Mengenai haiwan

Pika biasa

Pin
Send
Share
Send


Nama Latin:Certhia familiaris
Skuad:Passerines
Keluarga:Makanan
Pilihan:Penerangan spesies Eropah

Rupa dan kelakuan. Sangat kecil (jauh lebih kecil daripada seekor burung pipit) dengan paruh, kurus lengkung, ekor yang agak panjang dan warna pelindung. Panjang badan 12.5 cm, berat 7-10 g. Burung yang relatif senyap dan tidak mencolok. Selalunya, pika boleh dilihat memanjat batang pokok, sementara burung bergerak dari bawah ke bawah, naik dalam lingkaran. Ia ditemui secara bersendirian atau berpasangan, selalunya sebahagian daripada kumpulan ternakan campuran. Terbang lalai dan enggan.

Penerangan. Lelaki dan perempuan berwarna sama. Nada umum atasnya berwarna coklat-coklat, kemerah-merahan di belakang dan supragalles. Garis terang yang sama rata di atas latar belakang gelap, kecil di kepala dan lebih besar di belakang. Kening yang terang kelihatan jelas, bermula dari pangkal paruh dan berakhir jauh di belakang mata, sebenarnya sudah di leher. The frenum dan mata berwarna hitam, corak bersisik hibrid berbentuk drop ringan dikembangkan pada bulu telinga telinga. Bengkak agak panjang, nipis, melengkung ke bawah. Mandible adalah coklat gelap, mandibula berwarna kekuning-kuningan. Di sayap adalah corak kombinasi gabungan hitam, tan dan putih. Bahagian bawah badan berwarna putih. Ekor adalah berbentuk baji, tan. Burung muda sangat mirip dengan orang dewasa, tetapi warna mereka pada umumnya lebih membosankan. Bagian atas tubuh terlihat bersisik disebabkan oleh fakta bahwa di tengah bulu kontur bidang-bidang terang yang luas di atas dikembangkan, dengan tepi gelap yang jelas. Di kebanyakan wilayah yang dipertimbangkan adalah satu-satunya spesies pikas.

Walau bagaimanapun, di Caucasus barat, di sepanjang pantai Laut Hitam dari Gelendzhik ke sempadan dengan Abkhazia, sebuah pika biasa hidup berdampingan dengan spesies berganda - pika pendek. Anda boleh membezakan antara satu sama lain dengan satu set tanda, memegang burung di tangan mereka atau mempunyai gambar berkualiti tinggi. Dalam pika biasa, paruh adalah lebih pendek, dan cakar (terutamanya pada jari belakang) lebih panjang daripada yang pendek. Alis cahaya pika putih biasa, jelas dan luas, tepi depan alis sering bergabung di atas pangkal paruh. Warna perut dalam pika biasa adalah putih, tanpa warna kemerah-merahan pada sisinya.

Suara. Ciri mendefinisi yang sangat penting ialah suara, khususnya, panggilan burung kedua-dua jantina dan lagu yang dilakukan oleh lelaki. Panggilan pika biasa sangat membosankan, selalunya ia adalah peluit panjang yang panjang "srrri. "Dengan komponen" bergetar "yang ketara, kurang kerap - cembung pendek, cerewet"ini. "Atau"tii. ". Sering kali, hasrat itu adalah siri panjang. Lagu sesak biasa adalah ungkapan yang bersuara yang tenang dan relatif panjang dengan tril pada akhir. Mereka secara aktif menyanyi pada musim sejuk dan awal musim bunga.

Status Pengedaran. Zon hutan Palearctic. Di Eropah Eropah, dari taiga utara ke zon hutan-padang rumput, kawasan terpencil meliputi Caucasus. Spesies yang diselesaikan, burung membuat pengembaraan kecil. Oleh kerana itu, pika nampaknya bukan burung yang besar, namun, dalam kebanyakan julatnya, ia tergolong dalam spesies hutan biasa. Di bahagian paling sempit dan selatan pembahagiannya, dan juga dalam hutan yang sangat jarang, kepadatan penduduk pikas sangat rendah.

Gaya hidup. Ia mendiami pelbagai jenis hutan, lebih suka berdiri hutan lama, yang merupakan tempat yang ideal untuk bersarang dan mencari makanan. Di tempat-tempat di mana julat pika yang biasa bertindih dengan kaki pendek, biasanya lebih sering dijumpai di hutan konifer dan bercampur, sering di ketinggian yang lebih tinggi daripada pika pendek. Dalam kebanyakan julat, burung yang diselesaikan, hanya populasi utara dan alpine yang membuat pergerakan bermusim tidak penting. Ia memakan serangga dan araknida kecil, yang terdapat dalam retak di kulit dan tempat perlindungan lain di atas pokok, dan juga memakan benih pinus dan rempah. Paparan monogami. Pembinaan sarangnya bermula pada akhir April atau awal Mei.

Sarang paling kerap disusun di atas pokok: dalam celah, kerongkongan atau keretakan besar batang, di belakang sekeping kulit berkilat pada ketinggian 1-16 m di atas tanah, biasanya 1-2.5 m. Sering kali, sarang diletakkan di tempat khusus di bangunan lelaki dan sangat jarang - bumi. Asal sarang dibentuk dari ranting kecil, jarum, lumut dan serat kayu - kedua-dua ahli pasangan membinanya. Dulang yang diperbuat daripada bulu, bulu, lichen dan labah-labah dibuat hanya oleh wanita. Dalam kopling terdapat 2-9 telur putih dengan warna merah jambu atau coklat. Inkubasi wanita, tempoh inkubasi adalah 12-20 hari. Nestlings mempunyai bulu kelabu gelap tebal di kepala mereka, pharynx kuning, rabung kuning paruh. Makan 12-19 hari, kedua-dua ibu bapa memberi makan anak ayam. Sekitar dua minggu selepas anak ayam meninggalkan sarangnya, kumpulan keluarga itu pecah, dan burung-burung muda menyertai ternakan campuran burung insektivor.

Pika, atau biasa pika (Certhia familiaris)

Pischa Biasa

Burung pika yang biasa, penerangan yang ada dalam artikel ini, sangat kecil, lebih kecil daripada burung pipit. Dia mempunyai ekor yang tajam dan tajam. Rang undang-undang panjang, berbentuk sabit, nipis. Paws pendek dengan cakar kuat. Panjang badan untuk lelaki adalah dari 110 hingga 155 mm, bagi wanita - dari 121 hingga 145 mm. Berat pikap antara 7 hingga 9.5 gram.

Dia merangkak dengan indah melalui pokok-pokok, menggunakan ekornya yang tegar untuk sokongan. Ia memanjat batang, sentiasa mula bergerak dari bawah, dalam lingkaran, mengelilingi batang. Apabila ia terbang ke cawangan lain, ia sentiasa duduk lebih rendah daripada sebelumnya. Dan sekali lagi mula bangkit dari bawah ke bawah.

Ia bergerak dalam lompatan pendek dan tujah paruh ke dalam setiap retak. Burung ini adalah salah satu yang terbaik di hutan. Terima kasih kepada paruh nipis, pika juga mengambil larva yang disimpan oleh perosak pokok. Tetapi dia tidak mengejar serangga terbang dan terbang.

Habitat dan habitat

Pisukha adalah seekor burung yang mengetuai cara hidup yang tidak aktif dan jarang berpindah. Ia adalah perkara biasa di Eropah. Dan juga di Asia Utara, Kanada dan Amerika (AS). Di Rusia, pika boleh didapati di bahagian Eropah, bermula dari Arkhangelsk dan berakhir dengan Crimea dan Caucasus. Tidak ada burung ini hanya di padang rumput dan tempat di mana pokok tidak tumbuh. Semasa migrasi, ia boleh terbang jauh melebihi sempadan pembiakan. Selalunya ditemui di bandar-bandar kecil. Di Asia, pika ditemui di kawasan hutan Siberia, timur Sakhalin dan Laut Okhotsk, selatan Tien Shan, Mongolia, Iran Utara dan Kazakhstan.

Lebih suka hutan luruh, konifer dan campuran. Pisheha lebih suka pokok-pokok tua. Semasa tempoh bersarang, beliau memilih hutan luruh dan campuran lama. Kurang biasa, ia boleh dilihat dalam konifer. Semasa pengembaraan, terdapat di taman, taman, groves - di mana pun pokok tumbuh.

Apa yang kelihatan seperti burung pika: warna

Bahagian belakang pika berwarna abu-abu atau coklat-merah, dengan bintik-bintik putih pucat. Loin dan nadhvoste - kelabu-coklat. Perut berwarna putih, seperti sutera. Sayap terbang berwarna coklat terang dengan bintik terang kecil. Pengendali adalah warna yang sama, tetapi mereka mempunyai tepi cahaya dan superstar.

Kacang coklat di atas dan ringan di bawah. Iris coklat. Kaki adalah warna yang sama, tetapi dengan warna kelabu. Dalam pikas muda, bintik-bintik di bahagian belakang adalah bulat, pada orang dewasa - memanjang. Warna muda lebih membosankan, dan perutnya kekuningan.

Makanan utama pika adalah serangga dan labah-labah. Kebanyakan burung makan serangga dipteran, labah-labah dan kumbang. Kebanyakan semua kumbang dicintai. Juga dalam diet pikas terdapat aphids, ulat, lipan, bug, rama-rama, weevils dan perosak hutan yang lain. Burung makan pada biji, tetapi terutamanya dari konifer dan pada musim sejuk. Untuk mencari makanan, burung-burung ini mencari batang pokok itu, tidak kehilangan satu keretakan. Jika pokok itu mempunyai banyak makanan, maka pika boleh kembali ke beberapa kali.

Pada musim sejuk, burung ini boleh dilatih untuk sementara waktu di satu tempat makan, jika anda merapikan makanan ringan dan lemak daging lembu pada kulit. Pada musim panas, rumah kecil digantung, di mana makanan sentiasa diletakkan.

Burung Pika: Deskripsi Pembiakan

Musim kawin di pikas bermula pada bulan Mac. Pada masa ini, anda dapat melihat pergaduhan lelaki dan bagaimana mereka menyanyi. Sarang mula membina pikas kemudian. Pertama, berhati-hati memilih tempat. Serangga lebih suka hollows sempit atau kulit ketinggalan. Tetapi sarang sentiasa terletak rendah dari tanah.

Pisas membina sarang dari lapan hingga dua belas hari. Tetapi hanya perempuan yang mempersiapkan diri untuknya, lelaki tidak peduli dengan keturunan. Bahagian bawah sarang biasanya mempunyai platform longgar dan terdiri dari potongan kulit dan cawangan nipis. Mereka berhadapan dengan dinding berongga. Ternyata sarang tidak berbaring di dalamnya, tetapi menguatkan di tengah. Di atas, kediaman ini dibina dari serat bastu bercampur dengan kepingan kecil kulit kayu, lichen, kayu dan tandan lumut. Di dalam, ia dipenuhi dengan bulu kecil yang dicampur dengan bulu, labah-labah, dan kepompong serangga.

Pika biasa meletakkan lima hingga tujuh telur. Lapan atau sembilan adalah sangat jarang berlaku. Telur berwarna coklat kemerahan, dengan titik dan specks. Mereka adalah yang paling di hujung tumpul. Kadang-kadang di dalam batu ada telur putih dengan tempat yang berwarna merah jambu.

Wanita menetas klac dari 13 hingga 15 hari. Selepas kelahiran, anak ayam kekal dalam sarang untuk masa yang sama. Wanita itu memakannya dengan labah-labah dan serangga kecil. Anak ayam klac pertama mula terbang pada Mei-Jun. Dari yang kedua - pada bulan Jun-Julai. Setelah diperkuat, anak ayam mula berkeliaran, tetapi tidak terbang dari sarangnya.

Pisukha adalah burung penembakan burung pada tahun pertama kehidupan. Dia mula mengubah bulu pada bulan Julai. Moult berakhir pada bulan September. Dalam burung yang lebih tua, tempoh ini berlangsung dari bulan Jun hingga Ogos. Selain itu, sayap kontur yang besar adalah yang pertama berubah. Yang kecil - kemudian, pada akhir molt. Selepas perubahan bulu, ia menjadi lebih cerah. Dan warna bulu berwarna merah.

Subspesies dan Atribut Menukar

Pika adalah burung dengan variasi geografi. Ini ditunjukkan dalam saiz badan dan perubahan warna bulu di bahagian atas badan. Tetapi ia boleh menjadi bermusim atau individu. Dan ini sangat merumitkan definisi spesies geografi. Sekarang ada dua belas dari mereka. Perbezaan di antara mereka adalah sangat kecil, dan ia boleh menjadi sangat sukar untuk membezakan antara mereka.

Di England dan Ireland, warna pikas lebih gelap daripada di Eropah Barat. Di Jepun - dengan warna merah terang. Menyanyi subspesies yang berbeza juga berbeza-beza. Pada asasnya, trill mereka kuat dan panjang, dengan jeda pendek. Ia adalah untuk mencicitnya bahawa burung itu mendapat namanya.

Gaya hidup Piku

Pika biasa terbang sedikit dan teruk. Pada asasnya, ini hanya penerbangan dari satu pokok ke kaki yang lain. Oleh kerana cakar panjang dan melengkung, burung ini melekat pada kulitnya dengan ketat. Pikas hidup kebanyakannya bertaburan. Mereka adalah tunggal. Tetapi apabila tiba musim gugur, mereka datang bersama dalam pek. Dan dengan spesies burung lain. Sebagai contoh, dengan titmouse.

Dalam keadaan sejuk, mereka boleh duduk di cincin padat 10-15 burung, pemanasan. Pada musim luruh, pikas mencari tempat dengan sebilangan besar pokok - taman, dataran, hutan. Tetapi pada musim-musim lain, burung mempunyai tempat makan dan tidur mereka sendiri, yang mereka mempertahankan pertahanan.

Pisukha adalah burung yang tidak berani. Apabila dia mencari makanan, walaupun dia melihat seseorang, dia tidak akan terbang.

Dia juga tahu bagaimana untuk menyanyi. Benar, trilunya adalah dua kali, seperti cubit yang menusuk. Yang kedua selalu lebih rendah daripada yang pertama.

Oleh kerana ekor pika adalah sokongan apabila mencari makanan, ia menghapuskan masa dan bulu menjadi teling. Oleh itu, ekor burung ini lebih sering meleleh daripada seluruh bulu tersebut.

Mencari pika tidak mudah. Dia sentiasa tidak dapat dirasakan, dan warna bulunya itu disamarkan dengan baik. Tetapi kadang-kadang, menyedari sesuatu yang sesuai di salji, ia masih boleh melompat ke atasnya. Mengambil mangsa, dia sekali lagi bergegas ke batangnya.

Dengan penghujung musim sejuk, pika menjadi lebih bertenaga, lebih sihat. Pada batang dia mula merangkak dengan lebih cepat, dan apabila bertemu dengan saudara-mara, dia juga bertarung.

Penerangan burung

Pishuha adalah burung tampar kecil dari genus eponim dari urutan Passeriformes. Panjang badan pikas adalah kira-kira 12 cm, beratnya adalah dari 7 hingga 13 g.

Bulu di bahagian belakangnya berwarna coklat muda, dihiasi dengan bintik-bintik gelap, perutnya berwarna kelabu muda. Semua wakil spesies mempunyai paruh yang melengkung, elytra coklat dengan pola yang digambarkan, bulu putih di bawah sayap. Bulu sengit ekor coklat pikas membantu burung dengan pantas memanjat batang pokok mencari makanan, tetapi hanya naik, terbalik pika tidak bergerak.

Ciri-ciri makan pikas

Makanan utama pika adalah serangga dan invertebrata lain, yang burung ini bijak mencari ketika melompat melalui pokok. Dalam celah korteks, pika juga mencari labah-labah, telur serangga, larva dan pupae. Kadang-kadang, seekor burung mencari sisa makanan ke tanah.

Pada musim sejuk, pikas juga boleh makan makanan tumbuhan, seperti benih pokok konifer.

Pengagihan sifat pikap

Semua jenis pikas meluas di benua Eurasia dari Jepun ke Sepanyol, lebih dari 10 juta km 2. Habitat mereka bertindih, jadi sukar untuk membezakan dengan tepat antara burung-burung kecil kecil yang hidup di wilayah yang sama.

Untuk bersarang, pika memilih rubah konifer dan campuran di iklim sederhana. Terutamanya burung suka menetap di semak-semak dan cemara tebal

Pikas yang tinggal di kawasan utara membuat sarang di dataran rendah. Subspesifik di selatan lebih suka hutan dengan ketinggian 1000 m di atas paras laut.

Adakah burung yang berhijrah?

Pikasu, yang tinggal di selatan dan barat julat pengedaran mereka, adalah burung yang tidak aktif. Tetapi ramai penduduk utara pergi ke kawasan selatan yang panas untuk musim sejuk. Termasuk pegunungan gunung untuk tempoh sejuk, bergerak dari habitat biasa mereka.

Apa yang kelihatan seperti biasa?

Saiz pika lebih kecil daripada burung pipit, pertumbuhan burung dewasa hampir tidak mencapai 12 cm, dan beratnya adalah dari 7 hingga 10 g. Penambahan biasanya sparrow: badan bulat padat, kepala kecil, bulu berwarna-warni, tetapi persamaannya berakhir di sana.

The pikas mempunyai ekor yang lebih panjang dan tegar, di mana burung bersandar selama latihan panjang di sepanjang batang pokok. Disebabkan susut nilai yang meningkat, spesimen dengan ekor yang tersentuh, yang memperoleh bentuk semulajadi hanya selepas molting, sering dijumpai.

Ciri khas pikap adalah paruh panjang yang panjang, berbentuk sabit ke bawah, yang berfungsi sebagai alat yang boleh dipercayai untuk mengeluarkan pelbagai serangga dari bawah kulit kayu.

Pika di batang pokok.

Warna bulu pika biasa

Ia tidak mungkin untuk membezakan seorang wanita dari seorang lelaki, mereka mempunyai saiz yang sama dan berwarna sama. Pika biasa mempunyai warna bulu penyamaran berwarna bulu-bulu. Bahagian atas brownish-brown dengan kemerahan kemerah-merahan belakang, perut berwarna putih. Pada latar belakang gelap umum, dalam urutan tertentu, spek cerah yang berbeza bertaburan, di kepala sekecil-kecilnya, di belakang agak besar.

Ekor berbentuk baji berwarna coklat kemerah-merahan. Sayap pika ditutupi dengan corak rumit yang terdiri daripada hitam, putih, merah dan coklat.

Paruh burung adalah coklat di atas, kekuningan di bawah, iris gelap. Kening "Cahaya" ditunjukkan di atas mata, yang memanjang dari pangkal paruh dan memanjang hampir ke leher.

Menggambarkan pika biasa, seseorang tidak dapat membantu tetapi menyebut relatif kerabatnya dan hampir dua kali ganda - pika pendek. Kedua-dua burung dicat yang sama dan boleh dibezakan jika anda mengambil dan berhati-hati memeriksa atau mempunyai gambar profesional pikas kedua-dua spesies.

Perbezaan utama adalah alis. Dalam pika biasa, mereka hampir putih, luas dan jelas. Bagi perbezaan anatomi, paruh dari pika pendek pendek lebih panjang, dan cangkuk pada jari-jari, sebaliknya, adalah lebih pendek.

Setakat ini, saintis menimbangkan 9 hingga 12 subspesies dari pika yang biasa, wakilnya berbeza dalam habitat dan sedikit variasi warna bulu.

Pika di batang pokok.

Pika biasa

Spesies ini mempunyai 9 hingga 12 subspesies, tetapi dalam penampilan mereka agak serupa: burung kecil, saiz burung pipit rumah, belakangnya berwarna coklat, berbintik-bintik atau dihiasi dengan specks, ekor merah, perut berwarna abu-abu. Pintu biasa juga mempunyai paruh panjang yang melengkung, dan bulu ekor panjang yang kaku.

Di mana pika biasa hidup

Pelbagai burung kecil ini sangat luas, berjalan di sepanjang zon hutan Eurasia dan meliputi kawasan sekitar 10 juta km2.

Subspesies nominatif Certhia familiaris familiaris dengan semua ciri-ciri mewarna yang terdapat di negara-negara Scandinavia ke taiga Siberia.

Subspesies Dauria dari pika biasa tinggal di Siberia Timur dan di wilayah utara Mongolia. Burung-burung ini lebih gelap daripada subspesies yang tipikal dan mempunyai warna bulu abu-abu. Di Jepun, bahkan pikap yang lebih gelap adalah biasa, warna yang lebih merah.

Subspesies timur tinggal di timur laut China dan Korea dan di lembah Sungai Amur. Ciri khas burung - corak cahaya terang di belakang.

Juga kepentingannya adalah subspesies Parsi, ini adalah pikas berwarna paling membosankan yang boleh ditemui di Crimea, Turki dan kawasan utara Iran.

Penduduk India, Kashmir dan lereng barat Himalaya dibezakan oleh beberapa saintis sebagai spesies berasingan - lubang Hodgson. Ahli ornithologist yang sama menganggap "jiran" dari Himalaya Timur, serta China dan Sihuani, menjadi subspesies dari buah Hodgson.

Bergantung kepada bidang pengedaran, pikas memilih biotop yang berbeza, tetapi dengan syarat yang diperlukan untuk kewujudan biasa - kehadiran pokok. Oleh itu, gambar terbaik pikas biasanya di latar belakang kulit pohon.

Pai dalam pokok.

Gaya hidup Pikha biasa

Di barat laut julatnya, pika biasa menetap di hutan tua yang lama, populasi Asia naik di hutan gunung lebih dari 2 ribu meter di atas paras laut.

Burung-burung ini hidup diselesaikan, hanya penduduk kawasan utara yang melampau dari jarak berpindah ke selatan untuk musim sejuk, dan penghuni hutan gunung turun ke lembah.

Di luar masa bersarang, pikas dewasa tinggal bersendirian, hanya pada musim sejuk, mereka dilihat dalam kawanan kecil atau dalam komuniti tits. Pikas terbang sedikit dan sangat enggan, penerbangan burung-burung ini tersentak dan tidak sekata dengan baling-baling rama-rama seperti berganti-ganti, meluncur dan menerkam.

Banyak spesies burung yang berkait rapat di persimpangan rentang menjadi pesaing dan satu spesies secara beransur-ansur memandang yang lain. Secara umum dan pendek pintas berkongsi wilayah secara perseorangan, hanya bekas yang lebih suka hutan konifer, dengan dominasi cemara dan rempah, sementara yang kedua tinggal di hutan runcing dan bercampur. Di kawasan-kawasan di mana pikas biasa adalah satu-satunya spesies genus, burung tinggal di mana-mana hutan.

Hubungan rapat antara pika dan pokok-pokoknya mula-mula diperhatikan oleh Aristotle, kemudian Karl Linnaeus, yang menggambarkan spesies itu sebagai "burung kecil yang hidup di atas pokok." Sambungan semacam itu tidak disengajakan: pokok-pokok untuk pikas bukan hanya habitat, tetapi juga sumber pemakanan utama.

Pai dalam pokok.

Apa yang biasa makan pika

Pemakanan burung-burung ini didasarkan pada pelbagai serangga yang tidak aktif, pencinta bersembunyi di bawah kulit kayu.

Pikushas memulakan perjalanan mereka ke puncak dari bahagian paling bawah pokok itu, dengan cepat melompat di sepanjang batang, berpaut pada kulit dengan cakar tajam dan bersandar pada bulu stereng keras. Setiap retak yang tidak dapat dilihat dengan mata manusia dengan teliti diperiksa dengan paruh yang tajam, bijak mengeluarkan serangga, araknid, telur, larva dan pupae dari bawah kulit.

Batangnya selalu bengkok dalam lingkaran dan yang menarik: wanita biasanya mencari makanan di bahagian atas batang, dan laki-laki di bawah. Tingkah laku makan pikas menyerupai saudara jauh mereka yang berkeliaran, tetapi tidak seperti dia tidak pernah menurunkan batang terbalik. Selepas selesai meneroka pokok, pika terbang ke kaki seterusnya.

Kadang-kadang, pikas makan di dinding struktur kayu, mencari kumbang kulit. Lebih dekat ke musim gugur, burung boleh ditemui dengan gembira menggali di sampah hutan, dan di musim sejuk yang teruk, benih konifer muncul dalam diet pikas.

Pada musim bunga awal, pikas memanjat batang pokok bukan sahaja untuk mencari makanan, tetapi juga dengan harapan mencari tempat yang sesuai untuk sarang.

Pischa Biasa.

Ciri Penyebaran

Puncak mencapai kematangan reproduktif pada usia 1 tahun. Burung-burung ini adalah monogami dan mencipta pasangan untuk hidup. Sekiranya sekelompok gergasi yang diselimuti tumbuh di tempat-tempat bersarang, pikas dipilih untuk pembinaan sarang kekosongan di bawah pokok pokok ini.

Oleh kerana kekurangan jejarian, burung-burung itu berpuas hati dengan aspen tua, linden atau birch, di mana mereka membina sarang di celah-celah kulit atau berongga. Kadang-kadang sarang pikas biasa terdapat di retak di bangunan dan juga di rumah burung. Menariknya, sarang sering terletak 50 cm dari tanah, tetapi secara pukal pada ketinggian 1 hingga 4 m.

Kedua-dua rakan kongsi membina asas dan dinding sarang dengan menggunakan ranting nipis, bilah rumput, lumut dan kepingan kulit. Hanya wanita yang meletakkan dulang itu; bahannya adalah lichen, sarang laba-laba, debu kayu, bulu dan bulu. Pembinaan mengambil masa kira-kira 2 minggu, dan pembinaan siap kelihatan agak lembap.

Bergantung pada julat, telur-laying berlaku dari bulan Mac hingga Julai. Clutch mengandungi 5-6 (kadangkala sehingga 9) telur berbintik putih. Hanya wanita yang terlibat dalam inkubasi, tempoh inkubasi berlangsung dari 12 hingga 20 hari. Anak ayam dilahirkan dengan kelabu abu-abu tebal di atas kepala mereka.

Kedua-dua ibu bapa menjaga anak-anak, tanpa kekhawatiran makan anak ayam mereka selama 12-19 hari. Mampu terbang pikes muda menjaga ibu bapa mereka selama 2 minggu lagi, dan selepas keluarga berehat. Di kawasan selatan rangkaian, ibu bapa mula membiak, dan burung muda mula hidup bebas dalam kawanan serangga berbulu tahun pertama.

Menurut saintis, pika tertua hidup 8 tahun 10 bulan, tetapi jangka hayat purata bagi burung-burung ini hanya 2 tahun. Alasan untuk ini adalah kecuaian semulajadi dan banyak musuh, contohnya, motosikal burung besar, ferret, weasel dan tupai. Walau bagaimanapun, pikas biasa banyak dalam penampilan dan keadaan populasi mereka tidak menimbulkan kebimbangan.

Perwakilan lain dari genus pika

Spesies pika biasa tergolong dalam genus pika keluarga Pika. Genus ini terdiri daripada 7 spesies.

  1. American Pika - Warbler Amerika Utara,
  2. Pika pendek
  3. Bicolor pika
  4. Common Pika (diterangkan pada halaman ini)
  5. Himalayan pika
  6. Pika Nepal
  7. Certhia tianquanensis.

Amerika pika

American Pika - Warbler Amerika Utara. Spesies ini hidup di hutan konifer dan bercampur Amerika Utara sehingga ke utara Mexico. Burung ini dikenali bukan sahaja untuk suaranya, tetapi juga untuk memeriksakan pokok secara sistematik untuk mencari labah-labah dan serangga.

Amerika pika.

Pika pendek

Pika pendek yang tinggal di Eropah dan Afrika Utara dan di luarnya sukar untuk membezakan dari pika biasa. Tetapi dia lebih suka menetap di hutan, taman dan kebun dengan pokok buah-buahan.

Pika pendek.

Pika pendek atau taman

Penampilannya kelihatan seperti pika biasa, dan kerabat terdekat ini sering hidup bersebelahan. Badan burung adalah 12 cm panjang dan berat sehingga 11 g. Paras spesies ini panjang dan melengkung ke bawah. Ekor juga panjang. Kedua-dua betina dan lelaki berbulu dengan cara yang sama: perut mereka berwarna putih, punggungnya berwarna coklat-coklat, dan corak cahaya di atas mata mereka.

Taman pika hidup, tidak seperti saudara-mara, di hutan luruh, dan juga di sebelah manusia - di taman-taman dan taman-taman. Ia berlaku di seluruh Eropah dan Afrika Utara.

Pikha di rumah

Dalam penangkaran, spesies pika dan spesies yang berkaitan tidak dibiakkan. Burung ini terbiasa dengan keadaan rumah yang buruk, sukar bagi dia untuk memilih makanan yang diperlukan dan menyediakannya dengan ruang dan pergerakan. Anda dapat melihat keindahan pikas dan menikmati nyanyian bersiul melodi di alam, di taman dan taman.

Fakta menarik mengenai pika

  • Lelaki dari pika yang biasa mencari makanan di bahagian bawah batang pokok, dan betina di bahagian atasnya.
  • Pika Amerika dalam tempoh bukan pembiakan membawa gaya hidup bersendirian. Kambing domba hanya bersatu dalam tempoh yang sejuk.
  • Dalam selesema musim sejuk, pikas sering menyerang kawanan burung lain, contohnya, titmouse atau raja, tetapi mereka tidak makan bersama, tetapi mencari syarikat hanya untuk keselamatan yang lebih besar.
  • Pika menggunakan ekornya dari bulu keras sebagai sokongan semasa bergerak melalui pokok-pokok mencari makanan, jadi bulu-bulu habis dan gugur dari masa ke masa, dan oleh itu mereka dikemas kini lebih kerap daripada setahun sekali.
  • Jangka hayat di pikas adalah 2 hingga 3 tahun, tetapi kadang-kadang ia boleh mencapai 8 tahun.

Menyanyi squeales

Pisukhs menyanyi secara senyap-senyap, tidak berpura-pura. Lagu mereka sedikit berbeza dengan jenis. Oleh itu, pika yang biasa melantun bersiul suara, bunyi "doktor haiwan" dan bunyi "cyt" boleh didengar dalam nyanyiannya. Melodi di taman yang mengerikan mengingatkan bunyi bunyi "senyap tenang". Dan spesies itu mendapat namanya berkat nyanyian berisik yang nipis.

Tonton video itu: What a Pikachu World (Ogos 2020).

Pin
Send
Share
Send