Mengenai haiwan

Peregrine falcon

Pin
Send
Share
Send


Kawasan peregrine falcon (Falco peregrinus) Burung ini hidup di seluruh Eurasia, Amerika Utara dan kebanyakan Afrika, juga terdapat di Madagascar, beberapa pulau Pasifik (sehingga Australia), di selatan Amerika Selatan yang melampau. Peregrine Falcons mendiami kawasan terbuka, yang paling sering dijumpai di tundra, hutan-tundra, hutan-padang rumput, sabana, di pantai-pantai berbatu di laut. Burung gila ini mengelakkan hutan pepejal dan padang pasir, tetapi rela menetap di lanskap bandar, mulai dari katedral kuno di bandar-bandar kecil ke pencakar langit moden megalopolis. Di kawasan tropika mereka tidak aktif, di selatan zon sederhana di musim sejuk mereka berpindah ke selatan, di bahagian utara julat mereka biasanya burung migrasi.

Seperti kebanyakan burung hantu, peregrine falcon - burung saiz sederhana. Panjang badannya mencapai 40-50 cm, beratnya berkisar antara 0.6 hingga 1.3 kg, dan betina lebih besar daripada lelaki. Tubuh falcon peregrine diselaraskan, dada dengan otot yang maju, sayap panjang, dan ekor, sebaliknya, pendek. Hujung sayap ditunjuk, ekor itu terus terang, paruh, walaupun kelihatan kecil, kuat dan berakhir dengan cangkuk yang tajam. Senjata utama falcon adalah kaki yang agak panjang dengan kaki kuat dan cakar. Pukulan cakar pada kelajuan tinggi merosakkan badan mangsa seperti pemotong. Warna jantan dan betina adalah sama: di atas badan burung hantu raksasa berwarna abu-abu, warna yang sama dari pipi, bahagian bawah badan adalah cahaya - dari putih menjadi kemerahan. Jalur bertebaran di seluruh badan, hampir tidak dapat dilihat di bahagian atas sayap dan membentuk corak "elang" yang jelas di bahagian bawah badan. Asas paruh, kelopak mata dan cakar kuning cerah. Subspesies individu mungkin mempunyai penyimpangan yang sedikit dari warna ini.

Penerangan dan Ciri

Peregrine Falcon adalah pemangsa yang cukup besar dari keluarganya. Panjang badan adalah 34 hingga 50 sentimeter, dan sayapnya adalah 80 hingga 120 sentimeter. Perempuan, sebagai peraturan, lebih besar daripada 900-1500 gram. Lelaki mempunyai berat 440-750 gram. Perbezaan luar antara individu heteroseksual tidak dinyatakan.

Tubuhnya serupa dengan pemangsa aktif: dada berkuasa dengan cembung dan otot keras, kaki pendek, tebal, kuat, paruh bengkok seperti sabit, paruh berakhir dengan gigi tajam yang boleh menggigit tulang leher mangsa. Mata besar, seperti burung, membonjol, coklat gelap, kulit di sekitar mata tidak berubah, bulu tidak hadir.

Warna bulu itu. Dalam individu matang seksual, belakang, sayap dan kilasan mempunyai warna abu-abu yang cerah, tidak ada jalur melintang yang sangat terang dari warna gelap yang mungkin hadir. Petua sayap berwarna hitam. Perutnya paling sering dicat dengan warna-warna cerah atau buffy, semuanya bergantung kepada kawasan kediaman. Dada dan bahagian sisi dihiasi dengan coretan luka seperti jarang.

Ekor bulat ke bahagian bawah mempunyai warna hitam dan jalur gelap kecil pada akhir. Kepala hitam di bahagian atas, cahaya di bawah. Kaki yang kuat dan paruh berbentuk sabit adalah hitam, pangkal paruh berwarna kuning.

Burung-burung pada tahun pertama hidup dicirikan oleh kontras yang lebih besar dalam warna: belakang adalah coklat, buffy, perut adalah sangat ringan, speckles membujur, kaki kuning, pangkal paruh adalah kebiruan abu-abu. Warna bulu Falcon falcon bergantung kepada spesies, serta di kawasan kediamannya yang tetap.

Para ilmuwan pakar saintis mengkaji dan menggambarkan 19 subspesies falcon peregrine, masing-masing mempunyai habitatnya sendiri:

  • Falco peregrinus peregrinus Tunstall, subspesies nominatif. Habitat Eurasia. Diikat ke tempat kediaman yang tetap.
  • Falco peregrinus calidus Latham, tundra atau putih-cheeked. Tinggal di pulau-pulau Lautan Artik, pantai Artik. Pada musim sejuk, dia mengubah tempat kediamannya ke kawasan-kawasan yang lebih panas di Laut Mediterranean, Hitam dan Kaspia.
  • Falco peregrinus japonensis Gmelin (termasuk kleinschmidti, pleskei dan harterti). Secara kekal tinggal di wilayah-wilayah timur laut Siberia, Kamchatka, dan pulau-pulau Jepun.
  • Maltese Falcon, Falco peregrinus brookeiSharpe. Tempat kediaman tetap: Mediterranean, Semenanjung Iberia, Afrika Utara-Barat, Caucasus dan pantai selatan Crimea.
  • Falco peregrinus pelegrinoides Temminck adalah burung elang dari Kepulauan Canary, Afrika Utara dan Timur Tengah.
  • Falco peregrinus peregrinator Sundevall, sebuah falcon yang sangat kecil, tinggal di tempat kekal di Asia Selatan, India, Sri Lanka, Pakistan, dan tenggara China.
  • Falco peregrinus madens Ripley & Watson - spesies yang hampir pupus dari Kepulauan Cape Verde, para ahli ornithologists hanya mendapati 6-8 pasangan hidup. Terdapat dimorphism seksual warna, bukan ciri subspesies lain.
  • Falco peregrinus minor Bonaparte, subspesies yang diselesaikan di Afrika Selatan.
  • Falco peregrinus radama Hartlaub -African subspesies, disukai oleh Madagascar dan Comoros.
  • Falco peregrinus ernesti Sharpe, burung yang sangat jarang berlaku, sentiasa hidup di satu tempat. Ia berlaku di kawasan Rocky Mountains di bahagian barat benua Amerika.
  • Falco peregrinus macropus Swainson 1837 dan Falco peregrinus submelanogenys Mathews 1912, hidup hanya di tanah besar Australia.
  • Falco peregrinus pealei Ridgway (elang hitam), yang terbesar dalam subspesies. Kawasan habitat: pantai Amerika Utara, British Columbia, pulau-pulau Queen Charlotte, pantai Laut Bering, Kamchatka, Kepulauan Kuril.
  • Arctic Falco peregrinus tundrius White, bergerak ke kawasan yang lebih panas di tengah dan selatan Amerika untuk sejuk.
  • Seramai penyayang Falco peregrinus cassini Sharpe. Penduduk tetap Ecuador, Bolivia, Peru, Argentina.

Ciri pemakanan dan memburu

Rampasan kegemaran falcon peregrine - burung saiz sederhana: merpati, camar, penyapu. Sepanjang tempoh memberi makan anak ayam, burung raksasa peregrine juga boleh memburu mangsanya yang kecil (penyu kecil dan penipu), tetapi kadang kala burung mereka boleh menjadi lebih besar daripada mereka. Tidak sukar bagi seorang burung elang peregrin untuk mendapatkan seekor burung kakang, seekor angsa, itik, beratnya yang beberapa kali lebih besar daripada yang tersendiri. Peregrine falcons jarang memburu binatang darat (tikus), tetapi mereka tidak menyentuh haiwan yang lebih besar sama sekali. Peregrine Falcons mampu mengambil mangsa dari tanah (burung yang sakit atau muda yang tidak dapat terbang), dan dari udara, tetapi memburu udara mereka yang paling terkenal. Penerbangan falcon peregrine mudah dengan kerap mengepak, sementara burung itu mempercepat kelajuan tidak lebih dari 100-110 km / j. Ini banyak, tetapi pantas, menelan dan bahkan merpati terbang dengan kelajuan yang sama. Walau bagaimanapun, burung elang peregrine mempunyai senjata rahsia - pesat pesat. Di sini burung elang peregrine tidak tahu haiwan yang sama di dunia, kerana pada musim gugur tubuhnya memotong udara dengan kecepatan 240-300 km / jam! Ini adalah kelajuan tertinggi yang dicatatkan di kalangan semua makhluk secara amnya.

Sehubungan dengan ciri-ciri penerbangan sedemikian, falcons peregrine mengembangkan gaya memburu mereka sendiri. Burung-burung ini tidak cuba untuk menangkap mangsa dalam persaingan terbuka untuk kelajuan, lebih kerap peronda falcon memburu mangsanya daripada penutup (celah-celah di dalam batu, pokok kering), dan kemudian menangkap dengan jerk tiba-tiba, dan falcon peregrine cuba untuk tidak terbang dalam garis lurus selepas mangsa, tetapi untuk menyelam di bawahnya atau bahkan untuk berada di atas. Kemudian dia melipat sayapnya (ini dengan ketara meningkatkan kelajuan jatuh bebas) dan menyelam pada mangsa. Burung elang peregrine mempunyai mangsa yang mencukupi di kakinya, yang, dengan kelajuan perlanggaran yang besar, sudah boleh membawa maut kepada mangsa, jika ini tidak mencukupi, burung elang peregrine menamatkan mangsa dengan paruh tajam.

Pembiakan

Peregrine falcons hidup sendirian, dalam tempoh bersarang mereka disimpan berpasangan. Beberapa burung menjaga laman web mereka dengan penuh semangat, mereka menghalau bukan sahaja saudara-mara mereka, tetapi juga spesies burung lain yang lain, misalnya, helang. Falcon Peregrine adalah luas, setiap tapak bersarang adalah 3-10 km dari jiran yang berdekatan. Menariknya, falcons tidak pernah berburu di dekat sarang mereka, tidak kira betapa banyak mangsa, begitu angsa, angsa, angsa cuba menetap lebih dekat dengan sarang falcon peregrine. Dalam kes ini, mereka dan anak-anak mereka dijamin dilindungi bukan sahaja dari serangan serigala, tetapi juga dari serangan burung-burung lain mangsa, yang mengusir burung raksasa peregrine.

Peregrine Falcons adalah burung monogami, pasangan mereka dipelihara seumur hidup. Upacara kawin terdiri daripada penerbangan akrobatik, meletus di udara, dan penghantaran mangsa mangsa ke wanita dengan cepat. Peregrine falcons mempunyai sarang yang agak ceroboh, sampah sarang selalu miskin dan terdiri dari beberapa cabang dan bulu besar. Seringkali falcon ini tidak dibina oleh sarang sendiri, tetapi oleh burung gagak, menduduki pemiliknya secara tidak sengaja. Peregrine falcons sentiasa berusaha untuk membina sarang mereka sendiri di atas bukit yang selamat (batu-batu, bangunan tinggi), dengan kehadiran sarang-sarang yang mudah mereka dapat menempati tempat-tempat seperti ini dari generasi ke generasi selama berabad-abad. Setiap pasangan di laman web ini juga mempunyai beberapa sarang ganti, yang boleh digunakan apabila merosakkan yang utama. Di dataran yang luas (contohnya, di tundra) burung hantu falcons menggali lubang cetek di tanah untuk sarang.

Pada bulan April-Mei, wanita meletakkan 2-5 telur (biasanya 3) warna merah-chestnut dengan titik-titik gelap. Kedua-dua ibu bapa mengeram kopling selama 33-35 hari, tetapi wanita duduk di sarang lebih kerap. Anak ayam Peregrine Falcon ditutup dengan bulu putih dan pada mulanya mereka dipanaskan oleh seorang wanita. Laki-laki menyediakan keluarga dengan makanan, ibu bapa merobek mangsa menjadi kepingan kecil dan memberi makan serat daging individu kepada anak ayam. Anak-anak ayam tumbuh dengan pesat dan selepas sebulan mereka melarikan diri, dan selepas satu setengah tahun mereka cuba terbang. Seni memburu tangkas tidak diberikan kepada burung muda dengan serta-merta, oleh itu, kira-kira sebulan selepas mereka mengambil sayap, burung raksasa muda yang diberi makan oleh ibu bapa mereka. Burung mencapai akil baligh pada tahun ini, tetapi mereka membentuk pasangan hanya pada usia 2-3 tahun.

Nombor

Pada pertengahan abad ke-20, racun perosak (persediaan untuk pemusnahan serangga) mula digunakan secara besar-besaran dalam pertanian, dan ini membawa kepada akibat-akibat tragis bagi burung-burung raksasa peregrine. Bahan-bahan berbahaya mula berkumpul di dalam badan serangga dan burung-burung serangga, dan apabila mereka dimakan oleh orang-orang peregrin, mereka juga masuk ke dalam tubuh mereka. DDT yang tinggi mengganggu metabolisme burung raksasa peregrine, dan mereka telur dengan cangkang yang sangat tipis, yang mengakibatkan pengurangan global dalam populasi dunia burung-burung ini. Hanya satu pengharaman lengkap mengenai DDT dan pembiakan burung hantu falcon di nurseri khas yang membolehkan burung raksasa peregrine terpelihara. Kini mereka telah memulihkan jumlah mereka dan juga cuba untuk menampung bandar-bandar besar seperti Moscow dan New York. Di sini burung-burung hantu raksasa mempunyai bekalan makanan yang kaya dalam bentuk burung merpati yang besar.

Gaya Hidup & Habitat

Peregrine Falcon - pemangsa licik dan bersahaja, berjaya bertahan di seluruh dunia, kecuali Antartika dan New Zealand. Dia tidak takut pada frosts tinggi Arctic dan haba yang kuat tropika Afrika.

Ia mengelakkan kawasan polar yang sangat sejuk, gunung di atas 4 ribu meter, padang pasir, tropika dengan kelembapan berlebihan dan padang rumput yang besar. Di Rusia, tapak bersarang tidak hanya berada di kawasan bukit Volga dan di bahagian barat Siberia.

Beliau lebih suka pantai berbatu pelbagai takungan. Tempat untuk bersarang memilih tidak boleh diakses untuk musuh semulajadi (termasuk manusia), sentiasa dengan penglihatan yang baik dan bidang untuk pendekatan percuma.

Keadaan bersarang yang paling sesuai didapati di lembah sungai gunung, pantai berbatu dan kehadiran takungan menyediakan kepadatan penduduk yang terbesar. Di pergunungan, menetap di lorong-lorong berbatu, di hutan, memilih pokok-pokok tertinggi, di tepi tebing sungai, di rawa-rawa berlumpur, dengan gembira menduduki sarang burung lain.

Kadang-kadang sarang peregrine sarang boleh dilihat di bandar-bandar besar, di atas bumbung bangunan batu tinggi. Juga, paip dari pelbagai kilang, jambatan, belfries tinggi, relung bangunan tinggi, secara umum segala sesuatu yang sekurang-kurangnya entah bagaimana menyerupai bukit berbatu semulajadi, menjadi tempat sarang yang baik.

Sebahagian besar burung mengarahkan cara kehidupan yang diselesaikan, kecuali hanya populasi yang tinggal dalam keadaan yang sukar di utara yang jauh, mereka terbang ke kawasan yang lebih panas pada musim sejuk. Kadang-kadang, lebih kerap dalam cuaca sejuk, mereka dapat melakukan perjalanan beberapa kilometer untuk mencari bekalan makanan yang lebih baik.

Panjang wilayah satu sarang adalah dari 2 hingga 6 kilometer. Ini adalah perlu untuk memastikan jumlah makanan yang tepat, keperluan akut yang meningkat dengan ketara semasa tempoh makan anak. Setiap pasangan mempunyai 6-7 tempat yang sesuai untuk meletakkan telur; mereka telah digunakan selama lebih daripada satu musim.

Burung sangat menjaga kawasan memburu mereka, dan ketika mereka menyerang harta benda mereka, mereka menyerang bahkan lebih besar individu (helang, gagak). Seseorang didekati dari jarak 200-300 meter dan penggera diberikan.

Sekiranya penceroboh terus bergerak ke sarang, lelaki menjerit dengan kuat mula berputar di atas kepalanya, secara berkala duduk di atas pokok-pokok yang berdekatan, wanita itu bergabung dengannya. Burung falcon peregrine yang menjaga sarang dengan anak ayam menjadi agak agresif, boleh mengeluarkan mamalia yang agak besar dari wilayahnya: anjing, rubah, musang Artik.

Peregrine Falcon memakan terutamanya burung-burung kecil yang lebih kecil: burung gereja, burung hantu, kucing, itik, merpati. Kadang-kadang mangsa adalah: kelawar, tupai, harimau, unggas air. Sebagai pemangsa sebenar, ia terlibat dalam kehancuran sarang asing.

Pelbagai makanan bergantung kepada habitat, contohnya, fokus chested putih terutama pada tupai tanah, lemmings dan ayam, yang meluas di wilayah makanannya. Mereka membuat sekurang-kurangnya 30% daripada jumlah pengeluaran.

Pemburuan berlaku pada waktu pagi atau waktu petang. Peregrine falcon paling kerap duduk dalam serangan hendap tinggi di atas tebing, menunggu penampakan mangsa. Ia boleh terbang dengan alasan yang sangat, cuba menakut-nakuti dan mengusir mangsa yang tersembunyi dari tempat perlindungan.

Melihat mangsa, burung naik tinggi ke langit, melipat sayapnya, menyelam tajam ke bawah, hampir di sudut kanan, masuk ke puncak yang curam, cuba memukul mangsa dengan kaki kuat. Kadang-kadang hantu falcons berburu secara berpasangan. Cuba untuk menangkap mangsa di udara dengan cepat atau pada pendekatan, bergantian selam untuk mangsa.

Berputar di atas padang mencari burung mangsa yang terbang pada kelajuan rendah, walaupun pantas dapat mengatasi pemburu yang terkenal. Tetapi hanya mata yang tajam menangkap pergerakan mangsa, tingkah lakunya berubah secara dramatik, puncak pantas, maut, kad truf pemburu yang tidak berani.

Apabila menyelam kelajuan sirip peregrine kadang kala meningkat menjadi 322 km / j, ia adalah burung terpantas di dunia. Pukulan kakinya begitu kuat sehingga mangsa sering kehilangan kepalanya. Loot secara tidak sengaja bertahan selepas serangan yang kuat itu akan selesai dengan paruh yang kuat dilengkapi dengan cangkuk. Makan di tempat tinggi dengan penglihatan yang baik.

Mereka memakan mangsa mereka selektif, meninggalkan mereka keseluruhan: kepala, sayap, kaki, yang berbeza dari pemangsa berbulu lain. Di sekitar lokasi bersarang, anda boleh mencari serpihan makanan, mengikut mana pakar sains ilmiah menentukan diet burung. Juga, dengan kehadiran ciri-ciri kekal, adalah mungkin untuk menentukan dengan tepat sama ada sarang itu adalah kepunyaan burung elang peregrine atau pemangsa lain.

Fakta menarik

Di Amerika Syarikat terdapat webcam di balkoni bangunan pencakar langit, yang mana sesiapa sahaja boleh menonton kehidupan burung raksasa peregrine bersarang di atas 50 tingkat. Dia juga tinggal di Moskow, walaupun hanya satu pasang fermer peregrine, mereka menetap di bangunan utama Moscow State University.

Peregrine Falcon - menjadi lambang negara Amerika Idaho, dan imejnya dicetak pada duit syiling peringatan 25 sen, dicetak oleh Mint pada tahun 2007. Pada bendera dan simbol Rusia terdapat imej seorang peregrine Falcon: Suzdal, Sokol, Kumertau, ia merupakan tanda kejam dari putera Rusia purba.

Berputar di atas padang mencari burung mangsa yang terbang pada kelajuan rendah, walaupun pantas dapat mengatasi pemburu yang terkenal. Tetapi hanya mata yang tajam menangkap pergerakan mangsa, tingkah lakunya berubah secara mendadak, puncak pantas, maut, kad truf seorang pemburu yang tidak berani.

Adalah menarik bahawa membangunkan kelajuan super-sonik yang tidak kekurangan udara, ini difasilitasi oleh struktur khas septum hidung. Pergerakan udara melambatkan dan burung terus bernafas seperti biasa.

Pada tahun 1530, pulau Malta telah dipindahkan oleh Maharaja Charles 5 kepada Perintah Knights. Keadaan mandatori kaisar: satu peregrine falcon, setiap tahun sebagai hadiah.Selepas kisah ini, subspesies baru muncul - orang Malta.

Tonton video itu: Peregrine Falcons are Feathered Fighter Jets, Basically. Deep Look (Ogos 2020).

Pin
Send
Share
Send