Mengenai haiwan

Felsum berbulu-lebar (Phelsuma laticauda)

Pin
Send
Share
Send


Felsum ekor berkepala biasa di utara Madagascar, kepulauan Nosy Be dan Nosy Fali, serta di Seychelles. Diperkenalkan ke Comoros, Mauritius, Reunion, Mayotte, serta Kepulauan Society (French Polynesia) dan pulau-pulau kecil lain di Lautan Pasifik. Panjang badan felzuma berkepala rata mencapai 12-14 cm, dan kira-kira separuh panjang jatuh pada ekor. Secara semulajadi, felsum ekor-lebar hidup di kawasan yang mempunyai kelembapan yang tinggi (hujan tahunan ialah 900-1500 ml). Ia boleh didapati di batang pokok, dinding batu dan di dalam bangunan. Dia menjalani gaya hidup seharian, menghabiskan sebahagian besar waktunya di atas pokok. Jari kaki pada kaki adalah kurang berkembang. Selalunya, terdapat pada pokok pisang dan pokok kelapa. Felsum berleher lebar sangat berhati-hati.

Felsum ekor berkepala popular sebagai haiwan kesayangan.

Tokek ini hidup seharian, memberi makan terutamanya pada serangga dan madu bunga. Warna mereka berbeza bergantung kepada suhu dan pencahayaan. Dalam penangkaran, felsum ekor yang luas diberi makan tiga pada musim panas, dan dua kali seminggu pada musim sejuk. Serangga kecil, buah-buahan buah puri (pisang, aprikot, pepaya) sekali seminggu, madu, anggur, jem, yogurt buah ditawarkan untuk makanan. Manis diberi makan sekali setiap dua minggu. Gluttons felzumy yang meluas, dengan pemakanan yang banyak, mereka terdedah kepada obesiti.

Ini kelihatan warna-warni - warna berbeza-beza bergantung kepada suhu dan pencahayaan: dari hijau terang ke hijau kekuningan. Tompok kuning dalam bentuk bintik-bintik bertaburan di leher. Terdapat dua garis merah di kepala, di belakang terdapat tiga bintik merah besar yang mencapai ekor. Kelopak mata atas adalah kebiruan.

Wanita itu meletakkan 2 hingga 5 telur. Masa inkubasi berlangsung dari 40 hingga 45 hari. Felsuses ekor berkelajuan tinggi mencapai baligh pada usia 12 bulan.

Pin
Send
Share
Send