ungu yang nyata. Bagian bawah tubuh adalah cahaya, bulu ekor hitam dengan garis putih sempit di sepanjang pasangan yang melampau.

Bahagian kepalanya di beberapa subspesies berwarna putih, dalam warna lemon kuning, "topeng" hitam kelihatan jelas. Dahi adalah cahaya, jalur hitam yang luas memisahkannya dari mahkota. Dia masuk ke dalam bulu tajam "tanduk" pada sisi kepala. Dari sini datang nama spesies - lark horned. Pada wanita, "tanduk" adalah kecil, warna bulu pucat. Burung dewasa mempunyai paruh parut pendek dengan hidung yang ditutupi dengan bulu. Kaki hitam.

Horned Lark (Eremophila alpestris).

Horn Lark Spread

Habitat lark bertanduk agak luas. Ia meliputi Asia, Eropah, Tengah dan Amerika Utara, Afrika Utara-Barat. Ia ditemui di Amerika dari tundra ke Mexico, diasingkan di Colombia. Burung terbang ke Sepanyol selatan diketahui.

Di Rusia, spesies lark ini mendiami kawasan tundra utara sepanjang hampir keseluruhannya, Altai, Caucasus, dan Siberia Timur. Di bahagian utara kawasan ini, burung belanda bertanduk adalah burung yang berhijrah, dan di kawasan selatan mereka menjalani gaya hidup yang menetap.

Di muka lark terdapat topeng ciri, dan di belakang kepala terdapat bulu hitam memanjang yang kelihatan seperti tanduk.

Horned Lark Habitats

Di pergunungan, larks bertanduk menduduki zon subalpine dan alpine, memilih bahagian kecil padang rumput dengan tanah berkerut dan rumput rendah. Di utara, burung lebih suka menetap di kawasan berpasir di tepi pantai di antara tundra kering yang tinggi. Pada musim sejuk, burung turun ke lembah, berkeliaran di sepanjang padang rumput, ladang, jalan, di tempat yang tidak ada salji.

Mengenai penghijrahan dan penghijrahan musim sejuk, kelipatan bertanda disimpan di solonetzes, yang terdapat di batu kerikil di Siberia Barat dan Altai di sepanjang tebing sungai dan di lereng berbukit terbuka dengan tumbuh-tumbuhan jarang. Pada musim sejuk, dalam ribut salji, burung ini membawa cuaca buruk di jalan-jalan bandar dan bandar.

Di Ukraine, londong bertanduk memakan arus, tembikai, ladang terbiar, di tempat-tempat di mana rumput kering menyembunyikan di bawah lapisan salji yang nipis. Dalam cair, tanduk tanduk berkumpul di tanah dara, dalam cuaca buruk - di mana di atas rumput, tidak diliputi salji. Di Tanah Tinggi Kazakh, lark mata bertanda muncul di lereng bukit dengan penambang batu dan batu kerikil yang dipenuhi dengan tumbuh-tumbuhan jarang.

Crested Larks adalah tetamu musim sejuk biasa di pantai Eropah Tengah.

Di Altai, burung mematuhi padang rumput yang kering, berbatu, atau berkerut dengan rumput jarang; kadang-kadang mereka hidup walaupun di padang rumput yang tersembunyi ke tanah. Di Tien Shan, dia memilih ruang padang rumput dan padang rumput dengan tanah berbatu dan tumbuh-tumbuhan alpine yang jarang berlaku.

Di Altai, bersarang lark bersarang tanpa mengikuti ketinggian tertentu, tetapi di dalam burung Tien Shan membina sarang hanya di ketinggian yang tinggi, terutamanya dari 3000 m dan lebih tinggi, walaupun kadang-kadang menetap pada ketinggian 1800-2000 meter.

Ciri perilaku Lark

Dalam habitat semulajadi, larking bertanduk disimpan secara berpasangan; mereka membentuk kawanan di luar masa bersarang, kadang-kadang agak banyak. Burung-burung berjalan pantas di atas tanah dan rendah berbanding spesies lark lain. Mereka terbang dengan berat, tetapi penerbangan di burung sangat kuat.

Larks hinggap hutan lebih suka pemandangan lanskap di kawasan selatan di atas sempadan hutan dan di utara lichen tundra.

Suara - logam tinggi yang berlarutan, seperti "di-di-di-i", "hidi-i-i", bunyi dalam kunci yang tinggi. Larks paling sering dinyanyikan sambil duduk di atas tanah, kadang-kadang semasa berlari atau dalam penerbangan. Lagu dalam burung terdengar jerky, tetapi kuat. Sekerat-sekejap yang bercucuran suka mandi mandi debu.

Sarang Horned Larks

Horned lark mengumumkan kedatangan mereka dengan lagu musim bunga. Kemudian mereka berada di tempat bersarang. Semasa pacaran wanita, lelaki bernyanyi dengan alternatif. Sarang lark bertanduk agak kemas dan dipintal daripada batang tipis. Dulang dipenuhi dengan bulu sayuran lembut atau rambut haiwan. Meninggalkan batu, burung menutupi telur dengan sekumpulan rumput. Serpihan bertopeng dengan berhati-hati menyembunyikan sarang di bawah belukar, kadang-kadang di bawah hummock atau memilikinya sepenuhnya terbuka.

Lark lark horned.

Selalunya terdapat 4 telur dalam klac, kurang kerap lima. Kulit telurnya berwarna putih kehijauan atau berwarna kecoklatan, ditutupi dengan garis-garis coklat di permukaan dan kelabu pucat yang mendalam. Pada akhir telur telur adalah corolla dari sekumpulan bintik atau bintik-bintik dan bintik yang jarang berlaku. Saiz telur adalah 2.1-2.5 × 1.6-1.7 cm.

Laki-laki itu membantu telur perut wanita. Chicks muncul pada hari 9-11, mereka meninggalkan sarang pada usia 9-10 hari, tetapi boleh terbang pada usia mingguan. Burung boleh mempunyai 2 brood setahun. Sekiranya pemusnahan sarang, batu berulang mungkin dilakukan.

Horn Lark

Serpihan bertopi memberi makan terutama pada serangga: lalat, nyamuk, bug, tetapi krustasea, moluska kecil juga ada dalam diet. Dengan bermulanya musim luruh, serangga hilang, sehingga burung beralih ke menanam makanan. Sekitar 90% adalah biji bijirin dan tumbuhan lain. Musim sejuk bertanduk bertanduk makan benih knotweed, quinoa, sedge, gandum dan bijirin di ladang.

Burung hantu bertopeng, seperti burung, serangga dan biji.

Status Horn Lark

Lark horned tergolong dalam kategori 2 jarang: "spesies terdedah". Kategori ancaman senarai IUCN Red List untuk kepupusan global adalah "Kepentingan Kurang".

Pada musim sejuk, lark bertanduk makan knotweed, sedge, gandum, dan millet ditinggalkan di ladang.

Horn Lark Guard

Lark tanduk dilindungi di beberapa rizab alam semula jadi Persekutuan Rusia bersama-sama dengan spesies lain. Dalam habitat burung, perlu untuk mengehadkan jumlah haiwan domestik yang gila. Di samping itu, kita memerlukan kerja penjelasan di kalangan penduduk tentang ketidakhadiran penangkapan tanduk horned.

Jika anda mendapati ralat, sila pilih sekeping teks dan tekan Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send