Mengenai haiwan

Buaya Afrika: spesies, pengedaran

Pin
Send
Share
Send


Crocodylus cataphractus Cuvier, 1825. Etimologi nama: Crocodylus berasal dari perkataan Yunani "krokodeilos", yang bermaksud "cacing kerikil" (kroko = kerikil, deilos = cacing), menunjukkan kod menunjukkan cataphractus bermaksud "berpakaian perisai", yang diperoleh dari kataphraktos (kata Yunani) Nama lain: buaya panjang Afrika berhidung, buaya panjang, buaya bawah air, gavial Afrika

Julat: Afrika Tengah dan Barat: Angola, Benin, Ca Merun, Tanzania, Sierra Leone, Republik Afrika Tengah, Chad, Côte d'Ivoire, Republik Demokratik Congo, Guinea Khatulistiwa, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Mauritania, Nigeria, Senegal, Zambia. r> Buaya bertali sempit adalah reptil bersaiz sederhana, mendapat namanya kerana bentuk tertentu dari muncung: sempit, sangat panjang dan langsing, sesuai untuk memancing. Mulut bersenjata dengan 64-70 gigi tajam. Hidung hidung terletak pada hujung muncung, dan mereka, seperti mata dan telinga, berada di atas kepala atas kepala. Apabila direndam dalam air, injap khas yang sedia ada menutup hidung dan lubang telinga dari air masuk. Mata dilindungi oleh kelopak mata telus ketiga, yang dikenali sebagai membran berkelip, yang membolehkan anda melihat bintang batu di bawah air. Mulut mengandungi kira-kira 64-70 gigi. Gigi keempat pada kedua-dua belah rahang bawah lebih besar daripada selebihnya dan ia memasuki sel khusus pada rahang atas. Buah tajam yang tajam dibezakan dengan buaya lain dengan kehadiran 3-4 baris perisai pelindung di bahagian belakang leher, sedangkan buaya lain hanya mempunyai 2 baris.

Warna: Warna badan agak berubah: warna berubah dari coklat ke kelabu-hijau (zaitun) atau hampir hitam - lebih gelap di bahagian atas badan, lebih ringan - di bahagian bawah. Terhadap latar belakang utama, terutama pada ekor, sering terdapat bintik-bintik hitam yang kotor, yang menyamarkan buaya dengan sangat baik di rumah berair. Walaupun bahagian bawahnya, dengan warna kuning krim, menjadikannya tidak mencolok untuk mangsa yang berpotensi terapung di bawah buaya.

Panjang badan sehingga 3-4 m, dalam kes jarang berlaku sehingga 4.2 meter, secara purata - kira-kira 2.5 meter. Lelaki agak lebih besar daripada perempuan. Berat: Saiz purata buaya ialah kira-kira 230 kilogram (500 paun). Jangka hayat: 50 tahun atau lebih

Suara: Sebaik sahaja bayi mula menetas dari telur, mereka memancarkan twitter ciri, yang merangsang betina untuk melepaskan buaya yang baru lahir dari sarangnya.

Habitat: sungai dengan tumbuh-tumbuhan yang padat, juga terdapat di tasik besar. Sesetengah individu ditemui di air payau, berhampiran pantai lautan. Mereka juga boleh ditemui di sistem perparitan dan di pulau-pulau luar pesisir (Pulau Bioko), berenang di sepanjang air garam laut dari pantai Afrika. Laporan-laporan ini adalah luar biasa, tetapi ia menunjukkan toleransi yang sederhana terhadap kemasinan.

Musuh: Musuh utama adalah manusia. Penurunan populasi terutamanya dikaitkan dengan memburu buaya, serta dengan pemusnahan alam sekitar.

Asas diet buaya muda adalah serangga akuatik kecil dan invertebrata yang lain. Buaya dewasa boleh makan pelbagai makanan yang tersedia: crustaceans (udang dan kepiting), ikan, amfibia (katak), reptilia (ular).

Muncung sempit besar disesuaikan dengan sempurna untuk merebut makanan utama buaya dewasa - ikan. Rahang bentuk yang unik boleh bertindak seperti sepasang pinset dan membenarkan buaya untuk mengeluarkan mangsa walaupun dari lubang dan retak kecil. Seperti buaya lain, buaya ini sering mengambil kesempatan untuk makan haiwan besar (burung dan mamalia) yang datang ke air untuk menghilangkan dahaga mereka. Di zoo, mereka makan ikan dan tikus.

Seperti kebanyakan buaya, ia mempunyai penglihatan yang sangat baik, bau dan pendengaran. Selain itu, seperti buaya lain, hidung buaya, mata dan telinga terletak pada garis yang sama sedikit di atas kepala binatang itu, supaya ia boleh terletak hampir di dalam air, mengekalkan keupayaan untuk melihat, mencium, dan mendengar segala sesuatu yang melepasi permukaan air.

Buaya bersenjata yang bersenjata mempunyai diet yang terhad kerana bentuk muncung mereka, dan memberi makan terutamanya pada ikan. Untuk memburu, mereka berenang selari dengan tebing sungai, membengkokkan ekornya, dengan itu memancing ikan di air cetek.

Adakah anda tahu di mana ungkapan "buaya air mata" berasal? Ternyata: buaya "menangis", tetapi satu-satunya matlamat air mata (kelenjar lacrimal) adalah untuk membersihkan tubuh garam berlebihan.

Struktur sosial: Memimpin gaya hidup bersendirian, tetapi semasa musim pembiakan, menunjuk buaya dalam kumpulan.

Pembiakan: Perempuan membina sangkar tambak, terutamanya terdiri daripada tumbuh-tumbuhan akuatik dan pantai, bercampur dengan tanah liat. Sarang terletak di tebing sungai, dan pembinaan mereka adalah tepat untuk permulaan musim hujan. Dalam klac biasanya terdapat 16 (minimum 13, maksimum 27) telur besar. Setelah selesai batu, wanita tetap berada berhampiran sarang untuk melindunginya. Kehilangan telur dari pemangsa adalah minimum.

Musim musim / penternakan: Musim pembiakan biasanya dikaitkan dengan permulaan musim hujan, antara bulan Mac dan Julai. Keturunan: 10-15 tahun. Kehamilan: Tempoh inkubasi lebih panjang daripada jenis lain buaya, berlangsung lebih dari 110 hari. Anak: Sebaik sahaja tempoh inkubasi berakhir, wanita menggali sarang dan membantu buaya dilahirkan. Buaya muda merayap di kawasan sekitarnya.

Buaya ditambang untuk daging dan kulit. Spesies ini disenaraikan dalam Buku Merah Antarabangsa. Penduduknya adalah sehingga 50,000 orang.

Pemuliharaan: Populasi buaya-bangsa buaya terbesar Afrika tinggal di Gabon, yang lebih kecil di Angola dan Chad.

Buaya Afrika Barat

Ia juga dipanggil padang pasir. Ia adalah satu daripada 4 spesies buaya Afrika. Oleh kerana persamaan luaran, ia sering dikelirukan dengan Sungai Nil. Perbezaan di antara mereka ditemui pada tahun 1807 oleh ahli zoologi Perancis Etienne Geoffrey Saint-Hilaire.

Habitat buaya Afrika adalah Nigeria, Guinea Khatulistiwa, Gambia, Niger, Republik Demokratik Congo dan banyak lagi tempat pengagihan mereka, di mana mereka dapat bertemu dengan rakan-rakan Nile mereka.

Bagi gaya hidup mereka, reptilia ini terutamanya memberi makan kepada ikan dan invertebrata, tetapi mereka juga boleh mendapatkan haiwan yang lebih besar. Buaya Afrika 5 meter panjang boleh dengan mudah menyerang kucing besar dan manatees, yang juga terdapat dalam diet mereka. Terdapat contoh serangan mereka terhadap orang dan haiwan peliharaan.

Mereka tinggal di gua, dan semasa cuaca buruk, seperti hari hujan, mereka berkumpul di kolam atau kolam.

Buaya dengan hidung gavial

Buaya sempit Afrika adalah salah satu daripada tiga spesies buaya moden yang hidup di benua "hitam". Di antara reptilia beliau "rakan senegara" adalah buaya Nil (Crocodylus niloticus) dan kerdil Afrika Barat atau buaya tumpul (Osteolaemus tetraspis).
Ia sedikit lebih rendah dari saiz kepada "saudara" Nil, tetapi jauh lebih besar daripada buaya yang tumpul.

Buaya sempit di Afrika adalah penduduk Afrika Tengah dan Barat. Ia boleh ditemui di badan-badan air tawar seperti Angola, Benin, Cameroon, Chad, Congo, Guinea Khatulistiwa, Guinea-Bissau, Gambia, Gabon, Liberia, Mauritania, Mali, Nigeria, Senegal, Tanzania, Zambia, Sierra Leone dan bersempadan negara.
Seperti yang dapat dilihat dari senarai negara yang mengagumkan, reptil ini diketahui oleh banyak orang, dan, secara semulajadi, mempunyai banyak nama dan nama tempatan. Berikut adalah beberapa dari mereka: Cabinda, buaya bawah air, buaya rumah, buaya Afrika Barat yang panjang, buaya tangki, buaya yang panjang, dan juga gavial Afrika. Sudah tentu, reptilia ini tidak ada hubungannya dengan Gavialovs, tetapi kadang-kadang ia "dipanggil" untuk hidung sempitnya.
Nama "asing": Buaya buasir Afrika, Cocodrilo hociquifino Africano, Faux-Gavial d'Afrique, Khinh, buaya Barat-Afrika buaya, buaya Subwater, Cabinda.

Spesies ini mendapat gambaran saintifik berkat ahli naturalis Perancis yang terkenal J. L. Cuvier (Jean Leopold Nicolas Frederic Cuvier) pada tahun 1825. Saintis ini menumpukan banyak tahun kepada kajian gaya hidup dan penerangan tentang banyak reptilia yang telah bertahan hingga ke hari ini.
Lihat nama "Cataphractus"Cuvier yang diberikan kepada buaya ini mempunyai akar Yunani dan bermaksud "berpakaian baju besi."

Buaya Afrika sempit bersayap lebih suka tinggal di badan air tawar, tetapi juga dapat bertolak ansur dengan air sedikit masin dari mulut sungai. Malah terdapat maklumat tentang pertemuan dengan buaya-buaya ini di zon rak kira-kira. Bioko, iaitu dalam air laut. Bagaimanapun, reptilia ini menghindari perairan salin dan bahkan sedikit salin, oleh itu ia dianggap air tawar, dan penampilan di kawasan pesisir tidak tipikal untuk pemangsa ini. Unsurnya adalah sungai-sungai yang tumbuh subur dengan tumbuh-tumbuhan bawah air yang lebat, tasik-tasik besar, menengah, terusan dan badan-badan air tawar yang lain.

Perwakilan buaya ini tidak tergolong dalam gergasi keluarganya, tetapi dapat mencapai ukuran yang cukup mengesankan - hingga 4 dan bahkan lebih banyak meter. Tetapi sehingga panjang, buaya sempit hanya boleh tumbuh dalam kes-kes yang luar biasa. Panjang purata lelaki tidak melebihi 3.0 m dengan berat sehingga 200-220 kg, betina lebih kecil.

Seperti namanya, buaya sempit mempunyai moncong panjang dan sangat sempit, itulah sebabnya ia kadang-kadang dipanggil gavial Afrika. Mata terletak di bahagian atas kepala, mempunyai murid celah tegak. Perisai pelindung di belakang leher disusun dalam tiga atau empat baris dan digabungkan dengan puncak belakang, yang membedakannya dari wakil lain dari genus yang memiliki dua baris perisai.
Satu lagi tanda yang tidak menjadi ciri buaya sebenar ialah kehadiran bintik-bintik gelap dan garis-garis pada tubuh dan ekor. Biasanya, bintik-bintik semacam itu terdapat dalam warna gavial dan beberapa wakil buaya, dan buaya mempunyai mereka hanya pada usia muda.
Mulut memegang 64-70 gigi, manakala rahang bawah biasanya mempunyai gigi lebih banyak. Selebihnya dari buaya bersayap sempit Afrika adalah tipikal kelas reptilia ini. Seperti semua buaya, dia telah mengalami pendengaran, penglihatan dan rasa bau yang baik.

Buaya Afrika yang bersenjata jarang membentuk kluster dan juga pasangan. Biasanya mereka lebih suka kesunyian, menyatukan hanya semasa kawin. Gaya hidup reptilia ini kurang dipelajari kerana jarang jarang dan habitat di tempat yang sukar dicapai, termasuk di kawasan-kawasan yang tidak stabil, yang sering menjadikan sukarelawan dunia saintifik untuk mengakses.

Makanan untuk buaya ini adalah penduduk akuatik bersaiz sederhana: ikan, amfibia, ular, krustasea. Individu yang besar dapat makan haiwan dan burung, namun mulut reptilia ini lebih sesuai untuk memancing.
Tiada maklumat mengenai kes-kes serangan sempit-buaya di Afrika terhadap orang. Ia boleh dianggap bahawa individu besar yang mencapai empat meter panjang mewakili bahaya tertentu kepada manusia.
Disebarkan dengan meletakkan telur. Semasa musim hujan, wanita membina sarang dari "bahan binaan" tumbuhan - cawangan, dedaunan, rumput dan rumput, di mana ia meletakkan telur-telur yang besar dari 13 hingga 27 tahun.
Inkubasi lebih panjang daripada buaya lain dan boleh bertahan sehingga 110 hari. Para pengawal wanita itu adalah tukang batu sepanjang masa ini, dan sebaik sahaja anak cucu yang menetas memberikan suara ("tweet" ciri), ia membantu bayi yang baru lahir untuk keluar dari sarangnya. Kemudian brood itu tersebar di dalam air cetek yang bertumbuh dengan alga, dan memulakan kehidupan yang bebas.

Keadaan penduduk buaya Afrika sempit bersayap tidak cukup dipelajari, maka spesies ini disenaraikan dalam Buku Merah DD - kekurangan data.
Walau bagaimanapun, ia dianggap bahawa ia harus dianggap terdedah, kerana reptilia ini didapati kurang kerap di habitat pada tahun-tahun kebelakangan ini. Terutama yang ketara adalah penurunan jumlah buaya sempit di negara-negara seperti Gambia, Nigeria, Senegal dan Zambia. Sebabnya ialah pemburuan dan pemusnahan habitat buaya yang tidak terkawal.

Pengedaran

Buaya sempit Afrika (Cataphractus Crocodylus) diedarkan di Afrika Tengah dan Afrika (Angola, Benin, Cameroon, Tanzania, Sierra Leone, Republik Afrika Tengah, Chad, Cote d'Ivoire, Republik Demokratik Kongo, Guinea Khatulistiwa, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Liberia, Mali, Mauritania , Nigeria, Senegal, Zambia). Buaya bersayap sempit tinggal di sungai dengan tumbuh-tumbuhan yang padat, dan terdapat di tasik besar.

Panjang tubuhnya adalah sehingga 3-4 m, dalam kes yang jarang berlaku sehingga 4.2 m, rata-rata - kira-kira 2.5 meter, dan lelaki agak lebih besar daripada betina. Berat purata buaya ini ialah kira-kira 230 kg.

Asas diet buaya muda adalah serangga akuatik kecil dan invertebrata yang lain. Buaya dewasa boleh makan pelbagai makanan yang tersedia: crustaceans (udang dan kepiting), ikan, amfibia (katak), reptilia (ular). Muncung sempit besar disesuaikan dengan sempurna untuk merebut makanan utama buaya dewasa - ikan. Rahang bentuk yang unik boleh bertindak seperti sepasang pinset dan membenarkan buaya untuk mengeluarkan mangsa walaupun dari lubang dan retak kecil. Seperti buaya lain, buaya bertekuk sempit sering mengambil peluang untuk makan haiwan besar (burung dan mamalia) yang datang ke air untuk menghilangkan dahaga mereka.

Sedikit sejarah

Dewa Sebek, yang disembah oleh penduduk Mesir Kuno, mempunyai kepala buaya dan merupakan simbol kekuatan firaun. Orang Mesir tidak selalu bersama dengan penaung mereka dan kadang-kadang membiarkan diri mereka untuk memburu buaya tempatan. Mereka juga menggunakan mantra untuk tidak menyebabkan murka reptilia ini. Menurut orang Mesir, buaya Afrika Barat lebih bijak dan lebih tenang daripada Sungai Nil, sehingga ia digunakan dalam berbagai upacara.

Pada masa ini, orang Moorian melindungi buaya Afrika yang tinggal di sini, kerana dipercayai bahawa tanpa mereka air akan hilang. Lagipun, ada dalam dirinya bahawa mereka menghabiskan sebahagian besar hidup mereka.

Buaya sempit Afrika

Dia mendapat nama ini terima kasih kepada muncung sempit, yang menjadikannya seperti buaya Orinoc, yang tinggal di utara Amerika Selatan. Panjang badan purata reptilia adalah 2.5 meter, tetapi individu panjang 4 meter dijumpai. Mereka kadang-kadang dipanggil buaya berperisai kerana gabungan plat tulang dengan skala di belakang.

Makanan reptilia ini termasuk invertebrata akuatik dan ikan, serta beberapa mangsa besar.

Dengan sendirinya, mereka adalah tunggal, tetapi semasa tempoh mengawan mereka berkumpul dalam kumpulan. Perempuan buaya Afrika membina sarang secara langsung berhampiran air, yang membolehkan anak cucu yang menetas untuk mencapainya secepat mungkin. Reptilia tidak menunjukkan keprihatinan terhadap keturunan, tetapi kadar kelangsungan hidup anak cucu agak tinggi kerana saiz telur yang besar dan tempoh inkubasi yang panjang.

Buaya sempit Afrika hidup secara eksklusif di kawasan air. Diagihkan terutamanya di perairan Afrika Barat, di pantai Cameroon dan di pulau Bioko. Kira-kira ada kira-kira 50 ribu individu spesies ini, tetapi angka ini dikurangkan setiap tahun akibat perburuan dan penurunan habitat. Langkah-langkah pemuliharaan buaya sedang dijalankan, tetapi dasar yang tidak menentu di beberapa bahagian di Afrika menjadikan kerja sukar.

Dumb Crocodile

Wakil terkecil skuad buaya. Panjang badan maksimum ialah 1.9 meter. Penerangan buaya Afrika boleh dikaitkan dengan warna hitam, yang pada perut berubah menjadi kuning. Saiz kecil reptilia mendedahkannya kepada bahaya: buaya dapat menjadi mangsa untuk pemangsa yang lebih besar.Walau bagaimanapun, ia disesuaikan untuk bertahan kerana badan dan ekor berperisainya.

Permukaan buaya yang membosankan menjadi asas bagi namanya.

Ia hidup terutamanya di badan-badan air di Afrika Barat.

Reptilia aktif pada waktu malam. Diet termasuk vertebrata, siput dan bangkai kecil. Suka menyembunyikan dalam lubang yang menggali berhampiran pantai.

Perempuan buaya meletakkan telur mereka pada musim hujan, pada pertengahan bulan Jun. Masa inkubasi berlangsung sehingga 105 hari. Cubs dilahirkan dalam sarang yang dibuat terlebih dahulu oleh wanita dari bahan-bahan yang membusuk. Sebelum menetas anak, ibu melindungi telur daripada pemangsa.

Orang-orang yang memakan buaya seperti itu demi daging dan kulit, yang sangat kurang dihargai kerana kualiti yang tidak baik, yang mengurangkan jumlah haiwan setiap tahun.

Buaya Nil

Yang terbesar dari semua spesies yang tinggal di Afrika. Dia mempunyai tubuh yang besar, yang membolehkan buaya Afrika memburu haiwan seperti badak, zirafah dan buffalos. Ia juga dipanggil kanibal.

Dia mempunyai kaki pendek, ekor panjang yang panjang, dan kulitnya ditutup dengan skala yang wujud. Berhampiran mata terdapat kelenjar khas yang mengeluarkan cecair. Susunan lubang hidung, telinga dan mata khas membolehkan buaya sepenuhnya masuk ke dalam air, meninggalkannya di permukaan. Mewarnai membolehkan pelekat.

Saiz reptilia sering melebihi 5 meter.

Semasa tempoh mengawan, buaya menarik wanita dengan serangan air atau bunyi yang khusus hanya kepadanya. Kedua-dua ibu bapa menjaga anak-anak sekaligus.

Buaya Nil adalah bahaya besar bagi manusia, membunuh ratusan mereka hampir setiap tahun. Walaupun dipercayai bahawa mereka menyerang bukan tanpa alasan, tetapi hanya apabila mereka merasakan ancaman berhubung dengan diri mereka atau anak mereka.

Di manakah buaya spesies ini hidup?

Buaya Nil suka terletak di tebing sungai dan tasik, dan terdapat di kolam garam. Mereka boleh didapati di Maghribi, Zanzibar, Madagascar dan banyak tempat lain. Haiwan juga meluas di banyak negara Afrika Selatan dan Timur (Kenya, Ethiopia).

Tonton video itu: A DAY IN THE LIFE: The World of Humans Who Use Drugs FULL FILM (Ogos 2020).

Pin
Send
Share
Send