Mengenai haiwan

Common Flamingo (Phoenicopterus roseus) Eng. Flamingo

Pin
Send
Share
Send


Flamingo biasa - burung lembap yang besar (berat sehingga 3.5-4.4 kg) dengan kaki dan leher yang sangat panjang dan paruh melengkung besar. Apabila berlepas, ia berjalan melalui air cetek 5-6 m. Dalam penerbangan ia terbentang leher dan kakinya, membentuk bentuk salib. Suara itu adalah penyimpangan yang rendah dan lengang. Berhati-hati.

Pengedaran. Sarang flamingo yang terdekat berada di Kazakhstan Utara. Beberapa penerbangan dikenali untuk rantau ini, termasuk yang besar-besaran. Pada musim luruh lewat tahun 1907, pada awal November, di kawasan besar Barat dan Tengah Siberia - dari Tasik Vats dan Semipalatinsk di barat, ke Kansk di timur - terdapat penghijrahan besar flamingo di utara. Sesetengah burung terbang utara ke Yeniseisk (Tugarinov, 1909).

Dalam kemusnahan Minusinsk pada tahun 1907, sekumpulan 6 flamingos didapati 50 orang dari Minusinsk, di kampung itu. Beloyarova di sungai Tube, salah seorang daripada mereka - burung dewasa yang sangat kurus - ditangkap hidup-hidup. Satu flamingo ditangkap di tiub di kampung. Kuraginoy, satu lagi - 50 batu di selatan kampung ini. Dua burung dewasa ditangkap di daerah Minusinsk di Yenisei. A.Ya. Tugarinov juga melaporkan beberapa penemuan yang jatuh dalam kemurungan Minusinsk, termasuk di kampung. Altai di selatan ladang Abakan dan di Tasik Tuhan di distrik Achinsk - burung muda ditangkap di sini.

Pada akhir musim gugur tahun 1911, flamingo tunggal muncul semula di kemusnahan Minusinsk, pada 17 November, dua burung muda disimpan di Muzium Minusinsk. Pada musim bunga tahun 1912 P.P. Sushkin dimaklumkan bahawa pada awal Mei tahun ini, flamingos dilihat di sepanjang Abakan, berhampiran Askiz (Sushkin, 1914). Sarang flamingo yang paling dekat pada masa itu berada di kawasan Turgai dan Akmola. Di kawasan bersebelahan pada musim gugur 1920, dua orang flamingo dewasa ditemui di sungai. Cacing di Verkhneobsky Bor, 35 km dari dermaga Ust-Charyshsky, satu burung ditangkap (Zalessky, 1931). Ada kemungkinan bahawa pada tahun-tahun berikutnya flamingos terbang ke selatan rantau ini juga secara berkala, tetapi maklumat tentang perkara ini tidak dipelihara.

Pada tahun 1980 dan 1981 di Khakassia, lalat spesies ini lagi diperhatikan (Prokofiev, 1987). Pada September 1980, seekor burung muda yang lemah telah ditangkap di padang Uybat, pada tahun yang sama pada bulan Ogos, nelayan bertemu empat flamingo di mulut sungai. Tuba. Pada tahun 1981, juga pada bulan Ogos, tiga flamingos ditemui di sebuah tasik kecil di padang rumput Shirin. Pada bulan Jun 1983, dua flamingo ditemui di Troitsky Bay dari takungan Krasnoyarsk, dan pada bulan September tahun yang sama, satu lagi flamingo dilihat di paya di pergunungan Tengah Kuznetsk Alatau di wilayah Verkhneeyeyskiy Sanctuary (saluran Vershinka) (mesej peribadi). Pada awal 80-an, satu flamingo membekukan pada Podkamennaya Tunguska, berhampiran kampung. Kuzmovka (orang tuanya dihantar ke Tura).

Pada musim sejuk tahun 1986, beberapa flamingo muda telah bertemu semula di rantau ini: pada 9 November, penduduk kampung memilih satu. Thea dari rantau Yenisei Utara, satu lagi burung beku dipilih pada awal Disember di daerah Ermakovsky, satu lagi flamingo hidup selama lebih dari dua minggu. Tatysheva di Krasnoyarsk, memindahkan fros ke - 25 ° C. Mungkin salah satu sebab untuk penerbangan terakhir adalah angin badai sebelum mereka di Kazakhstan Utara. Pada tahun 1983, burung tunggal disimpan pada bulan September-Disember di bahagian bebas ais di sungai. Yenisei adalah 5-10 km lebih tinggi daripada bandar Abakan (Sunchugashev, Prokofiev, 1991). 7 November 1997 di Yenisei berhampiran kampung. Dodonovo ditangkap seekor burung yang lelah.

Pada 24 Oktober 2000, seorang individu muda ditangkap di Sosnovoborsk, yang diletakkan di zoo di Krasnoyarsk.

Habitat. Kepulauan garam cetek dan tasik payau yang besar, teluk laut, serta air cetek, yang sering menjadi kering pada akhir musim panas (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995).

Nombor. Flamingos adalah di mana-mana burung langka dengan penduduk yang semakin menurun (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995).

Pembiakan. Baka di koloni. Sarang - lajur kerucut lumpur keras dengan bahagian atas terpotong dan mangkuk pinggan berbentuk mangkuk di bahagian atas. Clutch - telur hijau zaitun 1-3 yang diliputi dengan keledai berkapur putih. Burung duduk di atas sarang mereka dengan kaki mereka menyeberang (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995).

Pemakanan. Flamingos mendapat makanan di dalam air, dalam air cetek, menyaring air melalui paruh mereka. Ia memberi makan kepada krustasea, moluska, dan alga. Jika terdapat sedikit makanan, mereka boleh membuat penerbangan jarak jauh setiap hari untuk lebih banyak takungan makanan (untuk 30-40 dan bahkan 50-60 km) (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995).

Langkah keselamatan diambil. Memburu flamingo sebagai spesies yang termasuk dalam Buku Merah USSR adalah dilarang di mana-mana. Denda besar akan dikenakan untuk penembakan atau pemusnahannya (di kawasan perlindungan pelbagai peringkat dan untuk pemusnahan sarang flamingo - denda tiga kali lipat). Disenaraikan dalam Lampiran II Konvensyen mengenai Perdagangan Spesies Fauna dan Fauna Liar Liar (CITES), dan dalam Senarai Spesies Konvensyen Rusia-India mengenai Perlindungan Burung Migrasi (1984) (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995, Syroechkovsky et al., 2000) .

Taksonomi

Nama Rusia - Pink (biasa) flamingo
Nama Latin - Phoenicopterus roseus
Nama Inggeris - Flamingo yang lebih besar
Kelas - Burung (Aves)
Detasmen - Flamingo seperti (Phoenicopteriformes)
Keluarga - Flaming (Phoenicopteridae)
Kind - Flamingos (Phoenicopterus)

Sehingga baru-baru ini, flamingo merah jambu dan merah dianggap subspesies spesies yang sama, pada masa ini, mereka dibezakan sebagai spesies bebas.

Status pemuliharaan

Pada masa ini, ancaman kepupusan tidak mengancam spesies, tetapi bilangannya tidak stabil. Ia disenaraikan di dalam Buku Merah Antarabangsa sebagai menyebabkan kebimbangan paling rendah dalam 10 tahun ke depan - IUCN (LC), dan juga termasuk dalam Konvensyen Perdagangan Antarabangsa dalam Spesies Fauna dan Flora Liar yang Terancam - CITES II.
Di Rusia ia tidak bersarang, rentang dan kerap penampilan terbang. Sebagai spesies langka, flamingo merah jambu disenaraikan dalam Buku Merah Rusia dan Kazakhstan.
Sebab penurunan nombor adalah pengurangan dalam laman bersarang dan faktor gangguan.

Rupa

Flamingos tidak dapat dikelirukan dengan mana-mana burung lain dari ciri-ciri struktur badan dan warna yang menakjubkan dari bulu. Ini adalah burung yang agak besar (ketinggian 120-145 cm, berat 2100-4100 g, sayappan cm), dengan betina lebih kecil daripada laki-laki dan sedikit berkaki panjang. Kepala flamingo kecil, paruh besar dan di bagian tengah curam (berbentuk lutut) bengkok ke bawah. Alat rahang sangat khusus dalam penapisan air untuk mencari makanan kecil. Plat tanduk terletak di paruh, di mana pelbagai phyto- dan zooplankton (haiwan kecil dan tumbuhan yang tinggal di dalam tiang air) menetap semasa makan.
Kaki flamingo sangat panjang, jari kaki 4 di kaki mereka, dengan tiga kaki depan yang dihubungkan oleh membran berenang. Hujung belakang kecil dan terletak di atas kaki. Leher nipis dalam keadaan tenang melengkung dalam bentuk huruf S. Bulu burung ini longgar dan lembut. Flamingos berenang dengan baik, bagaimanapun, bulu mereka basah, dan burung lebih suka tidak pergi ke tempat-tempat di laut.
Flamingos sering menetap di tasik salin dan menyaring makanan garam air. Mereka juga minum air payau, atau air alkali. Walau bagaimanapun, "salinization" badan tidak mengancam mereka - burung ini telah berkembang dengan sempurna garam-menghapuskan kelenjar.
Warna bulu adalah, hujung sayap berwarna hitam. Warna merah jambu bulu adalah disebabkan oleh kehadiran dalam tisu pigmen - pewarna lemak seperti kumpulan karotenoid. Bahan-bahan ini diperolehi oleh burung dari makanan, dari pelbagai krustasea. Dalam kurungan, selepas 1-2 tahun, naungan bulu biasanya hilang dari diet yang membosankan. Tetapi jika anda secara khusus menambah karotenoid merah yang terkandung dalam wortel dan bit ke flamingos, warna burung selalu jenuh. Burung muda, pakaian dewasa, mereka "memakai" hanya pada tahun ketiga kehidupan.

Foto deposit
  • Mengenai Saham Foto
  • Rancangan dan harga kami
  • Penyelesaian perniagaan
  • Blog Deposit Foto
  • Program rujukan
  • Program afiliasi
  • Program API
  • Pekerjaan
  • Imej Baru
  • Imej Percuma
  • Pendaftaran Pembekal
  • Jual gambar stok
  • Bahasa Inggeris
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rusia
  • Italiano
  • Português
  • Bahasa Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Turkçe
  • Español (Mexico)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Português (Brasil)
  • Magyar
  • Ukraine

Gaya Hidup & Tingkah Laku Sosial

Flamingo dicirikan oleh aktiviti siang hari, pada waktu malam burung-burung ini tidur.
Flamingos adalah burung penjajah yang ketat: mereka sarang dan memberi makan dalam kumpulan besar. Jarak antara sarang dan burung menyusu atau berehat boleh hanya beberapa sentimeter. Pada burung bersarang melindungi hanya sarang itu sendiri.
Antara burung yang tinggal di sebuah apartmen "komunal", interaksi yang kelihatan seperti "pertengkaran" secara berkala diperhatikan: flamingos mula berkerut dengan kuat, berdiri di seberang satu sama lain dan bulu menguning. "Quarrels" berhenti seperti tiba-tiba ketika mereka mula, burung tetap berada di tempat mereka dan terus melakukan perkara mereka sendiri.
Apabila kawanan makan atau beristirahat, burung-burung individu berada dalam pengawasan mereka, yang membolehkan seluruh kawanan untuk mengelakkan bahaya dalam masa. Flamingos menderita lebih besar bukan dari pemangsa, tetapi dari kejatuhan iklim (kemarau, banjir) dan rejim hidrolik yang tidak dapat diramalkan badan-badan air.
Di bahagian utara penyebaran flamingo adalah migrasi. Bahagian utama musim sejuk penduduk Kazakhstan di rizab alam Krasnovodsk dan Kyzylagach, dan beberapa burung terbang ke Iran untuk musim sejuk.

Tingkah laku pemakanan dan suapan

Asas flamingo merah jambu terdiri daripada Artemia krustasea kecil dan telurnya. Di samping itu, flamingos memberi makan kepada krustasea lain, serta moluska, larva serangga, dan cacing. Mereka mencari makanan di kawasan cetek. Flamingos boleh memakan kolam yang sama di mana mereka bersarang, tetapi jika terdapat sedikit makanan, mereka boleh membuat penerbangan jarak jauh ke kolam ternakan setiap hari (30-40 dan 50-60 km).
Setelah masuk ke dalam air, burung-burung itu menginjak kaki mereka, lumpur berputar sedikit, dan kemudian menapis penangguhan ini dengan paruh mereka. Apabila makan di air cetek, burung menurunkan kepala mereka supaya paruh berada di bawah permukaan air, dan paruh di atasnya. Menghidupkan kepalanya ke arah yang berbeza, dan menggunakan lidahnya bertindak seperti omboh, air penapis flamingos dan lumpur. Di kedalaman yang hebat, seluruh kepala, dan kadang-kadang leher ke bahu, tertenggelamkan di dalam air.
Mereka meminum flamingos dalam air payau dan air tawar semasa hujan, menjilat titisan air yang mengalir ke bawah bulu.

Pembiakan

Sarang flamingo dalam koloni besar sehingga 20,000 pasang (di India - sehingga 2,000,000 pasang). Sarang dalam pasangan yang berasingan tidak diketahui. Keutuhan sarang diberikan kepada tasik yang sangat salin dan alkali, sering dengan kandungan soda kaustik, gipsum dan hidrogen sulfida yang tinggi. Tasik di tepi pantai ditutup dengan kerut asin atau gypsum, di mana terdapat lumpur cair. Flamingos membuat sarang dari batu lumpur dan shell ini, yang naik di atas air seperti benjolan tinggi. Bentuk mereka menyerupai kerucut yang dipenggal, dan ketinggiannya lebih dari setengah meter.
Flamingos adalah monogram, mereka boleh membentuk pasangan untuk kedua-dua musim dan beberapa tahun. Pesakit ditemani oleh jeritan yang kuat, upacara ritual dengan sayap tersebar dan bulu ruffled, serta jogging seremonial kumpulan dengan kaki tinggi meningkatkan dan berhenti secara tiba-tiba. Upacara kawin adalah tegas spesies, oleh karena itu, walaupun koloni terbentuk oleh beberapa jenis flamingos, pasangan campuran tidak terbentuk dan hibrida tidak diketahui.
Dalam klac 1-2 telur putih besar. Kedua-dua pasangan mengambil bahagian dalam pengeraman dan memberi makan anak ayam. Inkubasi berlangsung selama 27-33 hari, dan di tempat-tempat panas kemungkinan besar akan menjadi perlindungan batu dari terlalu panas. Menetas ayam ditutup dengan bawah, terlihat dan dengan paruh langsung. Pada masa menetas dari telur ayam, kambing ibu bapa adalah kira-kira tiga kali ganda. Jisim seperti krim masam, susu goiter yang dipanggil, mula menonjol dari goiter, yang merupakan campuran krustasea separuh dicerna, larva serangga akuatik dan sekresi dinding goiter itu sendiri. Ia adalah warna kehadiran karotenoid di dalamnya dengan penambahan kira-kira seratus darah burung menyusui, dalam komposisi menyerupai kolostrum mamalia. Ibu bapa membesarkan "susu burung" ini dan memberi makan anak ayam dari paruh ke paruh.
Anak-anak ayam meninggalkan sarang beberapa hari selepas menetas dan kira-kira sebulan umur mereka menukar pakaian bawah pertama ke kedua. Pada usia minggu, paruh kecil flamingo, yang lurus ketika penetasan, mula bengkok. Anak-anak ayam yang telah meninggalkan sarang dan ditinggalkan tanpa ibu bapa untuk beberapa waktu, yang telah terbang pergi untuk memberi makan, dikumpulkan dan berada di bawah pengawasan beberapa "penjaga tugas" yang masih ada. Kembali dari makan, burung dewasa memberi makan anak ayam yang membungkus makanan dari goiter.
Bulu anak ayam mula tumbuh pada bulan kedua, dan orang muda memperoleh keupayaan untuk terbang pada hari kehidupan, pada masa yang sama mereka akhirnya membentuk radas penapis. Pewarnaan burung muda kekal kelabu untuk jangka masa yang panjang, hanya pada tahun ketiga kehidupan, ia memperoleh ciri yang cerah, untuk warna flamingo. Mereka menjadi orang dewasa pada usia 3-4 tahun, memulakan pengeluaran untuk satu tahun hidup.

Cerita kehidupan zoo

Flamingos diwakili dalam koleksi zoo dunia yang sangat meluas - burung ini comel, eksposisi, dan ia mudah dijaga. Dalam sejarah Zoo Moscow, mereka hampir selalu. Kebanyakan flamingos yang dipamerkan berwarna merah. Sedikit merah jambu - ini adalah burung tua yang tiba di zoo walaupun sebelum pembinaan semula tahun-tahun. Di zoo kita, flamingo merah jambu akan disimpan bersama-sama dengan warna merah. Burung spesies yang berbeza tidak bercanggah, tetapi tidak membentuk pasangan bercampur.
Diet flamingo termasuk maksimum yang boleh kami tawarkan. Ini adalah wortel parut, ikan cincang, gammarus kering, makanan kompaun protein tinggi khas dengan vitamin dan mineral yang diperlukan. Semua makanan ini dicurahkan dengan air, dan dari campuran cair ini burung menyaring apa yang mereka perlukan. Kami memberikan suapan cecair sekali sehari, dan makanan kompaun kering sentiasa tersedia. Di zoo, mustahil untuk menyediakan kandungan carotenoids yang sama dalam makanan semasa mereka makan, jadi kami menambah makanan karotena kepada makanan mereka.
Kesukaran dalam kandungan flamingo adalah pemilihan makanan - sehingga ia mempunyai kandungan vitamin dan protein yang seimbang.
Pada musim panas, flamingos disimpan di sebuah bukit terbuka di Kolam Besar, di musim sejuk - di dalam bilik yang hangat bersebelahan dengan burung hantu ini, di mana mereka kelihatan sempurna di sebalik kaca. Kami memindahkan burung ke bilik yang panas pada suhu berhampiran sifar - apabila frosts malam bermula.

Tonton video itu: The greater flamingo Phoenicopterus roseus, Dakhla bay, Morocco. (Ogos 2020).

Pin
Send
Share
Send