Mengenai haiwan

Burung pitak

Pin
Send
Share
Send


Selamat datang ke halaman 404! Anda berada di sini kerana anda memasukkan alamat halaman yang tidak lagi ada atau telah dipindahkan ke alamat lain.

Halaman yang anda minta mungkin telah dipindahkan atau dipadamkan. Anda juga mungkin membuat kesilapan kecil ketika memasuki alamat - ini berlaku walaupun dengan kami, jadi periksa lagi dengan teliti.

Sila gunakan navigasi atau borang carian untuk mencari maklumat yang anda berminat. Jika anda mempunyai sebarang soalan, tulislah kepada pentadbir.

Pheasant / Phasianus colchicus Linnaeus, 1758

Rumah / - Lihat Berikutnya Jilid 2 / Pheasant / Phasianus colchicus Linnaeus, 1758

Taip Nama:Pheasant
Nama Latin:Phasianus colchicus Linnaeus, 1758
Nama Inggeris:Pheasant
Skuad:Ayam (Galliformes)
Keluarga:Pheasant (Phasianidae)
Jantina:Pheasant (Phasianus Linnaeus, 1758)
Status:Penampilan yang tidak menentu.

Penerangan dan Ciri

Caucasian Pheasant mengikut klasifikasi yang termasuk dalam skuad ayam. Ia lebih besar daripada saudara-mara yang saiznya. Panjang badan adalah 90 cm, berat 1.7 - 2.0 kg. Perempuan tidak setinggi lelaki.

Ekor panjang bentuk tajam. Sayap dibulatkan. Laki-laki bersenjata dengan tudung, mereka sentiasa mempunyai bulu cerah. Kawasan di sekeliling mata, pipi berkulit keras. Apabila tiba masanya, tempat-tempat ini menjadi merah.

Warna lelaki termasuk warna tepu, lukisan seolah-olah dicipta oleh seorang pelukis. Pheasant dalam foto seperti burung gagak ajaib. Nada utama bulu merah kekuningan. Kepalanya berwarna biru-hijau. Bulu dengan tali pinggang hijau menghiasi nape dari nape.

Berikut adalah corak biru-ungu. Di hadapan, ia menyerupai corak bersisik. Leher, dada dengan kilauan metalik. Perutnya sering berwarna coklat. Kaki, paruh abu-abu. Warna lelaki berubah dari habitat. Subspesies berbeza dengan ciri-ciri teduh.

Pakaian wanita lebih sederhana - sifatnya melindungi mereka daripada perhatian pemangsa, sehingga terdapat lebih banyak peluang untuk menanggung keturunan. Corak berwarna-warni pada latar belakang coklat yang membosankan dengan sempurna topeng burung terhadap latar belakang tumbuh-tumbuhan. Kaki, kaki wanita adalah kelabu. Burung-burung cantik dibesarkan di kebun-kebun ikan khas dan ladang-ladang anak-anak. Kira-kira 50 negara memperoleh predator berbulu untuk penyesuaian di wilayah mereka.

Perbezaan utama dalam bentuk geografi ditunjukkan dalam saiz, warna. Semua jenis burung elegan dibahagikan secara konvensional kepada 2 kategori:

  • Pheasants biasa (Kaukasia) - termasuk 32 subspesies yang sesuai untuk pembiakan rumah,
  • hijau (Jepun) - mengandungi 5 subspesies burung yang sangat hiasan, yang popular di zoo.

Baka untuk penggemukan cukup hiasan.

Pheasant biasa. Dalam rupa, lebih daripada yang lain, subspesies kelihatan seperti ayam. Perbezaan utama antara spesies adalah ekor panjang. Jisim individu adalah 1.7 kg. Warna ini kaya dengan kepelbagaian, termasuk hijau, coklat, kuning, tembaga, bulu ungu. Tinggal berhampiran air di kawasan pantai. Anda boleh bertemu dengan pheasant yang biasa di sebelah padi, ladang jagung, di mana burung itu mendapat banyak makanan.

Memburu Pheasant. Pelbagai ini diperoleh hasil daripada hibridisasi beberapa subspesies. Warna bulu bervariasi. Berat purata 1.5 kg, bergantung kepada syarat-syarat penahanan. Dalam persekitaran semulajadi, pheasant ini tidak hidup. Salah satu matlamat pembiakan adalah memburu sukan.

Pheasant Romania. Ia mempunyai bulu biru-hijau di seluruh badan. Tiada sempadan pada tekak. Di kepala adalah bulu bulu kecil. Hibrid ditanam dalam keadaan perindustrian. Telah mendapat populariti dalam pembiakan rumah.

Pheasant Transcaucasian. Reddish-golden bulu dengan corak yang kompleks corak yang terdiri daripada bintik-bintik dan jalur scaly. Kepala hijau, perut coklat. Individu yang ditaburi mencapai berat 3 kg. Keadaan makan dan makan yang tepat memberi kesan kepada produktiviti pembiakan. Burung-burung sendiri menjaga anak-anak muda.

Spesies pheasant biasa adalah biasa di alam liar. Wakil-wakil hiasan asalnya tinggal di negara-negara Asia, banyak dieksport untuk tujuan pembiakan, pameran.

Pheasant raja. Penghuni gunung di timur laut China. Ditemui di gorges, lembah hutan rimbun dan konifer. Bulu dari jarak jauh seperti sisik ikan, kerana ia bersempadan dengan rim hitam coklat. Pada kepala hitam topi salji putih yang subur, bezel hitam menghiasi lehernya. Perut dan dada berwarna coklat. Di betina, pakaian lebih sederhana - pakaian coklat-cokelat dengan percikan hitam.

Diamond Pheasants (Amherst). Burung eksotik dianggap salah satu yang paling indah. Baik untuk pembiakan, mengatasi frosts, penjagaan tidak sukar. Kombinasi warna-warna cerah yang indah, hud putih menjadikan baka dapat dikenali. Keanehan pheasants berlian diwujudkan dalam pembiakan anak ayam oleh kedua ibu bapa.

Pheasant emas. Di bawah keadaan semula jadi, burung itu hidup di China sahaja. Saiz pheasant adalah terkecil di kalangan spesies lain yang berkaitan. Mereka berlari cepat, mereka tidak tahu bagaimana untuk terbang. Pheasant lelaki dihiasi dengan bunga merah-merah. Di kepala, leher, oren bulu. Perempuan betina berwarna kelabu-coklat dengan warna-warni, jalur. Mata dan paruh mempunyai bintik oren.

Perak Pheasant. Pelbagai semi-liar. Dibawa untuk tujuan hiasan. Burung warna istimewa - bulu hitam dan putih dengan hiasan merah di kepalanya. Lelaki mempunyai puncak di kepala. Pheasant wanita coklat, dengan bulu zaitun dalam bulu. Pengeluaran semula meminjamkannya dengan buruk. Dalam ekonomi, subspesies dihargai kerana kemusnahan perosak, imuniti yang kuat. Mungkin agresif terhadap burung lain.

Pheasant Eared. Dimorphism seksual wakil-wakil eared tidak dinyatakan. Struktur khas badan yang memanjang, berat padat, warna pepejal, bulu yang melebar di luar kepala, ekor berus seperti, kawasan berwarna merah di sekeliling mata adalah wujud di penduduk timur laut India, China, Tibet. Terdapat jenis putih, biru, dan coklat dari pheasants yang bergemuruh. Salji putih adalah yang paling popular.

Pheasant hijau (Jepun). Endemik ke kepulauan Kyushu, Honshu, Shikoku. Burung kebangsaan Jepun, mencerminkan wang kertas, monumen kebudayaan. Saiz pheasant hijau jauh lebih kecil daripada biasa, jisim itu hanya 1.2 kg. Bulu zamrud menutupi dada, belakang burung, ungu - lehernya. Pheasants tinggal di kawasan berbukit di rumput tinggi. Seringkali memberi makan ladang teh, taman, ladang pertanian.

Gaya Hidup & Habitat

Pheasant merebak secara meluas akibat pengenalan burung secara aktif, penyesuaian yang berjaya. Penempatan semula merangkumi wilayah dari Semenanjung Iberia ke Jepun. Di Caucasus, Turki, China, Vietnam, Wilayah Primorsky, Eropah, Amerika Utara, aklimatisasi burung, pendudukan telah menjadi perkara biasa.

Burung menetap di kawasan dengan cepat ditumbuhi tumbuh-tumbuhan - hutan, semak-semak, rumput padang rumput, jalan-jalan ladang yang disemai. Semak belukar sangat menarik - di antaranya burung merasa dilindungi. Tebal Tugai, pantai reed adalah habitat kegemaran burung-burung yang cerah.

Dalam kes bahaya, mereka tidak terbang ke puncak pokok, seperti burung-burung lain, sebaliknya berlari ke dalam belukar yang tidak dapat dilalui. Binatang besar tidak memanjat semak berduri. Satu prasyarat untuk penempatan adalah kedekatan takungan, jadi burung seringkali dijumpai berhampiran tasik, kawasan paya, di lembah sungai. Tahan terhadap fros, pheasants mudah bertolak ansur dengan musim sejuk jika penutup salji tidak melebihi 18-20 cm. Di kawasan pergunungan, pemukiman burung diperhatikan pada ketinggian 2500 m di atas permukaan laut.

Pemilik bulu cerah harus sentiasa bersembunyi di dalam belukar biji-bijian, agar tidak menjadi mangsa pemangsa. Sesetengah spesies bersembunyi di dalam pokok-pokok, berehat di antara dedaunan. Mendaki lebih tinggi apabila mereka tidak menemui makanan di tanah dalam cuaca sejuk. Di cawangan, mereka memakan buah-buahan yang dipelihara.

Pheasants bertindak dengan berhati-hati ketika mereka turun ke tanah. Mereka melakukan ini dengan pantas, dalam lemparan, dengan cepat mengubah sudut pergerakan, bersembunyi di dalam belukar. Berbanding dengan wakil ayam lain, pheasants mempunyai rekod yang berjalan pantas. Untuk mempercepatkan, burung secara naluri membentangkan kepalanya, menaikkan ekornya.

Pheasant mempunyai banyak musuh semulajadi. Di antara mamalia, burung diburu oleh rubah, lynx, cougars, anjing liar. Pemangsa berbulu, seperti burung hantu helang, helang, juga musuh semulajadi pheasants. Pada tahun pertama kehidupan, sehingga 80% individu menjadi makanan bagi penghuni hutan yang lain.

Bahaya khusus berasal dari manusia. Pheasant telah lama menjadi objek komersial dan memburu sukan. Anjing yang terlatih membantu yang memacu permainan di dahan pokok, dan apabila berlepas, pemburu menembak burung. Penduduknya sangat terjejas oleh iklim. Penurunan semula jadi pada burung tidak dapat dielakkan dalam musim sejuk yang sangat bersalju dan sejuk.

Populasi burung betina secara aktif pulih. Satu peranan yang penting dimainkan oleh pembiakan rumah burung, menyimpan di tapak semaian, di kawasan yang dilindungi. Secara umum, saiz populasi tidak menimbulkan kebimbangan.

Pheasants adalah kawanan burung yang disimpan dalam kumpulan seks yang sama di luar musim pembiakan. Masa yang aktif untuk mencari makanan adalah pada waktu pagi dan petang. Burung tenang, suara boleh didengar hanya dalam penerbangan. Ia adalah bunyi tajam dan cerdik yang terdengar dari jauh. Isyarat khas burung memancarkan semasa kawin.

Biasa burung pheasant, burung yang berhijrah atau tidak, dicirikan oleh rantau kediaman. Gaya hidup yang tidak aktif adalah wujud di kebanyakan penduduk di rantau ini dengan banyak makanan. Waktu bermigrasi untuk jarak yang kecil berlaku selepas penyingkiran anak ayam. Kemudian, untuk mencari makanan, burung boleh didapati di tempat-tempat yang luar biasa untuk mereka.

Burung keluarga burung pheasant omnivorous. Makanan tumbuhan mendominasi dalam diet, tetapi komponen haiwan juga termasuk: cacing, laba-laba, tikus, siput, moluska. Anak ayam ayam yang baru lahir hingga sebulan yang lalu hanya menerima makanan haiwan dari ibu bapa mereka.

Lebih daripada seratus tumbuhan adalah menarik kepada ikan pheasant. Biji, buah beri, tunas muda, buah menjadi makanan. Burung makan dengan merobek tanah dengan kuku mereka. Lompat, turun rendah untuk mengumpul buah-buahan di semak dan pokok tinggi. Dalam isi rumah, pheasants tidak bersahaja dalam pemakanan.

Makanan terbaik dianggap sisa makanan (tanpa tanda-tanda kerosakan), sayur-sayuran (plantain, dandelion). Burung merawat diri dengan campuran biji-bijian, sayur-sayuran, buah-buahan, buah beri. Bulu cantik mesti disokong oleh bahan tambahan mineral (limau, kapur, kerang hancur). Adalah mungkin untuk menggiatkan kerja organ pencernaan dengan menambah pasir sungai bersih, batu kecil.

Pembiakan dan panjang umur

Musim pembiakan pheasants bermula pada musim bunga. Lelaki menawan tapak untuk kawin, memanggil betina. Perlindungan wilayah mereka adalah berperang, dalam pertempuran saingan. Perempuan digabungkan ke dalam kumpulan kecil, dari mana lelaki memilih pasangan.

Tarian perkahwinan diwujudkan dalam sayap mengepakkan sayap, melonggarkan tanah, melemparkan biji-bijian, menjerit, getaran suara. Kawasan tidak berbulu di kepala lelaki menjadi merah. Dia berjalan di sekeliling orang yang terpilih, terkejut, menarik perhatian.

Perempuan terlibat dalam pembinaan sarangnya. Biasanya ia terletak di atas tanah di antara semak berduri di rumput padat. Peletakan telur berlaku seli, sekali sehari, hanya 8-12 keping. Penetasan berlangsung 22-25 hari. Wanita jarang meninggalkan sarang untuk menambah kekuatannya; beratnya dalam tempoh ini dikurangkan sebanyak separuh. Lelaki tidak membantu menjaga anak. Sekiranya pemangsa memusnahkan klac, maka betina akan meletakkan telur lagi, lebih dekat dengan musim gugur.

Mengetuk bayi selepas beberapa jam mengikuti ibu. Selepas 2 minggu, mereka bersedia untuk berlepas, tetapi perlu penjagaan sehingga 2.5-3 bulan. Pada usia 7-8 bulan, mereka bersedia menjadi ibu bapa.

Kehidupan pheasants dalam alam seminit adalah pendek, tetapi di bawah keadaan yang baik ia berlangsung 6-7 tahun. Dalam penangkapan, di mana tidak ada ancaman dari pemangsa, pemburu, burung hidup selama 15 tahun. Terima kasih kepada pembiakan aktif, pheasants telah bertahan dari zaman dahulu hingga ke hari ini. Burung-burung cantik telah diiktiraf dan dihargai di seluruh dunia.

Ciri umum dan ciri-ciri medan

Pheasant adalah burung darat yang cukup besar, yang memimpin gaya hidup berasaskan tanah. Saiz dan berat tubuhnya kira-kira sama seperti ayam domestik, tetapi berkat ekor dan kaki panjang, lelaki kelihatan agak lebih besar. Warna lelaki itu sangat terang, terdiri daripada kombinasi warna kemerahan-merah, hitam, putih, emas, biru dan hijau, manakala wanita dicat dengan nada abu-abu yang sederhana dengan banyak bulu coklat. Secara semula jadi, seekor ayam tidak dapat dikelirukan dengan seekor burung lain, terutama disebabkan oleh ekor panjangnya, yang terutama menyerupai burung terbang.

Pheasant berjalan dengan cepat dan mudah pecah melalui tebal tebal, tetapi pada bahaya yang dekat ia berlepas dengan penerbangan "meletup" ciri hampir menegak dan segera berkembang dengan kelajuan yang hebat, walaupun biasanya ia bergerak jarak dekat. Penerbangan itu sendiri adalah jenis tipikal untuk burung ayam, di mana satu siri kepingan cepat bergantian dengan meluncur di sayap selain dan membongkok. Bertentangan dengan pendapat yang lazim, pheasant menggunakan penerbangan agak kerap, terutamanya di mana tempat-tempat makan, menghabiskan malam, dan menyiram adalah jarak antara satu sama lain. Orang-orang yang membuat migrasi penting dalam musim ini melakukan penerbangan dan berjalan kaki, tetapi setakat ini tiada siapa yang melihat penerbangan tanpa henti dari seekor ikan pheasant lebih dari 1 km.

Menjadi burung darat, pheasant tetap bersemangat untuk memakan pokok pada musim gugur dan musim sejuk, dan burung dari populasi Kaukasia menghabiskan malam pada mereka di musim panas. Suara laki-laki adalah keliling dua suku kata kasar, dan masing-masing suku kata pula pula dua suku kata, tetapi ia dikatakan nyaris bersama-sama, terutama yang pertama. Selalunya ia didengar pada musim bunga, tetapi juga boleh diterbitkan oleh burung yang takut semasa berlepas. Dikagumi oleh sesuatu, lelaki itu memancarkan dorongan monosyllabic "koch", berulang pada selang pendek sepanjang masa sementara burung bimbang. Wanita itu sangat senyap dan, hanya menjadi takut, membuat sesak apabila berangkat.

Mewarna. Lelaki dewasa (subspesies nominatif). Warna umum berwarna merah kemerahan, sayap berwarna coklat terang, kepala berwarna hijau dengan warna metalik, depan leher dan dada atas berwarna ungu, dengan warna yang sama. Pada bulu coklat emas yang panjang dari nape terdapat rim hijau apikal sempit. Dummy adalah biru ungu dengan kilauan metalik berwarna kehijauan. Pada latar belakang kemerah-merahan emas dari bahagian atas badan (dengan kelabu ungu pada bahagian belakang dan penutup bahagian atas), terdapat corak bintik hitam yang kompleks dan corak seperti bersisik di bahagian depan punggung, serta putih dengan bintik-bintik lancet bersempadan hitam di rantau skapula. Semua bulu bahagian atas badan membawa rim kemerah-merahan yang luas, yang dari sudut pandangan yang berbeza kelihatan ungu atau emas.

Rig ini sangat luas pada bulu punggung bawah dan supra-mantle dan membentuk di sini permukaan emas keemasan yang homogen dengan warna ungu yang sama. Badan yang lebih rendah lebih ringan, emas, dengan corak bersisik padat separuh bulatan hitam pada dada dan jalur hitam melintang dan bintik-bintik di bahagian depan perut dan sisi. Perutnya berwarna hitam-coklat. Bulu bulu berwarna coklat terang, dengan corak melintang kabur putih. Bulu humeral dan bersembunyi sayap berwarna coklat gelap, dengan corak striated putih dan tepi berwarna kelabu kekuningan yang lebar, mempunyai sempit coklat atau ungu (bergantung pada sudut pandangan) sempadan. Bulu ekor berwarna coklat kekuningan dengan sempadan sempit merah atau ungu sempit pada 3 pasang tengah dan dengan corak melintang jalur hitam sempit yang tidak mencapai tepi di bahagian bawah pasangan tengah. Pada pasangan yang melampau, kumpulan ini lebih luas, dan pola corak coklat ditambahkan kepada mereka. Paruh dan kakinya berwarna kekuning-kuningan, pada bahagian kepala adalah kawasan kulit yang telanjang, tanpa bulu, menangkap kawasan itu dari mata ke lubang telinga dan paruh - "pipi" yang menjadi merah cerah pada masa kini.

Perempuan dewasa. Warna itu berbunyi, "pockmarked." Di bahagian atas badan, menurut latar belakang berpasir, bintik-bintik berwarna coklat gelap terletak di urutan yang betul - pusat bulu.Di kepala dan leher, bintik-bintik mengambil bentuk jalur melintang dan terletak rapat antara satu sama lain, yang menjadikan bahagian-bahagian ini kelihatan lebih gelap. Bulu kepala dan leher mempunyai kilauan ungu yang lemah. Badan yang lebih rendah adalah pasir ringan dengan warna corak samar-samar di perut dan dengan bintik-bintik berwarna coklat di bahagian atas dada dan leher bawah. Di sisi badan adalah corak bujur bujur yang sama warna coklat pada latar belakang kelabu-kuning. Perut adalah satu warna, dengan pola corak kekuningan yang hampir tidak kelihatan. Bulu bulu berwarna, seperti pada lelaki, tetapi dengan corak melintang putih yang lebih tajam. Penutup sayap berwarna sama seperti di belakang. Bulu stereng dengan corak melintang yang cerah pada jalur putih yang hitam dan coklat hitam yang bersempadan yang bersempadan dengannya, yang pada pasangan tengah tidak mencapai tepi - terdapat sempadan kelabu yang lebar dengan coretan coklat nipis. Kaki dan kaki adalah kelabu, bintik-bintik kosong di sisi kepala kecil, pergi dari mata ke lubang telinga.

Lelaki dan perempuan dalam pakaian remaja. Dihidupkan dengan cara yang sama. Nada keseluruhan pakaian, seperti wanita dewasa, adalah kelabu berpasir dengan corak hitam coklat dan coklat. Bahagian atas kepala dan leher berada di garis-garis kecil berwarna coklat kecoklatan, di bagian depan punggung terdapat garis besar melintang dan longitudinal warna coklat gelap dengan penetasan putih membujur yang diciptakan oleh garis sempit yang sempit. Di rantau skapular, melawan latar belakang coklat gelap bahagian tengah bulu, sempadan cahaya luas mereka menghasilkan corak berbentuk pisau pembedah. Jalur melintang yang cerah pada pinggang dan kuku tidak jelas. Bahagian bawah badan berwarna pasir dengan pola melintang jalur berwarna coklat di sisi dan sejumlah kecil speku di dada atas. Tekak adalah putih. Terbang dan bulu ekor dengan corak jalur melintang pada latar belakang kecoklatan, dan hanya bulu kecil dalaman dan bulu bahu membawa corak lanceolat kompleks di bahagian atas bulu.

Pakaian juvana kedua. Dibentuk dalam kelompok bulu, tumbuh terakhir. Ia dipanggil "peralihan" oleh beberapa penulis, tetapi pada hakikatnya berbeza dari pakaian orang dewasa tidak kurang daripada remaja yang pertama. Ia dibentuk oleh bulu di dada, perut, di leher dan belakang: mereka mempunyai sempadan merah yang terang dan bintik-bintik oker pucat di sepanjang laras hitam, dengan jalur hitam antara tepi dan pusat bulu. Bulu ini mencipta warna merah dada dan perut yang dominan. Segera dengan kemunculan pakaian ini, pertumbuhan intensif bulu dewasa bermula (Tugarinov, Kozlova, 1945).

Anak ayam yang jatuh di bawah ini adalah kelabu muda, dengan sedikit warna kekuningan dan corak coklat membujur sepanjang jalur lebar di sepanjang badan atas: jalur coklat pusat berjalan dari mahkota kepala, mengasah dari depan ke belakang, di tengah-tengah belakang dan kembali ke kawasan ekor. 2 jalur ringan menghulurkan di sepanjang sisinya, bersempadan dari luar oleh sepasang jalur coklat gelap bermula di kawasan supraorbital. Tompok coklat gelap di bahagian telinga di sisi kepala.

Struktur dan dimensi

Ciri-ciri struktur utama burung sayap adalah sayap pendek, kuat bulat, kaki kuat panjang dan ekor panjang panjang, di mana sepasang pusat bulu ekor adalah yang paling lama, dan semuanya telah menunjukkan puncak tipis. Di sisi kepala di atas bulu telinga pada lelaki, terdapat 2 tandan bulu memanjang yang membentuk "telinga" yang disebut.

Paru itu kuat, kuat, sedikit bengkok. Saiz. (N = 29, coli ZIN AN SSSR): sayap 253.5 (228-263), ekor 543 (457-628), panjang paruh 21.0 (18.1-22.4), metatarsus 71.5 (61.7-75.2) 45.7-52.4). Wanita 226.1 (214-236), ekor 335.5 (283-433), panjang paruh 17.9 (16.6-19.4), metatarsus 63.1 (59.7-68.1), jari tengah 45.5 (n = 10, coli ZIN AN SSSR) 40.5-50.0). Jisim lelaki dan perempuan bervariasi bergantung pada umur, subspesies, dan musim - lelaki dari 900 kepada 2,000, dan perempuan dari 710 kepada 1,350.

Urutan perubahan pakaian: berambut panjang, remaja, dewasa pertama, dewasa kedua, dan lain-lain. Bulu pertama muncul pada anak ayam yang menyusu, maka sayap meliputi besar, bulu kontur di belakang, bulu ekor, dan kemudian bulu berkembang di seluruh tubuh, dahi dan nape bersandar. Perubahan bulu mata remaja bermula dengan keutamaan pertama pada hari ke-40 kehidupan. Pada usia 52 hari, lelaki mempunyai bulu kontur pertama pakaian dewasa, pertama di sisi dada, dan kemudian di belakang dan seterusnya ke seluruh badan. Pada usia 60 hari, kulit di sekeliling mata mulai diperbesarkan, dan pada usia 68 hari, perubahan bulu stereng bermula.

Yang terakhir adalah bulu kontur kepala, dengan yang terakhir berkembang bulu bulu yang membentuk "telinga" lelaki dewasa. Perkembangan akhir pakaian dewasa pertama disiapkan menjelang akhir bulan ke-6 hayat. Perkembangan ekor bulu ekor dewasa. Menjelang penghujung bulan ke-3 kehidupan, helmsmen luar mula membungkuk ke luar dalam pesawat peminat, kerana ekornya mengambil bentuk berbentuk lyre untuk beberapa waktu, yang berlangsung selama 2 minggu. Selepas ini, lekuk kemudi yang melampau hilang, pasangan pusat mencapai panjang yang melampau dan mengatasi mereka dalam pertumbuhan, tetapi semasa pembangunan mereka juga ada saat mereka membuat dua lekuk berturut-turut dalam bidang puncak di bahagian apikal mereka - pertama keluar dan kemudian ke dalam (Tugarinov, Kozlova, 1945). Perkembangan bulu betina dengan ketepatan yang terperinci belum dikesan.

Perubahan plumage pada burung dewasa berlaku setiap tahun pada musim panas. Ia bermula, sekurang-kurangnya pada lelaki, dengan penggantian bulu terbang utama pertama. Pada peringkat peralihan cacing terbang ke-4, pemotongan aktif bulu kontur di seluruh tubuh burung bermula, yang berlaku pada awal bulan Jun. Pada akhir bulan Jun, perubahan bulu menengah bermula, pertama dari bahagian luar, kemudian dari ke-2 ke dalam sedemikian rupa sehingga bulu terbang sekunder ke-7 dan ke-8 yang terletak di tengah digantikan oleh yang terakhir, di mana bulu berubah dari dua pihak. Bulu stereng berubah dari pasangan luaran ke tengah. Penumpahan bulu sayap dan ekor sering berlalu tanpa asimetik. Pada wanita, molting ditangguhkan oleh inkubasi, tetapi kemudian aktif meneruskan kira-kira mengikut corak yang sama seperti pada lelaki. Shedding berakhir pada awal bulan September.

Taksonomi subspesies

Oleh kerana perubahan yang ketara dalam persekitaran semulajadi semasa zaman Pleistocene-Holocene, pelbagai sekali pheasant kini telah berubah menjadi beberapa kawasan terpencil di bahagian baratnya, khususnya di wilayah USSR. Dalam kebanyakan kes, isolat ini mendiami subspesies khas yang jelas dapat dibezakan antara satu sama lain, khususnya 13 di USSR. Kini, kewujudan mereka, antara lain, diancam oleh penyebaran hibrid, yang dikatakan pheasant berburu, yang menetap di selatan Ukraine, di Moldova dan di Don yang lebih rendah, dibawa ke beberapa tempat pada Rabu. Asia dan benar-benar mengancam kewujudan beberapa subspesies tempatan melalui penyerapan penyerapan.

1. Pheasant caucasian - Phasianus colchicus colchicus Linnaeus, 1758. Keterangan warna diberikan dalam uraian spesies. Kawasan kecil meliputi lembangan sungai. Rioni dan bahagian atas lembah Kura. Ia digunakan untuk melanjutkan sepanjang pantai Laut Hitam ke utara ke lembah sungai. Kodori. Ia mendiami seluruh Armenia, di mana ia kini dipelihara hanya di daerah Kafan di sepanjang lembah Araks dan anak sungai (Leister, Sosnin, 1942). Ia juga memasuki sudut paling timur laut Turki di sepanjang Lembah Chorokha.

2. Pheasant Utara Caucasian - Phasianus colchicus septentrionalis Lorenz, 1883. Laki-laki berbeza dari spesies terdahulu dalam warna emas oren yang lebih ringan, tanda hitam di bahagian belakang, dada dan sisi mempunyai warna hijau yang utama. Pewarnaan betina juga agak pucat. Ia mendiami Ciscaucasia utara dari Laut Hitam ke Laut Kaspia. Ia menyusuri pantai Caspian ke selatan hampir ke Semenanjung Absheron, dan ke utara ke delta Volga dan Ural (di tempat yang terakhir ia telah dibasmi). Dalam delta Volga, ia sama ada hilang atau muncul semula, walaupun banyak. Ia digunakan di pantai Laut Hitam di delta Kuban, di mana ia kini dibasmi, dan kekal di tempat di lembangan sungai ini, serta Terek.

3. Pheasant Georgian - Phasianus colchicus lorensi Buturlin, 1904. Bagi lelaki, pusat cokelat-matte atau berwarna merah kemerahan abdomen, bersebelahan dengan bulu dada dan sisi yang berkilat bersinar, adalah ciri. Inhabits bahagian bawah lembah Kura dan bahagian bawah Araks dengan anak sungai.

4. Pheasant Talysh - Phasianus colchicus talischensis Lorenz, 1888. Laki-laki berbeza dari subspesies nominatif dalam sempadan gelap sempit bulu goiter, yang sempit di bahagian atasnya dan mempunyai kedudukan yang mendalam pada akhir batang. Goiter dan sisi badan tanpa warna merah jambu atau ungu. Pewarnaan betina agak gelap berbanding dengan subspesies nominatif. Ia mendiami dataran rendah Caspian di selatan Kura delta - Talysh, Lankaran, Gilyan dan Mazenderan di Iran, di mana saya telah menemui jumlah yang mencukupi di Semenanjung Mian-Kale. Pergi ke timur ke Lembah Gorgan, termasuk.

5. Pheasant Parsi - Phasianus colchicus persicus Sewertzow, 1875. Laki-laki berbeza dari subspesies terdahulu dalam warna putih abu-abu bulu sayap atas sayap, yang mempunyai warna yang jelas. Di belakang, dada dan sisi, warna emas berlaku. Kilauan kehijauan metalik pada bahagian posterior epigastric hampir tidak dapat diucapkan. Memasuki lembah Barat Kopetdag. Di sebelah timur datang ke Ashgabat, tetapi sekarang ada yang dibasmi di mana-mana. Batas utara berjalan di sepanjang perairan antara Atreka Basin dan sungai yang mengalir ke utara. Batas barat melintas di Turkmenistan di sepanjang kawasan bawah di Sumbar, dan tidak berada di bahagian bawah Atrek. Di Iran, ia mendiami Lembah Atrek dan di barat, di Lembah Gorgan, hubungan dengan subspesies terdahulu, tetapi butiran pengedaran kedua-dua bentuk tidak dipelajari di sini.

6. Pheasant Murgab - Phasianus colchicus principalis Sclater, 1885. Laki-laki berbeza dari subspesies Parsi di bahagian penutup sayap putih hampir murni. Depan belakang didominasi oleh warna keemasan, dengan corak scaly yang maju yang dibuat oleh sempadan bulu gelap dengan lebar hingga 1,5 mm. Bulu bahu tanpa ciri corak berbintik subspesies Caucasian. Tidak ada kolar putih, tetapi pada beberapa bulu leher di tempat ini terdapat bintik-bintik putih yang tersembunyi oleh bulu yang menghadap. Bulu di tengah dada mempunyai luas, sehingga 3 mm, rim purplish-merah dan sedikit berbeza warna dari seluruh bulu. Di sisi dada terdapat bulu dengan metalik-violet atau rim hitam dengan warna kehijauan. Diagihkan di Lembah Kopetdag timur, di lembangan Tetgen dan Murghab. Kini terselamat hanya di beberapa tempat di mana bumbung tugai banjir masih dipelihara. V. masa lalu, nampaknya, bersentuhan dengan pheasant Parsi di rantau Ashgabat. Terdapat di bahagian bawah Kushka di Cala i Mora. Ia pernah melimpah di bahagian atas Murgab di sebelah Afghanistan, tetapi telah lama dimusnahkan di sana (Paludan, 1959).

7. Amu Darya pheasant - Phasianus colchicus zarudny Buturlin, 1904. Warna lelaki dicirikan oleh kepelbagaian individu yang kuat. Bahagian belakang berwarna lebih cerah dan lebih ringan daripada pheasant Murgab, tetapi dalam sesetengah individu ia sama atau lebih gelap. Sempadan hitam pada bulu belakang dibina, maka mereka tidak berada di sana. Terdapat kolar putih dalam bentuk 2 jalur berbentuk sabit di sisi pangkal leher, tetapi dalam beberapa kes ia berkurang, seperti di Murghab. Warna merah di leher sedikit dikembangkan atau ia tidak wujud sama sekali. Pada bulu mata emas yang berwarna merah, rim merah itu lebih sempit daripada subspesies sebelumnya, biasanya kira-kira 2 mm, tetapi terdapat juga 1.5 dan 4.0 mm. Diagihkan di lembah Amu Darya di tengahnya dari sungai. Kerki turun ke bandar Dargan-Ata.

8. Khiva pheasant - Phasianus colchicus chrysomelas Sewertzow, 1875. Laki-laki adalah serupa dengan warna burung gagak Tajik, tetapi ia berbeza dengan warna merah tembaga-merah pada dada dan bahagian atas badan gangsa merah yang gelap, di mana warna hijau hampir tidak sepenuhnya. Mengedarkan hiliran Amu Darya dari Dargan-Ata ke delta itu sendiri. Sekarang dia mula bergerak bersama dengan perairan Amu Darya barat ke dalam kemurungan Sarykamysh.

9. Tajik pheasant - Phasianus colchicus bianchii Buturlin, 1904. Laki-laki dibezakan dengan perkembangan warna hitam pada dada mereka (dengan warna hijau kehitaman), yang diciptakan oleh bulu lebar bulu, hampir seluruhnya meliputi bahagian tengah emas yang gelap bulu. Warna merah diagihkan di sisi badan. Subspesies ini menduduki bahagian atas lembangan Amu Darya dari Termez. Ke atas di sepanjang Panj itu tersebar ke Chubek dan sedikit lebih tinggi, di sepanjang lembah Karasau itu sampai ke Sherabad, di sepanjang Surkhan hingga lembah Gissar (kampung Saryssia), sepanjang Kafirnigan ke Ordzhonikidzebad, di sepanjang Vakhsh ke Kurgan-Tyube dan Kuibyshevsk, dan Yakhsu - kepada Kulyab (Ivanov, 1969). Sekarang ia hanya terselamat di lembah sungai Amu Darya dan Panj dan di bahagian bawah Vakhsh hingga Dzhilikul, serta di kampung Syryssiy pada Surkhan (data dari tahun 1960-an), dan di mana-mana bilangannya telah menjadi sangat rendah. Di Afghanistan, pengedarannya terhad hanya oleh lembah Upper Amu Darya, Lower Panj, dan Kunduz dan Kokchi yang lebih rendah. Terdapat tanda-tanda bahawa dia bertemu di Balkh (Paludan, 1959).

10. Zerafshan pheasant - Phasianus colchicus zerafschatiicus Tarnov-ski, 1892. Warna belakang lelaki adalah sangat berubah-ubah. Sempadan hitam pada bulu belakang sedikit berkembang atau tidak hadir. Kolar putih jelas tetapi tidak luas (lebar maksimum 5 mm). Tekak biasanya berwarna ungu-merah, warna ungu terdapat pada dada, dan pinggang berwarna coklat-merah. Pada amnya, ia sama warna dengan subspesies Amu Darya. Ia diedarkan di sepanjang lembah-lembah Kashkadarya dan Zeravshan, menurut yang terakhir - sehingga keluar dari pergunungan (saya dapati pada tahun 1975 di tempat bersarang berhampiran kampung Maykot, 27 km di atas Penjikent). Ia menurunkan Zarafshan ke penghujungnya (kampung Khoja-Dyavat, Lake Sun-guri dan Karanga (Dal, 1936). Di lembah Kashkadarya, ia dibagikan dari kota Karshi ke jurang Gissar dan Zeravshan. ) ia dipelihara di bahagian lembah dari Karshi ke kampung Chirakchi dan di bahagian atas Sungai Tanhas (1,500 m di atas paras laut), serta di sepanjang Sungai Chiyaldarya di kawasan Shakhrisyabz dan Kitab (Meklenburtsev, 1958, Ivanov , 1969).

11. Pheasant Syrdarya - Phasianus colchicus turkestanicus Lorenz, 1896. Laki-laki dewasa sama warna dengan subspesies Semirechye, tetapi mempunyai kolar putih yang kurang maju, biasanya terganggu di depan. Ia mendiami banjir dataran Syr Darya dari delta itu sendiri (termasuk bilangan pulau-pulau di Laut Aral yang paling dekat dengannya) ke Lembah Ferghana, di mana ia digunakan untuk hidup di mana-mana, tetapi kini dibasmi, nampaknya masih dipelihara di pergunungan yang bersempadan dengan lembah ini dari timur ke Jalalabad Wilayah . di lembah Karadarya. Diramalkan lebih awal di kaki bukit timur Alai, naik di sepanjang lembah sungai. Kurshab ke Gulchi.

12. Pheasant Semirechensky - Phasianus colchicus mongolicus Brandt, 1844. Laki-laki dewasa berbeza dari subspesies lain lelaki dengan dominasi warna tembaga-merah di bahagian depan belakang. Kolar pucat yang luas (kira-kira 10 mm) seringkali pepejal, tetapi boleh dikoyakkan di hadapan. Di bahagian belakang, bahu, dada dan bahagian depan abdomen, warna hijau metalik adalah perkara biasa. Bulu dada tanpa sempadan apikal. Mereka secara sporadically mengisi bahagian tenggara Kazakhstan di Kazakhstan di Kyrgyz Range, di timur laut ia digunakan untuk mencapai Zaysan, di mana ia hilang dari akhir abad ke-19. Di lembah gunung, ia masuk ke dalam pergunungan Tien Shan, di lembah Naryn, di sekitar Issyk-Kul dan di sepanjang lembah-lembah sungai yang mengalir ke dalamnya, serta di pergunungan Zailiysky Alatau. Pengedaran borang ini di kawasan bersebelahan China tidak dipelajari dengan baik, dalam hal mana pun ia meliputi bahagian atas lembah sungai. Atau bukit utara rabung. Boro-Horo.

13. Pheasant Manchurian - Phasianus colchicus pallasi Rotschild, 1903. Perbezaan utama dalam warna lelaki ialah warna bulu kelabu, kehijauan atau kehijauan pada bulu bawah dan bulu penutup atas ekor, tanpa penambahan warna tembaga-merah, kuning atau merah. Penutup sayap kecil dan sederhana juga berwarna abu-abu atau dengan sedikit warna zaitun. Kolar putih berkembang dengan baik. Mereka mendiami lembah Ussuri dan sungai-sungai Amur tengah, di barat - ke Bolshoi Khingan. Ia digunakan untuk merebak ke barat sehingga ke sungai. Argun, kini naik lembah Amur ke mulut Zeya. Sepanjang pantai Laut Jepun, ia pergi ke utara ke Terney Bay.

Pengedaran

Pengagihan subspesies individu di wilayah negara kita dipertimbangkan di atas. Secara umum, pelbagai spesies boleh dicirikan seperti berikut. Pada mulanya, ia meliputi kedua-dua wilayah yang lembab dan gersang di Caucasus, Timur Dekat, Tengah, Tengah dan Asia Tenggara. Bahagian utama rangkaian, yang mempunyai regangan berterusan, terletak di Asia Tenggara dan menduduki sebahagian besar wilayah timur China. Di luar kawasan ini, julat kini diwakili oleh kawasan terpencil yang agak kecil (Rajah 21, 22).

Rajah 21. Banjaran Pheasant
Salib menunjukkan tempat-tempat di mana pheasant hilang dalam abad XX.

Rajah 22. Pengedaran ayam di USSR
1 - Phasianus colchicus colchicus, 2 - Ph. s septentrionalis, 3 - Ph. s lorenzi, 4 - Ph. c. talischensis, 5 - Ph. c. persicus, 6 - Ph. c. principalis, 7 - Ph. c. zarudny, 8 - Ph. c. chrysomelos, 9 - Ph. c. bianchii, 10 - Ph. c. zerafschanicus, 11 - Ph. c. turkestanicus, 12 - Ph. c. mongolicus, 13 - Ph. c. pallasi.

Dalam zaman purba, seekor ayam dibawa ke Greece dan menyebar dari sana ke Balkan. Selepas itu, dengan bantuan manusia, pheasants telah tersebar secara meluas di seluruh Eropah, kecuali Fennoscandia, Amerika Utara, Hawaii, dan New Zealand. Mereka juga telah berjaya diperkenalkan di beberapa tempat di Amerika Selatan (Chile), Australia Selatan dan Tasmania (Long, 1981). Di USSR, taburan awal meliputi Ciscaucasia dan Transcaucasia, kawasan pesisir Laut Kaspia, tebing tugai di beberapa tempat di Kazakhstan dan Asia Tengah, serta lembah-lembah beberapa sungai di selatan Timur Jauh, utara ke lembah Amur secara inklusif. Sekarang, seperti yang telah disebutkan di atas, pembiakan buatan hibrid, yang disebut pheasant memburu, telah menyebabkan penempatan semula di banyak kawasan di selatan bahagian Eropah USSR, serta di beberapa tempat di Asia Tengah.

Wabak pheasants separa dari tempat-tempat dengan musim sejuk yang sejuk dan bersalji telah dibincangkan di atas. Secara amnya, spesies ini mengekalkan ketenangannya pada musim sejuk. Bermula pada musim luruh, apabila buah-buahan dan beri pelbagai tumbuhan masak (jigds, buckthorn, saltwort, dan lain-lain), pheasants makan terutamanya di dalam belukar tumbuhan ini, sering terbang ke cawangan pokok dan pokok renek untuk beri. Sebagai contoh, mereka sering boleh melihat makan di mahkota pokok jigdy yang besar, di mana, memilih beri, mereka bergerak dengan mudah di sepanjang cawangan padat, tetapi di dalam bumbung laut yang tidak dapat dilepaskan, mereka lebih suka makan dari tanah. Pheasants memberi makan jigdy berry pada pokok sehingga mereka jatuh pada bulan Disember, manakala laut buckthorn memberi mereka makanan sepanjang musim sejuk. Pheasant benar-benar tidak sesuai untuk hidup di salji dan mengelakkannya dalam setiap cara.

Satu penutup salji yang pendek atau cetek yang meninggalkan pelbagai makanan yang ada tidak membahayakan burung pheasant, tetapi salji yang dalam, jika ia berterusan selama lebih dari seminggu, mempunyai kesan merosakkan burung-burung ini. Mereka cepat menurunkan berat badan, melemahkan dan mati akibat kekurangan zat makanan dan sejuk, dan bergerak dalam salji yang dalam dengan tidak adanya sebarang peranti yang meningkatkan kawasan kaki atau mengurangkan pemindahan haba dari permukaan metatarsus yang tidak dirawat panjang menyebabkan mereka berlebihan otot dan tenaga haba. Dalam kes sedemikian, mereka juga menjadi mangsa mudah untuk pelbagai pemangsa, termasuk manusia. Dalam situasi seperti ini, apabila burung tidak mempunyai peluang untuk berhijrah ke mana-mana sahaja, mereka mula memberi makan walaupun dengan makanan cawangan (tunas dan tunas terminal turanga), tetapi dengan penyelenggaraan yang teruk dalam keadaan yang keras ini tidak dapat menyelamatkannya. Sesetengah pengecualian adalah pheasants Manchu dan Jepun.

Sebagai contoh, di Lembah Amur, mereka dapat mengebumikan diri mereka sendiri dalam salji (Sleptsov, Gorchakovskaya, 1952), tetapi kekurangan penyesuaian untuk tinggal di dalam bilik bersalji tidak memberi mereka bahagian keuntungan yang meragukan burung dalam kes ini (Potapov, 1974). Di utara Jepun, di mana musim sejuk individu panjang, teruk dan salji, pheasants menahan mereka dengan selamat. Oleh itu, pada musim sejuk 1983/1984, ketika di wilayah Iwate dan Fukushima, di mana saya membuat pemerhatian, suhu jatuh pada waktu malam hingga -10 ° C, dan dataran dan lereng utara pergunungan ditutupi dengan penutup salju tebal (50-100 cm) dari tengah Januari hingga pertengahan Mac. Walau bagaimanapun, pada masa ini, kawasan yang penting terus mengalir di lereng selatan, di bunga matahari, dan di hadapan matahari selalu ada suhu positif pada siang hari. Di sini, pheasants biasanya menghabiskan waktu tengah hari di bawah sinar matahari di tempat-tempat yang dilindungi dari angin. Mereka juga makan di lereng selatan - di sepanjang pinggiran ladang pertanian, kampung, di sepanjang jalan, bahkan memasuki bandar-bandar besar di sepanjang dataran sungai. Pada waktu malam, mereka mudah dijumpai tempat perlindungan di buluh tebal buluh yang terlalu kecil di lereng selatan yang curam lagi.

Tempat yang paling biasa untuk bermalam adalah bengkok buluh di bawah berat salji: salji di atasnya berfungsi sebagai bumbung, dan sampah tebal rumput kering melindungi burung dari tanah beku. Di selatan Tajikistan, tempat biasa untuk menghabiskan malam, sering dikelompokkan, juga tebal tebal buluh rendah, biasanya tidak jauh dari tempat penyiraman.

Habitat

Biotop kegemaran burung pheasant adalah hutan banjir dan semak di lembah sungai dan lereng yang dikuasai oleh poplar (turanga), jigdah, tamarisk, karagana, willow dalam kombinasi dengan tebal belukar eryanthus atau tumbuh-tumbuhan renek di lebah salin dengan dominasi genus saline , dereza dan tamarisk. Bubuk tebal yang tebal dengan semak-semak berduri, seperti, contohnya, buckthorn laut, bersambung dengan tumbuhan lianoid dan tidak dapat dilepaskan sepenuhnya bagi manusia, adalah tempat perlindungan utama yang membolehkan pheasant wujud dengan selamat walaupun dengan mengejar berterusan.

Di Primorsky Krai, selain hutan banjir dan semak-semak, burung-burung ini hidup dalam perkelahian oak dan berhampiran bidang pertanian. Di Asia Tengah, pheasants juga mudah memasuki ladang pertanian dan kebun, terutamanya di mana mereka diliputi oleh lindung nilai semulajadi dari pelbagai semak beri, semak berumput dan bergantian dengan bidang tanaman pertanian, dan di mana pun mereka dikejar, mereka bergaul dengan baik dengan orang . Di Jepun, misalnya, mereka tinggal di taman-taman bandar-bandar besar, termasuk Tokyo, dan banyak di kampung-kampung besar dan kecil, di mana ladang, pokok renek dan hutan di kaki gunung bergantian dengan jalan raya dan kereta api. Mereka tidak tinggal di hutan tropika yang tebal di selatan julat, lebih suka tempat terbuka dengan katil reed yang sama dan buluh di pinggir ladang pertanian. Dalam hutan banjir, pheasant boleh naik tinggi ke pergunungan - di Tien Shan, sehingga 1,800 m di atas paras laut. m. (Kuzmina, 1962), dan bahkan sehingga 2,800 m di Nyan Shan (Kozlova, 1975).

Nombor

Pada masa ini, hampir di mana-mana bentuk asli burung hantu berada di ambang kemusnahan dan mempunyai kelimpahan yang sangat rendah. Hanya buaya yang dibiakkan secara buatan, dibiakkan dengan sukses di tanah-tanah khas, agak banyak. Alasan utama bagi pheasant yang rendah adalah pengejaran yang berterusan oleh manusia dan, pada tahap yang lebih rendah, kemusnahan tempat semulajadi yang bersarang - bungkus tugai. Di tempat-tempat yang baik, tanpa sebab-sebab ini, pheasants mencapai bilangan yang sangat tinggi dan dapat wujud dengan kepadatan penduduk yang tinggi.

Sebagai contoh, pada tahun 1940-an. di rizab alam Tigrovaya Balka, bilangan broods per 1 km2 tugai mencapai 20, dan bilangan burung di musim gugur ini, 140-150 individu per 1 km2 (Tugarinov, Kozlova, 1945). Saya dapati gambaran yang sama di rizab ini pada 1958-1959: 15 lelaki wilayah per 100 hektar di musim bunga dan sehingga 120 burung di kawasan yang sama pada musim luruh. Sekarang di rizab yang sama di tempat yang paling baik pada musim bunga, kepadatannya adalah 2-6 jantan per 100 ha (Bidos, 1985). Di kebanyakan kawasan di Asia Tengah, Kazakhstan dan Caucasus, bilangan mereka dalam 100 hektar tidak melebihi 1-3 lelaki di musim bunga dan 5-15 burung dari pelbagai jenis jantina dan umur pada musim gugur. Walaupun pada masa lalu yang agak baru-baru ini, burung-burung ini dicirikan oleh peningkatan berkala secara berkala, yang sering membawa kepada pengembangan atau pemulihan julat dalam bahagian individunya, dan selepas itu, lekukan baru juga boleh berlaku.

Walau bagaimanapun, kursus dinamik dinamika penduduk telah diganggu oleh manusia sebelum mereka mempunyai masa untuk mengkaji. Oleh itu, faktor-faktor yang menjejaskan kelimpahan pheasant dalam vivo, termasuk yang menyebabkan kenaikan atau penurunan tajam, jauh dari dijelaskan. Sekarang kita hanya boleh mengatakan bahawa sebab-sebab utama yang memberi kesan negatif terhadap jumlah burung, selain faktor antropogenik, adalah pelbagai jenis bencana alam, terutamanya kebakaran dan banjir semasa tempoh pengeraman telur, serta aktiviti pelbagai pemangsa (terutamanya mamalia).

Aktiviti harian, tingkah laku

Diet adalah sangat pelbagai dan termasuk lebih daripada 160 spesies pelbagai tumbuhan (Kuzmina, 1977). Burung makan pelbagai jenis sayuran, bunga, buah beri, benih, tunas, dan banyak haiwan, terutamanya pelbagai serangga, labah-labah dan moluska (kadal kadang kala kecil, ular dan tikus tikus). Tidak ada selektiviti tertentu dalam makanan, dan sebahagian besar diet terdiri daripada spesies tumbuhan dan haiwan. Untuk mencari makanan, burung menggali di sampah, menyapu dengan kaki mereka, tetapi akar dan ubi hampir tidak diwakili dalam diet. Hanya dengan ketiadaan beri (contohnya, di buluh Volga), nodul buluh dan anak panah, akar kencing dan kismis dimakan dalam jumlah besar (Shatas, 1963). Di Primorye, pheasants menggali kentang kecil di ladang (Gladkov, 1952).

Perubahan bermusim dalam makanan tidak diucapkan, tetapi seseorang dapat mencatatkan kekuasaan yang ketara dalam diet musim sejuk pelbagai beri (terutamanya pada awal musim sejuk) dan biji-bijian dari pelbagai tumbuhan, terutamanya kekacang, soba dan bijirin, termasuk yang ditanam. Antara buah dan buah, jida, buckthorn laut, solyanka, blackberry, rose hip, dereza, saxaul, juzgun, hawthorn, ephedra, dan barberry sangat penting. Di tempat-tempat (Primorye) acorns menempati tempat yang penting. Sebagai pengecualian, penggunaan tunas willow, turanga dan catkins birch (Ili, Ussuriysky Territory) juga diperhatikan semasa musim sejuk berbilang salji yang teruk. Di kawasan yang berbeza, diet musim sejuk agak berbeza, kerana ciri floristik sesuatu kawasan tertentu. Di lembah Syr Darya, umpamanya suapan musim sejuk utama ialah jida berry dan biji chingil, hodgepodge dan petrokimia (Tyurekhodzhaev, 1974), di Lembah Ili, jida berry dan buckthorn laut dan biji karamel (cochia, vault, teresken, solyanka), kekacang (chingila , likuoris, alfalfa, semanggi manis) dan bijirin (timothy grass, wheatgrass, dll.).

Di Issyk-Kul, makanan musim sejuk utama adalah buah beri laut, di tugai dari atas Amu Darya - jida berry, di Tien Shai Tengah (sungai Tekes atas) - beri laut buckthorn, barberry, mawar liar, daun dan benih clematis timur, pelbagai benih (Zhirnov, Vinokurov , 1959). Pada musim bunga dan musim panas, benih Centaurea sangat penting pada Zeravshan (Meklenburtsev, 1940). Bersama sebilangan besar benih yang berbeza, buah beri tut juga dimakan, pelbagai sayur-sayuran - licorice, kacang-kacangan dan, akhirnya, sebilangan besar serangga. Di tempat pertama di antara mereka adalah belalang, pemusnahan yang mana burung huru-hara itu pasti membawa manfaat yang besar. Serangga lain, semut, pelbagai kumbang kecil, nyamuk cicada, serangga batang, dan labah-labah menduduki tempat yang penting. Di Wilayah Ussuri, burung di musim semi sering memakan buah acorn dari oak Manchurian: mereka mendapati sehingga 30 ekor dalam satu goiter (Sleptsov, Gorchakovskaya, 1952). Di Caucasus, moluska penting pada bulan Jun, pada bulan Ogos, biji-bijian blackberry, lycium, dan pengisap sangat penting, yang mana serangga, terutama belalang, ditambah. Di Volga delta, serangga menyumbang 70% daripada diet harian, dengan kumbang, ikan mas, kumbang tanah, belalang dan semut mendominasi. Di Syr Darya pada musim panas, makanan haiwan menyumbang kira-kira 60%, dan di kawasan pergunungan, berry laut buckthorn menjadi makanan utama pada musim panas. Pada musim luruh, pelbagai beri, semua jenis benih dan buah-buahan mendominasi dalam diet. Pakan sayuran di musim ini adalah 80% dari diet (Syr Darya) dan banyak lagi. Perlu diperhatikan bahawa di banyak tempat serangga terdapat dalam makanan pheasant pada musim sejuk.

Pada hari-hari awal, anak ayam makan secara eksklusif pada serangga. Mereka menunjukkan pemilihan yang lebih besar, terutamanya larva belalang kecil, aphids, semut, labah-labah. Serangga dengan penutup chitin keras dimakan hanya dari hari ke-7 kehidupan (Tugarinov, Kozlova, 1945).

Nilai ekonomi, perlindungan

Tiada apa-apa yang mengancam kewujudan burung hantu sebagai spesies berkat amalan pembiakan yang luas yang dikatakan pheasant berburu. Pada masa yang sama, nasib bentuk asli, termasuk semua orang yang tinggal di negara kita, sangat membimbangkan. Sebab-sebab utama yang mengancam kewujudan mereka ialah pengekstruksikan pertanian, pemburuan yang tidak terkawal dan menyerap kumbang dengan pheasant "memburu", dibebaskan oleh petani memburu dalam keadaan anarki lengkap dan kekurangan kawalan saintifik. Pemusnahan habitat asli pheasants - tumbuh-tumbuhan tugai tidak begitu tragis, kerana pheasant mudah mendapat bersama dengan seseorang dalam ketiadaan penganiayaan di pihaknya, dan mendapati segala-galanya untuk dirinya sendiri dalam agrocenoses, terutama di mana kebun ganti dengan bidang dan kawasan kecil belukar liar.

Penetapan pheasants yang tinggi membuat mereka menjanjikan ladang memburu, dan keberkesanan langkah-langkah bioteknologi paling mudah (menyemai semak berry, berpakaian atas musim sejuk, perlindungan kawasan pembiakan) memberi kesan yang baik. Selagi ada ancaman dari pelbagai bahan kimia, adalah perlu bagi setiap subspesies, sehingga terlambat, untuk membuat pembibitan untuk pembiakan burung, yang mudah dilaksanakan berdasarkan rizab dan tempat perlindungan yang ada.

Tonton video itu: PITAK CUCAK IJO 12TAHUN - KUNCI PERAWATAN BERSAMA PA BUDI ALKEN (November 2020).

Pin
Send
Share
Send