Mengenai haiwan

Burung Kingfisher

Pin
Send
Share
Send


Nama Latin:Alcedo atthis
Nama Inggeris:Kingfisher
Skuad:Kerang (Coraciiformes)
Keluarga:Kingfisher (Alcedinidae)
Panjang badan, cm:16–18
Wingspan, cm:25–30
Berat badan, g:23–25
Ciri khas:pewarna bulu, kaedah mendapatkan makanan, suara
Nombor, seribu pasang:47–66,5
Status Pengawal:SPEC 3, CEE 1, BERNA 2
Habitat:Pandangan basah tanah
Pilihan:Penerangan Rusia mengenai spesies ini

Burung ini mudah dikenali oleh badan padat, kepala besar dengan paruh panjang tajam, ekor pendek, dan, tentu saja, oleh bulunya yang berwarna terang. Sisi punggung ikan lumba-lumba berwarna hijau-hijau dengan warna coklat dan nettle, dan sisi ventral merah, dengan tempat tenggorokan putih, kaki berwarna merah, dan paruh gelap. Lelaki dan perempuan berwarna sama.

Pengedaran. Terdapat populasi yang diselesaikan dan bermigrasi. Spesies ini termasuk 6 subspesies yang diedarkan di Eurasia, di Afrika barat laut, di Indonesia dan New Zealand. Di Itali, sekitar 5-10 ribu sarang pasang.

Habitat. Kingfisher berkait rapat dengan unsur air. Ia menetap di sekitar kawasan sumber air segar, di sepanjang tebing sungai, takungan berdiri dan lagun laut. Ia biasanya bersarang tidak lebih tinggi daripada 600-700 meter di atas paras laut.

Biologi. Pada bulan April-Mei, di atas air di sepanjang cerun dan tebing sungai di tanah yang lembut, pengayuh air mengalir lubang 50-100 cm panjang, di mana 6-7 telur putih diletakkan di dalam ruang bersarang. Kedua-dua ibu bapa mengeram selama 19-21 hari. Chicks menetas telanjang dan tidak berdaya, meninggalkan lubang pada hari 23-27. Makanan utama ikan raja adalah ikan air tawar kecil, krustasea dan serangga akuatik. Cara yang luar biasa untuk mendapatkan makanan: burung duduk di atas air dan dengan sabar menunggu makhluk muncul, selepas itu ia segera menyelam ke dalam air selepas itu.

Fakta menarik. Salah satu daripada beberapa spesies burung menggali lubang. Penerbangan pantas ditemani oleh satu siri jeritan menindik.

Keselamatan. Dengan kehadiran raja perawan, seseorang dapat menilai keadaan air - ia hanya terletak berhampiran dengan takungan yang bersih. Oleh itu, malangnya, bilangan spesies penunjuk ini merosot di kebanyakan Eropah.

Spesies yang berkaitan. Oleh kerana bulu yang berwarna-warni yang ciri-cirinya, para penangkap ikan biasa sukar dikelirukan dengan burung lain. Berlaku di Eropah salmon merah yang dibilkan, atau pemerah payung putih (Halcyon smyrnensis), dan pied kingfisher (Ceryle rudis) adalah lebih besar, berbeza dengan warna dan sarang di selatan Turki. (Di Rusia, ada kemungkinan untuk terbang ke dalam delta Volga dari pemecah kecil kecil.)

Kingfisher biasa (Alcedo atthis)

Gaya Hidup & Habitat

Burung-burung ini agak ketat dan pemilih ketika memilih tempat penyelesaian. Mereka menetap tidak jauh dari sungai dengan aliran yang pantas dan air jernih. Pilihan ini menjadi sangat penting apabila menetap di lintang sederhana.

Sesungguhnya, beberapa bahagian sungai yang cepat dengan air yang mengalir cenderung tidak diliputi dengan ais walaupun pada masa yang paling teruk, apabila terdapat salji di sekeliling dan pemerintahan sejuk. Di sini para tenggorokan berpeluang untuk bertahan pada musim sejuk, yang cukup disediakan dengan tempat untuk memburu dan makanan. Dan menu harian mereka termasuk ikan dan beberapa makhluk akuatik bersaiz sederhana lain.

Tetapi sebahagian besar ikan raja yang telah berakar di kawasan yang sederhana, bagaimanapun, menjadi migrasi. Dan dengan bermulanya musim sejuk, mereka berpindah ke tempat dengan keadaan yang lebih baik, terletak di selatan Eurasia dan Afrika Utara.

Pondok berfungsi sebagai rumah untuk ikan raja. Sebagai peraturan, mereka memancing burung-burung itu sendiri di tempat-tempat yang tenang, jauh dari tanda-tanda tamadun. Walau bagaimanapun, makhluk ini tidak menyukai kejiranan, walaupun dengan saudara-mara. Ada yang percaya bahawa tempat kediaman burung tersebut dan menjadi sebab nama mereka.

Mereka menghabiskan hari-hari mereka di bumi, dilahirkan dan membiak generasi baru anak ayam di sana juga, iaitu, mereka curang. Oleh itu, adalah sangat mungkin bahawa nama samaran yang ditunjukkan hanya sekali diberikan kepada mereka, hanya dengan masa ia diputarbelitkan.

Sudah tentu, semua ini boleh dibahaskan. Oleh itu, ada pendapat lain: kenapa pemanggil raja itu dipanggil. Jika anda mengambil burung di tangan anda, anda boleh merasakan sejuknya, kerana ia sentiasa berputar di sekitar badan air dan berada di dalam tanah. Memandangkan ini, ikan keli juga telah dibaptis dari musim sejuk.

Tiada penjelasan lain yang dijumpai. Adalah menarik bahawa untuk pembinaan burrows, atau sebaliknya, untuk membuang clods bumi, kingfishers mencari ekor pendek mereka sangat berguna. Mereka memainkan peranan jentolak pelik.

Dalam vivo, burung-burung yang diterangkan tidak wujud terutamanya musuh aktif. Serangan burung mangsa: elang dan elang, biasanya hanya haiwan muda yang terdedah. Pemburu bocor juga tidak begitu berminat dengan burung-burung ini.

Benar, ia berlaku bahawa pakaian yang menyerupai burung sedemikian menjadikan peminat yang eksotik dari beberapa negara mahu membuat haiwan boneka dari mereka, menghias rumah orang dan dijual sebagai cenderahati. Produk serupa adalah popular, contohnya, di Jerman. Adalah dipercayai bahawa seorang penguin yang boneka mampu membawa kemakmuran dan kekayaan ke rumah pemiliknya.

Walau bagaimanapun, Perancis dan Itali tidak begitu kejam. Mereka suka menyimpan imej burung-burung ini di rumah mereka, memanggil mereka syurga.

Musuh wakil-wakil dari fauna bersayap ini sedikit, tetapi jumlah ikan raja di planet ini masih berkurang dari tahun ke tahun. Mereka sempit oleh tamadun manusia, aktiviti ekonomi umat manusia, sikap tidak bertanggungjawab dan keengganannya untuk mengekalkan rupa murni alam sekitar.

Dan burung-burung ini, bahkan lebih daripada yang lain, sangat sensitif terhadap kebersihan ruang sekelilingnya.

Mendapatkan makanan untuk dirinya sendiri pemburu raja menunjukkan jurang kesabaran. Memburu, dia terpaksa menghabiskan berjam-jam duduk di sebatang tangkai buluh atau cabang semak belukar di atas sungai, mencari kemungkinan mangsa. "Raja Nelayan" adalah nama burung-burung di tanah Britain. Dan ini adalah nama samaran yang sangat tepat.

Burrows makhluk-makhluk bersayap ini sangat mudah dibedakan dari tempat perlindungan yang sama dengan saudara-saudara bersayap, swallow dan swift yang sama, menurut bau serangan yang berasal dari tempat tinggal. Tidak menghairankan, kerana ibu bapa raja biasanya menaikkan anak buahnya ke atas diet ikan. Dan sisa-sisa makanan yang dimakan dan tulang ikan tidak dikeluarkan oleh sesiapa sahaja, dan oleh itu reput berlebihan dan bau menjijikkan.

Pemakanan burung ini terdiri daripada ikan kecil. Ia boleh menjadi bullhead atau suram. Kurang biasa, mereka makan udang air tawar dan invertebrata yang lain. Mangsa mereka boleh menjadi katak, serta cap dragon, serangga lain dan larva mereka.

Untuk sehari, untuk kekal penuh, penari raja harus secara peribadi menangkap ikan sedozen atau selusin ikan kecil untuk dirinya sendiri. Kadang-kadang burung menyusur mangsa mereka semasa penerbangan, tenggelam ke air. Untuk memburu, alat aneh pada paruh tajam mereka sangat berguna untuk mereka.

Tetapi bahagian yang paling sukar, bahkan berbahaya dari perburuan raja bukan untuk mengesan mangsa dan tidak menyerang, tetapi untuk melepaskan dan melepaskan dari permukaan air dengan mangsa di paruhnya, terutama jika ia besar. Lagipun, pakaian bulu makhluk ini tidak mempunyai kesan penghilang air, yang bermaksud ia menjadi basah dan menjadikan burung lebih berat.

Oleh itu, makhluk-makhluk bersayap ini tidak boleh menganga dan mencari panjang di dalam air. Dengan cara ini, walaupun kes kematian adalah lebih daripada cukup, terutama di kalangan haiwan muda, satu pertiga daripadanya mati dengan cara ini.

Pembiakan dan panjang umur

Kingfisher Nest yang paling mungkin dijumpai di sebuah bank yang berpasir, sangat curam, garis-garis yang menggantung di atas perairan sungai. Lebih-lebih lagi, tanah di sini harus lembut dan tidak mengandungi batu-batu kecil dan akar, kerana jika tidak, burung tersebut tidak boleh menggali lubang yang sesuai untuk anak-anak yang sedang berkembang.

Biasanya, panjang kursus dalam kediaman seperti anak ayam adalah kira-kira satu setengah meter panjang. Dan terowong itu betul-betul lurus ke arah, jika tidak, lubang itu tidak akan diterangi dengan baik melalui lubang masuk.

Langkah itu sendiri membawa kepada ruang bersarang. Di sinilah ibu yang memerangkap ibu pertama, dan kemudian menetas sebaliknya dengan bapa keluarga telur, jumlah yang biasanya tidak melebihi 8 buah. Jadi ia pergi, sehingga penampilan anak ayam yang menetas, tiga minggu.

Lelaki lebih peduli dengan bayi baru lahir. Dan teman wanitanya, terutama sekali, pergi untuk mengatur lubang lain, yang dimaksudkan untuk brood baru. Pada masa yang sama, bapa keluarga dipaksa untuk memberi makan kepada anak-anak yang lebih tua, serta perempuan, yang mengeram dan mendidik keturunan yang lebih muda.

Oleh itu, proses pembiakan jenis mereka sendiri berterusan pada kadar yang pantas. Dan dalam satu musim panas, sepasang ikan kelapa dapat menunjukkan dunia hingga tiga brood.

Dengan cara ini, kehidupan keluarga burung-burung ini sangat penasaran. Tokoh yang bertanggungjawab utama di sini ialah lelaki. Tugasnya termasuk penyelenggaraan dan pemakanan wanita dan anak-anak. Dalam kes ini, tingkah laku pasangan itu sendiri, mengikut piawaian manusia, boleh dipertimbangkan dengan sangat kecil.

Walaupun seorang penari raja lelaki sibuk dengan masalah keluarga untuk keletihan, teman wanitanya boleh memasuki hubungan dengan lelaki yang ditinggalkan tanpa pasangan, mengubahnya dengan budi bicara mereka sendiri.

Burung Kingfisher mempunyai ciri yang menarik. Tanda semacam itu membolehkan cara untuk memahami mangsa: kepada siapa ia dimaksudkan. Penangkapan yang ditangkap untuk dirinya sendiri biasanya terletak di paruhnya dengan kepalanya, dan makanan yang ditangkap untuk menenun rahim betina dan anak ayam berubah kepalanya sendiri.

Anak-anak ikan keldai matang dengan cepat, jadi sebulan selepas kelahiran, generasi baru belajar terbang dan memburu sendiri. Ia juga ingin tahu bahawa biasanya ahli pasangan suami isteri pergi secara berasingan untuk musim sejuk, tetapi apabila kembali dari negara-negara hangat, mereka bergabung bersama untuk membesarkan anak baru dengan pasangan mereka yang terdahulu.

Kingfishers dapat bertahan jika kemalangan maut dan penyakit tidak mengganggu nasib mereka, selama kira-kira 15 tahun.

Ciri umum dan ciri-ciri medan

Burung gagak kecil, sedikit lebih besar, burung berwarna terang dengan paruh panjang dan ekor pendek. Ia berlaku paling kerap berhampiran air. Panjang badan 165-190 mm, lebar sayap 250-280 mm. Bahagian atas dicat dalam pelbagai warna biru dan biru dengan campuran hijau. Burung terbang menarik perhatian dengan warna pirus cerah dari punggung bawah dan epigastrik. Tompok putih pada bahagian leher jelas terlihat. Bahagian bawah badan berwarna merah atau oren-coklat. Paruh lelaki adalah hitam seragam, pada wanita, mandibula adalah sebahagiannya atau sepenuhnya merah. Paws cerah, oren-merah. Di tempat bersarang terbang rendah di atas air terbuka. Kurangnya kerap naik ke ketinggian 10-25 m, tumbuh-tumbuhan tebal semak atau pokok-pokok pantai, penerbangan itu pantas, mudah, tetapi mudah bergerak, yang mana di antara mahkota-tumbuhan yang dimakan raja-raja terbang secepat di ruang terbuka. Apabila memburu dari udara dan memilih tempat untuk sebuah lubang, ia digantung di satu tempat selama beberapa saat dalam penerbangan berkecepatan tinggi. Apabila ia terbang ke lubang atau pendaratan, yang terletak, sebagai peraturan, di atas paras penerbangan, ia beralih ke penerbangan meluncur yang meluncur, dan, membuat beberapa sayap pendek sayapnya, dimatikan dan tanah. Duduk untuk waktu yang lama, berehat, pada cawangan, akar atau batu, sering di dalam belukar di bawah cabang yang tergantung di atas air atau plexus akar. Berjalan sangat jarang di atas tanah, bergerak dengan cepat, langkah-langkah pendek. Ia biasanya memburu dari penjara bawah tanah yang terletak berhampiran dengan air itu sendiri, menyelam secara menegak atau, lebih kerap, pada sudut akut ke permukaan. Suatu kawanan tidak terbentuk, terus berpasangan dalam masa bersarang, anak ayam satu anak dapat menyimpan kumpulan padat hanya beberapa hari setelah meninggalkan sarang, semasa musim gugur dan musim sejuk, beberapa individu boleh menumpukan perhatian kepada kolam yang kaya ikan, mematuhi wilayah terlindung individu.

Suara seorang pengayuh biasa adalah sekumpulan desakan dan jeritan, berdasarkan suku kata "tii" atau "tsi," tempoh, ketinggian dan kekerapan yang bergantung kepada keadaan.

Anak-anak ayam yang duduk di dalam lubang memancarkan trill yang berterusan, berdering pada jarak beberapa meter.

Dari kingfishers lain dari fauna Vost. Eropah dan Utara. Asia terkenal dengan saiz dan warna yang kecil, ia tidak mungkin untuk mengelirukan dengan burung lain.

Mewarna. Lelaki dan perempuan dalam pakaian mengawan. Dahi, mahkota dan nape adalah kebiruan hitam atau kehijauan hitam, setiap bulu dengan jalur apikal biru yang lebar dan puncak hitam atau hitam-hitam. The frenum berwarna coklat kemerahan, dengan bintik putih di depan mata, dipotong di bawah oleh jalur hitam yang sempit sedikit melebar di luar mata. Tempat di bawah mata dan penutup telinga adalah berkarat berwarna coklat, di belakang adalah jalur putih yang memanjang sepanjang sisi leher ke leher, warna putih strip sering dengan krim atau lapisan kemerahan, mengintensifkan ke arah leher, di mana bulu individu mempunyai puncak berkarat-merah. Satu "kumis" yang meluas dari pangkal paruh ke sisi goiter, biru terang atau biru gelap, bulu dengan puncak kehitaman sempit, sering membentuk corak "bersisik". Bahagian tengah mantel, punggung dan punggung bawahnya berwarna biru tua. Dari mantel ke punggung bawah, warna semakin cerah. Penutup ekor atas adalah kobalt biru, dengan puncak azure biru yang lebih ringan.

Bulu ekor berwarna biru tua atau biru kobalt dengan aci hitam, bahagian bawah batang dan ekor helmnya adalah hitam atau kelabu gelap. Sisi mantel dan bulu scapular adalah bulu-bulu berwarna hijau, bulu tipis kadang-kadang dengan bintik-bintik biru pucat yang hampir tidak kelihatan di bahagian atas. Pemakai dalaman, puncak, jalur sempit di sepanjang rod pada pemakai luaran (roda buluh utama saya secara keseluruhannya) cacing terbang berwarna kehitaman, bahagian atas berat dalaman (10-12 roda kecil kecil) berwarna pucat, hijau kehijauan. Flyweeds luar adalah biru kehijauan yang membosankan. Bahagian bawah bulu adalah kelabu gelap, dengan krim atau krim merah jambu sempadan peminat dalaman, tidak sampai ke puncak bulu. Penutup atas dan humeral berwarna biru kehijauan, dan dari sayap atas sayap menengah ke penutup propatagium, warna secara beransur-ansur berubah dari bluer menjadi lebih hijau. Perlindungan atas cacing terbang kecil, sederhana, dan paling besar yang paling kecil dengan speck biru kecil berkilat kecil di atas. 8 atau 9 luar atas atas penutup roda sekunder menengah dengan sempadan biru cahaya di atas bulu (lebar sehingga 1.5 mm) dan separuh distal kipas luar (lebar sehingga 0.5 mm). Penutup lalat utama adalah kebiruan hijau, yang selalu berbeza daripada pancaran utama lalat utama dengan nada asas yang lebih hijau. Bulu sayap berwarna biru kehijauan dengan pusat kehitaman. Dagu dan tekak berwarna putih dengan warna kuning gelap atau kemerah-merahan. Bengkak gondok berwarna hijau-hijau, seluruh bulu badan bawah dan sayap penutup bawahnya berwarna coklat muda, kuning atau merah gelap, bulu di bahagian pinggang badan adalah paling gelap di dada dan paling terang di tengah-tengah perut. Pelangi itu berwarna coklat gelap, cakarnya berwarna oren-merah atau merah karang, kuku berwarna merah jambu atau merah jambu. Paruh laki-laki adalah hitam sepenuhnya atau berwarna kecoklatan; kadang-kadang terdapat bintik-bintik kemerahan di dasar mandibula. Di betina, bahagian bawah mandible, dalam sesetengah individu, seluruh mandible berwarna merah, oren-merah, atau berwarna kecoklatan. The pharynx adalah oren merah atau merah.

Pakaian musim sejuk. Ia kelihatan seperti mengawan, tetapi bulu segar kelihatan lebih licin dan berwarna hijau kehijauan yang besar. Sebagai hasil molting post-nuptial, bahagian depan tarsus menjadi hitam coklat atau dengan warna yang sama.Menjelang musim bunga, bulu memakai dan menjadi lebih cerah dan biru, bintik-bintik hitam di kaki hilang.

Pakaian bersarang. Chicks menetas, pada usia 22-24 hari mereka kelihatan sepenuhnya berbulu. Pakaian bersarang kelihatan seperti pakaian mengawan. Tidak seperti burung dewasa, anak ayam di bahagian atas badan lebih licin dan hijau. Band-titik apikal pada bulu-bulu dahi, mahkota, dan nape lebih sempit, lebih hijau, dan lebih terperinci dari sempadan coklat di puncak. Punggung dan kuku lebih pucat, dengan kilau kurang. Selendang terbang, sayap bahu dan sayap atas lebih hijau. Bulu payudara dengan kelabu kotor dan puncak kelabu-hijau, sering membentuk "band". Lengan bawah dan bahagian atas kaki adalah hitam coklat atau coklat kelabu dengan warna ungu, sebelah bawah kaki adalah merah jambu kelabu atau kuning gelap pucat. Pharynx adalah pucat, merah jambu kelabu. Paruh lelaki dan perempuan adalah hitam atau coklat hitam, dengan hujung putih.

Apabila membandingkan warna bulu bahagian belakang badan, adalah mungkin untuk menentukan jantina anak ayam berbulu satu brood. Burung-burung dengan bulu hijau atau bulu zaitun bulu adalah betina, burung dengan bulu biru dan bulu cerah adalah lelaki.

Musim sejuk pertama dan pakaian perkahwinan pertama dibentuk sebagai hasil daripada musim gugur separa molting, meliputi bulu kontur dan bulu ekor. Dalam kes molting pena kontur yang tidak lengkap, ia berbeza dari orang dewasa dengan kehadiran beberapa bulu muda pada kepala (jalur hijau dan lebih sempit) dan dada (hujung bulu kotor kelabu atau kelabu hijau). Tempat berwarna oren pada mandibula wanita muncul kira-kira 2 bulan selepas berlepas dari sarang, kaki berubah menjadi merah pada awal tahun kalendar kehidupan kedua.

Struktur dan dimensi

Ia sepenuhnya maju cacing terbang utama 10, roda gegelung utama distal adalah asas, tetapi sentiasa kelihatan dengan jelas. Bahagian sayap biasanya dibentuk oleh flywheels II dan III, formula sayap II-III-IV-I-V. III-II-IV-I-V. III-II-I-IV-V. jarang II-I-III-IV-V. dan III-IV-II-I-V. Helikopter kecil 12. Helmsmen biasanya 12; dalam sesetengah individu, 13-15 (Doucet, 1971). Dalam 59 (96.7%, n = 61) lelaki dewasa dari rantau Ryazan. terdapat 12 helmsmen, 2 (3.3%) - 13, 67 wanita (93%, n = 72) - 12 helmsmen, 4 (5.6%) - 13 dan 1 (1.4%) - 14 pemandu. Daripada 447 anak ayam, 14 helem lelaki mempunyai 5 (1.1%), 13 - 21 (4.7%) dan 12 - 421 (94.2%).

Panjang sayap lelaki dewasa sedikit kurang daripada wanita (Jadual 10). Panjang sayap (mm) burung ditangkap pada musim gugur: di selatan Kazakhstan (S. Erokhov, komunikasi peribadi) - 70-83 muda, purata 75.8 (n = 426) dan burung dewasa 70-80, 7 (n = 38), di barat laut Laut Hitam - burung muda 74-80, rata-rata 76.8 (n = 45), dan orang dewasa 74-78, secara purata 76.3 (n = 3, asal). Ekor bulat sedikit, ekor luar adalah 2-6 mm lebih pendek daripada pusat, pasangan tengah helmet adalah 0.5-1 mm lebih pendek daripada pasangan kedua. Tarsus pendek, jari dengan kuku tajam melengkung pendek. Paruh adalah tajam, kemudiannya dimampatkan, ketinggian paruh di bahagian depan lubang hidung adalah 7.0-8.2 mm, lebar - 5.8-6.3 mm. Panjang paruh adalah lebih lama pada lelaki berbanding pada wanita (Numerov, Kotyukov, 1984, Cramp, 1985). Dalam burung-burung muda, panjang paruh (dari tepi depan lubang hidung) adalah 26.2-32.7, purata 29.5 mm (September, rantau Odessa, n = 45), paruh burung muda adalah lebih pendek daripada orang dewasa (Jadual 10 ), dan mencapai panjang penuhnya pada musim sejuk pertama. Apabila menggali lubang, paruh semasa musim bersarang dipendekkan oleh 1.5-2.5 mm.

Jadual 10. Kingfisher biasa. Dimensi (mm)
Wilayah (sumber)JantinaPanjang sayapPanjang paruhPanjang PivotPanjang ekor
nlimpuratanlimpuratanlimpuratanlimpurata
A. a. ispida
Eropah Barat (Cramp, 1985)lelaki5176–8178,32630–3633,5129,4–10,910,21335–3936,5
Eropah Barat (Cramp, 1985)perempuan6376–8178,23430–3532,7239,6–11,210,23234–4037,1
Estonia (Kespike, komunikasi lisan)lelaki1375–8278,11231–4135,9128–119,8935–4036,9
Estonia (Kespike, komunikasi lisan)perempuan378–8079,3330–3933,729–1110236–3937,5
A. a. atthis
Eropah Barat, Utara - Barat Afrika (Cramp, 1985)lelaki1274–7976,81035–3936,2
Eropah Barat, Utara - Barat Afrika (Cramp, 1985)perempuan1375–8077,51033–3734,9
Ryazan rantau (asal)lelaki9473–8076,010528,5–36,632,9739,2–10,79,94434–3835,4
Ryazan rantau (asal)perempuan17174–8076,713929,2–34,832,1889,3–10,59,95634–3735,4
Kazakhstan (Korelov, 1970, Erokhov, Gavrilov, 1984)lelaki2070–76
Kazakhstan (Korelov, 1970, Erokhov, Gavrilov, 1984)perempuan1971–781130–40119–111133–40
Kyrgyzstan (Yanushevich et al., 1960)lelaki dan perempuan770–76728–3579–10730–35
A. a. bengalensis
China, Indonesia (Cramp, 1985)lelaki1969–7672,11831–3533,4
China, Indonesia (Cramp, 1985)perempuan4169–7672,43231–3532,2
Sakhalin (Gizenko, 1955)lelaki dan perempuan571–74,5527,7–35532,7–40

Berat badan burung. Belarus: lelaki (n = 5) 36-45, purata 39.6 g, wanita 43 g (Fedyushin, Dolbik, 1967), Transcarpathia: lelaki muda 35.5 dan 37 g (Portenko, 1950) muda (n = 46) 24.6-40.2, purata 33.2 g, perempuan dewasa (n = 3) 34.8-41.2, purata 38.8 g, rantau Ryazan: lelaki dewasa (n = 16) 31.1-36.1, purata 33.6 g, perempuan dewasa (n = 14) 33.6-44.1, purata 37.3 g (data asal), Wilayah Stavropol: lelaki ( n = 2) 40 dan 48 g (Bichev, Skiba, 1990), Kazakhstan: lelaki (n = 3) 27-32, purata 30.3 g, perempuan (n = 2) 32 dan 34 g = 37) 25.0-37.9, purata 30.3 g, muda pada musim gugur (n = 464) 20.6-40.9, purata 30.3 g, muda dan dewasa dalam (n = 55) 26.9-39.4, purata 30 g (Korelov, 1970, Erokhov, komunikasi oral), Kyrgyzstan: lelaki dan perempuan (n = 7) 35-35 g (Yanushevich et al. (1960), Altai: lelaki 38.5 g (Folitarek, Dementiev, 1938), Primorye: burung muda - 21 g (Belopolsky, 1950), Kepulauan Kuril: burung muda (n = 2) 30.4 dan 33, 6 g (Nechaev, 1969). Perubahan bermusim yang ketara dalam berat badan purata telah diperhatikan: ia adalah yang paling kecil pada bulan Jun-Ogos (35.8 g), yang terbesar - pada bulan Disember-Februari (43.7), di Switzerland peningkatan berat badan purata pada wanita semasa meletakkan telur (Mac-Julai) sehingga 42.9-47.3 g, pada musim-musim lain yang tidak melebihi 40 g (Reynolds, 1975, Bezzel, 1980).

Urutan perubahan pesanan adalah seperti berikut: sarang - perkahwinan pertama - perkahwinan (akhir).

Pada hari ke-3 kehidupan anak ayam, bintik-bintik pigmen dari carpal dan ulnar pterilium muncul, pada hari ke-4 - ke-5 semua pterilia ditunjukkan, pada hari ke 6 - 7, batang rakit muncul, pada hari ke 10 bulu rami, pada ke-14 rami muncul pada sepanjang hari. Pada hari ke 16-27, tiub pterili dorsal mula dibuka, pada usia 20 hari tiub pada semua pecah pterilia dan tiub fluff muncul. Pada usia 24-25 hari, pakaian sarang dibentuk sepenuhnya.

Tenggelam selepas remaja, yang merangkumi semua atau sebahagian besar bulu bulat kepala dan batang, sebahagian ekor, bermula 1.5-2 bulan selepas berlepas dari sarang (untuk brood paling awal - pada akhir bulan Julai) dan berakhir pada bulan Oktober-Disember. Kadang-kadang ia terganggu semasa musim sejuk dan berakhir pada April-Mei. Selepas bulu-bulu bulu yang tidak sempurna dari pakaian sarang, beberapa bulu di dada, bahagian bawah leher depan, bulu-bulu kelopak dan kadang-kadang sebahagian bulu pada mahkota kekal tidak dibentuk. Daripada stereng, hanya pasangan atau 2-4 pasang bulatan tengah. Selepas berhenti musim sejuk, molting sekali lagi boleh menukar beberapa stereng pusat (berganda berganda), serta sebahagian bulu bahu dan beberapa individu, bulu IV.

Selepas kawin biasanya bermula semasa bersarang, pada akhir bulan Jun-Ogos. Selalunya, ia bermula dengan perubahan dalam pena kontur kecil, kurang kerap kontur dan bulu terbang mula berubah pada masa yang sama, atau bulu kontur gugur selepas menukar beberapa bulu. Penumpahan bulu bulat kepala dan badan bermula dengan kehilangan bulu pada mahkota, kemudian menyebar secara berurutan ke sisi dan bahagian bawah kepala, leher, goiter, dada, supra- dan melemahkan, serta perut. Penumpahan bulu kontur kecil adalah beransur-ansur, iaitu pada satu pteryllium, anda boleh mencari kedua-dua bulu tua dan baru, serta bulu di peringkat tiub dan berus. Di dahi, semua bulu jatuh dan berkembang pada masa yang sama.

Perubahan swing utama bermula serentak di dua pusat dan pergi dari X ke V dan dari IV ke I. Biasanya bulu seterusnya akan jatuh apabila sebelumnya tumbuh sekurang-kurangnya 2/3 dari panjang penuh. Kadang-kadang menjelang akhir tempoh molting, pada bulan Oktober - pertengahan Disember I, V-VII tetap tidak menumpahkan dan diganti sebelum molt tahunan berikutnya atau pada permulaannya. Cacing terbang kecil juga meleleh dari dua pusat: dari 1 hingga ke-3 dan dari 10 hingga ke-4 dan ke-12. Gelombang roda kecil ke-10 jatuh serentak dengan primer IV dan X, yang pertama kecil - dengan kedua-dua utama II dan VII dan menengah ke-7 atau selepas perubahan roda dua menengah ke-12. Yang terakhir 3-5th yang kecil jatuh selepas molt terakhir lalat utama. Tikus 3-5, kurang kerap terbang 1-8 dan 12 kecil yang tidak pudar pada masa kelewatan musim sejuk, serta beberapa cacing terbang utama, digantikan pada Mei-Jun tahun depan. Bulu sayap digantikan selepas perubahan bulu IV - III.

Bulu stereng diganti tanpa urutan tertentu, lebih-lebih lagi, beberapa bulu boleh jatuh pada masa yang sama. Permulaan molting dari helmsmen diperhatikan sejurus selepas permulaan molting roda-roda flywheels, akhir adalah semasa perubahan flyworm kecil menengah. Penutup atas gelombang udara sekunder besar serentak berubah dengan perubahan bulu terbang sekunder yang bersesuaian, tetapi biasanya mereka mula meleleh selepas flyover sekunder ke-9 berlaku dan berakhir sebelum 6-7 roda menengah menengah jatuh, sementara perintah perubahan penutup bersesuaian dengan susunan perubahan flywheels sekunder itu sendiri. Kadar pertumbuhan purata bulu utama individu adalah 2.5 mm, sekunder - 2 mm, dan bulu ekor - 1.5 mm setiap hari. Setiap bulu mencapai panjang penuh dalam 20-25 hari. Tempoh jumlah molting ialah 3-4 bulan. Mungkin ada pengecualian untuk peraturan ini. Jadi, dalam aplikasi Oksky. pada dewasa III, IV, IX dan X dewasa yang ditangkap sebelum berlepas, yang utama, serta (7) 9-11 (12) minor baru, benar-benar terlalu besar, baki yang masih lagi tua (Doucet, 1971, Bezzel, 1980, .

Taksonomi subspesifik

Pengarang yang berbeza membezakan antara 7 hingga 9 subspesies (Stepanyan, 1975, Fry, 1980, Howard, Moore, 1980), sedikit berbeza dalam saiz dan warna. Di Timur Eropah dan Utara. Asia didiami oleh tiga subspesies.

1.Alcedo atthis ispida

Alcedo ispida Linnaeus, 1758, Syst. Nat., Cd. 10, ms 115, Sweden.

Subspesies berwarna terbesar dan paling gelap. Barat Eropah timur ke negara-negara Baltik, barat. bahagian Belarus dan Ukraine, Pusat. Romania.

2.Alcedo atthis atthis

Gracula atthis Linnaeus, 1758, Syst. Nat., Ed. 10, ms 109, Mesir.

Sedikit lebih kecil dan lebih ringan daripada ispida. Northwest Afrika, Mesir, Palestin, Israel, Syria, Asia Kecil, di Eropah dari sempadan selatan dan timur dari bentuk sebelumnya ke timur ke Utara-Barat. China (Xinjiang), aplikasi. Himalaya, selatan ke pergunungan Parsi dan Oman, Pakistan, Utara-Barat. India

3.Alcedo atthis bengalensis

Alcedo bengalensis J.F. Gmelin, 1788, Syst. Nat., 1, ms 450, Bengal.

Warna biru sedikit lebih gelap daripada ispida, yang terkecil daripada tiga subspesies bernama. Dari rantau Baikal timur ke pantai Laut Okhotsk, pulau-pulau Jepun, Ryukyu, Taiwan, Hainan, Filipina, Great Sunda, Nicobar, Andaman, di benua Korea - Timur. dan tenggara. China, Indochina, Bhutan, Nepal, Utara-Timur. India selatan ke r. Godavari.

Subspesies yang tersisa diedarkan di kawasan tropika hemisfera timur: A. a. taprobana - Selatan India, Sri Lanka (4), A. a. floresiana - Kepulauan Sunda Kecil (5), a a. hispidoides - Sulawesi, Moluccas, pantai New Guinea dan Melanesia (6), A. a. salomonensis - Kepulauan Solomon (7).

Nota taksonomi

Variabilitas geografi dari pengkhianat umum adalah sebahagian besar dari segi klinikal. Perbezaan individu dari kedua-dua warna dan saiz sering bertindih dengan variasi geografi. A. Ya Tugarinov dan E.V. Kozlova-Pushkareva (1935) mencadangkan menggunakan nama margelanica untuk burung dari Balkhash, Ferghana dan Kashgar, berbeza dengan A. a. atthis pewaran cahaya bahagian belakang badan. Bagaimanapun, A.M. Sudilovskaya (1951) menolak realiti kewujudan borang ini. Populasi dari Asia Tengah, Afghanistan dan Kashmir kadang-kadang terpencil sebagai pallasii, percaya bahawa mereka mempunyai paruh yang lebih pendek dan warna yang lebih ringan dari badan yang lebih rendah, namun dalam hal ini, variasi variasi individu juga tidak diambil kira. Pelbagai penulis (Howard, Moore, 1980, dan lain-lain) mengasingkan bentuk japonica, yang mendiami Sakhalin, Jepun, Taiwan dan berbeza dari bengalensis oleh sayapnya yang lebih panjang.

Sementara itu, O.A. Austin dan Kuroda (Austin, Kuroda, 1953), membandingkan saiz 20 Jepun dan siri besar burung-burung Timur dan Asia Tengah, tidak menemui perbezaan yang signifikan antara pulau dan penduduk benua. Sesetengah penulis (Voous, 1960 dan yang lain) mengiktiraf spesies monotypic - semacam semut serviks semi-serviks (Alcedo semitorquata) - hanya untuk subspesies Afrika Selatan pemelihara umum (A. a. Semitorquata), yang berbeza daripada subspesies lain dalam saiz yang sedikit lebih kecil, covert telinga. Kadang-kadang pemelihara semi-serviks, bersama-sama dengan polipypic Alcedo atthis, diasingkan sebagai subspesies bebas (Fry, 1980b, Cramp, 1985).

Pengedaran

Jangkauan narang. Eurasia dari Atlantik ke Pasifik. Utara di UK sehingga 57 ° N (selatan Scotland), di Norway sehingga 59 ° N, di Switzerland dan Finlandia sehingga 61 ° N, di bahagian Eropah Rusia hingga 60 ° N, timur Volga hingga 58 ° N , dalam Zap. Siberia hingga 58-59 ° N, di Siberia Tengah dan Timur Jauh hingga 56 °, di Timur. Siberia sehingga 58 ° N, Sakhalin dan Yuzh. Kepulauan Kuril. Di Utara. Tempat-tempat bersarang pulau Afrika: di Maghribi di selatan sehingga 29 ° N, di Algeria dan Tunisia sehingga 36 ° N, lebih jauh di timur jalur sempit yang sempit di sepanjang pantai Laut Mediterranean. Di Asia, sempadan selatan melintasi penanaman. sebahagian daripada Semenanjung Sinai, Israel, Syria, Iraq, Iran, Pakistan. Baka di India, Sri Lanka, di Andaman, Nicobar, Kepulauan Sunda Besar, di New Guinea, di Kepulauan Solomon. Bahagian timur meliputi Indochina, Jepun, Taiwan, Hainan, dan Filipina. Kawasan gersang dan dataran tinggi (di atas 2,000 m di atas paras laut) dielakkan (Fry, 1980, Cramp, 1985, Rajah 53).

Rajah 53. Kawasan pengedaran umum:
julat a - nesting, b - kawasan musim sejuk. Subspesies: 1 - A. a. ispida, 2 - A. a. atthis, 3 - A. a. bengalensis, 4 - A. a. taprobana, 5 - A. a. floresiana, 6 - A. a. hispidoides, 7 - A. a. salomonensis.

Di Timur Eropah dan Utara. Asia diagihkan dari sempadan barat bekas USSR ke Lautan Pasifik. Perbatasan utara pembiakan telah tidak banyak dipelajari, dalam kebanyakan kes, ia tidak naik melebihi 60 ° N. - ke utara Estonia di negara-negara Baltik, selatan rantau Leningrad, White Lake. di rantau Vologda (Kumari, 1949, Mikhailov, 1976, Malchevsky, Pukinsky, 1983). B.M. Zhitkov dan S.A. Buturlin (1901) menunjukkan bersarang di Tasik. Syamgo, pada masa yang sama, terletak di sebelah selatan sungai. Gumbarka berlaku pada musim panas, tetapi tidak bersarang (Noskov et al., 1981). Spesimen terbang ditandakan di sungai. Urez (64 ° 20 'N) di Wilayah Arkhangelsk (Pleshak, 1987). Sarang di selatan kawasan Kostroma dan Kirov. Pada musim panas, ia berulang kali dan telah lama direkodkan di daerah Kungursky dan Kishertsky di wilayah Perm. (Shepel et al., 1987). Ia ditangkap di sungai. Kedrovka di Pechoro-Ilychsky zap. (Teplova, 1957). Nar di Ural tengah Sysert (56 ° 40 'N) (Bolshakov et al., 1969). Maklumat mengenai bersarang di rantau Tyumen. tidak hadir, tetapi tidak ada sebab untuk menafikan sepenuhnya kemungkinannya. Dijumpai berhampiran Omsk dan utara ke sungai. Vasyugan (Gyngazov, Milovidov, 1977), sarang di sungai. Ket (Moskvitin et al., 1977), di Sungai Yenisei diperhatikan di kampung. Verkhne-Imbatskoe (Skalon, Sludsky, 1941) mungkin sarang di kampung Vorogovo (Rogacheva et al., 1978). Di Timur Siberia mencatatkan mesyuarat di rantau Bratsk (Shvedov, 1962) dan bersarang di bass. r Teratas Angara (Tolchin et al, 1979), di sungai Tokko (58 ° 40 'N) dan mesyuarat berhampiran mulut Tyan (59 ° N) dan Nar. Chyulbyu (anak sungai Uchur 57 ° 45 'N) (Vorobyov, 1963). Di Sakhalin, ke utara, sehingga 52 ° N, di Kepulauan Kuril, ke. Iturup.

Rajah 54. Habitat penguasa umum di Eropah Timur dan Asia Utara:
julat a - nesting, b - tidak jelas sempadan julat bersarang, c - lalat.

Di Carpathians, ia direkodkan sehingga ketinggian 700 m di atas paras laut, di Caucasus - sehingga 1,800 m, di Pamir-Alai - sehingga 2,300 m, di Barat. Tien Shan - sehingga 1,200 m di atas paras laut (Sudilovskaya, 1951, Yanushevich et al., 1960, Strautman, 1963, Ivanov, 1969, Abdusalyamov, 1971). Mengelakkan kawasan tanpa air (Karakum, Kyzylkum), tetapi disini secara serentak sarang sepanjang kanal pengairan.

Oleh kerana pemanasan iklim, pengayuh raja telah bergerak ke utara di Fennoscandia, Estonia, dan Rantau Leningrad. (Kumari, 1949, Malchevsky, Pukinsky, 1983, Cramp, 1985). Dari suku ketiga abad ke-19, sempadan utara sempadan di negara-negara Baltik maju lebih dari 400 km ke utara (Kumari, 1949).

Di Barat Di Eropah, Afrika dan Asia Selatan, penguasa raja adalah burung yang berhijrah, mengembara dan hanya memisahkan sebahagiannya. Populasi migrasi musim sejuk terutamanya dalam lingkungan spesies, individu individu mencapai pantai utara Laut Merah dan Lembah Nil 15 ° N (Fry, 1980; Cramp, 1985). Di mana di tempat-tempat kolam bersarang tidak membeku, beberapa burung musim sejuk. Ini dicatatkan di Estonia, Latvia (Kumari, 1939, 1978, Strazds, 1983). Pada musim sejuk yang sedikit, ikan keldai direkodkan di musim sejuk di rantau Belarusia yang berlainan (Dolbik, 1974). Dalam Belovezhskaya Pushcha ia berlaku hampir setiap tahun di musim sejuk (Gavrin, 1957). Di Barat Ukraine sentiasa musim sejuk di Dniester, Prut, Tissa, Zap. Bug dan di sungai Volyn-Podolia (Strautman, 1963, I. Gorban, komunikasi peribadi), direkodkan pada musim sejuk berhampiran muara sungai. Oster di rantau Chernihiv (Babko, 1991).

Musim sejuk di utara. Pantai Laut Hitam, di pantai Laut Hitam di Caucasus (Sudilovskaya, 1951). Ia berlaku di Azerbaijan setiap musim sejuk, terutama sekali di dataran rendah Kura-Araksin (Khan-Mamedov et al., 1970).Ia juga musim sejuk di selatan Kazakhstan, di Turkmenistan, di selatan Uzbekistan, di Kyrgyzstan dan Tajikistan (Geptner, 1956, Meklenburtsev, 1958, Potapov, 1960, Yanushevich et al., 1960, Abdusalyamov, 1971). Pemandangan musim sejuk yang biasa di Lembah Angara, diperhatikan pada musim sejuk di sungai. Bodaibinke, musim sejuk di semua lembangan di Timur. Siberia (Gagina, 1956.1961, Tolchin et al, 1979). Pada musim sejuk, di Sakhalin, berhijrah ke selatan pulau atau bahagian-bahagian ais bebas daripada sungai (Gizenko, 1955). Pada musim sejuk yang agak sederhana, musim sejuk diperhatikan di lorong tengah bahagian Eropah di Rusia: berhampiran Smolensk (Grzhibovsky, 1914), di okrug. Moscow (Ptushenko, Inozemtsev, 1968) di rantau Volga-Kama (Garanin, Grigoryev, 1977).

Daun musim sejuk pada bulan Februari atau Mac. Di Ukraine, mesyuarat pertama direkodkan pada akhir Mac - awal Mei, secara purata di rantau Dnipropetrovsk. - 15 April, di okr. Kiev - 20 April (Borovikov, 1907, Danilovich, 1933, dipetik oleh: Sudilovskaya, 1951) di rantau Kharkov. - 19 April-27 Mei (Somov, 1897). Kingfishers muncul di takungan pembekuan Polesie Ukraine pada awal April (Strautman, 1963), di Belarus - pada 4-12 April (Fedyushin, Dolbyk, 1967). Di Estonia, dalam beberapa tahun, muncul di laman bersarang pada pertengahan Mac (Kumari, 1949). Ke rantau Voronezh burung tiba di separuh kedua bulan April (Barabash-Nikiforov, Semago, 1963), ke Mordovia - pada akhir bulan April (Serebrovsky, 1918). Ia dicatat pada 17 April 1887 berhampiran Buguruslan (Karamzin, 1909), pada 26 April 1958 di Volga-Kama Zap., Pada 28 April 1928 dan 1 Mei 1927 Kokshaga (Garanin, Grigorv, 1977). Dalam aplikasi Oksky. (Rantau Ryazan) mesyuarat pertama direkodkan 11 April - 16 Mei, secara purata selama 35 tahun pemerhatian - 25 April (data asal), di rantau Moscow. 24 April - 11 Mei, secara purata (n = 18) - 1 Mei (Ptushenko, Inozemtsev, 1968). Tomsk mempunyai ketibaan awal pada 2 Mei 1957, tarikh purata pertemuan pertama (n = 17) adalah 8 Mei (Gyngazov, Milovidov, 1977), di Altai berhampiran Novensky - 11 Mei 1913 (Sushkin, 1938) Primorye di barat. "Cedar Pad" - 9-26 April (Panov, 1973), di Sudzukhinsky Zap. April 19-22 (Belo-Polish, 1950, Litvinenko, Shibaev, 1971). Penghijrahan musim bunga dan kedatangan burung ke tempat bersarang biasanya membentang selama 1-1.5 bulan. Jadi, di tasik. M. Sorbulak (selatan Kazakhstan) pada tahun 1981-1986 individu migrasi muncul pada April 9-30, 18-31 Mei lepas, jumlah tempoh ketibaan musim bunga dalam tahun yang berlainan adalah antara 23 hingga 53 hari (S. Erokhov, komunikasi peribadi).

Pemergian musim luruh orang muda bermula sejurus selepas berlepas dari sarang. Di lorong tengah bahagian Eropah di Rusia, anak ayam brood yang paling awal terbang pada bulan Jun. Nestling, yang diletakkan pada akhir bulan Jun di Wilayah Ryazan, ditemui pada bulan Julai 630 km ke selatan, di Wilayah Rostov. Di selatan Kazakhstan, tahun penghijrahan pertama muncul 7 Julai - 15 Ogos (S. Erokhov, komunikasi peribadi), dalam aplikasinya. The Tigrovaya Balka di selatan Tajikistan, jumlah ikan raja meningkat pada paruh kedua bulan Ogos, nampaknya disebabkan oleh burung yang datang dari utara (Potapov, 1959). Di selatan Primorye, bangsal musim gugur bermula pada hari-hari terakhir bulan Ogos (Panov, 1973). Chicks akhir babi mula berlepas pada bulan September. Pertemuan terakhir dicatat di Polesie Belarusia pada 17 Oktober (Fedyushin, Dolbyk, 1967), di Wilayah Voronezh. dan Volga-Kama Krai - pada bulan Oktober (Barabash-Nikiforov, Semago, 1963, Garanin, Grigoryev, 1977), di rantau Bryansk. - 26 November (Lozov, Shpilenok, 1990), di rantau Chernihiv. - pada dekad pertama Oktober (Babko, 1991), di rantau Moscow. - 20-29 September (Ptushenko, Inozemtsev, 1968), di rantau Ryazan. - pada pertengahan Oktober (tarikh terakhir ialah 8 November 1986, data asal), di rantau Tomsk. - 12 dan 14 Oktober (Gyngazov, Milovidov, 1977), di selatan Kazakhstan - 13 September - 8 November (Erokhov, Gavrilov, 1984), di Altai - 11 September (Sushkin, 1938), di barat. "Cedar Pad" - 6-12 Oktober (Panov, 1973).

Sebelum penghijrahan, kebanyakan penari ikan muda membuat migrasi pasca-sarang bukan penghijrahan. Maka, burung yang ditanam di rantau Ryazan ditemui selepas 19 hari, 162 km ke barat - di rantau Moscow. Arah dan jarak burung musim gugur burung dari pelbagai tempat berbeza. Kingfishers dari Latvia ditemui di selatan Norway (kira-kira 950 km), di Belanda (1 482 km), di Itali (1 852 km), dari rantau Kharkov. - 959 km ke tenggara, di Adjara (TsKAN).

Kingfishers dari Oksky Zap. semasa migrasi musim gugur, mereka bergerak ke arah barat daya pada kelajuan 7-30 km sehari (Numerov, Kotyukov, 1979), sebahagiannya dijumpai pada bulan September di Bulgaria (1663 km), di utara Semenanjung Sinai (2709 km) dan di Delta Nil (2 681 km). Burung dari Timur. Siberia dan Timur Jauh berhijrah ke Filipina dan Indonesia (Cramp, 1985), beberapa di antaranya boleh mencapai New Guinea (H. Bell, komunikasi peribadi).

Habitat

Dalam masa bersarang, ia memancarkan kedudukan berdiri dan cair, biasanya air yang segar atau sedikit air masin dengan air jernih (sungai, sungai, terusan, parit pengairan, tasik, takungan). Ia hidup di dataran dan di pergunungan, pada ketinggian 700-2300 m di atas paras laut. Keadaan yang sangat diperlukan untuk bersarang adalah, pertama, kehadiran lereng curam tanah atau bertumpuk dari tanah liat dan (atau) pasir, tebing dan tanah lain yang terletak berhampiran dengan badan air atau jarak sejauh 1 km dari mereka, dan kedua, kehadiran bahagian-bahagian badan air dengan permukaan lancar dilindungi dari angin dan aliran perlahan. Ia lebih suka sungai dan sungai dengan tumbuh-tumbuhan pesisir pantai, kawasan-kawasan yang tenang atau aliran balik yang tenang, mudah untuk memburu berupa ranting dalam bentuk cabang, akar atau pokok dan pokok renek yang tergantung di atas air (Kotyukov, 1979). Apabila bersarang di atas sungai-sungai gunung dengan arus yang cepat, tebing dan kawasan memburu yang mudah untuk bersarang boleh terletak pada jarak antara satu sama lain.

Semasa penghijrahan dan musim sejuk, ia juga boleh dijumpai di delta sungai, di tasik garam, estuari yang ditumbuhi buluh dan kandang, di pantai dan di teluk laut cetek, di bakau. Semasa penerbangan di pergunungan, ia ditemui pada ketinggian 3800 m di atas paras laut. (Abdusalyamov, 1971).

Nombor

Di tempat-tempat yang sesuai untuk bersarang, burung biasa, di sempadan utara sempadannya jarang berlaku. Terdapat beberapa data spesifik mengenai wilayah yang luas. Di Estonia di sungai. Achya di seksyen sungai 35 km panjang dihuni oleh ikan raja pada tahun 1938 19-20 pasangan bersarang (Kumari, 1939), di Latvia Pasangan Gauja 1 adalah panjang 5-6 km (Wilks, 1981). Di sungai Oh, di Transcarpathia, beberapa (Portenko, 1950), di sepanjang sungai sepanjang 25 kilometer. Vereshchitsa (Lembangan Sungai Dniester, Wilayah Lviv) sarang 4-5 pasang (Gorban, komunikasi peribadi), di Moldova di sepanjang tebing tiga kilometer di muara muara Kuchurgan, 5 lubang yang dihuni ditemukan di tapak sungai. Dniester dari Tiraspol ke s. Slobodzeya (30 km) pada bulan Jun, 52 orang telah direkodkan (Averin, Ganya, 1970). Di Azerbaijan, ketumpatan penduduk musim panas raja perawan bervariasi dari 3.5 individu per 10 km di wilayah Lesser Caucasus hingga 16.4 di Talysh (Khanmamedov et al., 1970).

Di rantau Chernihiv di sepanjang sungai sepanjang 50 kilometer. Desna pada tahun 1978-1983 6-8 sarang telah direkodkan (Babko, 1991). Di rantau Bryansk di tapak sungai. Nerussa di 11 km bertanda bersarang 9-13 pasang (Lozov, Shpilenok, 1990). Dalam bahagian 40 kilometer di sungai terpilih. Voronezh di Wilayah Lipetsk dan Voronezh pada tahun 1982-1986 didapati dari 4 hingga 30 sarang (Klimov, 1993). Dalam aplikasi Oksky. di tapak sungai. Sarang pra-panjang 54-km setiap tahun dari 14 hingga 43 wanita (Kotyukov, 1986), di kawasan sungai. Oka dari s. Yushta ke mulut sungai. Pra (75 km) pada akhir bulan Jun - awal Julai 1988-1989 22-26 lubang kediaman (asal) diambil kira. Di Wilayah Moscow, sedikit lebih seratus pasang pasang (Red Book of the Moscow Region, 1998). Di rantau Nizhny Novgorod di sungai-sungai Kerzhenets, Sura, Oka dan Volga - biasa, di sungai. Vetluga jarang berlaku (Vorontsov, 1967). P. A. Serebrovsky (1918) bertemu pasangan di Kerzhenets "setiap batu" (1.6 km). Di sungai Sura di Mordovia, satu pasangan berada di 6 km dari pantai (Lugovoi, 1975). Di tapak sungai. The Abyss (anak sungai kanan Sungai Sura) 22.5 km panjang di Chuvashia mendapati 11 lubang kediaman (Kotyukov, Nikolaeva, 2001). Di sungai M. Kokshaga di Republik Mari-El di kawasan padat penduduk dengan panjang 12 km 6 pasang ditemui, 7 pasang ditemui di seluruh bahagian 30-km yang diperiksa (Grigoryev, 1929).

Di rantau Samara pasangan sarang pada jarak 2-7 km dari satu sama lain (Shaposhnikov, 1984). Di bahagian Asia di Rusia, ia kurang teragih, bilangan dan ketumpatan sarang berbeza walaupun di habitat jiran. Di Kazakhstan, satu pasangan menduduki 1-2 km garis pantai (Korelov, 1970). Di lembah Murgaba, pada laluan 5 km pada bulan Jun, 0.2 individu setiap 1 km direkodkan (Tashliev et al., 1967), dalam bass. Sarang Kashka-Darya untuk sekurang-kurangnya 3 pasang untuk 10-12 km (Meklenburtsev, 1958), dalam bass. Surkhan-Daria untuk 2-2.5 km - 2-4 individu (Salikhbaev, Ostapenko, 1964). Dalam aplikasinya. "Tigrovaya Balka" mempunyai 1 pasang setiap 1 km dari garis pantai tasik (Potapov, 1959). Di sungai Ket pada bahagian atas telah dicatatkan oleh 6 orang setiap 10 km, di bawah pertemuan B. dan M. Keti sungai - 3 individu setiap 50 km (Moskvitin et al, 1977). Di saluran sungai. Ob di dalam hutan taiga dan subtaiga selatan menyumbang 0.4-0.6 individu setiap 10 km (Ravkin, 1978), di bahagian tengah sungai. Biya dan di sungai. Pyzha (Altai) - 0.2 individu setiap 10 km, di saluran sungai. Biya - 0.1 individu setiap 10 km dari pantai (Ravkin, 1973), adalah biasa dalam kemurungan Minusinsk (Prokofiev, 1987). Di Selatan. Transbaikalia biasa, tetapi dalam bass. Selenga adalah sejenis spesies yang sering ditemui di tempat bersarang (Gagina, 1961). Menurut V.A.Andronov (komunikasi peribadi), di Khingan West, 1.7 individu dicatatkan di sungai besar dan sederhana Bureya, Arkhara, Urila dan Mutnaya, 0.3 individu di sungai-sungai kecil dan 0 di dalam tasik , 8 individu setiap 1 km garis pantai. Di Primorye, ia adalah perkara biasa dan banyak di beberapa sungai (Vorobyov, 1954), di dalam lembangan sungai. Kegelapan pada Sakhalin banyak (Gizenko, 1955). Jumlah perkiraan pembiakan di Timur. Eropah dan Utara. Kingfishers Asia dianggarkan tidak kurang daripada 50,000 pasangan.

Di Barat Eropah pada tahun 1970-an bersarang: di UK dan Ireland - 5000-9000 pasang, di Perancis - 1000-10000 pasang, Belgium - sekitar 450, Luxembourg - sekitar 140, Belanda - 275-325, Denmark - 100-200, Jerman - 1000-1200, sekitar 180-200, Finland - 10 pasang (Cramp, 1985).

Hasil daripada pengawalan aliran sungai, pencemaran badan air dan kesan antropogenik lainnya di beberapa tempat, bilangan ikan keldai berkurang. Pengurangan angka-angka yang disebabkan oleh punca-punca ini dicatatkan di Perancis, di selatan Belgium, di Belanda, di banyak rantau Jerman, di Poland dan lain-lain (Timmerman, 1970, Markiewicz, 1973, Bezzel, 1980, Hallet, Doucet, 1982). Untuk populasi musim sejuk di tempat bersarang (terutamanya subspesies A. a. Ispida), keadaan musim sejuk adalah faktor pengawalseliaan yang kuat. Pada musim sejuk terutamanya yang teruk, jumlah burung pembiakan menurun sebanyak 83-84% dan sehingga 95% (Kniprath, 1965, Bezzel, 1980). Bilangan burung yang tinggal di negara-negara Baltik dan musim sejuk di Barat. Eropah, dan sering di sekitar lokasi bersarang, juga terjejas oleh musim sejuk yang keras. Sebagai contoh, di sungai sepanjang 18 kilometer yang dikawal dengan baik. Achya di Estonia pada tahun 1938, 15 pasangan bersarang, pada tahun 1939 - 11, pada tahun 1940 dan 1941. selepas musim sejuk yang keras tahun 1939/40 Pemancing raja tidak hadir di sini dan penduduk semula dihuni sungai pada tahun 1943 (Kumari, 1978).

Bagi burung yang tinggal di tengah-tengah bahagian Eropah di Rusia, turun naik 3-4 kali ganda dalam angka yang diperhatikan: dalam aplikasi Oksky. pada tahun 1976-1985 14-43 wanita mempunyai 20-79 sarang. Musim sejuk yang teruk tidak menjejaskan bilangan burung tempatan musim sejuk yang kebanyakannya di Mediterranean. Dalam dinamika bilangan ikan raja yang bersarang di Okskoye Zap., Periode 10-12 tahun dikesan untuk beberapa spesies burung lain (Kartashev, 1962, Kotyukov, 1986).

Aktiviti harian, tingkah laku

Cara pemakanan adalah pelbagai, tetapi yang paling biasa adalah menyelam ikan dari serangan. Sebagai aditif, ia menggunakan tongkat, cawangan, akar, batu dan objek lain yang terletak di atas atau berhampiran dengan air. Ketinggian aditif biasanya dari 0.5 hingga 3 m di atas permukaan air, kadang kala burung menggunakan aditif sekitar 11 m tinggi (Frost, 1978). Burung pemburu mencari mangsa pada jarak 10 m atau lebih, biasanya 1-2 m dari serangan.

Rajah 57. Tingkah laku pemelihara biasa (menurut: Radetzky, 1976, Boag, 1982):
a - mencari mangsa dari aditif; b - lokasi di paruh ikan sebelum memberi makan anak ayam.

Setelah melihat ikan berenang di lapisan atas air, para penguin beralih ke arahnya dan menyelam ke dalam air. Sekiranya jarak ke objek memburu melebihi 2-3 m, ikan kingfisher pertama terbang selari dengan permukaan air dan kemudian bergegas ke bawah untuk mangsa. Dalam kes-kes di mana ketinggian aditif tidak membenarkan anda menyelam jauh, penunggang ikan lebih tinggi dan hanya selepas itu turun. Semasa membuang selepas mangsa, burung itu merayap sayapnya beberapa kali dan sebelum memasuki air menariknya kembali ke seluruh badan. Merebut ikan dengan paruhnya melintasi tubuh, mengalihkan kepalanya ke permukaan, terbang keluar dari air dan duduk di umpan sebelumnya. Berada di dalam air, burung menutup matanya dengan Zaman Tengah, di dalam air semasa pendakian mengepakkan sayapnya dengan cara yang sama seperti di udara. Kedalaman penyerapan maksimum adalah kira-kira 1 m (Bezzel, 1980). Ia membunuh ikan yang ditangkap dengan memukul kepala dengan kesan. Di tempat-tempat di mana tidak ada aditif yang mudah, dia berburu seperti terns, mencari mangsa dalam penerbangan berkecepatan tinggi. Terdapat kes-kes ketika pengamat raja menyelam mangsa, mengganggu penerbangan mengepakkan mendatar (Radetzky, 1976). Pada musim sejuk, ia boleh menyelam untuk mangsa ke dalam air melalui kerak tipis ais (Nicht, 1975). Bergantung kepada lokasi, musim dan kaedah memburu, kejayaannya berbeza. Semasa musim sejuk di Malaysia, ia adalah 53%, di Kashmir (India) semasa tempoh bersarang - 38% daripada memburu dari hutan dan 54% daripada pemburuan udara raja-raja muda tawanan - 36%, di musim sejuk di Estonia 5 daripada 10 lontaran berjaya. musim pembiakan di Oksky zap. Lebih daripada dua pertiga daripada lontaran untuk pengeluaran (kira-kira 75%) berjaya (Kniprath, 1969b, Pring-Mill, 1976, Kumari, 1978, data asal).

Kadang-kadang pemancing raja menggunakan cara pemakanan yang lain: burung tawanan merebut makanan dari permukaan air (Kniprath, 1969b), di Sepanyol, terbang beberapa inci di atas tanah, penangkap ikan menangkap labah-labah dan mungkin kadal kecil (Shanrock, 1962). Di Jerman, seekor burung dewasa berlegar dalam penerbangan berselerak di dekat tebing tebing dan pecking yang berlari di sepanjang cerunnya, kadang kala burung yang sama, seperti flytrap, memecah serangan, merampas serangga terbang dan kembali ke serangan (Ruthke, 1968). Dalam aplikasinya. Semasa tempoh memberi makan anak ayam dan pada bulan Ogos kingfishers melihat kingfishers memusnahkan semut dari lantai dan dinding bangunan (Potapov, 1959). Dalam aplikasi Lazovsky. pada permulaan bulan September mereka melihat seekor tikus memancing dari tebing pesisir (D. Banin, komunikasi peribadi).

Pada musim pembiakan, asas pemakanan burung dan ayam dewasa adalah ikan; perkadaran makanan lain yang biasanya menghasilkan ikan dalam air adalah kecil. Di Estonia, ia memberi makan kepada minnow (Phoxinus phoxinus), char (Nemachilus barbatulus), gudgeon (Gobio gobio), suram (Alburnus alburnus) dan roach (Rutilus rutilus) (Kumari, 1939, 1978). terutamanya char (Ptushenko, Inozemtsev, 1968), di Azerbaijan juvile carp (Cyprinus carpio), roach, asp (Aspius aspius), chub (Leuciscus cephalus), rudd (Scardinus erythrophthalmus) imago makan daging lembu (Taban>
Selalunya dalam diet pemangsa raja, spesies yang paling banyak terdapat di kawasan itu, serta ikan yang disimpan di atas lapisan air dan dalam air cetek. Di Estonia, asas diet adalah minnow, di Ukraine - idea (Leuciscus idus) - 15.8-47.9%, roach - 11.7-20.5%, suram - 3.7-12.8%, asp - 6 , 4-6.7% dan pike (Esox lucius) -2.6-8.0%, dalam aplikasi Oksky. roach - 37%, ide - 19.2%, pike - 16.3% dan bream (Blicca bjoerkna) - 12.7%. Spesies kecil dan ikan yang hidup di lapisan bawah air diwakili oleh spesimen tunggal dalam diet raja: ikan di Ukraine, ini adalah ikan crucian (Carassiussp.), Ruff (Gimnocephalus segpia), goby (Neogobiussp.), Di zks Oksky. - Verkhovka (Leucaspius delineatus), kepala rotan kecil (Percottus glehni), ruff (Smogorzhevsky, 1959, Kartashev et al., 1963, Kumari, 1978, data asal).

Semasa penerbangan dan musim sejuk, sebahagian besar makanan terdiri daripada makanan haiwan lain: di tasik tanpa ikan M. Sorbulak (selatan Kazakhstan), mayat kumbang (Cryptocephalus nPhilortthus), Hymenoptera, bug, labah-labah (Aranei) didapati di dalam perut tiga ikan raja semasa penerbangan. dan rusa ridibunda (Erokhov dan Gavrilov, 1984), di Sepanyol pada musim gugur dan musim sejuk, ikan membentuk 61%), katak - 1.8%, udang karang (Austropotamobius pallipes) - 4.1%, serangga - 33% (Iribbaren, Nevado, 1982). Di kem musim dingin di Malaysia, ikan kira-kira 59%, udang (genus Natantia) - 26%, ketam - 2%, larva dragonfly - 0.7% daripada makanan (Helbig, 1987), di Jerman pada akhir Disember terdapat seekor burung hunting untuk gastropods kecil Lymnaeidae) dan bivalve (Anodonta sp. Or Unio sp.) Moluska (Schroder, 1966).

Setiap hari, anak ayam makan dari 3 hingga 9 ikan, beratnya untuk anak ayam 4-5 hari adalah 25% daripada beratnya (kira-kira 2.5 g), untuk anak ayam berusia 19-23 tahun - 13-25 g (Heyn, 1963, Zverev, 1970). Setiap hari sepanjang tempoh bersarang, seekor ayam makan rata-rata 20.9 g, burung dewasa 16-30 g, purata 24 g ikan, musim sejuk yang dibekukan oleh ikan lumpuh musim sejuk di latitud tengah memakan hingga 45.6 g sehari (Boag, 1982, Hallet-Libois, 1985 ) Di sungai Hutan di Belgium, sepasang ikan kelapa dan anaknya (2-4 broods) makan 9.4-14.4 kg ikan semasa musim pembiakan (1 Mac - 15 Ogos) (Hallet-Libois, 1985). Pada 53 km di sungai. Pra pada Mei-Ogos 195831-35 pasangan raja yang disimpan, di mana 25-28 pasang telah berkembang biak dan mempunyai 1-2 cengkaman; pada musim pembiakan mereka menghasilkan sekitar 130 ribu ikan (Kartashov et al., 1963).

Musuh, faktor-faktor buruk

Kerosakan yang paling besar terhadap sarang raja adalah disebabkan oleh pemangsa terestrial. Dalam aplikasi Oksky. menggali sarang, makan telur dan anak ayam, seekor rubah dan seekor anjing raccoon, seekor burung hantu yang menembus, makan bukan sahaja kopling atau brood, tetapi juga burung penetasan. Sesetengah sarang dengan cengkaman hancur oleh ular. Dalam salah satu sarang raja ini, sebuah ular ular, yang terdiri daripada lebih daripada 50 telur, kemudian dijumpai (Kotyukov, Numerov, 1983, data asal). Di Kazakhstan, sarang dihancurkan oleh otters, ermines, rubah dan ular (Korelov, 1970). Musuh-musuh raja juga dapat dikaitkan dengan kincir Amerika, weasel, tikus air, yang, bersama dengan binatang yang disebutkan di atas, menghancurkan sarang di Zap. Eropah (Alam Semulajadi, 1972, Svensson, 1978). Dari pemangsa berbulu raja pemancing, sparrowhawk, karp biasa, burung hantu kelabu dan biru biru diperoleh (Gentz, 1962, Kumari, 1978, Boag, 1982).

Bahaya yang serius untuk sarang adalah banjir musim panas, peningkatan mendadak di paras air dan hujan lebat, menyebabkan banjir dan kemusnahan pantai. Ramai ikan kingfishers di musim sejuk di tengah-tengah meninggal semasa snap sejuk tiba-tiba.

Nilai ekonomi, perlindungan

Pada wilayah yang lebih luas dalam lingkungan Vost. Eropah dan Utara. Asia tidak mempunyai nilai ekonomi. Boleh menyebabkan kerosakan kecil dengan memakan ikan komersil remaja di perikanan.

Ia disenaraikan dalam Buku Merah Lithuania, Latvia, Estonia, Republik Belarus, dan Persekutuan Rusia - di Red Books of Lipetsk, Moscow, Nizhny Novgorod, Ryazan, Tver, Leningrad, Kirov dan Wilayah Tomsk, Karachay-Cherkessia, Bashkortostan, Tatarstan, Yakutia dan Wilayah Stavropol.

Tonton video itu: Masteran Burung Kingfisher Besetan Kasar (Ogos 2020).

Pin
Send
Share
Send