Mengenai haiwan

Skuad Eurypygiformes

Pin
Send
Share
Send


Secara luar kagu agak mengingatkan rumpun dengan kaki merah panjang dan warna bulu (namun, ia telah lama dikaitkan dengan Crane). Burung ini bukan sahaja mengetengahkan cara hidup terestrial, tetapi secara amnya tidak menggunakan sayapnya "untuk tujuan yang dimaksudkan", walaupun mereka, tentu saja, membantu untuk melewati hutan belukar, dan juga digunakan untuk pelbagai demonstrasi. Kagu naik ke udara begitu enggan bahawa penduduk tempatan mendakwa bahawa mereka tidak tahu bagaimana untuk terbang. Saiz kagu adalah kira-kira saiz ayam domestik dan mencapai panjang 55 cm dan berat 700 hingga 1100 g. Bulu adalah luar biasa cerah untuk sampah hutan, kelabu abu atau hampir putih, dengan lelaki dan perempuan dicat yang sama. Di kepala kagu ada bulu kuyup, yang dalam keadaan tenang, burung itu menekankan pada mahkota kepala, dan dengan penuh bersemangat, dengan tegas menegakkannya. Hidung hidung pada paruh kagu ditutup dengan perisai khas - yang tidak ada burung lain - dan ini membolehkan mereka melancarkan paruh yang mendalam ke dalam tanah untuk mencari penulisan. Burung-burung rahsia yang jarang ini memakan cacing, moluska, serangga dan larva mereka, labah-labah dan tonggak, tetapi mereka juga boleh makan vertebrata kecil, misalnya, kadal. Suara Kagu juga luar biasa - ia kelihatan seperti menggonggong atau kepalanya yang tenang. Kagu aktif pada waktu malam, pada siang hari mereka lebih suka duduk di tempat perlindungan.

Pembiakan

Burung-burung ini membentuk pasangan kekal, yang bertahan selama bertahun-tahun, dan melindungi wilayah dari 10 hingga 30 hektar sepanjang tahun. Sarang kagu sangat mudah dan terdiri daripada sekumpulan daun. Di dalam kopling mereka hanya mempunyai satu telur, yang dikunyah lelaki dan wanita secara bergantian selama 33-37 hari. Dalam penangkaran, burung hidup rata-rata 30 tahun, bersifat sekurang-kurangnya selama 15 tahun. Anak ayam yang ditanam boleh tinggal di wilayah ibu bapa mereka untuk masa yang sangat lama, sehingga 6 tahun. Mereka tidak membantu ibu bapa mengeram telur mereka, tetapi sering mengambil bahagian dalam melindungi wilayah mereka.

Ancaman kepada kewujudan

Pada masa ini, burung telah terselamat hanya di hutan gunung di pulau-pulau, di dataran, mereka telah hampir hilang kerana penebangan besar-besaran pokok. Kagu terancam dengan kepupusan, di wilayah utama habitatnya - wilayah Rivière Bleue - penduduknya pada tahun 1998 berjumlah kira-kira 300 orang dewasa, dan di luar wilayah ini, perkiraan dari 1991-1992 menunjukkan 491 burung.

Salah satu faktor penurunan tajam dalam populasi kagu dianggap sebagai anjing, kucing, tikus dan babi yang diperkenalkan oleh manusia yang memburu burung atau memakan telur mereka. Kagu diiktiraf sebagai spesies terancam dan disenaraikan dalam Konvensyen CITES mengenai Perdagangan Antarabangsa dalam Spesies Terancam.

Tonton video itu: Metro Skuad (November 2020).

Pin
Send
Share
Send