Mengenai haiwan

Keluarga: Stercorariidae Grey, 1871 = Skuas, Skuas

Pin
Send
Share
Send


Skuas adalah keluarga charadriiformes. Panjang dari 45 (skuas), sehingga 60 sm (skuas). Sama seperti camar sebenar, tetapi berbeza daripada warna bulu yang lebih gelap, kaki lemah, paruh yang lebih kuat dan ekor yang tajam.

Dalam beberapa spesies skuas, sesetengah individu berwarna dalam warna cahaya, dan beberapa dalam gelap. Individu yang berwarna berbeza boleh membentuk satu pasangan bersarang.

Great Skuas adalah bipolar, yang lain di Artik dan Subarctic. Mereka berenang dengan baik, sarang di pantai di lintang tertinggi kedua-dua hemisfera, tetapi di masa pasca-sarang mereka dapat dijumpai di laut hingga ke khatulistiwa dan di kedalaman benua.

Di tundra Artik, mereka makan sebahagian besarnya pada lemmings. Sarang sering dibina berhampiran koloni laut di mana telur dan anak ayam mereka dicuri. Tetapi ciri-ciri mereka yang lebih banyak adalah kleptoparasitisme - pengambilan mangsa di udara dari seekor burung laut lain yang mereka aktif menyerang (di utara Rusia, skuas dipanggil askar).

Penerangan burung

Panjang badan mencapai 80 cm, sayapnya adalah kira-kira 130 cm. Berat burung tidak melebihi kilogram.

Semua skuas dibezakan oleh paruh yang pendek, besar, yang diliputi oleh kulit. Hujungnya diratakan, dan asasnya dibulatkan. Di bahagian atas, paruh bengkok seperti cangkuk, dan ada kemurungan kecil di bahagian bawah. Kuku burung itu tajam dan melengkung. Sayapnya panjang, menunjuk. Ekor bulat.

Bulu di belakang skua berwarna coklat gelap, bulu ringan terletak di leher, kepala dan di perut. Leher dan dada benar-benar putih, kepala hitam dengan bintik kuning. Ini adalah warna orang dewasa, burung muda biasanya kelihatan lebih sederhana.

Ciri pemakanan skuas

Mangsa utama di tanah adalah lemmings, serta kelabu dan hutan hutan, anak ayam yang berkaki dan tukang batu pasir, telur loon, itik, camar, dan partridge. Di laut, burung-burung ini boleh menangkap ikan dan invertebrata, yang terdapat di permukaan air. Skuas di kawasan tropika sering memburu ikan terbang, yang melompat keluar dari air. Pada musim bunga dan musim luruh, skuas menambah serangga ke dalam diet mereka, makanan tumbuhan - beri (keropok, lingonberi, blueberries), serta sampah dan bangkai, kerana burung ini benar-benar pemilih dalam makanan.

Skuas sering disebut sebagai lanun laut, kerana mereka mengambil makanan dari burung lain: cacing susu, puffin, ternies, scrubbers, dan belut, menyerang burung-burung ini dalam kelompok dua hingga lima individu.

Baru-baru ini, burung sering mencari makanan berhampiran manusia, misalnya, berhampiran perikanan atau ladang haiwan.

Penyebaran burung

Kebanyakan spesies skuas adalah biasa di Artik, di kawasan kutub berhampiran dengan garam air. Burung hidup di benua Eurasia dan Amerika Utara. Penghijrahan bergantung kepada habitat spesifik setiap tanah jajahan. Untuk musim sejuk, skuas berhijrah terutamanya ke laut dan lautan selatan.

Skuas hidup secara berpasangan atau secara tunggal. Jajahan bentuk hanya untuk tempoh bersarang, yang mana pulau-pulau berbatu dipilih.

Skua skuas (Stercorarius longicaudus)

Spesies ini adalah wakil terkecil dalam keluarga. Panjang tubuhnya adalah dari 40 hingga 55 cm, berat 220-350 g.

Bahagian atas kepala dan leher di bahagian belakang dicat hitam dengan bersinar. Dada dan leher putih, dengan sedikit kekuningan. Bahagian belakang dan sayap berwarna hitam-hijau di atas. Burung ini dibezakan oleh ekor panjang yang panjang.

Spesies ini biasa di zon Artik Eurasia dan di Amerika Utara. Burung musim sejuk menghabiskan di selatan Lautan Atlantik dan di Lautan Pasifik. Skuas adalah burung yang agak aman yang memberi makan terutamanya kepada tikus dan serangga.

Skua Skuas (Stercorarius parasiticus)

Panjang badan burung adalah 44-55 cm, sayapnya hingga 125 cm.

Di dalam pakaian perkahwinan, warna kepala dari atas adalah gelap, hitam atau kelabu-coklat, belakang, belakang, perut, dan ekor di bawah warna abu-abu coklat. Kepala di sisi, belakang leher, leher dan dada berwarna putih, bulu berwarna kuning keemasan di sisi leher belakang. Beak hitam, hijau atau kelabu di dasar, kaki hitam. Pakaian musim sejuk lebih ringan daripada perkahwinan. Tompok coklat gelap muncul di sisi dan leher burung, dan jalur melintang gelap dan cahaya menghiasi bahagian belakang dan perut. Suara itu sangat pelbagai.

Anak ayam dicat berwarna abu-abu-coklat, kekuningan-coklat atau kekuningan-kelabu, dengan punggung yang gelap dan nape. Rang undang-undang berwarna pink-kelabu-biru, hujung hitam, kaki berwarna kelabu-biru.

Spesies ini tinggal di zon tundra Eurasia dan Amerika Utara. Pergi ke perairan laut Atlantik Utara, Amerika Selatan, Australia Selatan, Afrika dan Asia untuk musim sejuk.

Skuas (Stercorarius pomarinus)

Burung besar dengan panjang badan 65 hingga 78 cm, sayap lebar 113-127 cm, dan berat badan 520-920 g. Ia berbeza daripada spesies yang berkaitan dengan paruh merah jambu dengan puncak hitam dan bulu ekor panjang yang dibalut secara vertikal. Di samping itu, dalam penerbangan, burung itu mempunyai tempat putih yang ketara pada sayap.

Bulu di belakang berwarna coklat gelap. Subspesies cahaya mempunyai kawasan terang di kepala, leher dan perut. Di kepala terdapat topi bulu hitam, tekak dan payudara putih, kadang-kadang dengan garis-garis. Leher dan kepala adalah kuning jerami di sisi. Pada payudara terdapat jalur hitam dan putih berbintik-bintik. Perutnya sama ada putih tulen atau dihiasi dengan corak gelap. Hantu hitam. Subspesies gelap tidak begitu kontras. Perutnya berwarna coklat.

Di dalam burung-burung muda, bulu itu redup, seolah-olah kabur.

Sederhana bersarang di Pulau Utara Novaya Zemlya, Franz Josef Land, Taimyr, Yamal, dan Kepulauan Novosibirsk. Di hemisfera barat, tinggal di pantai utara Alaska, kepulauan kepulauan Kanada, dan di barat Greenland.

Skagen Polar Selatan (Catharacta maccormicki)

Burung bertubuh besar. Panjang badan dari 50 hingga 55 cm, sayapnya sehingga 140 cm, berat dari 0.9 hingga 1.6 kg. Sayapnya panjang, menunjuk. Ekor adalah pendek, baji-melangkah. Pikat dengan membran dan kuku yang bengkok.

Terdapat tiga subspesies dari South Polar skuas: cahaya, gelap dan peralihan. Semua burung mempunyai pelangi coklat gelap, paruh dan kaki hitam.

Dalam cahaya burung, warna bulu adalah berbeza, kepala berwarna merah jambu-coklat hingga ocher-brownish-whitish. Leher, pinggir dan perut berwarna merah jambu. Punggungnya berwarna coklat gelap dengan corak longitud sempit.

Burung-burung gelap berbulu dalam warna yang sama, kepala dan perut mereka berwarna coklat gelap, belakang dan sayap berwarna hitam coklat. Cahaya Sashek.

Subspesies pertengahan adalah monophonik, praktikal tanpa speckles.

Spesies ini ditemui di sepanjang pantai Antartika, serta di Selatan Shetland dan Kepulauan Orkney Selatan. Individu dewasa musim sejuk di Lautan Selatan, dan burung-burung muda bermigrasi ke Hemisfera Utara.

Antarctic skuas (coklat, coklat) - (Catharacta antarctica)

Warna bulu burung itu berwarna coklat gelap dengan bintik-bintik terang kecil. Bulu berhampiran mata dan pada ekor dari coklat gelap hingga hitam. Tempat triangular putih boleh dilihat di bahagian dalam sayap dalam penerbangan. Paru-paru adalah kelabu gelap, tajam, tersangkut dalam bentuk.

Spesies ini tinggal di selatan Argentina, di pulau-pulau Tierra del Fuego, New Zealand, di Kepulauan Falkland.

Great Skuas (Catharacta skua)

Panjang badan dari 50 hingga 58 cm, lebar sayap 125-140 cm. Sarang berada di Iceland, Norway, kepulauan Scotland dan Kepulauan Faroe.

Bulu warna kelabu dengan jalur merah dan topi hitam di kepala. Ekor berwarna hitam coklat dengan dua bulu panjang di tengah. Kaki dan kaki hitam.

Pembiakan Skuas

Skua adalah burung monogami. Ia terbang ke kawasan bersarang ketika bintik-bintik pertama dicampakkan pada penutup salju pada separuh kedua Mei - awal bulan Jun.

Ia membentuk pasangan sama ada semasa penerbangan atau pada minggu pertama selepas ketibaan. Pada masa yang sama, sesetengah burung meneruskan cara kehidupan nomad dan tidak membuat pasangan.

Setiap pasangan sarang skuas secara berasingan. Jika seekor burung sendiri atau spesies lain terbang ke wilayahnya, rupa pemangsa bumi, misalnya, rubah Artik, bertindak sangat agresif, menyelam di penyusup dan menjerit dengan kuat, cuba menyerang. Dia takut kepada manusia dan cuba terbang, berteriak dengan senyap.

Sarang Skuas di tempat yang kering dan teratur, selalunya di benjolan atau rabung di tengah-tengah rawa. Ini adalah kemurungan dalam tanah berumput, diameter 15-17 cm dalam diameter 3-5 cm. Burung sama ada sama sekali tidak berbaris, atau meletakkan beberapa daun kering sedge, kepingan lumut atau lichen, atau bahan tanaman lain.

Dalam klac biasanya 1 atau 2, kadang-kadang 3 telur. Mereka berwarna zaitun gelap dengan warna coklat-violet dan bintik-bintik coklat gelap dengan saiz yang berbeza. Telur inkubasi wanita dan lelaki, dari 25 hingga 28 hari, bermula dari saat telur pertama muncul.

Anak ayam yang baru dilahirkan dengan bulu coklat yang berwarna gelap di bahagian belakang. Pada usia 30-36 hari, burung muda mula terbang, tetapi selama beberapa minggu mereka tetap bersebelahan dengan orang tua yang memberi makan kepada mereka, maka burung-burung mulai hidup mandiri.

Fakta menarik tentang burung

  • Skuas berasa hebat di darat dan di laut. Semasa berenang, badan burung itu mendatar ke permukaan air.
  • Kadang-kadang mereka menyerang biri-biri, penguin dan anjing laut bulu.
  • Semua skuas mempunyai suara yang berbeza dan sangat menarik, tetapi kebanyakan burung lebih suka bersuara, dan menyanyi hanya semasa musim kawin semasa penerbangan.
  • Apabila sesetengah orang mengetahui bahaya, ia memberitahu keluarga saudara dengan bunyi pendek dan rendah, tetapi jika serangannya sendiri terhadap burung lain, sebaliknya ia menjadikan bunyi bergetar keras. Anak-anak ayam memberi suara khas yang berbunyi seperti wisel yang menggelegak.
  • Di pulau Thule (Scotland), tempat perlindungan hidupan liar dianjurkan, di mana skuas adalah spesies yang dilindungi.

Tonton video itu: KELUARGA "lucu" TERCEMARA - Best Episode (Ogos 2020).

Pin
Send
Share
Send